PC sestava cca 23K

Dobrý den,

rád bych se poradil ohledně koupě PC sestavy. Počítač budu pracovně(školně) využívat pro simulační programy PLC, či pro 3D konstrukce. Na sestavu mam pripravenych cca 23K , rád bych se do té ceny vešel i s monitorem (22" bude stačit) . Tohle jsem si po přečtení několika posledních témat zde, či různých dalších recenzí jinde sestavil - http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_16QJ011IF30116T40119MK0115R... .

Předem děkuji za rady a pomoc.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Hned první co bych udělal je , že bych si projel ostatní témata v této sekci. Určitě se bude měnit základní deska , skříň a troufal bych si tipnout , že to nebude jediné ( RAM , zdroj atd. ) . Ta skříň je prostě levnej salát , nic nevydrží. Pod tisícovku a ověřenou značku ( např CoolerMaster, NZXT atd. ) bych opravdu nešel. Jinak jako monitory se navrhují některé od Asusu , Samsung je zde pozadu.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Je vidět, že jsi čerpal zde, ale AMD bych pravděpodobně nepoužil. Sestava bude alespoň z části na hry, nebo ne? Jelikož ten PLC a většina věcí z CADu běhá přes procesor, šel bych jednoznačně do Core i5 2500K, ještě bych jej otočil. Bohužel jsou pod něj opravdu drahé desky (a dávat ho do levných se nevyplatí), takže ASUS P8Z68-V PRO, která přináší zajímavé funkce pro SSD disky.
S integrovanou grafikou si na 3D konstrukce nevystačíš, ale HD6870 už je grafika na hry, na 3D konstrukce dost zbytečná. Osobně mám vcelku skromnou HD5770 a dělám i docela velké projekty, ovšem já jedu 3D modely se stínováním atd, ty budeš používat pravděpodobně nenáročné CADovské vykreslování, plus nebudeš tvořit scény, ale součástky, nebo tak něco, tipuji správně? HD5770 by to tedy vklidu spravila, ale i HD5670 by stačila. Pokud chceš na hry, tak samozřejmě tvůj koncept bude asi lepší.
Každopádně u tvého konceptu nedojdeš daleko s mým hodnocením, protože ty komponenty máš opravdu okousané, a to moc. Chápu, cena je problém. Můj koncept bude asi ještě přehnanější, protože Intel je opravdu drahý. Pravděpodobně tak stejně skončíme na FX-6100, ale investujeme do kvalitnějších komponent.

Co asi na variantě AMD i Intel bude stejné je tedy grafika Sapphire HD6770 Vapor-X, ramky Corsair Vengance 2x4GB 1866MHz CL9, zdroj Fortron Aurum 400W (500W pokud chceš OC nebo lepší grafiku), OCZ Agility 3 60GB, skříň alespoň CoolerMaster Elite 311RC, čtečka a chladič Gelid Tranquillo rev2..
Monitor bych zvolil ASUS VS228H, se Samsungy mám špatné zkušenosti, jsu nic moc obecně.. Viz další témata, kde jsem o monitorech mluvil (hledje téma Monitor Samsung).
Ten HDD bych zvážil - nemáš dočasně nějaký volný starší HDD? Který by kapacitně stačil? Rychlost u něj není moc podstatná, ale vyplatí se to, než ty ceny spadnou, kam patří..

A pak tedy deska a procesor, buďto i5 2500K, i7 2600K a ASUS P8Z68-V PRO, nebo FX-6100 (nebo tu novější verzi, tuším 6200) a ASUS M5A99X EVO. Jak vidíš, je v nich rozdíl. Deska stojí polovic, aniž by uměla méně, než P8P67 EVO. Proti Z68 nemá výhody pro SSD disky, ale ono to také nic světaborného není. FX-6100 samotné je pak také pomalejší, než i5 2500K, což je znát na ceně. A tedy nevím, ta virtualizace PLC, jak je náročná na procesor. Potřebuješ, aby asi běžela realtime, což? Nemáš tušení, jak může být odhadem náročná? Samotný PLC moc náročný není, běhá na trapných starých pentiích - myšleno klasické výrobní stroje, která asi budeš programovat. Ale ta virtualizace může být náročnější a zkusenosti s tím nemám...

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

PC budu také využívat pro hry, zůstal bych tedy u grafiky HD6870, pak tedy zdroj Fortron Aurum 500W, skřín jsem vyral CoolerMaster Elite 431 plus, RAMky Corsair Vengance 2x4GB 1866MHz CL9.

Starší HDD bohužel nemám žádný, vlastním starší notebook.

Monitor bych vzal ten ASUS VS228H.

A co se týče toho té simulace PLC na tom mém (5 let) starém nb (Intel centrino 2x26, s GeForce 9300m G) mám program při náročnějčích simulací s větším množství objektů problém. V CADu problém není.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jo, takže myslím, že s FX-6100 nebude problém :-) Ramky bych ale možná vrátil zpět na 1600MHz CL8 verzi, když nebude požadavek na obří procesorový výkon, ale spíše na ten herní..

U grafiky tedy zůstaneme, ale ve verzi Sapphire HD6870 Dirt3, konkrétně http://www.czc.cz/sapphire-hd-6870-1g-gddr5-dirt3-edition/96694/produkt

A co nám tedy ještě chybí? Tedy ten 1GB WDC Black LX nebo Green RS/RX a časem dokoupit ten SSD, nebo o něm vůbec neuvažuješ? Znát by to bylo opravdu hodně.. Snad ještě pakinvestovat do té skříně, i když řekněme, že 431 plus patří k lepšímu průměru, navíc myslím verze plus nabízí i hotswap pozici..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

co se týče HDD možná že bych raději už teď šel do SSD OZC Agility 60GB(90) a k tomu nějaký 1TB, třeba http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514007H1TZ1YTV0S .

A je nějaký rozdíl v té grafice z alfa.cz http://www.czc.cz/sapphire-hd-6870-1g-gddr5-dirt3-edition/96694/produkt kromě označení 11179-17-21G které je na alfě a 11179-17-20G které je na czc.cz ?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ano ano, přesně tenhle Green je ideální kombinace k SSD disku.. Vše podstatné bude na SSD (co potřebuje rychlé načítání), takže zvážit, jestli ti 60GB bude stačit - jak asi naznačuješ, nebude. Jde o to, aby na SSD byl OS, drobné programy (IM, Browser) a často používané aplikace (Officu to prospěje), nejhranější hry a pak teda ten CAD, tomu to taky prospěje a PLC.. To je asi vše a podle mě se to na 60GB verzi vejde. Vešreká statická data a zřídka používané a hrané hry pak na HDD, rozděleném na datovou a programovou část. Doporučuju přečíst www.PCPoradenstvi.cz/jak-rozdelit-pevny-disk-hdd

Ten matný kryt není náhoda - mají ji i na CZC a o něco levněji, ale jedná se o starší revizi jádra i karty, ta lesklá tedy potenciálně dosáhne lepšího přetaktování při nižší teplotě, což za ten příplatek stojí..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

takže kromě potencionálně lepšího přetaktování není u těch grafik rozdíl ? Velikosti SSD ještě zvážím.

Ještě bych potřeboval poradit s výběrem WIFI karty , kdybych totiž šel do sít. kabelu tak by musel být cca 10-12m dlouhy,nebo jít přes 2 stěny. Na internetu jsem četl že je výhodnější koupit router který dokáže fungovat i jako klient.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Nejen přetaktování, ale i aktuální chod při nižší teplotě a spotřebě -> větší životnost a menší poplatky za elektriku (byť jen v řádu stokorun ročně).. A jelikož první, co nebude v budoucnu stačit je grafika, její přetaktování rozhodně přijde vhod a ten získaný výkon je větší, než příplatek..

Není nad kabel, minimálně v desktopu.. WiFi laguje, ráda padá, je pomalejší a méně agilní.. Chápu, že tahat kabel je problém, ale vždycky je to lepší, než WiFi, takže ještě zvaž, jestli to opravdu chceš..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.