PC pro seniora (*VYŘEŠENO*)

Zdravim, potreboval bych prosim pomoct s PC pro dedu, bude slouzit pouze na internet, office, video, atd... Mel by to byt uplne obycejny, ale svizny pocitac, cena 10 000 i s Win7hp, pokud to bude min budurad, ale zase ne nejak moc na ukor kvality.

Neco jsem uz zkusil poskladat:

Procesor: http://www.czc.cz/amd-trinity-a4-5300/116002/produkt

Zakladni deska: http://www.czc.cz/gigabyte-ga-f2a85xm-hd3-amd-a85x/121369/produkt

RAM: http://www.czc.cz/kingston-hyperx-4gb-2x2gb-ddr3-1600_2/66940/produkt

HDD: http://www.czc.cz/wd-caviar-blue-kx-250gb/82775/produkt

Zdroj: http://www.czc.cz/corsair-vs350-350w/118411/produkt

Chladic: http://www.czc.cz/arctic-cooling-alpine-64-plus/114622/produkt

Bedna: http://www.czc.cz/coolermaster-elite-344-rc-344-skn1-cerno-stribrna/1144...

Vetrak do skrine: http://www.czc.cz/arctic-fan-f12-tc/79532/produkt

Tak co na to rikate, poskladali by jste to jinak? Dik za navrhy. Jinak sorry ze pisu bez diakritiky, ale pisu z tabletu...

Obrázek uživatele mmfmoc

Já bych to postavil na Intelu, provozní vlastnosti budou lepší, výkon podobný..
http://www.czc.cz/a7aat0et0oje58e9j1kf5culga/seznam

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Upřímně jsem to čekal horší, ale té sestavě není co vytknout.
Nicméně mmfmoc má pravdu, lepší grafiku v APU AMD nebudeme potřebovat, takže se více vyplatí Intel, a Pentium G2020 je ideální volba. Ovšem osobně bych tam šoupnul ramky HyperX z tvé sestavy, a zdroj http://www.czc.cz/seasonic-ss-360gp-360w/115466/produkt - pokud bude počítač puštěný déle (a bude málo zatěžovat zdroj, což bude), vyplatí se zdroj s vyšší efektivitou (o hodně vyšší), investice by se zde mohla i plně refundovat..

Obrázek uživatele Daff.cz

Diky, diky za navrhy, nicmene pokud je mnou navrhovana sestava v poradku asi bych zustal u ni, nebo ten procesor od amd je spatnej? Ja bych byl radsi aby tam bylo to silnejsi graficky jadro, clovek nikdy nevi... Nebo v cem to bude jiny, kdyz to pojede na intelu?

Pokud tedy zustaneme u te moji puvodni sestavy, ten chladic na cpu ho v pohode uchladi? A ten zdroj muze byt ten, co jsem tam dal? Protoze ten co navrhl Tomas, verim, ze bude dobrej, ale prece jenom je o 700 drazsi...

Nicmene jeste vymenim bednu za tuhle: http://www.czc.cz/coolermaster-elite-344-rc-344-skn2-cerno-stribrna/1144...

Edit: jeste ten intel prostuduju... ;)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tak intel grafika je všeobecně horší (lepší je snad akorát v tom, že v AMD ještě nevyladili ovladače tak, že některá velmi specifická videa padají), ale na běžné věci, jako video, film, dokumenty, internet, možná i nenáročné hraní postačí, a to je asi vše, co děda potřebuje..

Nicméně požadovat lepší grafiku je rozumné, a sám bych to tak preferoval, protože Intel stále zaostává ve kvalitě zpracování obrazu, vyhlazování a upscalování mu stále dělá problém (nevypadá to hezky a jsou vidět optické chybky). Nicméně grafiky v APU AMD jsou zaměřené spíš na větší multimédia, na kódování filmů pomocí GPU, případně nenáročné hraní. Jsou "poměrně drahé" pro takové obyčejné použití (teď je nevyužiješ).
Vlastně to vychází tak, že stejně drahé APU versus stejně drahý Intel s IGP je tak, že Intel má silnější procesor, ale slabší a méně schopnou grafiku. Ve tvém případě asi preference "rozložení sil" více padá na procesor, proto Intel.

Pokud se vrátím ke tvé sestavě, chceš-li v budoucnu využít její výkon, tak vem 1866MHz ramky, té grafice to dost pomůže v "herním" výkonu..

Co se zdroje týče, u méně zatěžovaných sestav je výkonný zdroj problém, protože jeho účinnost pod 20% zatížení klesá do nehezkých čísel, a účinnější zdroj bude v takovém případě (asi většinové využití počítače) méně plýtvat elektrikou, a při alespoň 3 hodinách denně by se to mohlo vrátit za životnost zdroje na fakturách za elektriku, to jednak, na prodloužené (spíš nezkrácené) životnosti komponent druhak, a na životním prostředí zatřetí... V konečném důsledku na tom můžeš ještě vydělat, a budeš i "zelenější", a to se nám samozřejmě bude všem líbit :-)

A ještě co se chladiče procesoru týče, oběma procesorům víceméně postačí chladič, který je s nimi dodáván. Později, pokud bys chtěl sestavu trochu utišit (dražší zdroj bude mimo jiné také tišší), můžeš koupit nějaký větší chladič (asi větší než ten v první sestavě, který nekupuj). Je to sice šíleně "přehnaný" chladič, ale Gelid Tranquillo je za moc dobré peníze. Ty menší chladiče kolem 400 korun jsou vlastně jen vyhozené peníze, je to prašť jako uhoď proti tom BOXovému (co je dodáván s procesorem)...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ten chladič na procesor ani nekupuj, rozdíl proti BOSovému bude bezvýznamný. To už si připlať na to Tranquillo.
Jinak dejte tomu, i tak ta sestava být může.

Rozdíly mezi AMD a Intel jsem ti vypsal, teda možná ještě.. V případě AMD má procesor lehce vyšší spotřebu. Neni to nic velkého, tady se liší hlavně grafické části, kdy ta u AMD je postatně lepší, ale také o dost víc papá. Nejsou to velká čísla, rozdíl tak 10 wattů, ale je tam.. Jinak AMD vede po grafické stránce, Intel v tomto případě po procesorové (samozřejmě je možné vzít lepší APU AMD, a mít lepší procesor i grafiku, ale to si zas připlatíš, a bylo by to výhodné, kdybys tu grafiku chtěl, ale děda ji asi fakt nevyužije..)..

Obrázek uživatele Daff.cz

Tak ja teda asi vezmu tu intel sestavu, prece jenom lepsi grafika se da prlpadne poridit levneji nez lepsi procesor, je tak? Pro klid na dusi tam ten chladic cpu necham, nejak nemam duveru v box chladice. Tak snad ten pc bude sviznej a deda bude spokojenej... :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tak na tyhle box chladič už se spolehnout můžeš. Uchladí vklidu, ale většinou jsou hlučnější, hlavně s postupem času. Fakt 400 je vyhozených, to už jdi to Tranquilla.. Větší chladič rozhodně neublíží (v budoucnu ho použiješ na lepší procesor).

Těžko říct, co je levnější, nějaká základní grafika na hry vyjde na 1500, grafika na které si zahraješ všechny dnešní hry na vysoké detaily tě vyjde na 5-6K. Procesor k takové grafice ti stačí i Phenom x4 za 2,5K, případně Intel (je dražší) kolem 3,5K (ten by navíc narozdíl od Phenomu šel do téhle desky, ale to už by se slušelo nějakou lepší desku).. Obecně pokud bys plánoval toto někdy překopat na herní sestavu, tak to chce i lepší zdroj (s vyšším výkonem), tenhle by čtyřjádro a grafiku za 5K neutáhnul..

A vůbec, musíš se rozmyslet. Pokud do tohodle budeš kdy vůbec chtít hrabat a vylepšovat to víc, než dát tam základní grafiku za dvojku, tak je potřeba celá sestava překopat, a investovat do ní víc, protože skutečně je to složitější, než se zdá (a přitom tak jednoduché)...

Obrázek uživatele Daff.cz

Ne nijak to překopávat nehodlám, jedině co by připadlo v úvahu je nějaká základní ale silnější grafika, ale to je spíš nepravděpodobný...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Grafika do 3 tisíc (HD7770 kupříkladu) by byla ideální do takové sestavy...

Obrázek uživatele Daff.cz

Jj, ale myslim, ze dedovi bude zatim stacit ta integrovana, ne? Jinak velky dik za cenne rady... :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jistě, bude, ale pokud bys chtěl něco výkonnějšího, než tuto, hodil by se lepší procesor, deska i zdroj...

Obrázek uživatele mmfmoc

Já vesměs souhlasím s Tomášem, postavil bych to na Intelu i v případě dokupování nějaké lepší grafiky (jak bylo řečeno HD7770/90 je do takovéto sestavy ideální). Nevím, jestli sis toho všiml nebo záměrně i tak do své sestavy dáváš jen 250GB disk, ale v té mé původní je 1TB o 300 dražší, přijde mi škoda ho nevyužít a platit jen o několik stovek méně za čtvrtinovou kapacitu, navíc kdovíjak starého modelu..
Ta barracuda je dle mě lepší volba
http://www.czc.cz/seagate-barracuda-7200-14-1tb/99689/produkt

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ha, na disku jsem kontroloval jen rozhraní... Ale chtěl jsem se zamyslet, a díky mmfmoc za připomenutí, nad SSD. Je to taková věcička, která při 60 GB vyjde asi na stejné peníze, jako tenhle disk, nicméně nepočítám, že děda bude náročný na místo, a SSD je brutálně rychlejší - hlavně ve spouštění systému a programů na něm je to fakt "úplně nová dimenze výkonu", která ještě umocní ten "wow efekt" z nového počítače. Kdo jednou SSD okusí, nechce jinak

Jinak mmfmoc naráží trochu na fakt, že všechno "dražší" je víceméně výhodnější, protože 500GB disk rozhodně nestojí dvojnásobek ceny 250GB disku, stejně tak dvojnásobně rychlý procesor nestojí dvojnásobek ceny původního (i když tam je ten rozdíl větší než 30% ceny), jenže když takhle budeš uvažovat, "jen" 200 dráž máš každou nějakou komponentu, a takhle bys mohl poskakovat, až vyskáčeš na 20 000 korun...

Pokud chceš disk použít později jinde, vplatí se ti spíš hodit tam Blacka (k čemu používat starý loudák), a pokud ne, a víc místa prostě nevyužiješ, jsou to dobře ušetřené tři stovky. Pokud ale nepotřebuješ ani to, HDD má celkem vysokou "základní cenu", ale cena za kapacitu roste pomalu, SSD to mají naopak, takže se ti tady vyplatí malý 60GB SSD, protože stojí stejně, víc místa nevyužiješ, a je zatraceně rychlejší (a také bezhlučný, úspornější..)..

Obrázek uživatele Daff.cz

Kuciiii diky za rady, uz jsem objednal, tak snad bude spokojenost na vsech stranach... :)

Obrázek uživatele Daff.cz

No nakonec bych se chtel jeste zeptat, kdyz tady byla rec o SSD, kterej bys mi Tome doporucil? Ale aspon teda 120gb....

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Klidně by tam šel Kingston V300, a klidně i nějaký starší pomalejší, tady jde hlavně o ten fakt, že je to SSD, ale V300 je za přijatelnou cenu. Nicméně chce to se trošku s SSD naučit zacházet. Pokud teda bude namísto HDD, tak to asi bude jednodušší. Nemá moc smysl dělit disk na oddíly, snad jen z hlediska kdyby spadnul systém, ale to se dá i obejt přes jiný počítač. Navíc si myslím, že dědovi by 60GB stačilo.. Projděte si, kolik prostoru bude potřebovat, a jak ho bude užívat, a přizpůsobme to... Tady stačí systém, programy, a nějaký prostor pro seberealizaci ochranných mechanismů disku.. Nepočítám, že tam bude mít kaotéku filmů, her atp..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Kit určitě ne - slouží pro přesun systému ze staršího disku bez nutnosti instalace - jednak je to blbost a jednak je to zbytečný, kor ve tvém případě.

Obrázek uživatele Daff.cz

Ok dik... :)

Obrázek uživatele Daff.cz

Tak jsem tam nakonec dal to SSDčko místo klasickýho disku.... ;) a chci se ještě zeptat, to k tomu musím ještě doobjednat nějakej rámeček? na 3,5" pozici? nebo to k tomu dají automaticky?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Můj HyperX měl rámeček u sebe v balení, nicméně SSD je lehká a bezhybná krabička, vklidu stačí přišroubovat dvěma šroubky na jedné straně, kdyby rámeček nebyl..

Obrázek uživatele Daff.cz

Tak už to PC mám doma, je to super, ten SSD disk je opravdu paráda, rychlost jako blesk, ted mě všechno ostatní příjde pomalý. Jsem spokojen. Dík za rady jste super...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Není zač, ať slouží :-)