PC do 10 tisíc (*VYŘEŠENO*)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

začnu tak nějak z prostředku.. ta skříň nění špatná (až na detajly jakože tlačítko u krytu mechaniky zapadá, když tam mechanika neni - druhá pozice), ale CoolerMaster Elite 310 RC bych řekl je o poznání lepší..

disk, pokud není fakt potřeba tolik místa, systému nebude tak velký vyhovovat, svou veliksotí a následným bordelem, který tam vznikne, bude zpomalovat celý systém.. pokud chceš udržet pořádek, rozděl disk na několik oddílů.. pokud ti nebude vadit, tak ho rozděl alespon na 4 kusy, přičemž systémový klidně stačí 75GB

ramky by se ti víc vyplatilo koupit 2x1GB, ale cenově to není tak výhodné.. možná i trochu výkonnější 1333MHz CL9 moduly by neuškodily..

deska pěkná..

zdroj také bez debat..

ale u toho procesoru, kdyby ti to nevadilo, zkusil bych popřemejšlet o Athlonu II X3 440 nebo X4 630.. ten cenový rozdíl mezi nimi je téměř zanedbatelný, tek výkonový potenciál však velmi velmi rozdílný.. kor pro práci s videem

co se grafiky týče, pokud tam nebude Windows 7, nemá HD5000 smysl.. HD4850 nebo HD4870, pokud ještě seženeš, by byla ideální volbou s výkonem, který by ani pro dnešní hry nebyl k zahození! :))

pokud bych to ponechal, neměl bych k tomu moc výhrad, ale rozhodně ne grafikus HyperMemory, to bude jen krást výkon systému! tahle karta více paměti fakt nepotřebuje..

Obrázek uživatele vojtas

Tobias

díky za Tvé rady a připomínky.

1) skříň - určitě dám na Tvoji osobní zkušenost a zvolím prověřené.
2) HDD - budu rozdělovat v každém případě, původní vize byla na dva oddíly ( systém - 100 Gb + zbytek). Docela jsi mě ale nahlodal s více oddíly, můžeš mě trošku naťuknout ohledně výhod 4 oddílů ?
3) RAM - výkonnější moduly 1333MHz CL9 dodám, 2 x 1 Gb vzhledem k 4 x DIMM na MB a předpokládanému stropu celkové kapacity do budoucna 4 Gb je také OK. Jen otázka 2x 1 Gb zvolit dual channel ? Máš zkušenost, že je to na výkonu znát ? Tady se tak trochu více :oops: .
4) MB - ponechám.
5) zdroj - ponechám.
6) CPU - opět dám na Tebe a jdu do Athlonu II X3 440.
7) grafika - pojede to na W7, vybral jsem :

a)http://www.vmshop.cz/index.php?ware_id=204816&parent_id=-1&group_id=256

b)http://www.vmshop.cz/index.php?ware_id=201940&parent_id=-1&group_id=256

nebo prosím o Tvůj typ do 2000,- Kč

Děkuji

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

můj tip v této ceně je jednoznačně http://www.vmshop.cz/index.php?ware_id=201940&parent_id=-1&group_id=256
vzhledem k tomu, že v téhle sestavě budeme upřednostňovat spíše výkon procesoru pro efektivní práci v multitaskingu (více a mnoho spuštěných malých aplikací najednou) a pro práci s videem (náročné převádění mnoha GigaBajtů videa) před herním výkonem (ovlivněným hlavně grafickou kartou), ale i na téhle grafice si velmi dobře zahraješ..

vzhledem k těm skříním, měl jsem v ruce obě vcelku nedavno.. jenže když jsem kupoval EuroCase, CoolerMaster tu ještě nebyla.. design obou skříní je podle mě velmi velmi pěkný, vnitřek skříní si nemá moc co vytýkat, ale EuroCase je prostě výrobce levných obyčejných skříní, CoolerMaster není žádný šunt.. jeho dílenské zpracování je řádově lepší.. ale je to můj subjektivní názor..

k disku - určitě rozdělit.. já mám 250GB disk a 75GB mám systém, 100GB mám na instalace her a zybtek na data.. pak mám ještě externí, ale ten vzhledem k využití hlavně jako čtecí mám "jen" 2: 1000GB na filmy (výhradně čtení a přidávání nových, velké soubory, velké mezery, malá fragmentace) a 500GB (o něco méně do maxima) na data.. ten by se ale slušelo ještě rozdělit, ale je to vlastně taky jen čtecí, jsou tam jen velké obrazy disku, které se prostě jen přidávají a případně odsud kopírují..
systémový a interní datový disk ale pak fungují tak, že něco stahneš, smažeš, nakopíruješ, něco smažeš.. stačí takhle udělat 40 souborů a na diskus e ti vytvoří krásnej nasekanej prostor, do kterého napsadne první větší soubor a udělá 4 fragmentů.. stejně tak, když budeš kopírovat na disk soubory a systém do toho bude něco zapisovat, nebo dokonce budeš kopírovat ze dvou médií najednou.. pak se ti budou fragmenty tvořit jedna báseň.. a čim menší je oddíl, který je vystaven fragmentování (systémový), tím snáze se defragmentuje..
oddíly maj také výhodu že je hned vše oddělené a přehledné, je jen třeba zvolit správně velikosti oddílů tak, jak budeš potřebovat.. ale nespornou výhodou je, když budeš potřebovat oddíl naformátovat, dát data na ty ostatní oddíly dočasně a naformátovat jen ten malý kousek, aniž bys musel vymazat a formátovat celý disk.. pramení to z mnohaletých zkušeností.. čim menší oddíl je, tím rychleji s ním systém umí pracovat.. samozřejmě pokud je oddíl čtecí a zdefragmentovaný, může mít klidně i 2000GB, tam to nevadí, čtením fragment nevznikne :))

co se ramek týče - zejména při práci v multitaskingu a s videem ty dualchannel ramky docela pocítíš, systém prostě reaguje pružněji, i když je jeden celý modul (jeho komunikační kanál) naplno zatížen, druhá ramka má svůj vlastní komunikační kanál.. takže teoreticky může systém číst až 2x více dat najednou.. praxe musí být optimalizovaná, aby to fungovalo, ale ten 50% nárůst tam určitě je a je citelný (pokud bys měl sestavu s 2x1Gb a 1x2GB vedle sebe)

Obrázek uživatele vojtas

Tobias

Díky za Tvou ochotu a čas.

Ať se Ti daří.

Z mé strany naprostá spokojenost.

Vyřešeno

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tobě též :)) nechám odemčeno, kup to, sestav to (za žádnou cenu se nevzdávej práva si to sám sestavit, kdyžtak poradíme), otestuj a pak napiš, jak jsi spokojen :) pak téma zamkneme :wink:

Obrázek uživatele vojtas

Tobias
PC sestaveno a vše funguje k naprosté spokojenosti. Všechny aplikace i střih videa na Pinacle 14 bez problémů. Dle mého názoru je i velmi tichý chod tohoto PC.
Jako bonus vyzkoušena hra Medal of Honor 2010 na plné detaily v nejvyšším rozlišení 1280 x 1024 ( monitor 18,5 ´´ více neumožňoval). Hra běžela plynule, žádné sekání atd, obraz kvalitní.

Takže i druhé sestavení PC ( za Tvého velkého přispění :)) proběhlo k mé naprosté spokojenosti. Jen doufám, že příště můj výběr nebudeš muset až tolik upravovat. Pokusím se na sobě zapracovat :???: . V každém případě se vždy rád poradím :shock: s Tebou.
Ještě jednou díky a zas někdy.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jelikož se trh vyvíjí a mění každým dnem, obávám se, že by jsi se tomu musel věnovat, aby jsi se dostal do obrazu..avšak dokud to budu dělat já, tak nemusíš :)

jsem rád, že máme dalšího spokojeného uživatele ;) kdyby byl jakýkoliv problém nebo dotaz, PCP zde stále bude ;)