pameť RAM a grafika

Dobrý den.

Chtěl jsem se zeptat, jestli mi bude stačit rozšířit paměť na 4GB (DDR2) nebo mám jít do 4GB DDR3.

Dál bych se chtěl zeptat na GPU Sapphire ATI Radeon HD 5850 Vapor-X 2GB DDR5 11162-08-40R. Je třeba k ní ještě dokupovat extra chladič pro optimální výkon? A jaký je vlastně rozdíl mezi Vapor-X a Toxic (cena je prakticky stejná)?

Předem mockrát díky za všechny odpovědi.

Obrázek uživatele petapl

ram dnes jestli můžeš tak ddr3 a chladič by neměl být potřeba

Obrázek uživatele nagasadowcz

no, mam limit do 10 000, takze cenove by byly lepsi ty ddr2. jde mi o hry, tam byva nejdulezitejsi grafika a co se tyce pozadavku, tak zatim vyhovuji ddr2. spis jde o to, jestli to bude jeste aspon rok nebo dva stacit nebo jestli se uz ddr3 stavaji nutnosti.

EDIT by TOBiAS: citace posledního příspěvku netřeba ;)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

základem je deska - ta rozhoduje o tom, jaké paměti můžeš použít.. jen pár modelů umí DDR2 i DDR3.. počítám, že máš starší desku s DDR2, takže je to jasné.. nebo kupuješ novou?

ta grafika má právě vyplepšený Vapor-X chladič, který je špičkou mezi chladiči grafických karet..
co se Toxicu týče, záleží který.. jsou Toxicy s Vapor-X chladičem (ty by měly být dražší) ale také Toxicy s trochu jiným chladičem, "horším".. musel byhc vidět odkaz..
každopádně Toxic je přetaktovaná verze grafik.. i Vapor-X bývá občas přetaktován, ale jen trochu, Toxic jde dále.. a pokud je přetaktování podpořeno Vapor-X chladičem, je i cena podpořena pár tisíci..

Obrázek uživatele nagasadowcz

nekdy me az fascinuje, jak nepozorny umim byt. DDR3 na MB nemam. diky moc za obe odpovedi, nejspis uz mam o koupi jasno. diky

EDIT by TOBiAS: citace - pro odpověď použij tlačítko "Odpovědět" pod příspěvkem

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

já bych s tím tak rychle hotov nebyl.. sice máš DDR2, ale to moc neřeší.. je potřeba koupi neudělat zbrkle a jen tak z nějaké "rady" na internetu či od spolužáka..

velké ram jsou většinou jen pro profesionální využití.. záleží tedy, co s PC zamýšlíš.. samozřejmě také musí zbytek výkonu počítače odpovídat.. hlavně procesor..

a u grafiky je to ještě těžší.. jednak musí stačit procesor pro aplikace/hry, kde plánuješ grafiku užít, jednak musí stačit deska co se modernosti PCIe sběrnice týče a hlavně musí zdroj stačít nárokům grafiky.. a to nejen hrubým číslem výkonu "skoro tisíc wattů"

co mě tedy zajímá? výrobce a model a pokud možno revize základní desky (ale ta pro nás není nyní směrodatná), výrobce a model procesoru a patice/socket, výrobce, model a výkon zdroje, velikost, frekvence, napětí, latence a výrobce nyní používaných pamětí (kdyby se daly zužitkovat), výrobce a model pevného disku (kvůli shopnostem rychle načítat hry), výrobce a model skříně plus její přídavné vybavení ventilátory (kvůli možnostem chlazení)

Obrázek uživatele nagasadowcz

http://uloz.to/5472113/pc.zip - tady je moje aktuální sestava, chybí tam jen HDD z předchozího PC, ale ten používám pouze jako skladiště MP3 atd. tedy ne na hry a aplikace. zrdoj je 600W, mam 1x PCIe x16. pameti, ktere objednavam jsou ty same, ktere mam ted, jde jen o rozsireni, takze kompatibilita by nemela byt problem. grafarna chce zdroj 500W, stavajici 450W. procesor Core2Quad 2,4 GHZ...asi bude jednodussi, kdyz se podivas na ten soubor na uloz.to, tam je vsechno podrobne. kdyby bylo treba neco dalsiho, pokusim se to najit. predem diky, je fajn vedet, ze se najdou lidi, kteri se vyznaji a jsou ochotni pomoct.

jo a OS je WIN7 Ultimate 64-bit

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

kur** to je trochu lepší sestava, než jsem čekal.. tedy.. ne moc, ten intel není zrovna nejvýhodnější volba a ta deska je poměrně "levná" do takovéto sestavy.. ale ani ne tak cenově, jako materiálově (když to tak řeknu, mohu to objasnit).. IP45 už je hodně starý, i když to ten procák taky..

zdroj je bezproblémový, Epsilonka..

ramky hodně dobré, i když na hry by bylo lepší 800MHz CL4 (pro hry je podstatné zejména nízké CL)
pokud rozšířit, tak samozřejmě tytéž, 2x1GB

Seagate jsem nikdy nevěřil, přesto se ale jedná o rychlejší kousek, takže nemám co vytknout..

ta grafika ale si nejsem jistý, to Qéčko není zrovna ideální herní procák a zas tolik toho taky neutahne.. počítám, že v GTA IV by byl limitem právě procák, namísto grafiky.. samozřejmě ale HD5850 Vapor-X 2GB (pokud ji seženeš, jinak se smíříš s gigovkou), bude dobrá volba.. jaký máš monitor - nativní rozlišení, pokud máš LCD, maximální, pokud máš CRT? abychom zvážili, jak moc je pro tebe velká grafická paměť třeba..

ramka nemá tedy smysl jít nad 4GB.. i když systém by to dovolil, málokde by jsi to dnes využil.. až přijde ten pravý čas, lupneš novou desku, to už možná bude i DDR4 :))

kdybychom nebyli ochotni, co bychom tu asi dělali? :))

Obrázek uživatele nagasadowcz

no, rozliseni mam 1680x1050, monitor je myslim 22 palcu, takze vyuziti by to asi melo. co se toho procesoru tyce, tak jsem si vsiml, ze nejnovejsi hry uz ho maji v doporucenych pozadavcich, takze bude treba vymenit. ale rekl bych, ze ten rok by jeste vydrzet mohl, zatim u her s timhle problem nebyl. horsi byl benchmark, kdy napr u crysis na vysokych detailech jsem sel pod 30 (celkem znatelne, tzn nakych 22-25 a to uz neni moc prijemne). grafika je u alfacomp dostupna na objednavku, takze to by taky nemel byt problem (2GB). takze, slo by to, ze? jo, monitor LCD ;) ale to ti asi doslo (delaji se vubec tak velke CRT?)

Obrázek uživatele nagasadowcz

pro lepsi predstavu, monitor tady: http://benq.katalogmonitoru.cz/monitor/benq-t221wa/ ;)

Obrázek uživatele Peca

Co se týče toho CPU, tak když ho potaktuješ, tak nějakou tu dobu ještě poslouží dobře.
Tu grafiku bych vzal klidně 1G verzi jak už se zmiňuje Tobi.
Je levnější, výkon od 2G verze není o moc menší, spíše zanedbatelný.
Tolik paměti je znát až ve vysokým rozlišení 1920x1080 a více, nebo pro Eyefinity (3monitory). Na tvoje rozlišení ti 2G paměti na 5850ce nic nepřidá.

Obrázek uživatele nagasadowcz

no, ted jsem se dival na nake testy pro 1GB, testovano min. na 1920x1200 a vysledky krasne, takze 1GB nejspis postaci. jeste se podivam na par stranek, ale pomalu se zacinam tesit :)

Obrázek uživatele nagasadowcz

tak asi uz mam jasno. zustava to stejne jako puvodne (http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105145006000000WMZ&Search=585...), akorat je to ten 1GB. diky moc vsem za rady, pokud mate jeste nake napady, tak za ty predem dekuju, dost mi to pomohlo ;)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

je fajn, když máš "Zajímavý stříbrnočerný LCD displej" - cituji stránku, kterou jsi uvedl :))

ta gigovka pro tvé rozlišení stačí bohatě, jakjiž řekl Peca.. záleží, pokud plánuješ brzo (dřív než grafiku) monitor za FullHD 1920x1080..

jen aby jsi se nebál tolik toho zdroje - říkají 500W, ale to je právě pro ty levnější zdroje.. v reálu ale systém podobný tvému nepřesáhne spotřebu 350W, což se u tvého zdroje projeví příkonem kolem 400W.. problém nulový, zatížení 60% je ideální..

víc už ani není, co vyktnout, snad jen, že chladič CPU máš dobrý a šance taktovat by byla, ale pokud nemáš Extreme procesor, jakože nemáš, tak máš při tom taktování, kor na tvé desce, ruce poměrně svázané.. 2,8GHz by jsi dát mohl..

samozřejmě tahle grafika má extrémní rezervy pro přetaktování, stabilně může jet na hranici 950MHz pro jádro, 4500MHz pro paměti.. ale 1GHz se dá pokořit na 90% z nich a rekord je při tomto chladiči za hranicí 1200MHz, to už se bavíme o téměř dvojnásobném výkonu..

Obrázek uživatele nagasadowcz

k pretaktovani sahnu, az to bude nutne, v tomto smeru jsem povercivy :)


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.