nove pc na fotografie

Potreboval bych poradit/zkontrolovat PC.

Cela sestava je tady: http://www.czc.cz/64aid1vt1ejbib278c3jfcb3bd/seznam

Budu rad za jakekoliv postrehy. Mam tam 2 zdroje, zatim jeste nevim, ktery z nich zvolim. Napady?

Mel jsem tam i RevoDrive, ale nakonec jsem se priklonil k obyc. SSD Crucial.
Budu rad i za radu ohledne skrine, tu jsem tam zatim spis placnul nez poradne vybral. Jen potrebuju, aby se do ni vesel chladic.

Vsem zucastnenym predem dekuji.

Obrázek uživatele sasha.cz

Ahoj, ten odkaz není veřejný....takže chceš postavit PC na úpravu fotografií? Jaké bude ještě využití? Hraješ hry? Cenový strop?

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

pardon, uz je verejny

cenovy strop je 80k
hry jen minimalne, uplne uplne minimalne, klidne je muzeme pri uvahach vynechat

pc by melo byt zamereno na fotografie, pokryti adobre rgb na 10bitovem displeji po cele ceste

vyuziti planuji prevazne lightroom (70% casu), pak photoshop (20% casu) zbytek poflakovani a mozna trosicku hry :)

Obrázek uživatele sasha.cz

Takže ty monitory 2?

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

momentalne jen 1, vyhledove mozna druhy

Obrázek uživatele sasha.cz

Aha, máte tam zaškrtnuté dva....nevím nikdy jsem ten NEC neviděl, msí to být nářez, ale 30K? To musíte být opravdu velký labužník :) je pravda že 10ti "biťák" jsem ještě neviděl...U nás grafici používají http://www.czc.cz/dell-ultrasharp-u2713hm-lcd-monitor-27/114016/produkt?... a jsou naprosto spokojeni.

Jinak by to tedy vypadalo asi takhle, ještě počkáme na Tomáše...koukal jsem jak šly desky dolů, takže je to jasná volba, grafiku jsem tam dal lepší, zdroj : Ten Enermax je skvělý, my bereme Aurumy, jako vyšší třídu.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

2 kusy jsou tam tech velociraptoru (ne monitoru), budou do raidu

na tu nvidii jsem se dival, ale v testech na firepro uplne nestacila (rozhodne ne za 2.5 nasobek ceny), ale nevim, je opravdu tak lepsi?

a s ssd kingston mam uplne strasne zkusenosti (3 ssd mi odesly, skoncil jsem u intelu), takze tomu se vyhnu obloukem

naopak s enermaxem mam skvele zkusenosti, tak bych ho rad podporil i nadale, navic mi 600W prijde az moc, i kdyz nevim poradne, jak to spocitat -- u procesoru i u grafiky je cca 75W, tj. 150W a to by melo delat vetsi cast spotreby celeho PC, takze bych se mohl dostat na dejme tomu 300W max., ale treba to pocitam spatne?

kazdopadne diky za rady, mam o cem premyslet :)

Obrázek uživatele sasha.cz

Tak předně u té grafiky, Nvidia popdporuje technologii CUDA, což by se Vám právě ve photoshopu mohlo vyplatit. S těmi SSDéčkama já mám přesně opačnou zkušenost, ale je to stejně spotřební zboží...odejde tak jako tak. Ten Enermax je skvělá volba, 600W jsem dal jako rezervu pro přetaktování o což si 3770K přímo říká.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tak se na to koukneme.... Proti Crucialu ni slovo, jednu M4ku mSata jsem si hodil do notebooku. Mazec. Jakože v desktopu mám Kingston HyperX 3K a taky to maká. A velice překvapivé je, že tam je starší Phenom II x3 a SataII na desce se AMD 785G chipsetem. Přitom tam Win7 bootuje o malinko rychleji než na i7 3610QM a SataIII na HM77 chipsetu. Nicméně na systém a softy ku grafice určitě SSD dát.

Intel platforma je vcelku jasná, šetřit korunky nemusíme.. Ovšem taktování bych zde implicitně neuváděl - není k němu důvod. Přesto Revo87 550W bude akorát.

Ohledně grafiky je nutno podotknout, že Quadro je Quadro. Má 100% podporu CAD aplikací, atd, Cudu... Radeony tolik podpory nemají (to hlavní samozřejmě ano), ale jsou mrtě levnější. Navíc zvládají lépe více monitorů (a uměly to dříve), mají lepší spotřebu a masivně lepší OpenCL výkon. OpenCL zatím vývojářům moc nechutnalo, ale teď je na velkém vzestupu. Vývojáři už všude Cudu mají, a nudí se. Potřebují prodat i novou verzi starého softu - tak do něj roubují openCL. Tam se Quadra ztrácí šíleně. Jejich "hrubý výpočetní výkon" je zlomkový proti FirePro.. Takže zde je to spíš o preferenci. Já bohužel neměl ještě šanci si Quadro ani FirePro vyzkoušet, dělal jsem mainstreamovou grafiku na Radeonu a teď mě neexistence notebooku s Radeonem přinutila jít do GeForcu.. Jako Cuda super, rendery v 3DS Maxu fofr na nich... OpenCL zatím nevím, jak je tam podporváno. Ale ty schopnosti... Optimus nepracuje, jak by měl, topí to jak peklo, a neumí to SSAA - nejlepší vyhlazovací metodu obrazu. Tedy v ovladačích je mžonost zapnout SSAA, ale nemá to žádný vliv na obraz :( Z tohodle ohledu bych i risknul to Firepro, kdyby byla možnost... Ale pokud jedeš aplikace přes GPU, tak nějaké silnější CPU prostě nepotřebuješ...
A pokud se budeme bavit o herním výkonu, FirePro stejného čipu jako Radeon má jen o malinko nižší herní výkon. Herní výkon Quadra je zlomek zlomku zlomku desetinného čísla. Na druhou stranu málokdo chce po profesionální grafice hry..

Do monitorů kecat nebudu, tyhle jsou trochu mimo mou cenovou kategorii :D Ale Nec má všechny předpoklady...

A co se skříně týče, tam jsi vážně podstřelil. Alespoň Fractal Design Define R3, nebo novou R4, ale existuje hodně elegantních a nenápadných skříní... Bohužel většinu z nich v nabídce českých eschopů nenajdeš.. :(

Obrázek uživatele sasha.cz

Takhle, pokuď prachy neřešíte a 80K je k dispozici....ok, ale určitě by se to dalo postavit levněji. I5 3570K má výkonu až až, stejně vesměs veškeré výpočty obstará gráfa. Jsou to 2 tisíce, ale ono se to nasčítá... Stejně tak ty Raptory. Na ssdéčku bude vše důležité, co ovlivní rychlost a chod počítače, disky budou na data, tam se liší rychlost tak max. v kopírování. 12K za disky, to je opravdu extrém. Potom nemá cenu polemizovat nad tím, jestli vzít Quadro nebo Firepro, když do disků vrazíte víc ;) Ptal jsem se kluků u nás a prý není co řešit.....Firepro se jeví až low-endově, pro takový stroj :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tak ony se dělají i dražší Firepra, Sasho :D

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Skvele, diky moc za rady, dost mi to pomohlo.

Jen par postrehu: nejde mi o 3d grafiku, zadne CAD, nic takoveho. Adobe Photoshop ve verzi CS6 jiz nepodporuje CUDA, pouze OpenCL. Vyssi FirePro by mozna sla, ale na druhou stranu, vetsinu casu chci pouzivat jen Lightroom, ktery grafickou akceleraci nepouziva.

Fotky budou na Raptorech a protoze Lightroom pracuje jak pracuje, saha na disk pomerne hodne. Samozrejme budu rad, pokud neco usetrim, ale ne za cenu citelne nizsiho vykonu.

Jeste premyslim o zaloznim zdroji, zvukovce, repracich, tabletu a kalibracni sonde, ale to se vsechno da koupit az dodatecne.

Skrin tedy bude Fractal R4 a zdroj Revo 87+, skvele tipy, diky.

Obrázek uživatele Peca

Jestli se nepoužívá grafická akcelerace, tak je otázkou jestli vzít vůbec profesionální zastaralou grafiku (ano zastaralou protože V4900 jede na starém jádře Turks a Quadro 2000 na Fermi) a nebo nějakou novou třeba od AMD řady 7xxx, které jsou i v OpenCL hodně výkonné. To možná jen z důvodu kompatibility s programy, některé mají podporu pouze pro profesionální GK i když na normálních to chodí též. Ale zase za to firepro není tolik peněz, tak to asi nehraje zase až takovou roli.

Co se týče nákupu kalibrační sondy, tak je taky otázkou jestli to bude mít nějaký přínos. U monitorů za 30k ať už jde o NEC či EIZO je předpokladem, že budou nakalibrované dobře.

Raptory? Proč ne, žádný jiný harddisk nedosahuje takových rychlostí a kvality, navíc v raidu. A ještě jsou i určeny k zatížení 24/7. No teda ještě Hitachi Ultrastar 15K, ale ten je do SAS a stojí o dost více.

PS: myslím, že CS6ka podporuje i Cuda

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

To souhlasím s Pecou - pokud akceleraci nevyužiješ, je nerentabilní kupovat profi grafiku. Radeon jako takový má v OpenCL stejný výkon, jako stejné Firepro (takové je taky o dost dražší). Firepro a Quadro těží v licencovaných CAD aplikacích. A co do stáří, Turks je HD6000, není tak staré, a hlavně je stále lepší, než Fermi Quadra.
Proti raptorům také nic nemám, ti jsi na daný účel ideální, ssd bych nechal na systém a aplikace.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.