Nové PC do 18000,-

Už nějakou dobu zvažuju seskládání PC asi tak do 18000,-

Nějaké nápady už jsem měl, ale za tu dobu (čekaně) se událo pár změn na PC trhu. Teď se konečně uvolnili finance a tak jsem mrkl opět na nějaké recenze a udělal upload své představy, ale hodil by se mi objekt k porovnání.

Proto prosím, neměl by tu někdo radu na počítačovou sestavu do cca 18000,-

Pořadavky, které bych chtěl:
Procesor AMD, stačily by 4 jádra
hard disk kvalitní, ne předražený (viz. záplavy Thajsko), ale ne SSD
Gr. karta alespoň 1GB (monitor 1900x1080)
Paměti alespoň 8GB RAM
Ostatní je benevolentní...

díky předem za jakýkoliv názor

Obrázek uživatele Anonymní uživatel
[69779] dodatek

Nutno dodat, že jen počál...

monitor, myš.... zkrátka všechny periférie nebrat v potaz

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Alespoň 8GB? Bude to renderovací stanice, nebo server, že tolik paměti? 8GB ještě jde, ale "alespoň" mne trochu znepokojuje..
Jednoznačně bych to viděl asi takto:
ASUS M5A99X EVO
AMD FX-4150
Gelid Tranquillo rev2
2x4GB 1600MHz CL8 Corsair Vengance
Fortron Aurum 500W
Sapphire HD6950 DualFan (vyjde to cenově?)
WDC Black LX 500GB (ano, je předražený, ale je to nejlepší HDD)
skříň víceméně cokoliv, co se ti líbí, od CoolerMaster Elite 311RC výše, takový Thermaltake V6, Storm Scout, Sniper, Element.. Je spousta krásných a funkčních skříní, ale je třeba si určit, co využiješ a co ne - třeba hotswap pozice je pro mne opravdu cennou vychytávkou, tiché ventilátory, dobrou možnost chlazení a prachové filtry taky nejeden ocení, cablemanagement totéž.. Za každou vychytávku se připlácí..

http://diit.cz/clanek/je-nyni-ten-spravny-cas-nahradit-pevne-disky-ssd Doporučuju přečíst. Nejen vzhledem k cenám, ale i ke smyslu se více vyplatí koupit si SSD typu OCZ Agility 3 60GB a doplnit jej pomalým WDC Green RS/RX požadované velikosti nad 1TB.. Vyjde to rychleji, efektivněji, úsporněji..

Samozřejmostí je 64bitový Windows 7, může být i OEM verze, tohle ti asi vydrží docela dlouho..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Díky, ale měl bych pár doplňujících otázek...

Proč bych nemohl mít 8GB? Jednak pracuju jako konstruktér otpiky, kde dělám i rendery, výpočty toku světla 3D grafika apod.... ale hlavně: slyšel jsem, že 6GB v paklu po třech (3x2GB) je prý na prd... tak se jen ptám... těch 6GB by mi stačilo samozřejmě.

AMD FX - 4150 neznám... jen AMD FX - 4170 mi něco říká. Snad je to ten. V tom případě by mě zajímalo, proč ne FX - 4100?

Gelid Tranquillo je docela vysoký... Bratránkovi se teď kvůli vysokému chladiči nedá zavřít Case... mám vyhlídnutou case 190 mm hlubokou... vyjde to i s deskou a všelijakýma pinčlíkama?

HD6950 je docela pecka... není to ale na čtyřjádro docela dost?

toť mé dotazy.... dík

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Pardon, ale věštící kouli nám nedali.. Neuvedl jsi důvody, proč bys chtěl více RAM, tak jsem pochopil, že jde o sestavu na hry. Pak těch 8GB dává smysl.
6GB není naprd, ale je to set tří modulů. Desky ovšem (kromě těch nejdražších) podporují pouze dva kanály, takže připojením třetího (bez čtvrtého) modulu se dualchannel vypne a přijdeš až o 50% výkonu.. Proto potřebuješ sudý počet modulů (2 nebo 4)..

S tím procesorem jsem se upsal, měl jsem namysli FX-4170. Jedná se o novější revizi, pracující na podstatně vyšších taktech a za vcelku příjemné peníze.. Zvážil bych ale využití více jader, FX-6200 je také ještě za skvělé peníze a pokud by ti to mělo přinést v těch aplikacích výkon, stálo by to za to.. Záleží ale, jak ty aplikace pracují a zda se nedají akcelerovat i jinak, třeba přes nehorázně rychlejší grafickou kartu.

Ohledně grafiky - je to tedy sestava na hry? Pokud ne, HD6950 je doooost přehnaná.. Ale ne vzhledem k procesoru (ten ji zkrotí), ale k využití..

A k tomu chladiči - no zas tak vysoký není a do Elite 311RC a všech větších, dražších a lepších skříní se obvykle bezproblému vejde. Pokud máš vyhlédnutou salátovku typu EuroCase za 400, tak asi narazíš na plech..
Ten Gelid má na výšku 15cm od plochy procesoru, takže si změř, kolik je cca ve skříni prostoru od plochy pro přichycení desky mínus 1,5cm.. u 19cm skříně tipuji, že se ti to nevejde..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Jasně, že jsem nečekal, že to budeš vědět... v poho =)
Neuvedl jsem důvody, za to se omlouvám... Ty RAMky už chápu, fajn...

Ten procák a grafika už je taky v klídku... dík.

Teď ještě tu skříň. Abych furt nemluvil v hádankách, chtěl jsem CoolerMaster Elite 430. Ta má hloubku 190 mm. Tvrdíš, že do Elite 311RC se pohodlně ten Gelid vejde. Elite 311 má taky hloubku 190 mm. Ale potom si napsal, že u 19cm skříně tipuješ, že se nevejde... ?

Takže už bych se chtěl zeptat jen na tohle... Vejde, nebo by mohl být jiný chladič např. měl jsem najdený Arctic Freezer 13?

díky za odpověď

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No, ono záleží, kde má skříň umístěnou desku pod MB, některé jí mají dál od zadní stěny, což není zrovna případ 311RC, tam se Tranquillo vejde, sic natěsno..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.