Nová grafická karta (*VYŘEŠENO*)

Včera mi odešla grafická karta nvidia geforce 8800 gt a potřeboval bych poradit, jakou kartu ted místo ní, protože tato už se neprodává. Uvažoval jsem buď o ati radeon 6570 nebo model 6750.

Podstatné je, abych si zahrál hry. Hraju převážně The Sims 2 i 3, mám i hokej, ale na ten nezbývá čas.

Pak mě ještě napadá otázka - jak vidno z obrázků hd 6750, je to dvouslotová karta. Vleze se mi do skříně? Uvádím některé parametry hardwaru:

MB - Gigabyte 870A-UD3, rev. 2.1
TV tuner - AVer media A188

tv tuner je zasunutý přímo nad rozhraním PCIex16, tedy nad grafikou. Jde ještě strčit pod grafiku, ale pod i nad grafikou jsou sloty pcie1, nevím tedy, jestli by tam šla vsadit dvouslotová grafika.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ideální by bylo dát grafiku nahoru a tuner dolu, protože ten dolní je pro ni pomalejší.. Ovšem na HD6570 si moc nezahraješ...
Podstatné je i jaký máš procesor a ramky, aby grafice stíhaly..

Obrázek uživatele MarioF87

Zvláštní, prodejce, u kterého nakupuju a od kterého jsem měl i předtím geforce 8800, tvrdil, že 6570 je o 100 až 200% lepší :)) a co teprve 6750... tak co si mám vybrat :-)

procesor - AMD Phenom II X4 965; 3,4 GHz (momentálně mám frekvenci na 2,8 GHz, při plné kapacitě byl extrémně hlučný - inu AMD - a pro hraní TS 3 to stačilo)
DDR 3 Kingston HyperX Blue 4GB 1333 MHz

btw - ty radeony jsou jen mé předběžné tipy, třeba mi tu někdo poradí lepší grafiku, podstatné je, že do ní můžu vrazit tak max. okolo 2500 Kč, do čehož se ta 6750 ještě vleze...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No jako ano, proti té Geforce jsou lepší o dost, ale celkově jsou dost slabé.. Ten procesor má na víc ale pokud máš omezené finance.. Minimálně bych si ale koupil velice výhodný Radeon HD6770 od Sapphire..

Obrázek uživatele MarioF87

Však procesor můžu přetaktovat zpět na 3,4, snížil jsem to jen proto, že to fakt bylo zatím zbytečné mít to na maximu.

Cenově vidím 6770 a 6750 přibližně stejně, tak co bych měl vzít, pokud bych se rozhodl pro něco z toho? Btw - můj prodejce povidal, že moc nedoporučuje Sapphire, že je lepší GB (tím spíš, že mám i základovku GB).

Jo a ještě bych se zeptal, jaký a jestli je viditelný rozdíl, jestli má grafika aktivní nebo pasivní chlazení. Ono totiž po zakoupení nového hw letos v březnu, kdy jsem si koupil místo Intelu AMD, jsem zjistil, že mi to šíleně hlučí a nepomáhaly ani větráky, tak mám otevřenou bočnici skříně. To pomohlo procesoru, ale ne grafice. Geforce 8800 se šíleně zahřívala (i když jsem na netu četl, že si na to stěžuje víc lidí) a měla chlazení aktivní.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Vol jednoznačně HD6770, ovšem stále je dost pomalá.. Sapphire je jeden z nejlepších (a nejstarších) výrobců, Vapor-X chlazení patří ke špičce..

Aktivní znamená, že chladič (ta kovová věc) má na sobě aktivní (hábající se, něco dělající) prvek - větrák. Pokud je grafika výkonná -> hodně topí -> potřebuje velký chladič.. Pasivní v takové chvíli obvykle nepřipadá v úvahu.. Stejně tak BOX chladič (ten co u CPU byl) se na CPU taky nevyplatí - neuchladí..

Obrázek uživatele MarioF87

No, pokud je to tak, jak píšeš, tak asi půjdu do 6770 a Vapor-X, i když to přijde o pár stovek dráž a dostanu se k nějakým 3 000 Kč. Jenže jsem si nutnost dobrého chlazení zavinil sám, když jsem koupil CPU AMD. Ušetřil jsem tisícovku oproti Intelu, ale na nepravém místě.

Tak aspoň grafika ať je dobře chlazená a ať pár let šlape.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No, nechci nic řikat, ale na Intelu bys potřeboval víceméně totéž :-) To že jsi do té doby šlapal na nějakém studeném Core 2 Duo neznamená, že všechny intely topí málo..

Obrázek uživatele MarioF87

Tak jsem asi měl štěstí. A hlavně mi vynadal známý přes počítače, že jsem koupil AMD, že prý jsou levnější, ale přehřívají se.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jak koukám, známý už ti toho napovídal dost.. :-)

Obrázek uživatele MarioF87

Každý už toho napovídal dost :-) a já jaksi nevím, co si mám vybrat. Konzultoval jsem to se svým prodejcem a on povídal, že jako Sapphire mi fakt nedoporučuje. Vy tady píšete, že je to jeden z nejstarších a nejlepších výrobců. Tak na koho mám dát?

Navíc hlavní přece u grafické karty není výrobce karty jako takové, ale čipu (nebo se mýlím?). Různí výrobci se pak liší různými parametry karty - frekvencí, velikostí paměti, použitím aktivního či pasivního chlazení... ale mluvíme-li např. v mém případě o kartě Radeon HD 6770, máme na mysli čip od AMD, bývalé ATI.

Tak teď jsem na vážkách, protože pokud dám na svého prodejce a koupím GB, přijdu o Vapor-x, které má jen Sapphire...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No, můžeš věřit komu chceš :)) Já tě tu nebudu přemlouvat, ale podívej se do ostatních témat, na nějaké zkušenosti ostatních, ..
Ano, ATi je AMD (AMD koupilo divizi ATi)..

Ne, výrobce ovlivňuje zejména použité součástky (kondenzátory, cívky, chladič, ..), takže levnější výrobci vyrábí levnější karty, které méně vydrží, dají se hůře taktovat, mají horší (méně efektivní, hlasitější) chladič.. Sapphire navíc jako "premium partner" má přístup k nejlepším čipům (vyšší přetaktování, menší spotřeba, teplota)..

Frekvencemi se pak liší různé "výkonnostní" modely - Toxic je nejvyšší verze Sapphiru s nejvyšším přetaktováním, slabší je Vapor-X, ještě slabší Flex a klasická verze jede na taktech, které AMD udalo jako optimální (maximální, kterých každý čip stabilně dosáhne)..

No, dělej jak myslíš, ale já si o těch obchodnících myslím své :-)

Obrázek uživatele MarioF87

Přece jen ještě něco napíšu. A nestačila by 6750? Ta od Sapphire má taky chlazení vapor-x. Navíc když jsem se radil s kámošem, tvrdil, že na svém monitoru nevyužiju potenciál 6770 - neb mám starý 17'' monitor Hyundai B71A. Jenže monitor zatím slouží a nový si kupovat nechci, tím spíš, že víc potřebuju tu grafiku, abych konečně mohl hrát TS. Co mi pomůže hd monitor, když na staré kartě nerozjedu hru, že.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No, určitě to asi moc nepoznáš, ale ona HD6750 je víc "zkriplena", než se zdá dle cenovky.. Žere/topí skoro stejně, je slabší, jde méně taktovat..
Ale jako pro 17" monitor bys uživil asi i HD6670..

Procesor máš přehnaný, tak právě nevím, kam se chceš v budoucnu dostat - kupovat s monitorem novou grafiku, když HD6770 zvládne drtivou většinu her?

Obrázek uživatele MarioF87

Problém u mě bylo právě to, že když jsem v březnu upgradoval pc, tak jsem ještě hry nehrál. A tak jsem se spokojil s tím, že jsem ati x550 nahradil koupí použité geforce 8800 gt. Někdy v květnu jsem zjistil, že jsem koupil dobře, protože jsem začal hrát TS. Jenže karta (o které nebyl prodejce schopen říct, jak dlouho předtím byla používaná), vydržela jen do začátku prosince, asi 8 měsíců. Naštěstí mi původní grafika ještě zbyla, tak ji mám teď v bedně, no ale the sims 2 se mi zahrát nepodařilo.

Takže abych si konečně zahrál, budu si muset koupit novou kartu. Monitor mám sice malý, ale je už hodně starý, 5 a půl roku, a v případě, že by taky kiksl, vzal bych z kuchyně monitor s tv tunerem, který je fungl nový 22'' LG. Zatím teda slouží jako televizor. Anebo, pokud budu při penězích, tak chci příští rok pomaličku spořit na nový samostatný televizor a monitor z kuchyně si pak nastálo vezmu k sobě.

Vím, že až na grafiku jsem to na jaře docela dobře upgradoval, procák, paměti, základovka též není špatná. Jenom jsem nevěděl, že začnu hrát hry a bude pak nevyhovující monitor a grafika. Ale jak říkám - příští rok budu hledět do kuchyně koupit novou tv, ať můžu vzít monitor nahoru.

Takže asi holt vezmu tu 6770. Mýlím se nebo mi pak grafika dýl vydrží, když ji nevyužiju na maximum (btw na to, že mám malý monitor, si ani nestěžuju, aspoň si nekazím oči :-)) ) ?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No, grafika vydrží pravděpodobně funkční déle, než bude její morální význam - přestane stačit na nové tituly, které budeš chtít hrát ještě dřív, než bude mít šanci se rozbít, přehřát, nebo tak něco.. Každopádně zrovna toho bych se nebál.. Na druhou stranu, ceny jdou dolu rychlým tempem a za rok už bude stejný grafický výkon nové karty stát polovic, resp výkonnější karta bude stát to, co tahle.. Takže pokdu teď výkon nepotřebuješ, kup HD6670 a později upgraduješ s novým monitorem na uplně novou kartu.. Záleží to hlavně na tom, jak moc budeš hrát novější a novější hry..

Obrázek uživatele MarioF87

Hrát budu opravdu nejspíš jen The Sims 2 a 3, ty hry mají tolik možností, že nebudu mít čas hrát ještě něco jiného. Asi ani ten hokej. Navíc jsem už dávno dospělý pracující člověk a mám povětšinou jiné starosti než celý život prosedět u všemožných her :-)

K té HD 6670 - nutno zdůraznit, že potřebuju dobré chlazení a tato není s vapor-x. Takže kterou z této řady a od Sapphire vybrat? Nejpravděpodobnější by byly dvě možnosti:

http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051400060000001AQI&Search=66...
http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051400060000001C4Q&Search=66...

Asi tu s dvouslotovým chladičem, co. I když to bude velké jak kráva. :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Nemá Vapor, ale taky baští/topí jen polovičně :-) http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051400060000001C4Q&Search=66... vyhovuje, má navíc do budoucna displayport a příplatek je 45 korun.. I tak je ale docela drahá, když se koukneš, co stojí dvakrát výkonnější HD6770.. 512MB verze by ti pro tohle rozlišení, i pro FullHD navíc bohatě stačila a ušetříš ještě pár stovek..

Obrázek uživatele MarioF87

HD6670 jsem s 512 MB pamětí nenašel, takže myslíš 6770

http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514000600000016JF&Search=67...

? Jak je to tady s chladičem?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Hmmm, na cestě je HD7000, HD6000 mizí z pultů obchodů...
Tahle HD5770 má skoro stejnej chladič, jen má menší takty -> menší výkon.. Vzhledem k ceně a k tvým požadavkům se to ale docela vyplatí, je podstatně lepší, jak HD6670 a cenový rozdíl vidíš sám..

Obrázek uživatele MarioF87

Tak už jenom pro doplnění - nakonec jsem koupil tu HD 6770 od Sapphire 512 MB, pro The Sims 3 plně postačující. Jsem spokojen, i když možná jsem fakt měl vzít tu s chlazením vapor-x, zdá se mi, že se zahřívá stejně jako geforce předtím... asi budu muset investovat ještě do nějakého vodního chlazení či co... ale to už sem nepatří.

Jen pro zajímavost - prodejce mi tvrdil, že to je snad první výrobek od Sapphire, který prodává. Nevím, proč k tomu nemá důvěru, x550 od nich mi posloužil nouzově ještě teď před koupí 6770.

Tak díky, TOBiASi...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

A nedaj si říct, a nedaj... Vodník tě vyjde zbytečně draho a není potřeba..
Problém jsme ale vyřešili, zamykám..