Nová GK výhodnost/kompatibilita/značka

Ahoj,
dnes mi odešla v PC stará gk. Nvidia GeForce 9800 GT, potřebuji tedy co nejdříve koupit novou.

Zbytek mé sestavy je:

MB Asus M3A78, tady jsou specifikace http://www.asus.com/Motherboards/M3A78/specifications/

CPU: AMD Athlon 64 x2 6000+

Ram: 4Gb DDR2

Zdroj: Fortron 550W ATX

Rád bych si koupil tuhle GK: http://www.alza.cz/gigabyte-r787oc-2gd-d486371.htm

Otázka tedy je:
1. Je tato GK kompatibilní se zbytkem mojí sestavy? U specifikací MB je napsáno, že podporuje PCIe 2.0/1.0 architekturu... znamená to, že PCI express 3.0 karta tam nepůjde dát, nebo, že jo, ale pojede pomaleji?
2. Vím, že Radeon už má novější generaci, ale je tahle GK pořád ještě dobrá?
3. Jak je to s AMD vs. Nvidia? Vim že u hodně lidí jde jen o preferenci, ale co se týče HW faktů, přiklonili byste se k AMD, nebo Nvidia? Měl bych si vzít tuto GK, nebo radši kouknout po Nvidii ve stejné cenové kategorii??

Díky ze reakce

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tahle grafika je možná na tvůj procesor až moc rychlá, ale dejme tomu. V desce by fungovat měla, PCIe2 je pomalejší ale u téhle to nebude vadit. Vzhledem k cenám bych si teď nVidii taky nekoupil.

Obrázek uživatele K!M

To jsem si vědom, chci jí mít, až budu kupovat novej komp, abych už měl koupenou kartu. Psal jsem si teď s někým z Alzy z techn. podpory a ptal jsem se na to rozhraní, řekl mi, že PCIe 3.0 nejde zapojit do základní desky co podporuje jen 2.0. Je to teda pravda?.. Já jsem doufal, že to zapojim, ale karta pojede pomaleji, než na co má. Ale podle toho technika by vůbec nefungovala.
Nicméně na zahr. forech jsem se zase dočetl, že to funguje. http://www.tomshardware.co.uk/forum/344377-33-pcie-card-pcie-slot

Tak jak je to?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Zpětná kompatibilita tam je, ale oni ti řeknou že ne, protože pak nechtějí poslouchat reklamace v případě, že to fungovat nebude - kryjí si záda.
Upřímně se spíš vyplatí koupit vše najednou, než po kouskách měnit...

Obrázek uživatele K!M

Tak samozřejmě, že bych nejradši koupil všechno najednou, ale teď na tak velkou částku nemám peníze. A GK potřebuju, když stará odešla.
Právě, že všude čtu že to jde, tak mi to bylo divný. Objednám si jí a uvidim no, kdyžtak jí vrátim. Hlavně mě zajímalo, jestli to vůbec jde.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ahaa, tak to jo. A nechceš rovnou nějakou lepší? R9 280X nebo 290? Co máš v plánu k tomu potom přidat?

Obrázek uživatele K!M

Tak jsem si všim, že ta gk v první zprávě je použitá, takže ji brát nebudu, ale místo toho se mi celkem líbí tahle http://www.alza.cz/sapphire-r9-270x-dual-x-oc-boost-d503483.htm#popis.

Moje cenová kategorie je momentálne kolem 4-4300 Kč. Co si myslíš o týhle, popř. doporučil bys mi nějakou jinou?

A btw. myslíš že je lepší kupovat poslední kartu z daný řady, než první kartu z nový řady? .. teď mám na mysli např. radeon hd 7990 vs radeon r7 240. Přijde mi, že ta starší je lepší než ta novější. Ale můžu se plést, to značení amd je hrozně nepřehledný.

I ty nvidie jsou zajímavý, já nevim, kámoš má AMD a hrozně odsuzuje nvidii, taky jsem zase ale četl, že amd karty mají občas problémy s ovladačema. Ale asi spíš tíhnu k tý AMD. Co myslíš ty?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Karta je dobrá, ale ve tvém případě bych klidně i do použité šel. Do budoucna je grafika za 4K stejně "slabá".

AMD ovladače se už zlepšily, zato nVidie se lehce zhoršila. Cenově je navíc strašně přepálená. Jinak bych ji neodsuzoval. Bohužel trh je strašně nevyrovnaný - jedna hra podporuje to a druhá za se to, je to spíš o preferencích na hru. Konzole naklání misky vah směrem k AMD+AMD, ale zase online streamované hry a cloud jdou na stranu nVidie - to je ale až hudba budoucnosti. Já si jdu zejtra koupit R9 290. :-)

Obrázek uživatele K!M

Chápu tě, ale budu mít čistší svědomí, když si koupim novou. ;) Tu tvou ti budu tiše závidět :) ale na druhou stranu, nejsem nijak hardcore hráč a nepotřebuju to nejsilnější železo, grafiku a pod. na pc taky nedělam, tak si myslim, že tahle mi stačí prozatim a někdy v budoucnu si připlatim za lepší.

Je mi jasný, že ten souboj AMD vs Nvidia neni jednoznačnej no.
Při výběru mezi těmito např.
http://www.czc.cz/sapphire-r9-270-dual-x-2gb-gddr5-with-boost-oc_3/14149...

vs

http://www.czc.cz/gigabyte-gtx-660-ultra-durable-vga-2gb/143859/produkt?...

ke které by ses přiklonil a proč??

popř. ještě:
http://www.czc.cz/asus-r9270-dc2oc-2gd5/141210/produkt?q-category-id=7ed...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Je celkem těžké srovnávat nereferenční grafiky, protože jsou z výroby různě přetaktované a tedy jejich výkon se liší od toho co je v testech - je potřeba najít danou grafiku v testu (což teď večer dělat nebudu) a porovnávat a přepočítávat.

270tka ale vyjde o nějaký kousek lepší i když Gigabytka má zase chlazení s většími, tedy teoreticky tiššími větráky. 270tka asi tak odpovídá tomu co najdeš v konzolích, čili bys měl svou výhodu maximalizovat. nVidia tu může nabídnout leda shadowplay (stream tvého hraní na internet) a physX, na které samozřejmě tato karta nemá výkon. Volil bych teda taky AMD.

Obrázek uživatele K!M

To po tobě samozřejmě nechci ;)
Už jsem se rozhodl, díky za rychlý odpovědi. Objednal jsem http://www.czc.cz/asus-r9270-dc2oc-2gd5/141210/produkt tak uvidíme, jak bude to PCIe 3.O v 2.0 fungovat.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Bude. PCIe 3 má jen 2x větší frekvenci takže 2x větší propustnost dat, ale u takhle "pomalé" karty není PCIe 2 limitem.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.