Notebook pro střih Full HD

Dobrý den,
rád bych se informoval ohledně jednoho problému.
Plánuju koupi nového notebooku a primárně kvůli střihu a editaci full HD videa z DSLR foťáků.
Přemýšlím mezi těmito dvěma:
http://www.saverman.cz/obchod/sony-vaio-vpc-f115fm -b
a
http://notebooky.heureka.cz/sony-vaio-se1c5053b/

Prosím, nemáte někdo zkušenosti s některým z nich, případně se střihem 1080p na noteboocích, s programy jako Adobe Premiere cs5?
Nemám v tomto ohledu (střih na notebooku) zkušenosti a nerad bych udělal ukvapené rozhodnutí.

Předem mockrát děkuji za jakoukoli reakci

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

První mi to nenašlo... A druhý? No já bych šel po grafice GeForce, která podporuje Cuda, který je podporován i CS5tkou, a pak nebude třih FHD videa problém... Procesor by s tím měl co dělat (ale šlo by to taky)

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

ten první je tento
http://www.gigacomputer.cz/cs/zbozi/238770-sony-vaio-vpc-f115fmb.html

Na jiné poradně mi všichni říkalo, že plynulý a bezproblémový střih FullHD videa není možné prakticky na žádném notebooku. Co si o tom myslíš/te?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

To už je trochu zastaralý stroj...

To CUDA je právě práce skrze grafickou kartu - a ta je v těhle ohledech i 100x rychlejší, jak procesor. Samozřejmě to není úplně hladké, ale v mezích možností si myslím, že to bude velice dobré i na gákladních grafikách, jako GT520M.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

A nenapadá tě takhle z hlavy nějaký stroj, kterej tohle má a je prostě ideální?
A co teoreticky koupit slušný notebook a k němu grafiku s CUDO?
A co si myslíš o Macbooku pro z roku 2009?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jaká je cenová relace? Za 20K už se dají koupit slušné booky, ale i ultrapřenosný ASUS U36SG je zajímavý - tenký, lehký, a základní geforcku, která je i při své pomalosti xkrát rychlejší, než procesor i7.. Ale jen v CUDA-podporujícíh aplikacích..

Macbook bych si osobně nekoupil, ale pominu-li OS, je to velmi slabý NTB za velmi vysoké peníze.. Leč je lehký a tenký..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Zajímavé, protože prakticky stoprocentně vyvracíš vše, co jsem se dozvěděl v jiné poradně.
Myslíš, že bych tě mohl poprosit, aby ses podíval na tuhle diskuzi a řekl mi co si o tom myslíš, nebo jak bys reagoval?
http://pc.poradna.net/q/view/878734-notebook-pro-strih-full-hd?page=r878...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Přemýšlím, v čem se ta poslední sestava liší, ty mobilní procesory nejsou až tak pomalé proti desktopovým, ramky jsou tam stejné, grafiky jsou sice pomalejší, ale že ty by měly ovlivnit práci, pokud jedeš přes procesor, to nehroží... No za 20K + monitor a další věci... Pochopil bych, kdyby lamentoval grafikou Quadro a quadcorem, ale i5 a 545GTS???

Ti lidi hlavně asi nikdy neviděli právě Cudu. Kdysi to jeden týpek testoval, vzal si GT220 a dal ji do počítače - je to grafika, co snad ani nemá stejný výkon jako GT520M... Ale je to grafika, která má vlastní jednotky pro playbakc videa až do FHD rozlišení (to mají všechny takové grafiky), a navíc má Cuda. Takže tam, kde se počítá, jede přes Cuda procesory, což je extrémní paralelní síla (Radeony mají větí paralelní sílu, ale aplikace co podporují Stream jsou bohužel ne zrovna rozšířené), a kde se playbackuje, tam se využívá schopnost grafiky přehrávat FHD video. Když by to chroupal procesor, no takový i5 zvládne sám s vypětím sil přehrát FHD video. Noa zvládne to i integrovaná grafika s hodnotou cirka desetiny ceny procesoru. A navíc s podstatně menší námahou a spotřebou elektriky...

Zkus si něco najít. Už je to dřív, co jsem tu demonstraci viděl, a nepodařilo se mi to najít, ale nemám čas na více než první stránku googlu... :-) Nicméně pokud daný software podporuje CUDA, pak to jakákoliv GeForce silně urychlí...
To, že je display malý, rozlišení malé, ram malá, to jsou vedlejší věci.. Které samozřejmě práci ovlivní, ale jinak, než pomalý hardware...

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Co si tedy myslíš třeba o těchhle?
http://www.alza.cz/msi-ge620dx-456cs-d349360.htm
a
http://www.alza.cz/asus-n76vm-t1087v-d338719.htm
Oba by měli mít Cudu

Taky už začínám přemýšlet o nějakým tom desktopu (čímž si to moc neulehčuju).
Myslíš, že kdybych sehnal nějakej Tower s i7 (4-6 jáder), RAM 400-600, nějakou tou grafikou s Cudou a třeba i těma dvěma diskama, asi bych na tom byl lépe, že?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

GT555M je přecijen výkonnější, jak GT630M, nicméně ASUS je nový zatímco MSI skoro 2 roky staré. To samozřejmě není na škodu, ovlivní to jen výdrž baterie..

U editace videa je důležitý dostatek plochy, takže je fakt, že 17" FHD je dobrá volba. Ale i s menším to jde, jen se holt víc zoomuje. S výkonem tu problém nebude. Teda jak v čem, samozřejmě, ale takovýhle notebook už se může měřit s průměrným desktopem..

Pokud hodláš cestovat, tak nad desktopem nepřemýšlej..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.