Notebook nebo ultrabook a jaký?

Ahoj,
Prosím o radu s výběrem notebooku. Jednak zvažuju, jestli vybrat ntb nebo ultrabook.
Četla jsem tu někde, že za tu cenu nejsou ještě utb dost výkonný a vybavený, ale líbí se mi ta tenkost, váha, design..když ale vyberu lehkej ntb, vezmu ho asi radši i kvůli ceně.
Proto popíšu mojí představu a byla bych moc vděčná za doporučení a i nějaký konkrétní tipy, jsem totální uživatel a technickým věcem v tom nijak extra nerozumím..
-Cena kolem 20tis., když ultrabook, tak holt počkám až našetřím víc
-ntb každý den přenáším a vozím v autě – odolná konstrukce, váha do 2kg a 13,3-14“ displej
-využití je hlavně na práci – kancelářský aplikace, maily, častý připojení a práce ve více firemních systémech najednou, pak hodně internet, stahování, občas pustit nějaký film, video – hry ne, max. Angry birds:-)
-ntb startuju i několikrát denně – rychlý nabíhání, práce většinou s připojením napáj.kabelu-výdrž nemusí být extrémní
-ntb mám v práci na stole, doma na stole nebo na klíně, na dece – ráda bych slušný chlazení, tichý chod, studená plocha pod dlaněmi- teď mám HP a je věčně přehřátý, pořád je slyšet chlazení a několikrát za den hučí nahlas třeba půl hodiny v kuse jak když má vzlítnout:-) nedávno byl na čištění a nic
-procesor, operační paměť, pevný disk, grafická karta, zvuk, rozlišení displeje – tady nemám přehled jaký hodnoty třeba bohatě stačí na moji práci, takže podle popisu využití si nechám doporučit a nebudu to nijak dál studovat
-OS Windows 7
-pro jistotu asi LAN síťový konektor, jinak určitě wifi, bluetooth, USB port – aspoň 2x, HDMI nemusí být, web kamera-nemusí, čtečka karet-nemusí, optická mechanika - minim.použití, když nebude, pořídím externí
-výrobce: preferuju asus, dell, toshiba možná acer, sony – nechci už HP
-design: jednoduchý stylový, žádný barvy ani bílá, kovový vzhled – tohle se mi líbí designově, ale to je tak jediný, co vím:
http://www.acer.cz/ac/cs/CZ/content/photogallery/aspiresseries
http://www.asus.as/asus-u46sv-wx052v-14-i5-2520m-4g-750g7-dvdrw-gt540m-w...
http://www.czc.cz/ultrabook-asus-zenbook-ux21e-kx004v-stribrna/99526/pro...
http://www.dell.com/html/global/xps13/xps-13-ultrabook.html?c=us&l=en&s=...

předem moc díky, jestli to někdo dočetl až sem a poradí :roll:

Obrázek uživatele chiq

To jako fakt nikdo nemá nápad? Myslela jsem, že nechci žádnej zázrak, a že výběr ani nijak zvlášť nelimituju... 8-)

Obrázek uživatele sasha.cz

me hodne zaujal tento http://www.zive.cz/clanky/lenovo-ideapad-u300s-nejlepsi-z-ultrabooku-vid... i kdyz velikost disku neni velka, je sakra rychly....kolegine v praci je s nim maximalne spokojena, na stahovani filmu a pod pouziva externi disk..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Koukám, že jsem toto téma přehlídl!
Nejsem si jist, co přesně tedy chceš - ultrabooky nemají mechaniku a já to považuji za ohromnou výhodu. Ovšem pořizovat ultrabook a k němu externí mechaniku je nejen drahé, ale i nesmyslné - pokud mechaniku potřebuješ, bude notebook.. Záleží jak často - pokud ji použiješ jednou za měsíc, nemá smysl ji ani kupovat, na druhou stranu každý druhý den ssebou tahat ultrabook i mechaniku je blbost.

Ultrabook je skvělá věc - má výkon přesně na to, co potřebuješ, a nic jiného, vydrží na baterku, je lehký a vcelku i pevný, ohromně agilní. Na druhou stranu je fakt drahý (cena za mobilitu).
Notebook naproti tomu nepřináší pro tebe nic zajímavého, tedy kromě jisté pevnosti při přenášení, kdy ultrabook asi ideálně do samostatné brašny, jinak hrozí poškození velmi tenoučkého displeje. A tedy té mechaniky. Výkon má větší, ale nikdy ho nebudeš potřebovat a nepoznáš to. A má zpravidla lepší chlazení, v ultrabooku opravdu není místo.

http://diit.cz/clanek/recenze-ultrabooku-acer-aspire-s3 Přečti si toto - nedavno jsem měl první z ultrabooků, Acer S3, v rukou. Mělo to své mouchy, ale i kladné stránky. Musíš se tedy rozhodnout, jestli chceš notebook, nebo ultrabook (tam je o dost snazší výběr), tento článek by ti měl pomoci.

Z návrhů - Lenovo je stále jenom cihla, i když je to ultrabook - designem se nepovedl, pevností na tom asi bude dobře. Jednoznačně ultrabookům vládne ASUS Zenbook, ale vládne i té ceně - je ale nádherný, je z hliníku, žádný plast.. Dell zase nabízí velice inteligentní (ale také náležitě oceněnou) podsvícenou klávesnici. Acer zase nabízí jen 20GB SSD, to není žádný zázrak, navíc je řízené systémem, což v určitých ohledech pomáhá..
Konkrétní model ale budeme řešit, až se rozhodneš, jestli Ultrabook, nebo Notebook..

Obrázek uživatele sasha.cz

Nevím, ale kritizovat neco, co jsi evidente nevidel a nemel moznost si vyzkouset, ultrabook Lenovo, je hodne vyvedenej, prave ze design se hodne vyvedl, nevim co te vede jej nazivat cihlou. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pgi2ZNwTa1Y

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Mám namysli tvar - je to kostka, zatímco Zenbook je decentně seříznutý a elegantní.. Jinak mi na něm samozřejmě nic nevadí :-)
Ony ultrabooky se ničim neliší - jsou jednotně definované, mají Core i5, SSD, nazdar bazar víc tam neni. Liší se jen zevnějškem a pevností onoho zevnějšku. Lenovo je z nich nejtlustší (HP také), ale je z plastu, takže se pevností vyrovná ASUSu. Takže spíš, když už ultrabook, tak aby taky vypadal elegantně, jako právě Zenbook :-)

Obrázek uživatele chiq

Díky moc za odpovědi a tipy.

Abych to teda upřesnila - jak jsem psala původně, tu mechaniku využívám minimálně, tzn. i míň než jednou za měsíc. To, že v utb nebude jsem teda vzala v pohodě jako daň za tu tenkost a lehkost, ale vůbec to není rozhodující.

Rozhodující je pro mě, a proto jsem o utb uvažovala, ta mobilita, ale zároveň dobrý chlazení, rychlý nabíhání, a to, že se to nebude sekat, když pracuju, tzn. jsem třeba připojená v nekolika systémech najednou a do toho ještě spoustu věcí okolo-prostě kancelář. Jak jsem ale pochopila, tak na tuhle práci mi prostě ultrabook stačí...ale proč zas dávat 30k za to, co mi jen stačí, i když je to fakt hezký..(Zenbook). Ten Acer z recenze je sice levnější, ale to s tím touchpadem a diplayem mě moc nepřesvědčilo. Lenovo se mi líbí, ale vzhledově musím říct, že je slabší (ale taky posuzuju jen podle videa - takže furt má šanci:-).
Na druhou stranu, přesto, že jsem ženská, tak při výběru takových věcí jdu vzhled řešit až potom, co vyberu správný parametry - nakonec ale dojde i na vzhled, to je fakt.

Ale teď bych šla asi spíš cestou najít něco co má i dobrý a tichý chlazení, nebude se to přehřívat, když budu pracovat s ntb na klíně.
Pokud to znamená, že to umí jen notebooky, půjde najít nějaký lehčí a přitom odolný - tak super, aspoň trochu ušetřím. Výkon teda podle toho, co jsi psal nijak dál neřeším, v ntb pro mě bude asi vždycky dostatečný.
A ještě podsvícená klávesnice - taky není nutná, tak si holt doma rozsvítím, úhel otevření taky nepotřebuju extrémní - žádný prostocviky s tím nedělám:-)
Jsem fakt obyč uživatel..

z ntb se mi líbil třeba tenhle, i když ten nesplňuje tu váhu..tak pokud existuje něco lehčího, dám si poradit..
http://www.asus.as/asus-u46sv-wx052v-14-i5-2520m-4g-750g7-dvdrw-gt540m-w...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tak kde začít - no, mechanika je podle mě naprostý přežitek, vždy se to dá obejít přes flashdisk. Je to ale kláčová vlastnost pro ztenčení notebooku a snížení hmotnosti o dost - typicky má NTB 2,7kg..

Jinak ta Core i5 je opravdu výkonný procesor, 4GB ram také postačí, tady jsou si všechny ultrabooky rovny. Liší se právě jen pevností šasi a designem šasi, plus tedy kvalitou displeje, což ale nelze posoudit tak snadno - na procesor koukneš přesný model a víš, co to je, u displeje musíš mít v ruce a vidět, abys posoudila. A ten Acerovský byl hrozný. Jako stačí to, při normálním úhlu pohledu pohoda, já tam popisoval sezení v autobuse, kdy se standartním úhlem prostě nevejdeš..

Mobilita je plusmínus stejná - Win7 usnou rychle (~15 sec) a vstanou ještě rychleji (~5 sec), ovšem SSD disk má samozřejmě výhodu - i s tim 20GB je to bleskurychlý start, a hlavně ono po startu NTB je sice zaplý a už se dá něco zapínat, ale chvíli trvá, než se to dojede uplně a spusí se první aplikace.. U SSD je tohle podstatně rychlejší a s ultrabookem lze pracovat skoro hned. Právě SSD je velmi drahou položkou oněch Ultrabooků - ten 20GB u Aceru moc ne, ale 120GB varianta stojí kolem 3000 korun. Navíc žitovnost SSD je tak 3 roky, takže je to i takové kurvítko zase u toho Aceru s tím 20GB - je totiž integrován v desce a tudíš pokud on se odporoučí, odporoučí se pravděpodobně celý UTB do neopravitelného, nebo drahoopravitelného stavu.. Ale tím tě nechci odrazovat, realita není tak zlá..

To Lenovo může mít výhodu v chlazení, ale záleží, jak má chlazení uděláno... Všechny UTB jsou ale obvykle dělány tak (ZenBook, Aspire S3), že zespodu nemají otvory, tudíž mohou ležet na klíně, na peřině, kdekoliv - sají skrz klávesnici. Klasické NTB sají spodem a u ich právě bývá problém.
Jinak chlazení Aceru jsem tam popsal - mikroskopická, a tomu odpovídal i jeho projev, navíc i nelogické řízení.. Ale to se asi dá vychytat.. Ale docela hlučné bylo..

Obrázek uživatele chiq

Počkej, tak teď jsem se v tom trochu ztratila... předtím jsi psal, že "notebook má zpravidla lepší chlazení, v ultrabooku opravdu není místo" a teď, že " utb mohou ležet na klíně, na peřině, kdekoliv - sají skrz klávesnici. Klasické NTB sají spodem a u ich právě bývá problém".

Předtím jsem to chápala tak, že když si vyberu jakýkoli noteboob, tak výkonem bude oka, jen najít něco lehčího a odolnějšího. Ale teď to zas vidím na doporučení ultrabooku...

Tu mechaniku jsem škrtla, to je teda jasný.
Takže teď jen jestli mám hledat lehký NTB s dobrým chlazením a šasím a nebo to samý u UTB.
Mno, trochu začarovanej kruh:-)

Dal bys mi teda nějaký konkrétní tipy, ať vím co myslíš?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

NTB má lepší chlazení než UTB - ale na stole, pokud k větracím otvorům na spodu může vzduch, to se na peřině nestane... Tam se pak chlazení která saje klávesnicí stává klíčové.. Samozřejmě to mají i některé NTB, ale spíše je to raritní.. A záleží, kde budeš NTB používat.. Tak ty notebooky se moc neliší ultrabooku - Core i5 jako Core i5, lepší procesory jsou mimo tvou cenovou relaci zase...

Výhody UTB: lehkost, tenkost, mobilnost, agilita, výdrž na baterku (takovou NTB fakt nemají, jen takové Acer TimelineX: >5h), chlazení na posteli.
Výhody NTB: velký, plnohodnotný, vybavený. Obvykle větší display. CENA.

Pokud si Ultrabook můžeš dovolit, máš skvělý potenciál ho využít a tudíš bych ti ho doporučil, ať už kterýkoliv z nich.. Já bych se pro něj rozhodnul, kdybych si ho mohl dovolit, vyhnul bych se Aceru a MSi (pokud nabízí) a vybral bych si, co se mi líbí.. Liší se snad jen v detailech.. Ten Dell s tou klávesnicí se mi hodně líbí, ale asi se to neoplatí, pokud nebudeš pracovat za tmy...

Obrázek uživatele chiq

Fajn, chápu, tak děkuju moc za rady a trpělivost :-)
nějak už to teda vymyslím.
Děkuju

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Až se rozhodneš mezi NTB a UTB, budeme řešit konkrétní model..

Obrázek uživatele chiq

No tak podle všeho to prostě bude buď ultrabook.. a neboo nějakej lehkej notebook:-) ale zítra nebo pozítří se na ně dojdu někam kouknout a trochu si je i ošahat ať vím víc i podle pocitu.

Ten Dell myslíš tenhle?
http://www.dell.com/cz/p/xps-13-l321x/pd.aspx?c=cz&l=cs&s=dhs&cs=czdhs1&...
Ten se mi taky hodně líbí, ale asi se tady ještě neprodává:-(

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Koukám, že je dostupný pouze s US klávesnicí.. Takže tento model asi padá. Do Aceru bych asi nešel. Do HP taky ne, jejich výroba v polsku, a vůbec ta kvalita hrozně upadá. Lenovo, ASUS, Toshiba - tam je souboj vyrovnaný a vybereš si to, které se ti více líbí. Parametricky jsou na tom, jak říkám, všechny stejně.. Liší se nepatrně procesorem - o pár MHz různé frekvence, plus nad 30K jsou tam 256GB SSD, což už vážně nepotřeuješ. Otázka je, jestli ti 128GB celkového prostoru postačí..

Obrázek uživatele chiq

No na těch 128GB SSD jsem se zrovna chtěla zeptat... v čem mě to bude limitovat?
někdo mi vysvětloval, že v tom je i OS a tak je to malý :shock: ale nevím na co malý?
A ty vyšší hodnoty opravdu nepotřebuju, hlavně proto, že je to nad 30k.. už tak mám pocit, že si kupuju spíš takovou drahou hračku, tak ať je to tak do 25k nebo okolo..

Jinak plánuju hlavně okouknout Asus a lenovo, ta Toshiba se mi líbí asi nejvíc, jednak designově a je i líp vybavený, ale v recenzích nic moc - prý měkký víko, hlučnost? na což jsem teď dost zaměřená, díky mýmu nynějšímu hlučnýmu HP, ale nevím o jaký hlučnosti se Tosh. bavíme.. Taky to nasávání vzduchu zespod je jedině u Toshiby, dost často mám doma ntb na klíně..
Škoda toho dellu, ale neva.

takže HP jsem škrtla už na začátku, Acer dám na radu podle té tvojí recenze, takže taky vyřazen.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ten Dell.com je přímo i obchod, bohužel jsem tam paradoxně nenašel nikde tlačítko "koupit", ale nahoře je psáno objednejte si online, nebo volejte....

128GB SSD není moc - jen systém sežere tak 16, postupem času 20. Počítám, že tam bude i recovery oddíl, který bych ihned odstranil, to je dalších asi 10GB místa.. zbytek? No 100GB je dost, řekněme. Ale pokud tam chceš mít uloženou knihovnu plnou filmů, tak o ty GB velice rychle přijdeš.. Odměnou za málo místa je jeho nekutečná rychlost..

Hlučnost těžko říct, Toshibu jsem ještě neslyšel...

Obrázek uživatele chiq

A když na ten dell.com zavoláš, tak se to s tebou stejně paradoxně ani nebaví, pokud nejsi velkej podnik..a to i přesto, že jsi v sekci domácnost a kancelář a nabízí tě to k nákupu online. Odkážou tě do normální obchodní sítě, kde počítám bude k prodeji až o dost pozdějc. Podle US stránek ta verze s i5 vychází na 1300$, takže stejně to tady bude stát řachu, tak holt nic no.

co se týká velikosti toho SSD, tak většinu velkých souborů mám i teď na ext.disku, takže když tím nebudu zahlcovat ani tenhle, tak by to snad nějak mohlo stačit, ne?

Jinak dneska jsem viděla nějaký ntb na živo, žádný moc odborný info jsem se tam nedozvěděla, ale aspoň jsem si je trochu ošahala.
Z těch mých tipů na Utb, tam měli akorát Asus, Lenovo jen U400...Toshibu ne, ani s tím neměli žádný zkušenosti..a pak ten pseudoultrabook Samsung a Acer.
Zjistila jsem jen dvě věci, že lenovo (ostatní čtenáři prominou) má fakt příšerně nudnej design, samsung lepší... a Asus (ostatní opět prominou povrchní hodnocení) je prostě nádhernej krasavec, možná až moc takový blejskátko:-), ale trochu mě zarazil pocit při položení prstů na klávesnici (dost hluboký prostor před klávesnicí, a ostřejší hrany kláves, samej kov, jakoby to řezalo do bříšek prstů.. ale na to se dá nejspíš zvyknout). Jinak dojmy super (hlavně touchpad, celkový zpracování, rozměry..ale to nechci víc pitvat, to by bylo na dlouho:-).
No a pak jsem ještě zjistila jednu docela nemilou věc, že tenhle Asus s i5 a cenou pod 30kc se prodává jen v růžový barvě... šedej, resp.stříbrnej je jen s i7 za 33kc a výš...
Jako cože?? Já fakt nehledala barevnej ntb, natož růžovej :?

No nic, takže ještě mám na prozkoumání Toshibu, jdu hledat nějaký další recenze.
Nebo jsou jěště nějaký další značky? Asi těžko, co?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

To je nějaká blbost! Viděl jsem verzi s i5 určitě.... Nebo mi tak aspoň byla řečeno...

Určitě dobrý je touchpad, je velký.. Ty klávesy jsou ostřejší, ale patří to k designu a je to o zvyku..

Ten disk je víceméně dost velkej, 100GB je až až. Kor pokud máš vlastní data mimo a zde budeš mít pouze programy, možná pár her, pár filmů.. Tady bych problém neviděl.. Spíš že SSD je záležitost na maximálně 3 roky, pak jej asi bude potřeba vyměnit.. Ale to už bude jiná doba a tenhle ultrabook bude z módy..

Jinak u toho Dellu s vysoká cena dá čekat - ta podsvícená klávesnice je velký luxus a u UTB se platí právě za ten luxus, design, lehkost, kofort...

Obrázek uživatele chiq

jj, o tom ocekavanym zlevneni ultrabooku jsem cetla, tak snad to bude brzo a i u nas. A ja jsem na ten zenbook koukala zatim jen na netu podle zbozi a stribrnej s i5 jsem nasla jen s 11" uhloprickou, rikali mi to vcera i v tom CZC.. Ale nejak dusledne jsem ho zatim neshanela, tak treba je to fakt blbost..doufam.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tak to si teď nejsem jist, jestli měl 11" nebo 13", ale měl jsem 13" toho Acera a tuším, že ASUS nebyl menší.. Ale kecal bych.. A jestli ho uvedli jen v růžové, to se mi zdá jako easteregg :-) Ale je to možné..

Každopádně UTB jsou drahé, ale nemyslím si, že extra zlevní - nemají ani kam. nejmodernější technologie, naprosto nový návrh šasi a poloviny komponent uvnitř, drahé technologie pro baterii, ovladače.. Ty investice se musí někde zaplatit.. Navíc ten luxus, který přinášejí, musí prostě být cenově odlišen.. Jasné ale je, že s příchodem druhé generace poklesnou, protože obecně poklesá celková cena hardwaru jako komponent, protože ty nové mají obvykle vyšší výkon a nižší spotřebu a zahřívání, za prakticky stejnou cenu.. Jenže taky se musí prodávat ty novější generace hodně, aby to tlačilo ceny starších dolů - v tomto je vidět paralela snad s každým oborem počítačů a komponent..

Ta 11" úhlopříčka už je doopravdy malá a je to spíš netbook.. Touhle jsi si doufám ošahala - jak je to velké, pevné, jak se to ovládá, jak to zvládá úkony, které po tom chceš.. Pokud ti to v tomto vyhovuje, těch 25K bych za to byl ochotný dát. Víc už asi ne. A to i za cenu, že bych si vzal Acera... Já nevím, jak detailně jsi ten článek četla, ale docela jsem ho i chválil - byl to jeden z nejkvalitnějších Acerů, který jsem kdy viděl..

Obrázek uživatele chiq

No teď na to nemám moc času to víc zjišťovat, ale ještě mi v tom Cz.computeru slíbil nějakej týpek, že to prověří, jestli je to opravdu tak, že i5=růžová a i7=stříbrná a pošle mi mail, tak uvidím..
Taky jsem si říkala, že kolem těch 25-27k+nějaká záruka a to je maximum, co za to chci dát..a ještě si budu připadat blbě, že si koupím takovou drahou hračku.
Každp.na mě ten Asus fakt zapůsobil, kromě toho, co jsem psala o klávesnici (a to byla drobnost) mě fakt nadchnul. Nechtěla jsem se tu o tom moc rozepisovat ať z toho není úplná recenze..ale padnul mi nejen do oka, ale i do ruky.
I ta 13" uhlopříčka je pro moje účely teď úplně ideální, na 11" neudělám nic, to není na celodenní práci.

A co se týká snížení cen utb obecně, tak taky nečekám zázraky, ale vím, že jakmile bude druhá generace, tak by mě pak mohlo mrzet, kolik jsem za to teď dala. Nic mě až tak netlačí ho koupit hned dneska, ale půl roku se mi zas čekat taky nechce...takže s tím až tak kalkulovat nebudu. Navíc, co vím, tak utb se zatím neprodávají tolik, tak ten sešup cen stejně asi nebude tak rycglý.

Takže, když nebude ten asus, tak ještě jednou přečtu ten tvůj článek, plus tu Toshibu.
Ale vím, že u toho Aceru bylo něco docela zásadního, co jsi nechválil...jen už si nepamatuju přesně co...tak si na to musím udělat chvilku a uvidím.
Když to ještě spojím s tou výdrží SSD, tak je to stejně celý hodně na zvážení.

Obrázek uživatele chiq

v asusu jsem zjistila, že to s těma barvama platí:-(
Novou generaci utb čekají do 2-3měs, nějak do léta..bude i víc typů než jen zenbook

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tak jak říkám, jednak za 4 roky budeme jinde, a jednak cena takového disku pak bude také podstatně nižší, čili i pro renovaci by tě kdovíjaká částka nečekala.. Jako ten ASUS je podle mě dost dobrý, ta podsvíená klávesnice by jej posunula na úroveň naprostého bezkonkurenčna, ale počítám, že druhá generace v luxusní verzi se tohoto luxusu dočká..

Obrázek uživatele chiq

Ok, takže to s tím SSD chápu a budu s tím tak počítat.

Ale teď mě napadá ještě něco jinýho...když to tak vidím, že se celkem brzo chystaj nový kousky, tak není to teď vůbec nejblbější čas kupovat něco z první generace Utb za první ceny? Navíc jsem ještě někde zahlídla informaci o chystaných nových procesochech Ivy Bridge nebo tak v tý další generaci..není třeba lepší si počkat na tohle? V čem pak bude rozdíl a jak moc bude pro mě znatelný?

Původně jsem chtěla ten nový noťas koupit tak do měsíce nejdýl, ale když není ten ASUS, co se mi zalíbil, tak mě to hledání trochu přestalo bavit...a nechci teď koupit úplně cokoli, klidně si ještě počkám, pokud by to teda mělo smysl..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tak nová generace přijde samozřejmě se zaváděcími cenami, a tak měsíc jim bude trvat, než padnou.. Takhle by jsi mohla čekat do nekonečna. Právě ta "starší" generace není o tolik horší, a vyplatí se více, protože bude opravdu levnější, nebo by měla být... Ivy Bridge tě moc netrápí, protože přináší výkon, ale ten přináší Core i7 současné generace taktéž - jen je prostě cenově nedostupné, stejně jako bude IB i5.. Navíc ten výkon vážně nepotřebuješ... Těžko odhadovat, jaké budou ceny nových IB modelů, ale pokud mezi nimi bude ten ASUS za rozumnou cenu, pak by to úplně od věci nebylo...

Obrázek uživatele chiq

Máš pravdu, čekat tak dlouho se mi nechce, zvlášť když nevím, kdy přesně a co bude novýho a v té současné nabídce si můžu v klidu vybrat.
Problém teď mám s tím, že jsem se fakt zakoukala do toho Zenbooku a tak si říkám, že třeba měsíc, max. dva počkám - třeba bude aspoň lehce levnější a pak vezmu holt tu i7 - stříbrnej.
(přiznávám, že ten tvůj článek o Aceru jsem ještě znova nečetla - nebyl čas:-( a hlavně pořád se mi víc líbí Toshiba než ten Acer).

Dneska jsem ale viděla ještě jinej pěknej kousek, co si prosím myslíš o tomhle?:
http://www.korunka.cz/notebooky-znacky/samsung-900x-np900x3a-b01cz

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Samsung je nováček mezi notebooky, takže bych se mu spíš vyhnul. Jednak není jistota životnosti značky pro reklamace a servis vůbec (mohou se na to vyprdnout, když to bude nerentabilní), k tomu i neznalost konstrukčních technologií a víceméně opisování od ostatních.. Kamarád vyhrál jeden velice hezky vypadající Samsung, nový.. A po asi 4 měsících používání je display odřený a ošoupaný o vlastní "rantl", který lemuje klávesnici, což dokazuje nedomyšlenost a nevykoumanost technických řešení...

Obrázek uživatele peppers

Ahoj,

resim ted uplne stejnej problem jako ty. Mel jsem notebook od HP a pred par tydny zacal vybirat novej. Nakonec jsem se rozhodl, ze si poridim nejaky ultrabook. Procet jsem spoustu recenzi, snad vsechny drzel v ruce atd. Vsechny se lisi v 'drobnostech' jako design, matny displej, podsvicena klavesnice, kvalita klavesnice, velikost disku... Zalezi na tom co chces/potrebujes. Kazdopadne nejlepsi volbou mezi utb bude momentalne urcite Asus Zenbook, akorat tam uz se dostavas nad 30k, coz ja osobne povazuju za neadekvatni cenu zato co dostanes. Takze jsem vybiral mezi ostatnimi utb, jejichz cena se pohybuje lehce na 20k a jednoznacne nejlip mi vysel utb ze serie 5 od Samsungu - Samsung 530u. Jak to je se servisem u ntb od Samsungu netusim, ale nebal bych se toho, ze Samsung prestane vyrabet ntb nebo ho nebudes mit za rok kde servisovat, ale jeste si budu muset zjistit podrobnosti ;-)

Obrázek uživatele chiq

ahoj,
díky vám oběma za odpovědi.

Ten Samsung 530u asi nebude vůbec špatnej (koukala jsem ale jen na tuhle recenzi: http://www.zive.cz/clanky/samsung-530u-prvni-korejsky-ultrabook-video/sc...), když já mám problém, že se docela podobá tomu Lenovu a to jsem zhodnotila jako nudnej design (holt já to mám v tomhle ještě trochu komplikovanejší než ty, peppers :-) ).
Navíc, pokud tu slyším o tom servisu, radši chci něco osvědčenýho...i 23k je dost na to nemít jistotu, jestli se pak na mě nevyprdnou...ale každop.díky moc za tip.

A co třeba říkáte na tu Toshibu?
Jak ten samsung, tak Toshiba má ale jen 20GB SSD + nějaký HDD, je to tak? neříkali jsme, že to je málo?

Jinak Acer já škrtám. Nelíbí se mi jeho křehkost, ty plasty a mdlé nekontrastní barvy na klávesnici, úplně pidi klávesy na pohyb v dokumentech (to je šílený), pak podivnost fungování touchpadu (ten využívám tak z 30% času) a taky umístění antény na wifi (tu potřebuju z 90% času a hlavně funkční), už nevím, co tam bylo dál...ale tímhle vším mě nepřesvědčil.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tak u Samsungu je problém hlavně v tom, že jeho NTB divize je nová - nejen že nemá zkušenosti (viz problém kamarádova ošoupaného displeje), ale ani jistotu budoucnosti (nový trh s cílem vydělat -> nevydělají -> skončí).. Ale nechci vám o něm brát iluze, jako notebook se zdá docela slušně zpracovaný a za pěkný peníz..

S tím SSD u Tosthiby (a stejně tak u mnou testované verze Aceru) je to tak, že tenhle malý SSD je kontrolovaný systémem, slouží výhradně pro soubory hibernace a spánku, což mu umožňuje rychlé usnutí a vzbuzení...

Obrázek uživatele chiq

A jinak, když porovnáš toshibu a zenbook?

Když jsem to dala porovnat dle parametrů, tak zenbook má zřejmě lepší typ procesoru a dipsleje, pak rozhodně zpracování a design.. má 2x USB (1x 3.0), VGA port, oper paměť 4 GB.
Toshiba oproti tomu navíc - podpora 3G, čtečka otisku prstů, 3x USB port (1x 3.0), podsvícená klávesnice, nemá VGA, je tenčí, lehčí, oper.paměť 6GB.

Ta Toshiba je mi díky tomu vybavení taky hodně sympatická, jak to vidíš s kvalitou?

Pokud ne, už to nechám být a počkám, co se stane s cenama max.do května a pak už něco koupím. Jen doufám, že do tý doby ještě vydrží ten můj stávající chudák a neumře dřív než si milostivě vyberu:-))
Z CZC mi psali, že ty nový kousky přijdou v průběhu května, v asusu říkali, žeještě dřív.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No, tak ramka 6GB v tom nevidím výhodu (vyndat a prodat).. Ale ty 2 USB mohou být málo - to záleží, jakou konektivitu potřebuješ. Ale USB Hub na 3.0ce by se dal přežít, samozřejmě ne "on the go", ale někde v kanclu.. VGA by mi nechybělo, ale měly by mít oba HDMI - to doufám mají? Jinak ta Toshiba špatně taky nevypadá...

Obrázek uživatele chiq

No právě, že nevypadá..jen jsem okolo sebe nikdy neměla nikoho s Toshibou, tak proto netuším jak je to s kvalitou.. taky už je to za 27k..

a našla jsem ho i s 4GB ramkou.
2x USB mi vlastně stačí, jeden na myš a v druhým točím ext.disk a flashky, vyjímečně hub.
HDMI port maj oba, jen zenbook má myslím mini HDMI s adaptérem, což asi neva.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Myslím, že to nevadí - na HDMI ho stejně připojíš leda doma na stole.. Toshiba byla tuším koupena ASUSem, jinak patřila mezi kvalitnější výrobce. Teď ASUS spojil své technologie s kvalitou toshiby. ZenBooku podle mě snad nejde skoro nic vytknout, přičemž ostré klávesy jsou součástí designu.. Škoda, že je teda jen růžový, což se mi ale vůbec nechce uvěřit..

Obrázek uživatele chiq

Ok,tak diky za info. Mne se na ty tosh.hodne libi i klavesnice, ze je prijemna na dlouhy psani, prehledna a vyvedena v kontrastnich barvach.. ne ze bych nejak hledala klavesy, ale pri rychly praci je supr, kdyz proste kouknu a vidim;) Jinak mne se to s tim asusem taky nechtelo verit, dost me to zklamalo..takze, kdyby mi ted nekdo ukazal, kde u nas koupit 13" s i5 ve stribrny barve, tak mu snad dojdu osobne podekovat;) Bohuzel tu informaci mam z CZC. a z prodejdny ASUSU a ani nikde na netu jsem ho nenasla.. Ale treba jsem hledala blbe...

Obrázek uživatele chiq

takže moje finální rozhodnutí padlo i tak na Zenbook, jdu teda zkusit počkat na to, co se stane do 1-2měs. co se týká novinek a cen a mezitím se budu modlit, aby to čekání ještě vydržel ten můj stávající notebook..
Každopádně moc děkuju za rady a konzultace, pak dám ještě vědět jaká je spokojenost:-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Určitě, budeme čekat :-)

Obrázek uživatele chiq

Ahojte,
chtěla bych se zeptat ještě na jednu věc a to ohledně mého současného notebooku..trochu jesem při tom čekání na novej ntb nesvá z toho, jak moc ještě vydrží ten stávající. Jak jsem psala na začátku dost se zahřívá a hlučí, a to tak, že to dost ruší jak při práci, tak když třeba jen pustím nějaký video. Při pracovní zátěži se často zadrhává a seká, nikdy ještě neumřel jen to chtělo restart a pak se vrátil jen ke svýmu hučení a vše v poho:-) Je to cca 3-4roky starý HP a na práci ho používám poslední rok, jinak nebyl moc v provozu. Naposledy jsem ho dala vyčistit asi před půl rokem, pochybuju, jestli ho vůbec rozebrali a bylo to za 900,-Kč, tak se mi to tam už nechce moc dávat...a rozebrat doma to prý nejde nebo co... Pomůže proti tomu přehřívání a v rámci snahy o jeho co nejdelší život a uchování dat, když zkusím vysavačem vyčistit ty průduchy? Vždycky mi to přišlo takový barbarský, tak jsem to zatím nedělala a tak tam asi bude dost prachu. Ještě přidávám, co jsem změřila za teploty. Ta první je při skoro nulový zátěži, ta druhá za lomítkem je při mojí každodenní práci...tam už mě to někdy pěkně pálí pod rukama:-) Je tohle normální, příp.co s tím jinýho?
Temp 1 = deska – 55 / 76 C
Temp 2 = procesor – 59 / 79 C
Temp 3 = nějaký čidlo, či co – 46 / 55 C
Temp 4 = taky čidlo asi – 32 / 34 C
Temp 5 = zřejmě zase čidlo – 50 / 85 C
HD0 = 42 / 48 C
Core 1 = 53 / 73 C
Core 2 = 54 / 73 C
Omlouvám se, jestli jsem s tímhle dotazem měla jít do jiný sekce...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No, rozebrat by to chtělo - ono když dáváš pozor, tak je to vpořádku. Na NTB jsou vespod takové menší krytky, které se dají vyndat na pár šroubků.. Pod jednou z nich by se měl skrývat chladič... Vysavašem odtamtud nic nedostaneš. A když to profoukneš kompresorem, pulka toho stejně zůstane v noteboku a bude to rozházené všude..
Teploty jsou vysoké, ale kritické ještě nejsou, takže úplně strachovat se nemusíš, ale super to také není. Vyčistit by to chtělo, případně rovnou vyměnit teplovodivé pasty (investice 100 kč), ale to už není taková sranda..

Obrázek uživatele chiq

Ok, díky za uklidnění... Ono když mám ten ntb někdy na klíně, tak už to po chvíli docela pálí, takže jsem si říkala, že se to tam vevnitř asi úplně peče a že by mě to mohlo třeba jednou nemile překvapit.
Takže to teda nechám někoho rozebrat a uvidím, co se stane.. Tím, že se sám nevypíná nebo tak, tak snad ještě něco vydrží no..
Takže zase moc díky :lol:

Obrázek uživatele chiq

Ještě se musím z nedočkavosti zeptat i na tohle: http://www.czc.cz/apple-macbook-air-13-cz-stribrna/100600/produkt

Jak to prosím vidíte v porovnání se ZenBookem?

Chápu, že by bylo třeba si odznova zvykat na jinej OS, ale to je prostě o zvyk jako u mobilů, nebo ne?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

U notebooku je to podle mě horší - přecijen slouží na větší řadu věcí, než na mobil a všechny budou jinak.. Apple neuctívám, vlastně ani neuznávám. Co jim nelze upřít je jednoduchý, decentní a funkční design. Jejich produkty jsou špička co se inženýrského návrhu týče, finální kvalita zpracování ale zas taková není, jak se říká, a jak to bývalo..
Osobně nevidím v MACu jako takovém přínos, spíše naopak.. Většina věcí funguje jinak, s nikým z kamarádů nejsi kompatibilní, atd.. V USA, kde má Mac skoro každý je to jiná, ale tady je to spíš záležitost ve smyslu "principem iPhonu je ukazovat lidem, že si mohu dovolit koupit iPhone"..

Obrázek uživatele chiq

Hmm, děkuju za odpověď. No je fakt, že ten systém na mě sice na jednu stranu zapůsobil různýma vychytávkama, ale na druhou stranu, když ode mě lidi nebudou moct třeba otevřít nějaký dokumenty apod., tak to je totální brzda pro mojí práci (i když vím, že tohle se dá různě řešit), každop.ta nekompatibilita mně vadí.. Na to si nekupuju rychlej ntb, abych se pak namísto pomalýho ntb zdržovala tentokrát převáděním dokumentů a všeho možnýho.. Kvalitu zpracování úplně nepoznám, ale vzhledově v porovnání se Zenbookem mi přišel ten kov u MacBooku jakoby lacinější nebo co..? Další mínus tam bylo docela velký zahřátí spodní strany ntb, a to byl jen vystavenej v obchodě.

Jinak koukala jsem naživo už i na ten růžovej Zenbook (ve skutečnosti je to taková fakt divně růžová - jakoby bronzová), a to jsem nechápala, kdo si to má koupit.

Mnoo, takže jsem tam kde jsem byla...ale neva, díky moc!

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

" Na to si nekupuju rychlej ntb, abych se pak namísto pomalýho ntb zdržovala tentokrát převáděním dokumentů a všeho možnýho.."
Velice pěkná a vystihující citace... :-)
Ten MacBook je víceméně plast, hliník je to hlavně uvnitř, konstrukce je technicky fakt promakaná... http://www.ifixit.com/Teardown/MacBook-Air-13-Inch-Mid-2011-Teardown/613... A chlazení má vážně mikroskopické. Ten ASUS se ovšem taky prohřeje jakože celý, ale tako horký by být neměl, díky rozložení tepla...

Obrázek uživatele chiq

Tak pěkná a výstižná citace? Jj, teď už jen zbývá čekat až sem na mě vlítne nějakej ten Apple-lover a vysvětlí mi to :x

A neumím porovnat velikost chlazení (i když ten větráček vypadá fakt pidi), ale podle toho rozebranýho kousku je to hlavně zřejmě neuzpůsobený výkonnějšímu procesoru než byl u dřívějšího Maca a přitom je tam nejspíš to samý..no to na mě nijak nepůsobí, ale hlavně i můj dojem včera byl, že to prostě zespoda pálilo..

Tak snad ten Asus bude v chlazení aspoň o něco lepší, i když to už to moc pitvám..težko porovnám detailně všechny takový jednotlivosti..
Ale děkuju za odpověď!

Obrázek uživatele chiq

Ahoj,
zase se jdu zeptat:-)
Jaký máte názor na tyhle nový kousky Zenbooku?
Mají být 18.května - nevím teda jak u nás.., mají prý nějak zásadně lepší grafiku (což asi zas tak neocením), lepší rozlišení dipleje, matný displej, podsvíc.klávesnici, budou lehce těžší než původní ux31.. ale 500GB HDD+24GB SSD - proto taky asi budou levnější než ta první gen.
Takže na květen jsem si chtěla klidně počkat, ale co ten disk? není pro mě přeci jen lepší vzít ten původní Ux31 s 128SSD?
http://www.ultrabookreview.com/936-asus-ux32vd-nvidia-dedicated-graphics...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Záleží, jak bude SSD operováno - pokud pouze pro spánek, tak je pro tebe teoreticky lepší ten původní 128GB.. Ale ve všem ostatním je lepší ten nový, včetně snad nerůžové barvy :))

Obrázek uživatele chiq

No našla jsem o tom disku, že: Pro data je připraven pevný disk o velikosti 500 GB a 32GB SSD, které v tomto případě slouží jako mezipaměť (cache)... takže? :roll:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

To záleží kde jsi to našla - pokud to není nějaká oficiální zpráva, nebo opravdu důkladná a věrohodná recenze, nevěřil bych tomu. "cache" se dá nazvat i SSD pro spánek právě - je to zjednodušené..

Obrázek uživatele chiq

Hmm, to nevypadalo na žádnou oficiální zprávu, jen převzatej článek z nějaký zahraniční stránky, mělo to tak 5 odstavců - takový ty první fámy spíš. Nic věrohodnějšího jsem zatím nenašla.. tak jdu dál čekat, má být v prodeji od 18.května 8-)


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.