Notebook

Ahoj, už hodněkrát se to tu řešilo, ale některé příspěvky, jsou už starší a u PC a notebooků to platí ještě víc..

Stolní PC už mám, ale ještě plánuju koupit notebook..

Cena: min. 15 000 (Kupuje mi ho tatík, tak ať si trochu připlatí) a do 20 000,- s DPH..

Využití: spíš k zábavě.. Filmy, hry i náročnější, hudba.. ale taky budu pouštět Photoshop a prezentace.. taky internet..

Značka: je mi to celkem jedno, ale díval jsem se po HP..

HW:
procesor aspoň 2 GHz,
RAM záleží na OS ale tak ty 2-3 GB
pevný disk aspoň těch 320 GB, ale čím víc, tím líp.. :)
mechanika klasika DVD+-RW,
grafika nějaká která utáhne novější hry.. kolem 256 MB (preferuji nVidia karty.. :)
displej stačí klasika 15,4"

Zapojení: aspoň 4 USB, Wi-fi (musí být), Bluetooth (není podmínkou), nějaké další konektory na mikrofon, sluchátka atp.

Výdrž: tak 2-3 hodiny.. ale budu ho používat převážně doma, ale budu ho brát i do školy a na cesty..

OS: Windows 7 buď 32bit nebo 64bit.. záleží na RAMce..
ale s Vistama se nesnáším.. :-D

na závěr bych chtěl říct, že klidně můžete doporučit více noťasů.. já si pak vyberu.. jen se mi jedná o to, abych nekoupil NB se super procesorem a zbytek by byl ...

a ještě něco.. k notebooku bych koupil ještě Wi-fi krabičku, do které bych zapojil net a ten by šel pevně do PC a přes wi-fi do NB...

děkuji každému za odpověď.. :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[39764] Notebook

je zajímavé, jak všichni prahnou po parametrech a číslech, aniž by věděli, co to reálně znamená a co potřebují :) "alespoň 256MB" :) neodpustím si říci, že MNOHEM podstatnější je grafický čip, než jeho paměť.. lidé pak kupují Intel grafiku s 2GB hypermemory a myslí si kdoví co to je za dělo, když má 2 giga paměti.. to, že si na ní nezahraješ 90% her zjistí až potom :D

co se týče mě, v NTB se příliše neorientuji ve smyslu - je jich moc a všechny stejné, jen se liší cenou, vzhledem a jedním drátkem navíc - ale kamarád má Lenovo G550A s GF105M, což je asi ta nejlabší použitelná grafika.. je to NTB kolem 15K, po dražších bych se musel podívat.. ale být tebou, jdu do ATi HD4670M.. i na ní psotavené NTB jsem viděl za 20K a to už je velmi lákavá nabídka..
Samozřejmě musíš počítat s tím, že na NTB si nic moc nezahraješ, protože zejména kvůli spotřebě mají velmi snížený výkon a NTB, jež by se výkonm vyrovnal mému "šestnáctitisícovému" kompu by stál přes 80 klacků.. a to jsme ještě v mainstreamu :D
na ten zbytek vlastně stačí cokoliv.. dnes je (bohužel) standardem Intel Core 2 Duo, 3 giga ram ti taky ve spojení s 32bitovým OS bude stačit.. a ten zybtek také každý dnešní NTB splňuje.. po nějakém se podívám..

Obrázek uživatele martinecek15
[39765] Notebook

ok.. díky.. :) ještě bych dodal, že bych nejradši notebook, který bych kupoval poblíž a mohl si pro něj zajet.. poštou bych ho neposílal.. :-D

takže můžu nakupovat tady:

http://ceskepocitace.cz/
http://atcomp.cz/
http://www.exasoft.cz/

seřazeno podle priority.. :-D ale je to vesměs jedno..

Obrázek uživatele Tom1913
[39766] Notebook

Já za sebe ti doporucuji tento:

http://interlink.tsbohemia.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=92091

Mel jsem podobne pozadavky jako ty. Mam tam win 7 a jsem spokojenej. Wi-fi(č) jsem si taky kupoval a nakonec jsem zvolil nejlevnejsi router v alfacompu

http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051450872Z90UBTDQ

a taky zadny problem plny signal po celem byte takze NO PROBLEM :))

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[39767] Notebook

ano, Probook.. je to dobrý NTB, ale osobně se mi vůbec nlíbí a z výkonnostního hlediska, ATi HD4330 je opravdu velmi slabá karta.. z toho nejnovějšího vím, že Company of Heroes chodí spolužákovi obstojně (15FPS) na nižší detajly.. tak se dá udělat obrázek o výkonu.. realita je, že nVidia G105M je o poznání slabší..

Obrázek uživatele martinecek15
[39768] Notebook

no... tak něco jsem si vybral i já..:-D dneska jsem nad tím tak přemýšlel, a zjistil jsem, že ty hry budu spíš hrát na stolním PC a "ostatní členové rodiny" se budou moct dostat na můj noťas.. takže vybral jsem tyhle 3:

osobně bych byl pro druhou variantu i když bych musel něco dát i z vlastní kapsy, ale to mi moc nevadí...
u toho prvního je možnost dokoupit 2 GB RAM za 1 kč.. takže celkem by byly 3 GB
VAIO se mi moc nelíbí vzhledově, ale počkám si na vaše názory..:)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[39769] Notebook

takže co tedy chceš na tom NTB dělat? ty první dva mají slabou GMA4500, na hry se nehodí, ten druhý z nich má lepší procesor.. sony má parádní grafiku, na NTB jednu z lepších, na tom si i něco zahraješ.. avšak na ostatní parametry jsem příliš nekoukal.. je potřeba si ujasnit, co ten NTB mít musí (určitý počet USB, vstupy, výstupy,..) a já nemohu doporučovat, ale spíš hodnotit tvůj výběr.. :)

Obrázek uživatele martinecek15
[39770] Notebook

internet + nějaké onlinovky atp.
Photoshop
Filmy + hudba
Office
+ nějaké utility

slovy bych porovnal ty dva.. cenou se příliš neliší...
VAIO má 64 bitový Win 7 (nevím jaký je přesně rozdíl mezi 32 a 64)
VAIO má 500 GB HDD ale 5400rpm DELL má 320 GB ale 7200rpm
zbytek je +- stejný..

teda když vynechám to, co jsi psal o procesoru a grafice.. kdyby tak šlo vyměnit jedno za druhé.. :-D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[39771] Notebook

32 vs 64? jednoduché - 32bitový umí pracovat pouze s 4GB (2 na 32hou bajtu) paměti na celý počítač, tedy po odečtení hlavně paměti grafiyk se dostáváme na ěnco přes 3 giga pro ramky.. 64 umí více.. druhou výhodou je, že 64bitové aplikace dovedou vužít potenciál našich 64bitových procesorů a winrar 64 běhá rychleji než winrar 32 na stejném procesoru..

otáčky ovlivňují zejména rychlost vyhledávání a kopírování dat, zatímco otáčky zvyšují spotřebu a hlučnost a vibrace.. a také cenu, proto je menší..

asi bych při tomto pomýšlel na ten Vaio, zde budeš primárně ptořebovat grafiku a ramky, procesor dvoujádro stačí jakýkoliv, jen si řpi ukládání .jpg počkáš o sekundu déle :D

Obrázek uživatele martinecek15
[39772] Notebook

asi do něho pudu.. VAIO se mi už i líbí barvou.. když jsem se díval na zvětšené obrázky.. http://www.terra.com.pl/image/notebooki/sonyNW21SF.jpg :-D

a tady jsou podrobnější informace:

dokonce tam hrajou i COD:. :-D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[39773] Notebook

když má video na Youtube nižší FPS, než od hry očekáváme, je těžké říci, zda grafuika stačí :D avšak COD není kdovíjak náročné a i šestka by tam měla šlapat..

Obrázek uživatele martinecek15
[39774] Notebook

ok.. tak díky za "rozhovor" :-D už jen počkat 26 dní.. ach jo.. :-D

jinak co ten směrovač wi-fi ?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[39775] Notebook

v trhu APček a těhle blbostí se fakt neorientuju, takže ti neporadím :( mohu jen říci, co vypadá dobře a co ne, ale asi nejlepší bdue počíst pár recenzí a hlavně zkušenosti majitelů.. u APčka spíš zááleží na inteligenci SW, než hardwaru, tejn je z 90% stejný.. jde jen o to, kolik nervů tě bude stát první připojení NTB k internetu :D

Obrázek uživatele TheALuminium
[39776] Notebook

AP doporučuji buď nějaký Linksys nebo OvisLink. Co se týče těch x64 OS, tak si nejsem jistý, jestli tam budete mít celou OP, protože jak si můžete všimnout tak grafika si může (a jako že to určitě udělá) nasdílet část operační paměti. Jde pak jen o to, jestli je dobře udělaný systém automatického přidělování místa v OP, protože například u mé HD4330 je to na nic a nefunguje to, takže i kdybych si dal x64 OS, tak 4GB stejně nebudu mít k použití.

Obrázek uživatele martinecek15
[39777] Notebook

no to teda nevím jak to tam s tím je.. :-D a předpokládám, že když se jich zeptám, tak asi taky nebudou vědět..

jinak třeba tento?
http://ceskepocitace.cz/d-airlive-wl-1500r-802.11g-54mb,-1xwan,-4xlan-ro...

Obrázek uživatele TheALuminium
[39778] Notebook
Obrázek uživatele martinecek15
[39779] Notebook

ok.. směrovač si koupím asi ten...
akorát jsem teď narazil na notebook, který je jen o 200 Kč dražší, ale vypadá, že má lepší grafiku a má Blu-ray.. ale má horší procesor..

http://www.exasoft.cz/sony-vaio-fw41e-h-notebook-16-4-intel-t6400-2-0ghz...

Obrázek uživatele TheALuminium
[39780] Notebook

Rozdíl ve výkonu grafik je opravdu dost velký a dalo by se říci, že většinu her především popohání grafika, ale ten CPU by měl stihnout i náročnější hry.

Obrázek uživatele martinecek15
[39781] Notebook

takže brát tenhle ?
i když žere více.. jen 155 min, ale většinou budu mít přístup k síti, takže nebude problém...
takže za 300 navíc budu mít lepší grafiku, větší obrazovku, Blu-ray mechaniku a místo plastu bude ze slitiny hořčíku?
(řečnická otázka) :???:

Obrázek uživatele TheALuminium
[39782] Notebook

Ten plast a slitina jsou špatné domněnky. Kdybyste měl celý notebook ze slitiny, tak by byl dost těžký a hlavně v zimě studené a na sluníčku rozpálený. Plast na svrchní části bude asi vždycky a uvnitř to už záleží na výrobci a jelikož oba dva dělá Sony tak to bude řekl bych stejné. Bral bych ten s lepší grafikou přece jen, pokud budete hrát hry.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[39783] Notebook

no, tedy složitá volba.. u NTB je problém . vždy něco stojí zaprd ale poskládat si to nelze.. ta Bluray mechanika je 99% zbytečnost, hlavně je dosti drahá - u desktopu mám výhodu, že si tam dám za ty prachy jen co chci, a tedy dosáhnu vyššího výkonu.. zde těžko najděš jen vybroušený hardware bez zbytečností okolo.. nebýt BDR, mohl by být třeba 7200 otáčkový disk atd..
ten grafiky "lepší" má však problém.. tím problémem je rozlišení, které je přecijen už vyšší.. problémem u LCD je ale, že je potřeba hrát v nativním (základním, největším) rozlišení a to znamená v tomto případě jisté FPS dolu i s lepší grafikou.. teď je otázka, zda raději pár FPS navíc s tím, že tedy budeš hrát na nenativním rozlišení (třeba 1360x768 co má ten druhý), ale dojde k přesamplování obrazu a kvalita bdue vskutku velmi špatná, o většinu detajlů přijdeš, hlavně detajlů velikosti pixelu, vše bude takové, no mázlé.. toto bohužel je velký neduh LCD technologe..

pak jsou tu další věci, jako procesor.. to Péčko je výrazně rychlejší..

zase na baterii vydrží déle ten s HD4550 a tím péčkem..

neváhodou tosho s HD4650 je zase OS Vista, i když W7 ti daj za 650..

je to velmi těžké rozhodování, nedovedu ti poradit.. bohužel.. moc fajnová ponuka by byla HD4670, 1360x768px displej, P7450, 7200ot disk, DVDRW mechanika a 64bit OS..

co se týče slitin, tedy šasi - u Sony se za kvalitu platí a Vaio by mělo mít kostru šasi z hliníku.. každopádně neboj, vrzat to nebude :)

nejlepší je ale "barva obalu" :D

Obrázek uživatele TheALuminium
[39784] Notebook

Se podívej na body v 3Dmarku těch karet, to rozhodně není pár FPS.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[39785] Notebook

ano, Ali, ale podívej se na rozlišení - je stejné :) zatímco na těchto dvouch NTB není, nebo nemůže být použito, stejné rozlišení, protože by to an tom s HD4650 vypadalo přinejlepším mázle..

Obrázek uživatele TheALuminium
[39786] Notebook

Poměr je stejný, tak se to trošku roztáhne a nebo to ta hra bude podporovat. Ten výkon je skoro trojnásobně větší a rozhodně to bude moudřejší koupě ohledně her. Vycházíš z nějaké teorie, že to tam bude mázlé, já tomu rozhodně nevěřím. I kdyby si měl nastavit menší rozlišení tak rozdíl mezi 16" a 15" LCD je tak malý, že moc nepoznáš že hraješ na menším rozlišení.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[39787] Notebook

Ali, prosím, máš 19" monitor, ale na tom nesejde.. jeho nativní rozlišení je nějak 1200x1024, že? tak si nastav 1024x768 a podivej se, co se talo s pixeli z blízka - obraz musí být přesamplován a více pixelů zobazuje méně, pixel reálný zobrazuje části dvou virtuálních pixelů a dojde ke ztrátě ostrosti a v závislosti na sitoaci k totálnímu "zprasení" obrazu.. fakt, zkus si to, dej si tam nějaký auta, nebo něco barevnýho kde sou ostrý lajny a zkus to..

bavíme se tu totiž o tom, že grafiky jsou testované při stejném rozlišení, avšak ve vyšším rozlišení, které má displej NTB s HD4650, dojde k jisté ztrátě FPS a ta nebude nízká nejen díky mobilní grafice, ale také díky 512MB paměti.. na ty hypermemory se vykašlat a zakázat, nepomůže..

jinak, není to teorie, čistě logika.. na CRT ti je rozlišení ukradený, menší rozlišení jen svítí silnější paprsek a dělá větší pixel, počet zobrazovacích bodů je 100% dynamický.. zatímco u LCD ne.. ale to už si musíš představit v hlavě (jak se to sampluje) a v reálu vyzkoušet, co to udělá s obrazem..

btw neřeším tu, že by hra nepodporovala to vyšší (nativní) rozlišení, avšak při použití jej by FPS padlo o značnou část, v závislosti na hře také.. takže i když je HD4650 xkrát výkonnější než HD4550 (a já neříkám, že není), tak ve vyšším rozlišení bude jen o cca 50% rychlejší.. mimo jiné také slabší procesor může někdy nižšímu FPS napomoci..

Obrázek uživatele martinecek15
[39788] Notebook

tak Blu-ray bych moc neřešil, zjistil jsem, že je na obou...

jinak podrobnější specifikace jsou zde:
http://www.sony.cz/product/vn-fw-series/vgn-fw41e-h#pageType=TechnicalSp...

po přečtení těch nových příspěvků jsem teda moc nepochopil.. ale stejně budu mít peníze za 2 týdny, takže času dost.. :???:

EDIT: teď jsem narazil ještě na jeden... je už ale dražší o 3 000,-
ale předpokládám, že se to někde najde.. stejně pokud bych spočítal případný upgrade na W7, tak by to bylo +- 2000,-

http://www.sony.cz/product/vn-f-series/vpcf11m1e-h

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[39789] Notebook

ne, ten už má FullHD rozlišení, a na to pro zahrání potřebuješ opravdu silnou grafiku, kterou G330M (přeznačená G130M = přeznačená G9600M = renovovaná G8600M) není a obávám se, že by byl problém v tomto rozlišení spustit většinu novějších her plynule.. ano, stále je možno snížit rozlišení, ale musíš si být vědom (a ozkoušet si to), co to udělá s obrazem, zejména v porovnání s displejem s nativním rozlišením takovým, v jakém chceš hrát na tom FHD, aby jsi to rozběhal.. Samozřejmě na tom FHD by to přesamplování na 1360x768 vypadalo lépe, než na tom 1600x900 díky menším pixelům, ale..

bohužel, BDR a tyhle zbytečnosti mají všechny a přitom ta BDR mechanika je velmi drahá věc, stále..

Obrázek uživatele martinecek15
[39790] Notebook

aha...

takže teda který ?

?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[39791] Notebook

Ali teď našel jeden parádní http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=72766 a jeho jedinou slabinou je fakt ta webka, pokud tedy preferuješ pouze výkon, a webka ti bdue stačit kvalitní u tvých Skypových ženských protějšků, asi bych mu dal přednost..

jeho výhodou je nový grafický čip ATI HD5470, jež bdue výkonem někde mezi HD45550 a 4650, navíc má podpory nových rozhraní, včetně DX11, jež s Win7 využiješ určitě, a také kraluje velmi nízkou spotřebou.. procesor Core i3 sice není příliš skvělá volba na hry, avšak stále bude mít více výkon proti C2D.. Phenomy X4 se v NTB bohužel díky podvodu Intelu nevyskytují.. celkově se mi zdá lepší a je to také moje oblíbená značka :) Sony jsem nikdy neměl rád a nelíbily se mi.. :D

Obrázek uživatele martinecek15
[39792] Notebook

já nevím.. mě se zase nelíbí moc vzhledově.. :-D sice je výkonnější, ale hry budu stejně hrát na stolním...
využívat ho budu vlastně jen na školu (Office,filmy, internet) a doma se spíš kouknu na nějaký film, budu na netu, nebo si zahraju takové hry, které nejsou moc náročné... já nehraju hry typu COD, atp... :-D
jsem spíš na RTS (The Sims 2,3 a taky BFME II) nic jiného na to ani instalovat nebudu.. :)

dneska jsem o tom tak přemýšlel a došel jsem k závěru, že ani ten FW41E mi moc platný nebude... :)
Blu-ray je sice dobrý, ale já ještě naživo neviděl ani jeden.. :-D
takže pokud se ještě jinak nerozhodnu, tak asi pudu do toho původně zvoleného NW21SF... :)
na penězích mi nesejde.. já to platit nebudu a ty 4000 rozdílu mi stejně fotřík nedá.. tak když už jsem čekal 3 roky, tak co... :???:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[39793] Notebook

no na ty filmy a takhle bych si zase ten větší displej/rozlišení vzal.. i ta BDR by se tu tedy časem dala zužitkovat.. takže za mě kydž nechceš hry, tak ten Vaio s HD4650..

Obrázek uživatele martinecek15
[39794] Notebook

njn.. taky mě to takhle napadlo, že časem se to BDR rozšíří a pak budu mít i BDR:. :D nemá někdo náhodou zkušenosti s tím upgradem ?
vím že tam musím napsat, poslat prachy a pak mi to pošlou asi poštou... nebo se zkusím zeptat přímo v prodejně, jestli by mi to rovnou neudělali.. ale asi za to budou chtít prachy...

Obrázek uživatele martinecek15
[39795] Notebook

tak mám notebook doma.. opravdu je kovový.. akorát to není hliník ale Mg - hořčík... nevěděl jsem, že to může být i z toho.. ale určitě to bude nějaká slitina.. jina knb se mi moc líbí.. :) už se těším, až mi přijde AP a bude i net.. :???:
koupil jsem FW41E/H s HD4650..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[39796] Notebook

klidně dej pak vědět jak vše funguje :)

hořčík není vůbec na škodu, je totiž lehčí a pevnější než hliník, avšak taky dražší..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.