Koupě nové zvukové karty

Ahoj,

Opět se obracím na zdejší odborníky na fóru s prosbou o pomoc, tentokrát při výběru nové zvukové karty. Ta integrovaná na desce není špatná (M4A79XTD EVO), ale přece jen jsem přesvědčen, že bych mohl ze svých reprobeden (Tesla ARS 1014) dostat o něco lepší zvuk. Podmínkou je, aby karta uměla 7.1 zvuk a také aby ovladače uměly vypnout některé bedny (např. subwoofer kvůli dunění v noci - občas používám i víc beden, zejména u filmů (třeba od RFT B3010, nebo přímo domácí kino).

Cenový strop pro mě je 2000 Kč, nerad bych se dostal za tuto hranici. Mám špatné zkušenosti se zvukovkami Creative, jejich ovladače se sekaly (zejména ve starších hrách, které rád hraju - AoE II, MMVI, VII, VIII,...) nebo se přepínalo samovolně nastavení repro při spuštění těchto her a poodobně.

Díval jsem se sám, a padla mi do oka třeba takováto karta: http://interlink.tsbohemia.cz/zvukova-karta-asus-xonar-dx-xd-pci-e-eax2-...

Nevím ale, jestli má kvalitní ovladače i pro Win 7 64-bit. Parametrově se mi zdá slušná. Nebo byste mi doporučili něco jiného?

Předem díky za rady. Hezký den. :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

http://pctuning.tyden.cz/hardware/multimedia-zvuk-tv/20316-uvod-do-zvuku...
DX/XD není špatná volba. Jen já tedy s Creative žádný problém nemám :-) A nejsem sám, používá ji i kamrád který skládá hudbu, a několko známých.. Je fakt, že ovladače nejsou zrovna kdovíjak dokonalé, ale že by se zvuk sekal, to je spíš problém nějaké chyby, špatně nainstalovaných ovladačů, atd...

Obrázek uživatele ZecK

To sekání dělalo na Win XP na starém pc se všemi ovladači co na to kdy Creative vydal... pak jsem stáhnul někde nějaké pofidérní a od té doby je klid :-) sekal se zvuk hlavně v těch starých hrách a od té doby k té značce nemám nějak důvěru, čímž netvrdím, že to mohlo být způsobeno něčím jiným než samotnou kartou.

Pokud bys tedy měl vybrat nějakou kartu od Creative, která by splňovala podmínky? Pokud taková není, pak asi vezmu ten Xonar.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Creative je obecně lepší na hry (přímá podpora EAX), Xonar míří spíš na hry a hudbu. Má sice nějakou emulaci podobnou EAX, ale to pro tebe není asi zajímavé.. Vzal bych ten Xonar, jen jsem chtěl Creative uvést na pravou míru :-)

Obrázek uživatele ZecK

jj hry u mě prim nehrají, simulaci EAX u tý starý karty taky mám, ale máš pravdu, není to pro mě zajímavé (nikdy jsem to neměl zapnutý). Takže je vybráno, tento nebo příští týden koupím.

díky za radu :)

Obrázek uživatele ZecK

Omluva za double post, kartu jsem dnes zapojil a ta integrovaná se může jít klouzat, zvuk tak o 200 % lepší :)

Vzhledem k tomu že mám repro v monitoru (ASUS VH247), chci používat obě zvukové karty, integrovanou jsem připojil k reprákům v monitoru, povedlo se mě nastavit, aby QIP, prohlížeč a nějaké hry používaly integrovanou a winamp naopak Xonar. Nepovedlo se mi to ale u KM Playeru, používám ho občas na přehrávání filmů a chtěl bych aby používal Xonar ale nepovedlo se mi to nastavit. Prosím o radu kde to v tom zatraceným Playeru najít? :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Nastav ji jako výchozí, a v programech, které chceš na integrovanou tam tedy nasázej... Pokud si program samotný neumí vybrat, pak ho můžeš přinutit pracovat jen s "výchozí" zvukovkou..

Obrázek uživatele ZecK

Díky za radu :) nakonec jsem zjistil že i KMPlayer se dá nastavit tak, aby nevyužíval výchozí zvukovku. Takže jsem to nastavil tak, že výchozí je integrovaná na desce, s tím, že využívá repro v monitoru. Tuto integrovanou zvukovku využívají QIP, prohlížeče, Avast a pár starých her, které neumí pracovat s jinou než výchozí zvukovkou (nedají se nijak nastavit).

Winamp, KMPlayer a několik dalších programů se dá nastavit tak, že používají kartovou zvukovku ASUS Xonar, která výchozí není. Takže mě při poslechu hudby nebo sledování filmů neruší otravné zvuky třeba z Avastu.

Je to jednak z důvodu toho, že když jsem zapomněl ztlumit bedny, tak mně děsil ostrý zvuk např. z QIPu, a druhak proto, že když neposlouchám hudbu, tak mohu mít velké bedny vypnuté, čímž šetřím proud. Jediné co mě nastavování stálo byl čas a trpělivost, páč bylo nutné si s tím pohrát.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tak gratuluji :-)


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.