Herní PC, kompatibilita, názor

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na kompatibilitu a celkový názor následující sestavu PC:
Sestava bude převážně herní, filosofie vybírání je: "cena/výkon" + "jak si dané komponenty vedly v testech až na RAM a HDD".
Na testy jsem koukal na různých serverech.
Cena asi 19 000,-
Nevím jestli zbytečně neutrácím za MB, RAM (místo CL7 CL9) a PSU, možná HDD. Na začátku jsem si představoval spíše cenu 15 000,- možná 16 000,-

CPU: AMD Phenom II X4 965 BE
GPU: ASUS AMD Radeon HD 6870 915 MHz 1GB 4200 MHz
RAM: Corsair 8GB (2x4GB) KIT DDR3 1600MHz CL7 Red Vengeance
Jinak tady bych se chtěl zeptat na kompatibilitu CPU a RAM. Asi jsem úplně vedle, tak mi to promiňte, ale nejde o to napájení? CPU má 1,47V a RAM má 1,5V
A jako druhou věc bych se chtěl zeptat na latenci. CL7 je lepší než CL8 a CL9 že?
HDD: Western Digital Caviar RE4 500GB 64MB cache SATA II přístpová doba 4,2 ms
PSU: Fortron AURUM 600W 80 PLUS GOLD
CASE: FRACTAL DESIGN DEFINE R3 Titanium Grey USB 3.0
MB: ASUS M5A97 PRO

Obrázek uživatele sasha.cz

Napájení CPU a Ram jsou úplně dvě rozdílné věci, časování čím menší, tím lépe, není to ale až zas tak nic závratného, takhle bych bral komponenty já, skříň Fractal je opravdu skvělá, v tomto případě bych jí oželil a vybral něco levnějšího....

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Pokud to nehodláš taktovat, tak se dá eventuelně ušetřit i na zdroji - Fortron Black Power 550W je taky dobrý zdroj a vklidu to utáhne. Není jen tak efektivní a ze zásuvky si vezme víc. Rozdíl 1000 korun ale prožere na nižší efektivitě za opravdu hodně hodin provozu.
Sasha toho tam zase narval spoustu, ale nemá tam skříň. Ta je ale taky důležitá a pod 1000 korun bych zde nešel. Alespoň takový CoolerMaster 430. Na ten R3 bych si ale klidně přišetřil, protože je to velmi pěkná skříň a nadělá spoustu parády.
Jinak tam sahsa narval vesměs kvalitnější komponenty jako základní desku, rychlejší disk (jo, to je taky hodně znát), lepší chladič procesoru. Možná nad ramkami bych se zamyslel, Crucial je sice známá značka, ještě jsem od nich ale nic neměl a ramky Crucial jsem snad ještě ani neviděl. Možná ta deska opět, je trochu přehnaná, pokud neplánuješ taktování, nebo upgrady, ale jako základ je to velmi dobrý. Tahle grafika už by si ale zasloužila rychlejší procesor, já bych možná vzal neOC verzi. Jak velký máš monitor (a rozlišení) a jak moc velké hraní a na jak dlouho plánuješ? S kamarádem jsme dali dohromady konkrétně stejnou grafiku a základovku a FX-6200 procesor, což je procesor všestranně nadaný a výkonný, přitom za velmi pěkné peníze (opravdu dobrý poměr cena/výkon) a běhá na tom vklídečku i Metro 2033 na nejvyšší detajly s vynuceným SSAA, což považuji za úspěch. S tím Phenomem by taky neměl být problém, ale přecijen už je to starší, žravější, a co si budeme nalhávat i předražený procesor - dříve stával i 2300 korun. FX-procesory nejsou až tak úplně výkonné - při stejném taktu jsou lehce slabší, na druhou stranu jsou cenově výhodnější a hlavně jakožřto nová architektura musí počkat hlavně na pochopení ze strany vývojářů, následně půjde výkon nahoru. Ve starších hrách a programech mají výkonu i tak dost. Možná proto bych se nebál ani FX-4100.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Děkuji za rady. Nakonec se mi líbí FX-4100 s HD 7850 a k tomu Corsair Blue Vengeance 2x4GB 1600 MHz.
Jsem na rozpacích s HDD. Nevím kdy už HDD zpomaluje PC. Jestli by třeba nestačil Seagate Barrauda 7200.12 500 GB.
Na základní desce ASUS M5A99X EVO se mi líbí, že má interní USB 3.0, ale jinak je asi všeobeně dost kvalitní, i když se v tom moc neorientuju. Myslíte, že by se dala vzít i ASRock 970 Extreme4?

Obrázek uživatele sasha.cz

Vezmi tu Asusku, je to TOP v této cenové kategorii....

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

HDD zpomaluje PC vždy. Z tohoto ohledu je malé a pomalé SSD obrovská výhoda ve spojení s klidně pomalým diskem. Přečti si http://diit.cz/clanek/je-nyni-ten-spravny-cas-nahradit-pevne-disky-ssd tam je to trochu objasněno, v čem spočívá výhoda SSD (snad je to tento článek).
Rozhodně bych si já ale nevzal Samsunga... Vzal bych si, pokud neplánuješ SSD ani do budoucna, WDC Black LX/EX, už je vcelku jedno, v jaké velikosti (větší je obvykle výhodnější, ale stejně ti nedoporučuju na systémovém disku ucpat více než 300 GB, nebo o ten výkon zase přijdeš (rozdělení disku je podmínka. www.pcporadenstvi.cz/jak-rozdelit-pevny-disk-hdd )
Mě se víc líbí alespoń FX-4170, ale od něj už není daleko právě k velice výhodmému FX-6200.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Nejprve jsem právě nechtěl brát SSD, protože nemám vůbec žádný dobrý HDD, ale nakonec asi vezmu SSD a HDD vezmu nějaký starý malý, prozatím. Přemyšlím o OCZ Vertex 3 - 120GB .
Jinak co si myslíte o této stránce?: http://www.futuremark.com/ pod HARDWAREM mají dost CPU a GPU a jejich 3DMark-y. Tam vychází FX-4100 skoro stejně jako FX-6200, ale tedy je to jen ten 3DMark a pak půjde ještě o tu věrohodnost.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

3D mark je věrohodný, ale zde není relevantní - nevyužívá CPU tak, jak by se hodilo... Rozhodně mezi nimi rozdíl ve výkonu je :-)
Já si koupil Kingston HyperX 3K 90GB...

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Víte o nějaké stránce, která má seznam otestovaných CPU podle relevantního testu? Nebo alespoň, jaký by mohl být relevantní test? Potřeboval bych si k těm všem CPU přiřadit pár čísel, abych si je mohl porovnat a udělat si vlastní názor, jinak v tuhle chvíli se nedokážu rozhodnout:(.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

snad jedině brouzdat po netu a hledat si od každého procesoru recenzi, tam jsou všeliké testy a ty porovnávat... Tobě ale o výkon zrovna moc nejde, pokud chceš hrát hry - tady má každý lepší procesor velkou rezervu. Rozdíl mezi FX-4100 a FX-6200 je hlavně v poměru cena/výkon - prostě se oplatí víc, a nestojí zas tolik, aby se do něj nemohlo investovat "do budoucna". Rozhodně je to přijatelnější, než "do budoucna" Core i7 za 8 000 korun plus 4 000 korun deska.
Co do výkonu se FX-6200 víceméně rovná Core i5 2500K, nebo Core i5 3750, pokud se bavíme o poslední generaci. Případně taky Phenomu II x6 1090T. Ten je o asi 35-45% silnější, než Phenom II x4 965 BE, který je relativně o pár % rychlejší, než FX-4100. Tady jde ale hlavně o fakt, že architektura FX procesorů je nová, nevyužitá. Aplikace jí musí porozumět a naučit se s ní, aby výkon využily. Logicky pak starší aplikace, bez vývoje, těžko tuto architekturu využijí a získají z ní tak bonus. Otázka je, jestli chceš nový počítač pro vyšší výkon ve starších aplikacích, nebo v novějších.... O hrách netřeba mluvit, tam je pro každou hru výkonu dost a dost..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Myslíš i5 3570 že?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jasně jasně, prohodil jsem číslíčka... 3550 a 3570..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.