herní notebook - grafika?

Zdravím, hledal jsem ve fóru cca půl roku zpátky a nikdo neměl podobný dotaz, tak zakládám nový topic.

Chci si pořídit notebook hlavně na hry, filmy a programování, tak kolem 15, 16ti tis. Kč. V úvahu v tuhle chvíli přichází tito:
http://www.alza.cz/acer-aspire-5552g-n834g50mn-cerveny-d198818.htm
a
http://www.alza.cz/gigabyte-q1585n-i7-d177638.htm
případně jsem otevřen návrhům. Jde mi o to, že na grafiku ati hd5470, která se v cenové relaci +-15tis. vyskytuje nejčastěji, jsem četl spíše negativní názory, má úzkou sběrnici paměti a oproti hd5650 je to, jak již z čísel vyplývá, nic moc. Na druhou stranu, jediný NB s hd5650 v rozumné ceně je bohužel tenhle ACER a tam mám pochybnosti o kvalitě zpracování (neznám nikoho, komu by acer vydržel déle než 2 roky záruky, leckdo si na něj stěžuje od samého začátku...).
Pak jsem našel ještě ten gigabyte s nvidií gt335m, osobně moc nvidie nemusím a ukazuje se, že je vesměs stejná nebo slabší než zmíněný radeon (viz. různé benchmarky na notebookcheck.net), ale "není to acer", což uznávám není moc silný argument :D.

Prosím tedy o radu, který z těchto dvou zvolit, případně návrh na nějaký jiný NB v této cenové relaci. Měl by mít win7hp, 4gb ramky, disk je fuk, grafiku lepší než hd5470 a procesor srovnatelný s tím Phenomem, resp. něco na úrovni Turionu nebo i3 apod... Předem děkuji za odpověď! :)

Obrázek uživatele petapl

Osobně za Acerem v mnoha ohledech stojím i nestojím...
osobně mám v rodině:
Acer Aspire:
5551G - jediný problém byl vadný HDD - reklamace 5 dnů
5720ZG - problém nastal po nalití kávy do ntbku... - jinak už asi 4 roky běží
5472G - nový kus - bez problému
Aspire One
A150 - problém s BIOS - opraveno a nyní již 2, nebo 3 roky běží OK
D150 - bez problému
-------------
Takže bych se nebál ani kusu 5552G, akorát bych přikoupil chladící podložku...¨

//edit
Jde jen o to, jakej chytneš kus... jinak alespoň má Acer funkční servis :)

Obrázek uživatele tithian

takže jinými slovy s nimi byl vlastně jediný problém a to vadný hdd což není chyba ACERu ale výrobce disku... ;) To rád slyším :) Chladicí podložka už je vybraná, těch skoro 70°C pod zátěží je síla! Tak díky za radu..

Ještě mě napadá jedna věc, jak je to s tou grafikou? Nepadl jsem za oběť nějakým benchmarkovým číslům a realita je jiná? Myslím teď hd 5470 vs 5650, případně porovnání s nVidiemi (gt 320m a výš), jestli je 5470 skutečně na hry o třídu horší než 5650?

Obrázek uživatele Peca

5650 je opravdu docela i o dost lepší než 5470, ale za herní se nedá ani tato považovat, i když něco si na tom zahraješ docela i slušně.

Jinak moje zkušenosti s Acery jsou horší a já osobně bych si Acer nepořídil. Ať už se jedná o přehřívání či vady nějakých komponent, ale hlavně malá tuhost šasi, a baterie která po roce jde do kytek.
Podle mých zkušeností je celkové zpracování u Aceru na dost nízké úrovni, avšak na druhou stranu zase od kvalitních výrobců dostaneš za stejné peníze méně nabouchaný NTB co se týče komponent.

Obrázek uživatele petapl

Jak říkám
ten 5552G s čtyřjádrovým AMD není špatná volba...
přeýšlejte, ikdyž si koupíte noťas, kterej přežije 3 roky, tak za ty 3 roky to bude výkonostně "šmejd" ... a když acer spojí 16K a ne 30K (skoro za podobnej výkon od lepší značky), tak si za ty 3 roky můžeme těch 16K učetřit a koupit si zase něco podobného...
takže když si to sečteme: 16K + 16K, tak jsme na 32K za 2 notebooky od Aceru
,nebo také 30K + 30K = 60K za 2 notebooky např. od lenova...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jen doplním ke grafice - logicky je HD5650 o kus výkonnější, ale taky o stejný kus dražší a žravější :) GF335M je mrzák přejmenovanej, navíc poměrně slabej a nenažranej..
jenže za 15K co taky čekat za supervýkon?
výhodou budiž, že instantní výkon je od Aceru za stejný peníz vyšší, ale za cenu horšího chlazení a šasi celkově, jak Peca podptkl i baterky, ale třeba ten disk nedivil bych se, kdyby odešel i vlivem velmi vysoké probozní teploty přes 60°C, kdy ideální je pro HDD 40°C.. zas nemůžeš jentak vinit výrobce, většina "dražších" má pak i chlazený disk, takže lepší životnost celkově...
nejde jen o to, že NTB stárne výkonem, ale jde taky o to, že i za 3 roky se ten přístroj furt hodí, stejně jako si starý sporák dáte na chalupu, kde doteď byl nějaký dědeček sporák.. :)) pravda ale je, že jeho výkon bude velmi brzo nicotný, proti stejné cenové konkurenci za 2 roky..

Obrázek uživatele Daff.cz

A co tady tyhle?:
Asus: http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514508100000012J6

HP: http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514508100000012Q8

Jakej je rozdil ve vykonu nebo rozdil vseobecne mezi 512mb a 1gb grafikou napr jako u techto ntb, protoze grafiky maji stejny stejny, jen rozdilnou graf. pamet.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

moc velký rozdíl tam nebude... jen málo her je méně náročných na výpočty a výkon grafiky a víc náročné na paměť... takovou je třeba GTA IV, zde by se 1GB verze jevila jako hodně výkonnější, diovolí ti to více nastavení, které stále grafika utáhne... ale u ostatníh her rozdíl víceméně nebude... jinak tohle je grafika o něco výkonnější, než současné HD5470mobility, ale řekl bych že nebude rychlejší než HD5650mobility, nanejvýš skóre dorovná, ale jen tipuju..

Obrázek uživatele tithian

jen doplním ohledně té hd 6370, z citace notebookcheck.net:

Quote:
As the HD6370M is just a renamed HD5470, the performance is equal to the older card.

jinými slovy je to stejný křáp s úzkou sběrnicí, 80 pipelinami a leckdy i pomalejší pamětí, takže bacha na marketingové triky :)

co se toho přehřívání týče, budu k tomu booku brát tuhle podložku:
http://www.alza.cz/coolermaster-x-lite-silver-d183478.htm
tak doufám, že mu něco na výdrži přidá ;)
-------------------------------------------------
edit: na alfacompu jsem narazil na zajimavy kousek:
http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105145006000000102I&Search=5650&SearchType=1
co říkáte? má HP o tolik lepší chlazení a životnost než acer abych přežil ten jejich dementní touchpad a oželel jedno jádro? :)) díky za zhodnocení! :)

Obrázek uživatele petapl

Jako Turion dle mě nic moc... Phenom II X4 je mnohem mnohem lepší...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no tak přejmenovaná uplně není... dostala minimálně nový dekodér videa UVD3 a pár drobností, nějaké optimalizace a výrobu v revizi již mnohem lépe odladěného 40nm procesu.. zas to nemůžeš takhle zjednodušovat, i když to tak na notebookchecku udělali... ale jsou to nové čipy, ještě jsem o nich nic moc nepočetl, teprve se dostávají na trh a vůbec se divím, že už tu jsou k sehnání..
joa k té úzké sběrnici - nevíš vůbec, co všecky tyhle údaje znamenají a dělají a jak s výkonem a sami se sebou souvisí, takže zkus se tvářit méně "chytře" :)) pokud chceš, mohu ti to objasnit, ale nechci psát dlouhé odstavce zbytečně... pravdou je, že sběrnice o výkonu nerozhoduje, a malá sběrnice pomalé grafice opravdu nevadí.. neříkám, že ji pomáhá, ale není to taková tragédie, jak si všichni myslí - ono ač se to řiká, tak neplatí, že se 128bit sběrnicí má karta dvojnásobný výkon jako tatáž se 64bit sběrnicí a ani neplatí, že karta s 1024MB paměti má dvojnásobný výkon proti té samé nebo jakékoliv jiné s 512MB pamětí.. jsou to mýty, které se pomalu snažím vytlačit..

já bych si tuhle podložku asi nekoupil, ale tetě jsem teď ke staršímu Aceru objednal http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=69467 tak uvidíme, jaká bude... vypadá ale hodně slušně, má velký tichý větrák a polohovatelnost, což je skvělí na klín a na peřinu..

Turion už je taky trochu starší záležitost proti Athlonu II a Phenomu II, zde oželet jedno jádro není jen tak... i na stejné frekvenci je jádro Phenomu výkonnější než Turion II a teď tu máš o jádro víc a ještě podstatně vyšší frekvenci... nedělal bych to... ale pravdou je, že pokud ti jde o hry, stále je největší brzdou grafika, procesor víceméně zvládne to co grafika, vyjma tedy GTA IV, tam už se dvoujádra ztrácí... ale HD5650 už se za herní kartu považovat dá.. takže spíš ji a slabší procík, než naopak...

Obrázek uživatele petapl
Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ta se mi právě vůbec nelíbí... jednak díky své plechové konstrukci je vhodná pouze na stůl a jednak malé větráčky jsou hlučnější, než ten jeden velký... i když větráček v NTB to spolehlivě přeřve... a s tím se pojí i položení na peřinu, které nejde, protože zespodu nejsou větráčky chráněny proti ucpání.. u té "mé" ano, naspodu je deska a vršek je polohovatelný, tedy zvedne se směrem od deky pryč a deka je držena deskou, takže vznikne sací prostor pro větrák...

jak dobrá a pohodlná opravdu bude se teprve dovím, ale pravdou je, že tety acer se příšerně zapejká i když je jen položen na stole, tak očekávám, že ta podložka bude velmi účinná..

Obrázek uživatele tithian

tobias: díky za ujasnění :-) nechtěl jsem se tvářit nějak chytře, spíš mi šlo o to, že ta 6370 je vesměs stále o dost slabší oproti "mojí" 5650 a spol., ačkoliv začíná na "vyšší číslo" :-) v žádným případě netvrdim, že širší sběrnice nebo větší paměť = mnohonásobnější výkon, to je kravina... nicméně budu rád když mi osvětlíš to s tou sběrnicí, případně třeba pošleš link na kvalitní článek :-)

takže nějaký závěr? acer s "lepším" procesorem a horší pověstí nebo HP s dejme tomu vyrovnanou konfigurací? :D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no to jsem právě říkal, že za HD5650 se ztratí, ale tak zkus pohledat vyšší modely, jestli u nás na trhu už jsou..

já bych asi při té ceně šel do Aceru... jeho poměr výkon/cena je nepopiratelný...

kvalitní článek je určitě ten "můj" http://www.pcporadenstvi.cz/ati-vs-nvidia-v-roce-2010-vybirame-si-tu-spr... ale tam to není dostatečně rozvedené.. nebo simyslím vůbec :))

když to řeknu hodně polopaticky, čip grafiky je pan věděc, paměť grafiky je poznámkový blok a paměťová sběrnice je počet propisek k dispozici.. průměrnýho vědce neudělá lepším mraky papíru k dispozici, ani více propisek, ale málo papíru či propisek velmi chytrého vědce brzdit bude... realita je taková, že většinou mají karty zbytečně moc paměti (oblbují lidi aby se to prodalo - například MSi a její slaboučká HD5450 s 1GB paměti, když by jí stačilo 128MB) atd.
ono taky nelze karty jen tak třídit podle frekvence a velikosti paměti.. v počítačích hraje prim paralelismus - počítání více věcí najednou na více jádrech.. grafiky mají totiž tzv SIMD bloky (u nVidie se zase jmenují trochu jinak ale je to totéž) složené z určitého počtu tranzistorů.. každý simdblok umí počítat jednu věc.. jenže karta má těch simd třeba 80 v případě té, o které se bavíme, t znamená 80 vědců. jejich frekvence udává, kolik věcí ti vědci každý sám udělají za sekundu, ale taky se musí brát ohled na velikost a složitost samotného vědce. vědci v jedné generaci jsou stejné (HD5000), ale mezigeneračně (k HD4000, HD3000) se liší a t zpravidla tak, že výkon jednoho vědce při stejné frekvenci je hrubě o něco vyšší, navíc ale tkaový vědec může díky lepšímu výrobnímu procesu dosáhnout větší frekvence a tím svůj výkon ještě zvětšit..
pravdou je, že sběrnice většiny grafik ATI HD5000 jsou menší, než by bylo dobré, ale jinak to nejde... ATi dělá malé a přesto velmi výkonné a velmi efektivní čipy.. pokud chce ale připojit velkou sběrnici, čip je příliš malý, než aby se na něj 256bit vešlo, takže dostane jen 128bit a to tam ještě padne tipťop.. výhodou ATi jsou pokročilé a rychlé paměťové čipy GDDR5, které běží na vyšší frekvenci a tak i přes malou sběrnici pronesou dostatečné množství dat.. nVidia už ale na GDDR5 taky přišla, s velkým spožděním a nulovými zkušenostmi, takže jejich GDDR5 jsou na nižších frekvencích.. ale jádra nVidie, jmenovitě to, co je v GTX480 (mělo být celé), potažmo GTX485 a "nové" GTX580 (což je GTX480 konečně po roce vyrobená bez chyby), jsou monolytická - obrovská.. porovnám-li 550mm2 jádro GTX580 s 350mm2 jádrem HD6970, vidím, že velikostně je tam skoro 50% navíc u nV, ale výkonem je u nV tak 15% navíc.. to není povzbudivé pro nV.. spotřebou je nV horší, tedy i teplotou, ale pro svou velikost na něj nVidia může napatlat celou 392 nebo teď nevím kolik bitovou sběrnici... jenže to neni výhra.. jádro je zvýhodněné paměťmi, ale na to jak je obří, je tragicky pomalé a neefektivní.. ale hlavně, a co je pro nV největší problém, je tak obří, že je téměř nevyrobitelné, vždycky část nefunguje a prodává se jako slabší model... problém ale je, že výrobce dostane kulatý wafer z křemíku, s plochou kolem 270000mm2 za 5000 dolarů, na které prostě nandá svoje čipy a vypálí je laserem nebo vyleptá... nVidie tak vyrobí méně čipů, má mnohem více jen odpadu po stranách kulatého waferu, ale hlavně, většina obrřích čipů stejně nefunguje celá, takže by nVidii stačilo vyrobit je i menší a funkční celé, a měly by stejný výkon při větším počtu.. nVidia to nezvládla a tak zatímco z jednoho waferu má nV 10% funkčních GTX580 jader, ATi jich vytvoří třeba 60% HD6970 a ve zbytku má funkční HD6950 a celkově má i jader jako takových mnohem více, než nVidia.. za všechno může 40nm nedladěný výrobní proces a vynechaný 32nm proces a očekávaný 28nm proces za rok..
zrekapitulujeme si to - nvidia za stejné peníze vyrobí velmi málo čipů a jen velmi málo z toho mála jsou ty, které chtěla.. cena čipu je tedy (5000/počtem hotových) mnohem vyšší, než u ATi, a to o dost.. ATi dělá malé čipy, které pak spojuje na dvoučipových modelech... ty sice nefungují ideálně, škálování výkonu u HD5000 nebylo ideální kolem 60% (ale u HD6000 je momentálně 99-100%!!!!!!!!!!!), ale její dvoučipová karta stejně předběhne výkonem nejdražší nVidii a to jednak s nižší výrobní cenou a jednak lepší efektivitou - i 2 malá jádra celkově mají menší spotřebu, než jedno monolytické, i když 2*290 vs 550 je menší u nVidie (toto je HD5970), navíc ale ATi za stejné peníze udělá 3 tyhle HD5970, za které nVidia udělá jedinou GTX580/GTX485 a to se musí projevit na ceně...
realita je takov, že nVidia prodává pod cenou tak, aby alespoň vůbec něco prodala, a že na HD5000 se celý rok stojí fronty a žádná neleží v obchodě déle jak měsíc a nVidií je dostatek, přebytek, válí se na skladech a nikdo je nechce..
kdysi nVidia chytře vyřešila tuhle situaci - vzala samotná jádra tehdejší GF9800GTX+ a za poloviční cenu je prodávala jako přívěšky zalité v plastu... zatímco výrobní cena čipu byla 100 dolarů, nVidia je chytře prodávala za 300 dolarů jako ozdobu :)) ozdobu s nulovým výkonem za cenu 3 těch čipů co v nich byly... takže už jen dát 200 dolarů za tne plast a kousek řetízku je pěkná lichva :)) tohle je prostě další důvod, proč namyšlenou nVidii nemám rád... vydává se cestou megajádra, které nejde vyrobit a nedá se nakrmit ani uchladit a má z toho takové trable, že se obávám, že se z té prd**e jen tak nedostane.. zatímco HD7000 u ATi bude taková menší revluce.. nVidia navíc šéfa vývoje hráče vyměnila za šéfa vývoje vědce a vzniklo Fermi.. karta zaměřená do průmyslu, ne na hry, karta uplně nah***o, nechci ani předpovídat, co to pro hráče bude znamenat...

jsem se zase rozkecal :))

Obrázek uživatele tithian

pfff, tomu říkám stručná odpověď :)) každopádně díky za vysvětlení, nV sux a vědec nepotřebuje tisíc tužek, got it... :))
ten ACER tedy nakonec zřejmě vyhraje, pokud vše půjde dobře tak ho objednám příští týden a po obdržení postnu i nějaké ty zkušenosti :-) (ačkoliv to HP mě pořád hlodá, hlavně tím, že to je hliník, tudíž jeden velký heatsink a odolnější konstrukce, takže uvidíme...)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

je to sice heatsik, ale k těm součástkám je připevněn plastem, což je dobrý izolant :)) jinak by se celý NTB poměrně prohřál, pokud by se z šasi dělal chladič... vyzařovavací schopnosti takového bloku by nebyly o moc lepší, ne žu žebrování, takže by měl notebook o pár °C méně, ale celé šasi by mělo tich 75°C.. ne moc příjemné :)) rozhodně máš ale pravdu s vyšší odolností, i když pevnému disku je jedno, jestli je v plastu nebo plechu, rána, která by poškodila plast tak jako tak postihne HDD i když bude v hliníku.. takže prostě nepadat! samozřejmě ale nižší kroucení, tím lepší spoje a kontakty a delší životnost i třeba teplovodivé pasty a všech kontaktních ploch.. jenže za cenu menšího výkonu, nebo za vyšší cenu...

Obrázek uživatele petapl

Doufám, že do 5552Gčka nemontujou ty sra*ky Segate momentus !
Já osobně už mám 5551G po opravě, ale HDD už zase začíná "dřít" a vydávat divné zvuky... pro opravu, ale musím počkat, než se to voddělá úplně :o

Obrázek uživatele tithian

co se disku týče, našel jsem na notebooklist.net, že v acerech série 5552G jsou tyto kusy:
http://diskcompare.com/family/?brand=Hitachi&name=Travelstar%205K500.B, vypadá relativně slušně :-) ačkoliv v diskách pro ntbky se příliš nevyznám...

zajímavý taky je, že co recenze to jiný názor, někde píšou, že to je měkký kepl co se kroutí a nedá se na něm psát, další člověk zase tvrdí úplný opak, takže stejně bude záležet až na osobní zkušenosti.. tak snad nekoupím kus hnoje :))

Obrázek uživatele petapl

Hitachio by mělo bejt OK ... mám doma v Aceru 250GB a již 4 roky OK

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Hitachi a Western, ostatní jsou dost šméčka, nechtěl bych je... bohužel disky se u NTB uvádí jen zřídka, takže se většinou dovíš, jaký tam je až nějakým programem, nebo závadou..

Obrázek uživatele petapl

hmmmm škoda jen, že nemám poškozené sektory (nyní nemám nárok na reklamaci)

Obrázek uživatele tithian

takže doplnění :-) plán na notebook se pravděpodobně ruší, mezitím jsem si zkusmo sestavil toto (viz .jpg v příloze) na alfacompu (alza i czc zhruba o 10% dražší...), co říkáte?

prioritou je cena, takže proto je tam třeba Athlon 3,1GHz místo 3,2, mechanika bude jakási LG za 370Kč (zatím je tam tahle protože žádná levnější nejde dát do košíku :)) ) a deska se dvěma x16 je tam kvůli budoucímu upgrade grafiky..

nicméně, konkrétně bych se chtěl zeptat na dvě věci - jestli na to stačí 400W zdroj a jak moc má vliv na výkon pomalejší disk - rozhodoval jsem se mezi touhle barracudou 7200 a 32mb cache a caviarem 5400 s 64mb cache :-) pomineme výrobce, já měl vždy seagate a bez problémů, westerny jsem měl dva a oba odešly, ale záleží na kusu takže spíš mě zajímají ty parametry než značka.. dík ještě jednou za jakoukoliv radu :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

nevím, k čemu chceš 3 grafiky, když výkon procesoru tomu neodpovídá, nebude stačit..
ramky zeppelin? raději Kingston CL7 1333MHz
rozdíl v rychlosti bude, hlavně při načítání her a systému a programů.. průběh už však bude diskem neovlivněn... WD bude pomalejší, ale musíš zvolit WD, který nebude (Caviar Black)
zdroj je strašý a rozhodně co ovlivní ja životnost sestavy... a dvě grafiky bych na něj asi nepřipojoval..
mechaniku LG SataII, už je to zajetá mrcha :))

Obrázek uživatele tithian

4gb ramku za 1200 mi prijde trosku zbytecnost :-) nicmene, kdyz uz ne zeppelin tak bude stacit o kilo drazsi Kingston, me se jen zalibil zeppelin tim chladicem :-)

coze? jaky 3 grafiky? jestli jsi aspon jednou cetl co jsem napsal tak jsem psal ze na desce uvazuju o 2 x16 kvuli *budoucimu* upgrade, tak nechapu o cem mluvis... prijde mi lepsi vzit kvalitnejsi desku se dvema sloty a casem prikoupit grafiku a vykonnejsi procesor nez vzit s jednim a tu starou grafiku vyhodit, kdyz jeste muze poslouzit :-)

disk teda rychlejsi, ok, diky, a na mechanice moc nezalezi, vezmu tu nejlevnejsi, stejne ji pouziju akorat na instalaci widli a pripadne nejaky hry ;)


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.