ztrácení clusteru na disku

Zdravím bratr má problém že se mu na hdd ztrácejí clustery.hdd wdc wd5000,Na něm jsou naistalovány wisty a při každém zapnutí to hlasí Některý z disků potřebuje prověření integrity a obnovuje spoustu souborů pokud to ověření zruším wisty nenaběhnou když dám hdd do jineho počítače a zkusím z něho něco zkopírovat napíše to chyba integrity dat,Tak jsem spustil checkdisk a ten to opravil a wisty pak normálně naběhly den to bylo v poho a pak se to oběvilo znovu.Myslýte že pomuže Formát disku?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

může být problém v disku, v systému, můžou tam být viry.. pokud není problém, přeformátuj to, tím vyloučíme viry a systém a potvrdíme problém s diskem..

Obrázek uživatele tomnas

provedl jsem format pomocí hdd low level format potom jsem spustil normální format na ntfs a napsalo mi to "První spouštěcí sektor NTFS nelze zapsat.Žádný sektor NTFS nelze zapsat.Nelze pokračovat."a odpojil se HDD a už není v systému

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

to vypadá, že se disk odporoučel.. snad zkusit ho jinde, případně do nějakýho servisu, kde udělají diagnostiku..

Obrázek uživatele tomnas

tak po dlouhodobém zkoušení se mi povedl easuses parition mastrem udeělat oddil a naformátovat spustil jsem instalaci wist to se mi v půlce kouslo a pak už nic tak jsem zkusil nainstalovat winxp a ti mi po restartu instalace napsalo soubor nelze přečíst.Takže to asi opravdu vypadá že odešel hdd do věčných lovišť ?Pokud ano není lepší koupit nový než někám davat tento na diagnostiku?

Obrázek uživatele Michal Čížek

určitě je lepší koupit nový pro instalaci systému, když jsi formátoval ten disk, provedl jsi úplný formát, nebo rychlý? při úplném formátu se ti procenta formátování na poškozeném disku zastaví na dlouhou dobu a pak bud pokračuje dál, nebo úplně ukončí formátování, každopádně odhadem dle procent lze zhruba odhadnout místo poškození na disku a rozdělením disku používat jen část, kterou můžeš použít jako odkládací prostor, také mám takhle zmenšený prostor na jednom z disků díky stejné závadě a používám ten disk už rok a půl, končí na něm vše co stahuji z netu, zpracovávám to na něm a třídim, potřebné věci odzálohuji a až jednou se ten disk zhroutí úplně, nezpůsobí žádnou škodu.
V tvém případě je disk poškozen někde na začátku, když padá instalace. disk bych dal do funkčního PC a ve správci disků ho rozdělil na 2 oddíly, první oddíl dal velikost klidně 10G a druhý oddíl zbytek velikosti, který bych naformátoval, pak pro jistotu první oddíl dal odstranit. Psal jsi že to je 500G disk? a tímto zachránit 490G je slušný, jen na systém už nevhodný, nikdy nevíš kdy havaruje úplně.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jsem stejného názoru, ale ne vždy může být chyba jen v tomto.. klidně se mohla zbláznit elektronika, ale pokud chceš, dej si tu práci :)

sytémový bych nahradil novým 500GB WDC Black Sata II

Obrázek uživatele tomnas

Dal jsem uplný formát asi tak pětkrát a pokaždé bylo méně místa na disku.Nyní jsem na něm skočil cca 480gb.Ty formáty jsem dělal na jiném pc jo a formát trval cca 1,5 hodiny což je dost dlouhá doba.

Obrázek uživatele Michal Čížek

Koukám, že jsem se tam trochu nepřesně vyjádřil, myslel jsem tím při formátování naskakují procenta určitou rychlostí např 1%=10sec a jakmile formát narazí na vadný sektor z 10sec se stane třeba 5 minut, pak to pokračuje, nebo se formátování ukončí.
Jestli máš zájem, si stím pohrát a využít zdravého místa a v tvém případě si myslím, že by stačilo rozdělit disk na 2 části jak jsem psal, tu první část nastavit na 10-20G vytvořit ten druhý oddíl, který by měl být vpořádku a formátnout. V té první části, bude ta část disku, kde za normálních podmínek o jednom oddílu a instalaci winů, disk od začátku ukládá instalovaný systém a tam právě v těch místech bude kus disku vadný. Právě z toho důvodu, že v té části disku je umístěn systém a tím oblast toho disku velmi používán pro čtení a zápis , je ta oblast disku i více náchylná na takovéto závady, když vezmeš v úvahu, že už z výroby mohl vyjet zmetek, pak ve chvíli, kdy systém si ukládá data a někdo diskem klepne, čtecí hlavy si můžou něžně škrtnout o plotnu aniž by se čtecí hlavy poškodily a výsledek je to co jsi popisoval. Tím jak formátneš druhý díl disku a ten první pak dáš odstranit, nebude žádný systém do těchto poškozených prostor nic ukládat, tím je šance využít zbytek disku k "normální funkci".
Může to být způsobeno i vadnou elektronikou disku jak psal Tobias, tam už nepomůže nic, respektive nestojí za to opravovat tuhle závadu a vtomto případě bys nacházel vadné sektory po celém disku.

Obrázek uživatele tomnas

zkoušel jsem program hdat2.a ten mi při testu mbr nahlasil chybu v posledním cilindru kde má být 1024 a je tam 6080 což tam píše že opravý fdisk.Pak jsem spustil ful test tam nic nenašel a pote jsem spustil souborový test a tam to hlasilo chyby prakticky furt "chyba crc/něco přesně teď nevim ale myslým žo to bylo cee nebo něco podobného nechal jsem to jet jen do cca 10% protože jsem musel dát do kůpy tento pc protože zýtra odjíždím na služebku a měl bych přijet v sobotu na večer tak pak zkusím rozdělit tendisk jak jsi psal a zpustím znova ten test apak se ozvu zatím díky kdyby Vás ještě něco napadlo zkusím to díky

Obrázek uživatele Michal Čížek

škoda, že jsi neměl čas nechat to dojet do konce, věřím tomu, že než by to dotestovalo do 20%, rozjela by se kontrola bez chyb. Zkus to rozdělení a dej vědět.
Každopádně ten disk už nikdy nepoužívej pro systém.

Obrázek uživatele tomnas

Tak jsem to projel celý a ten disk to hlasí chyby vesměs pocelé kapacitě.Koupím mu nový a až budu mít pak čas tak si snim budu ještě chvíli hrát a uvidím zatím dík za rady .


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.