Životnost HDD

Mám 6 let starý PC o OS WinXP Prof. V poslední době výrazně zpomalil, a začal dělat blbosti. Plochu zobrazuje jako otevřenou složku, i když s tapetou, ikony dolu na liště zobrazuje jak se mu zlíbí atd. (Obr 1). Vyzkoušel jsem možné i nemožné antiviry, antispywary, ale vše je čisté. Zřejmě nastal čas na reinstalaci. Tak jsem si koupil OEM XP Home, vše potřebné zazálohoval na externí disk, a chystám se HDD v PC totálně vygumovat pomocí HardDriveEraser. Ale říkám si, jestli má cenu OS nainstalovat na 6 let starý disk. Je tam PATA WD2000JB (Obr 2).
Poradí mi někdo, jestli se dá na takto starý, jetý HDD ještě spolehnout, nebo má smysl investovat do nového, např. WD5000AAKB když už se pouštím do přeinstalování OS.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no šest roků je dost.. rozhodhě choulostivé věci bych zálohoval stranou.. já provozuju "rodinný" pc na 7 let starém disku a lastnoručně dělaném zdroji :D zatím funguje, ale je to PC na internet, na nic jiného (a bratrovo WOW), takže případný crash disku by neznamenal nic.. ale pokud jde o citlivá data, raději ne..
ono záleží jak moc byl používán, pokud byl kvlaitně chlazen a nebyl zatěžován (například hodinovými kopírováními či extrakcemi nebo instalacemi), tak má ještě pár let před sebou.. ono ale záleží velmi hodně na kusu.. existujou kusy, tvz "držáci" které prostě fungují už 15 let, ať s nimi děláš co chceš, ale existují kusy c se po 5ti letech provozu v nejoptimálnějších podmínkách prostě "pose.." a nedá se s tím nic udělat ani předpovídat..

pokud bys ho používal jako já, tedy jen jako něco, co je potřeba pro nainstalování systému na dobu neurčitou, použij ho.. pokud tam ale chceš mít fotky, filmy, práci, raději si kup nový (nejlépe 750GB).. a ani tak ti nezaručim, že ten 750GB přežije ten starý disk :D není nad raidové pole, ale ani to není všemohoucí a je také dražší.. no prostě není nad staré "papírky z kouzelné krabičky" ;) a i ty stačí polít kafem a je konec :D nic není věčné, ale o to víc zamrzí, když se ztratí kousek historie kvůli crashi tak slavné a vychvalované věci, jako je počítač..

Obrázek uživatele tatik

Já mám disk 10 let a nešetřím ho (výkon, nárazy). Je to jako s jinou elektronikou, auty, ... . Něco maká x let, něco klekne po měsíci provozu. Co se týká testů HD, existuje tzv. S.M.A.R.T. . Ten alespoň orientačně a teoreticky určí životnost disku.

Obrázek uživatele wexter

O tom S.M.A.R.T. testu jsem ještě neslyšel. Stáhnu ten SpeedFan, vyzkouším.
Jinak jěště pár dotazů k HDD:
- Setkal jsem se s názorem, že je dobré mít v PC dva disky. Jeden (stačí menší) na kterém je pouze OS a Program Files, a druhý (velkokapacitní) pro všecha ostatní data. Chápu to jako prevenci, když klekne systém, data jsou v teplíčku. Nebo to má i nějaký funkční význam? Ovlivní to životnost disků?
- Má nějaký vliv na funkčnost HDD to, jak je plný? Resp. když se disk často zaplní a poté opět maže? Do jaké míry uleví disku defragmentace?
- Říká se také, že životnost HDD prodlouží zformátování. Jednou za pár let HDD totálně vygumovat, např. programem "Darik's Boot and Nuke", a poté znovu nainstalovat OS. Ovlivní to životnost?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

takže popořádku..
SMART se zapíná v BIOSu a prbíhá automaticky..

2 disky mají výhodu v tom, že můžeš do obou přistupovat současně, aniž by se brzdily - na jednom disku čekají programy až se jeden vycahtá na déčku, pak skočí do céčka kde jinej načte pulku fotky a zas skáče na déčko, protože winamp má z déčka prioritu načítání hudby aby se nezasekl a pak se zase vrací na céčko a donačte tu fotku atd.. takže jednak je to rychlejší (hlavně ten systém na svém disku, jež je malý), a také to více šetří disky.. takže ano

dvojka souvisí s trojkou - když nahraješ jeden obrázek a druhej a ten první smažeš, tak byly za sebou a teď je tam díra.. a když chceš něco nahrát většího, tak jelikož disk to plní odpočátku, nahraje kus do té díry a pak vytvoří takzvaný fragment, alias kus, a ten nahraje za tu druhou fotku.. a chceš li načíst ten fragmentovaný soubor, musíš se to nejprve spojit dohromady což také trvá a také zatěžuje disk.. defragmentací se data složí a poskládají za sebe.. zapomeň ale na toho dariknuta bo co to je :D OO defrag nebo interní defragmentátor systému.. ten darik už svým jménem napáchá víc škody :D prostě dobrý program se nemůže jmenovat jako produkt nějakého pětiletého dítěte ;)

no a samozřejmě když je disk plný - soubory se zapisují do takzvané NTFS (nebo FAT) tabulky, kde je název, začátek, konec, případně začátek konec fragmentu..) čim více souborů, tím nepřehlednější je ta tabulka a tím déle trvá vyhledat soubor.. proto je výhodné disky dělit na partitiony, kdy má každý svoji, menčí tabulku.. ne každému se chce disk dělit po 50GB, ale věř mi, že to bude mnohem lepší, jen budeš mít v Tento Počítač asi 10 disků což může být bez dobrého pojmenování nepřehledné pro tebe :D já mám teda momentálně 4 partitiony na 250GB disku.. ale samozřejmě, čím je to plnější, tím déle trvá hledání a tím více je zatížen disk.. a ruku v ruce s tím jde fragmentace, jež je na velkém plném disku katastrofální a stačí vymazat pět zasebou nenásledujících fotek a pak tam nahrát instalátor nějakého programu a máš hned 6 fragmentů.. proto je dobré po nějaké chvíli nepřehledého odmazávání a pak nakopírování dat dobré defragmentovat..

k tomu přeformátování a nainstalování - ano, dojde totiž k vymazání NTFS tabulky a zároveň odstranění všech fragmentů a ještě vyčištění registrů systému.. to znamená obrovské zrychlení a snížení nároků na disk.. já mám s počítačem takové trable, že mě to většinou do pul roku stejně donutí k formátu, ale jinak bych ti to doporučil cirka jednou ročně, záleží jak moc s tim pracuješ, jak velký tam uděláš bordel a jak se ti do toho chce :D mě to vyloženě baví :D

Obrázek uživatele tatik

Já bych jen doplnil, je do bré mít data na jiném disku než systém (ať fyzickém či logickém), ale zálohovat je třeba mimo počítač. I nová věc se může pokazit a může dojít k nevratné ztrátě dat.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ale může se pokazit i to kam jsi dal zálohu :D ale to je minimum.. nejlepší je raid, nebo jeho napodobenina prostě duplikát všech souborů na jiném fyzickém médiu.. ale využít dvojnásobnou kapacitu k jednomu účelu je finančně trochu nelogické :D kor když finance na dva disky nejsou a nestačí ani místo na jednom :D

Obrázek uživatele wexter

Vidím pánové, že jste opravdu ochotni poradit, tak na vás pustím ještě pár mých dotazů. Mám asi už rok připravenou novou (no, novou ... starší ale ještě nepoužitou) grafiku a zvukovku.
Grafiku proto, že mi jedna klekla, tak jsem tehdy objednal jinou, a než přišla, tak jsem tam prozatím nacpal takovou starou jetou ale funkční potvoru, co náš admin v práci vyhrabal z vyřazených PCs. No a už tam zůstala. Vzhledem k tomu, že na tom nejedou žádné náročné aplikace jako hry adt, zatím mě to nenutilo jí vyměnit za tu která mi mezitím přišla. I když to není také žádné dělo (Sapphire X1650).
Zvukovku jsem dosud využíval integrovanou, což je po zvukové stránce dost trága. Teď chci k PC připojit lepší aparát, tudíž tam loupnu i lepší zvukovku. Při výběru jsem měl prakticky pouze jediné kritérium - optický Toslink výstup. To je podle mě jediný způsob jak dostat z PC zvuková data bez elektricky vodivého spojení PC s aparatůrou. Proto jsem koupil kartu TerraTec Aureon.

Kecám blbosti, místo abych šel k dotazu ..... takže:
1. Má smysl před novou instalací OS úplné smazání pevného disku? Např. pomocí DBAN (Darik's Boot and Nuke) spuštěného z CD. Nebo stačí zformátování, které provede instalačka WinXP v rámci nové instalace?
2. (teď dost stupidní dotaz :)) ) Co je lepší, nainstalovat OS, a potom teprve namontovat do bedny ostatní HW, nebo poskládat vše včetně HW a potom teprve spustit instalaci OS? Nebo je to jedno?
3. Chtěl bych si koupi nový disk SATA, ale nepřipojím ho na desku. S výhledem do budounosti se mi ale zdá nesmysl kupovat PATA. Až jednou budu dávat novou desku, tak by mě to mohlo mrzet. Existují ale prý adaptery PATA>SATA. Nemáte s tím nějakou zkušenost? Nezpomalí to komunikaci mezi deskou a diskem?

Obrázek uživatele Peca

Takže přeskočím to povídání a přejdu rovnou k těm dotazům.

1. Postačí formátování, které provede instalace.
2. V podstatě to je jedno, osobně to tam všechno namontuju a pak instaluju systém, ale není problém některé komponenty přidat potom. Je nutné tam mít alespoň základní věci aby to jelo, jinak mi ale ten způsob připojování dalších komponent připadne zdlouhavý a krkolomný, takže spíš naráz. Periferní zařízení jako jsou tiskárny...atd. se samozřejmě instalují až potom.
3. Jsou řadiče na SATA, které se vkládají do PCI slotu. Co se týče funkce, tak jsem to nikdy nezkoušel, tak nevím ale fungovat by to mělo. Zároveň jsou i redukce napájecích kabelů pro disky, jestli nemáte ten pravý konektor na zdroji.

např.
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=66356
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=65562

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

připojuji se k Pecovi..
já osobně také vše skládám najednou, a má to svou výhodu v tom, že instalátor systému si to rovnou detekuje (když to pozná) a zařídí si podle toho drivery a registry.. mám nově Windows 7 a ten si nainstaloval ovladače všeho ještě dříve, než jsem DVD od desky rozbalil :D

co se zvukovky týče, myslím, že je to dobrá volba :cool: teď je otázka, jestli všetně kvalitního výstupu máš i kvalitní vstup, tedy hudbu.. nemám ponětí co posloucháš, takže těžko odhadovat, zda máš počítač plný MP3jek :D osobně mám Creative X-Fi Xtreme, je to špičková zvukovka.. bohužel reproduktory nemám nijak světové.. jen tak ze zajímavosti bych chtěl vidět ty tvoje ;)

k tomu Pata - opravdu to nespíš nemá smysl... pata je pomalejší a starší.. avšak když koupíš sata plus řadič, já nevím kolik stojí, ale aby tě to nevyšlo dráž než nový disk.. co se kapacity týče, nechoď pod 750GB.. 750GB je asi nejvýhodnější velikost, co se týče ceny za gigabajt..

k tomu formátování - pokud nebyl disk nějak extrémně plný, stačí "rychlé" formátování, které provede instalátor.. co se týče toho softu, asi nejověřenější a nejpověřenější na to je Partition Magic a na defragmentaci interní defragmentátor nebo OO defrag..

ještě k diskům - při instalaci si s tím trochu pohraj, odstraň oddíl a vytvoř si nové sám - více.. 50GB na OS a pak (pokud ti nebude vadit větší množství disků v TP) si to nakouskuj po 50-100GB oddílech.. záleží jaký máš disk, dle toho bych ti to upřesnil.. bude to mít pozitivní vliv na rychlost, životnost a i to bude přehlednější a snazší v případě nutnosti formátovat jeden oddíl (převedeš data na jiné)..

Obrázek uživatele wexter

TOBiAS wrote:
....... teď je otázka, jestli všetně kvalitního výstupu máš i kvalitní vstup, tedy hudbu......

No, tak teď si uhodil hřebíček na hlavičku!
Já chci od pocítače pouze jediné - kvalitní čisté stereo. Takový to 5.1, 7.1, blablabla-tečka-jedna, o to já nestojím. podle toho jsem také kupoval kartu. I ty velmi drahé zvukovky se dnes vyrábí v Číně, a jenom bůh a fírer vědí jaké operační zesilovače do toho ty prckové cpou. Pouzdro může mít klidně potisk např. OPA2134, ale co je uvnitř, vědí opět jenom výše zmiňovaní pánové.
Proto chci z kompa vytáhnout optický digi stereo signál, a DAC převod už si zařídím podle svého. Mimochodem teď v prosinci přišla holandská firma Firestone Audio s novinkou Fubar IV. Je to DAC převodník s kompletní nabídkou digi vstupů (USB, S/PDIF Koax, S/PDIF Toslink), linkovým RCA výstupem a integrovaným sluchátkovým zesilovačem. Je to velice solidně osazené, takže by to svými parametry mělo uspokojit i náročné hifisty. Zatím se to prodává za zaváděcí cenu 3.500,-Kč což je naprostá bomba. Hned jsem ho objednal. Standardní prodejní cena posléze vyskočí na nějakých 5M5.
Ke zdroji hudby ..... ojojojoj. Podíváme-li se jak je dnes svět zaempétrojkovaný, je jasné, že jsem tomu ani já neunikl. Co si budeme vykládak při dněšních možnostech a rychlostech internetu si půjde koupit CDčko do krámu jedině idiot, nebo poslanec. Nutno ale říci, že se dá sehnat muzika v MP3 velice kvalitní kterou graboval soudný člověk a né debil. No a hlavně je tu FLAC formát. V tom bych viděl budoucnost hudby na síti. Když člověk ví kde hledat dá se na netu kvalitní muzika najít.

No, a z threadu o harddisku jsme najednou u muziky.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no, kukám, že tvoje hudební znalosti jsou na poměrně vysoké úrovni :D jsme OT, ale toto téma mě zajímá, takže bych uvítal, kdybys mě kontaktoval přes icq nebo mail abychom se v tom mohli trochu pošťourat ;) zde se vratme zpět k diskům.. :) stejně nám to Ali pak odmázne :D


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.