Zdroj (*VYŘEŠENO*)

Ahoj ve spolek. Rád bych se zeptal. Mám zdroj 350W a stává se mi při zapojení kabelu do zdroje to tam trošku zajiskří. Možná je to špatným kontaktem, ale nic hroznýho. Pak mě ještě napadla otázka, kterou když mi neodpovíte, tak mě to bude pořád trápit a nebudu moct v klidu spát :lol: Tedy, má spojitost napájení s rychlostí pc ? Tzn. Teče-li do základní desky, přes zdroj málo šťávy, pak je pc pomalý ? Je to tak ? Pak by mělo smysl měnit zdroj za nový, ale jinak ani ne.
Děkuji za pomoc :cool:

Obrázek uživatele harryharry

S tim zajiskřením bych si nedělal hlavu, a jestli ti to vadí, tak zapínej zdroj až po zapojení kabelu ;-) (je na něm ze zadu vypínač). Jinak s tou rychlostí by mě to taky zajímalo, jen vím že když jsem vyměnil kvalitní 400W zdroj za šunt 400W tak se mi sekalo vše, tak jsem koupil 500W a už je vše v pohodě. Co máš za stroj že ho "odbýváš" jen 350W? :-x

Obrázek uživatele Vlastik

Starej stroj, chlape 4 roky a pár měsíců.
AMD Athlon XP 2600+ 1.9 Ghz
RAM 512MB
128MB nVidia GF FX 5700

:lol: :???: :cool: :eek: Supr smajlíky wow ! :wink:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

mno, tak slabej zdroj vždy PC omezuje a nekvalitní zdroje, kde kolísá napětí ho eště k tomu i níčej, na to bacha!

Obrázek uživatele harryharry

To rozhodně... bohužel se na to většinou příde až moc pozdě.. Není od věci si koupit i UPSku..

Obrázek uživatele Vlastik

Co je to UPS ? Hele a měl bych si koupit nový zdroj ? Třeba 400 W ? Je to znatelný rozdíl pro pc, když mu zdroj zaměním za 400W místo 350W ? A má to vůbec cenu kupovat na 4 roky starej pc nový zdroj ? Zjišťoval jsem si cenu v obchodě, kde jsme si před 4 roky koupil pc a říkal do 500 Kč. :eek:

Obrázek uživatele Honza

UPS je záložní zdroj, který prakticky slouží i jako přepětova ochrana. Může být offline nebo online. Př: Vypadne proud přepne se na UPS, vyskočí hláška, že máš tři minuty na uložení práce a vypnutí pc, než se vybijí baterky v UPS...

Obrázek uživatele Vlastik

To se dá koupit to UPS ? A kam se to zapojuje ? Já to nemám, mám jenom zdroj. Kolik to asi tak stojí ? :???:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

¨stojí to hodně, ale ty obyčejnější seženeš na czc vpoho.. jako hodí se to, ale muj statrej komp se vypíná 5minut, tomu by 3minuty nestačily :D

Obrázek uživatele harryharry

tak... je to docela vyčerpávající... tolik otázek... takže stojí kolem 2-3 tisíců (značková např. APC), umí nejen nahradit na nějakou dobu zdroj, ale i vyrovnávat kolísavý proud (snad jsem to dobře formuloval).. jo a zdroj... mě zítra akorát příde nový, do počítače který mám přesně dva roky.. podle mě to má cenu, není nad stabilní a tichý počítač jo a to UPS vypadá jako větší přepěťová ochrana

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

To harryharry: UPC neochrání před kolísáním napětí, protože z něj jde do zdroje tak i tak 230V, ale až zdroj z toho dělá 5 a 12V.. a to pak záleží na kvalitě zdroje (značky - nejlepší je Fortron, Chieftec, Seasonic a taky Corsair HX 520 neni špatný) nekvalitní zdroje nedovedou vytvořit stabilní napětí a tak v jednu chvíli máte procesor přetaktovaný, za pár sekund zase podtaktovaný.. PC s nekvalitním zdrojem odejde mnohem dřív, než ten s kvalitním, ten když odejde, většinou ej to už stářím komponent, nežli spálením na základě kolísání napětí!

Obrázek uživatele Vlastik

Ty jo ! Tak to Vám děkuju za odpovědi. Asi si ten zdroj přeci jen koupím. Hele a ještě mě napadlo, jak poznám, že je něco v nepořádku s pastou, která se dává kolem CPU ? Asi tak, že se mi pc začne víc zahřívat, resp. CPU že ? A můžu si tu astu tam dát i sám ? Není to těžké ? Díky za vyčerpávající odpovědi :eek:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

mno, ono se to může u hřát, a pasta bejt ok, ale zpravidla máš pravdu.. :D
ano, můžeš si jí tam dát sám, ale moc na ní nešetři,pasta za 5kč neni kničemu!

Obrázek uživatele chomin

o zdroji: na tom nesetrit(jak uz tu padlo, nekvalitni zdroje mohou nicit pocitac!). 4 roky starej pc? problem? stejne si za chvili postavis jinej a zdroj pouzijes ten, co si ted koupis -> jednoduchy ;-)

o paste: nejdriv si pekne ocisti puvodni pastu, at tam nezbyde ani kousek(to muze hodne ovlivnit). pak si to tam pekne nanes.
vyber si:
http://www.czechcomputer.cz/cat_tree.jsp?bpath=Chladi%C4%8De%5CPasty&sto...

mas rad svuj pc? doprej mu to nejlepsi ;-)

Obrázek uživatele Vlastik

chromine malý prblém, když použiji na nový pc ten zdroj co si teď koupím tak co budu mít v tom starém ? :D Asi nic, že pořád ten starý :lol: No jinak k té pastě, ja nevím jak se ten chladič oddělává a nerad bych to zku.... Nepoškodí se nějak ten procesor tím, že oddělám chladič ? :???:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

mno, záleží jak ho sundáš :D prej je na to nejlepší metoda "škub&křup" :D
sranda:D normálně tim blokem vede plechovej pásek, tkerej je na koncích zaháknutej na soket.. jen vemeč čroubovák, za okýnka v tom psáku na straneš dolu a od soketu, vyhákneš a vyndáš nahoru.. nejdřív ale odšroubuj a odpoj větráček.. nandá se to potom tak, že to na straně nandáš a na druhý zacvakneš..

Obrázek uživatele chomin

na tom sundavani se neda nic zkazit;-) mozna ze to krupne, ale "nebojme se toho" - znamy to citat znameho pana Paroubka :-D

jinak, ty si chces ten starej komp nechavat? to ja nevedel.. si chces udelat domaci internetovou kavarnu ze starych kompu jo? :-)

Obrázek uživatele Vlastik

To já ještě nevím, co s ním bude. On je to v podstatě pc nás všech :)) Sakryš, vy mi tady pořád radíte jak se v pc oddělává to a to a já tam pak všechno rozdělám a mám strach, že už mi to nepojede tak jako dřív :D Většina lidí by to dala do servisu a nechala si to opravit. Uvedu příklad. Mám kámoše a tomu se začal přehřívat pc a on to chtěl dát do obchodu, kde si koupil pc, aby mu to vyčistili, protože on se v tom nt nechce vrtat, aby něco nepokazil. Tak jsem ho přemluvil, že se na to podíváme. Vzal jsem šroubovák a už to odpadávalo, jeden kryt za druhým :)) Pak jsme vysáli prach, který měl ve větráku a hned se to lépe točili a chladilo. 8:-) No tímto jsem chtěl naznačit, že jsem byl taky takový "začátečník", ale díky Vám jsem začal více rozumět svému pcčku.

Zdroj: Vím, že prostředkem vede spona, ale je tam docela dost na pevno, tak zkusím použít trochu síly :lol: Samozřejmě přiměřeně :eek:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

myslim, že řešíme spíš chladič :D
normálně je tam háček, kterej se vytáhne tlakem smerem k desce a pak od soketu ven se vyhákne.. nic složitýho :D

Obrázek uživatele Honza

Taky je možné, že jak jste s kamarádem dělali kutily, tak mohla být vzádu na té skříni plomba, která se moc nedává, ale u tesco atd počítaču tam je a přišel o záruku ...

Obrázek uživatele Vlastik

Ale to ne, nepřišel o záruku. On ho už stejně v záruce neměl a nic hroznýho jsme s ním neprováděli, jen jsme vysáli prach. Přesně tak to dělá i chlápek,kterýmu to dává opravovat. Takže OK. :???:

Obrázek uživatele Vlastik

Jaky zdroj radeji koupit 400W nebo 500W. Mam 350W nyni.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

mno, tomude "stroji" 400 posatačí, ale do nový sestavy yb se ti 500 - 550W hodil

Obrázek uživatele Vlastik

Tobiasi a co kdybych si koupil takovy zdroj : http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=28701
Má 12cm větrák a ono by to foukalo do skříně, nevadí to ? Ve skříni mám tento větrák v zadu pro odvod teplého vzduchu http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=23690

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

než eurocase, tak si radši nic nekupuj..:D jinak,m ono to sviští ze skříně.. ;)

Obrázek uživatele Vlastik

Nemůže to svištět ze skříně, nemé to jak. 12cm větrák mi může směřovat pouze dovnitř. NO to je jedno, uvidím až ho dostanu.
Proč nedoporučujete EuroCase ? Jakou byste zvolili značku ? Děkuji za odpovědi.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ale ono to sviští ven, tedy větrákem do zdroje a zadem ven.. inteligentní řešení pro odsávání vzduchu od CPU...
už mockrát jsem ti a všem ostaním doporučoval značku Fortron, případně pak Chieftec nebo Seasonic

Obrázek uživatele Vlastik

Super díky moc, už to chápu. Můžete LOCK. :cool:

P.S. Přeji Vám všem šťastné, klidné a spokojené Vánoce. Hlavně zdraví ať slouží :))