Zamrzaní PC

Zdravím, dnes jsem si řekl že vyzkouším otevřít 4. jádro na svém procesoru a v BIOSu nastavil EC firmware na hybrid, počítač se restartoval a od té doby když najedu do win tak po chvíli pc zamrzne a musím ho restartovat. Zkoušel jsem v BIOSu nastavit defaultní nastavení i resetovat BIOS pomocí clear_cmos, ale nemělo to žádný účinek. Prosím o radu.

AMD Phenom II X3 720
Gigabyte MA770T-UD3P

Obrázek uživatele TheALuminium
[44511] Zamrzaní PC

Pokud nejde vypnout, tak bych zkusil přeflashovat firmware BIOSu na vyšší verzi případně na tu samou.

Obrázek uživatele Cechak
[44512] Zamrzaní PC

Vypnou ho lze.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[44513] Zamrzaní PC

ještě jsem se s tím sice nesetkal, ale mohlo dojít k poškození desky/procesoru následkem odemknutí a spuštění jádra, které bylo zamčené proto, že tyto anomálie vykazovalo..

za normálního stavu by totiž muselo jít zase vypnout restartem BIOSu, který můžeš ještě zkusit pomocí vyndání baterky na desce na pár minut..

bohužel všechno toto provádíš na vlastní nebezpečí a přicházíš tím o záruku na procesor.. pokud je ale poškezen, jediné, co můžeš je reklamace..

neověříš si ale poškození procesoru jinak, než že ho vyzkoušíš na jiné desce..

Obrázek uživatele Cechak
[44514] Zamrzaní PC

Tak už jsem to vyřešil - snížil jsem frekvenci pamětí a funguje to. :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[44515] Zamrzaní PC

že by byly paměti poškozeny? nebo byla frekvence nastavena na moc vysokou? vše nastav na hodnoty, které má hardware předepsaný, pokud jsi snížil frekvenci pamětí pod jejich tovární frekvenci, není to řešení problému, protože tak to být nemá.. jednak tím přicházíš o výkon...

Obrázek uživatele Cechak
[44516] Zamrzaní PC

Vzpomněl jsem si že když jsem si počítač koupil tak mi to dělalo to samé a na jiném fóru mi radily abych snížil frekvenci pamětí. Snížil jsem je z 1333MHz na 1066Mhz a šlo to. Řekl bych že je to spíše starým biosem.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[44517] Zamrzaní PC

a jaké máš paměti a na jeké je máš teď frekvenci?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[44519] Zamrzaní PC

tak podle jejich specifikací mají jet na 1333MHz CL7 1,65V tak vše nastav takto a pokud pošítač nepojede, je s ramkami něco špatně a je potřeba je reklamovat..

Obrázek uživatele Cechak
[44520] Zamrzaní PC

Tak teď jsem je projel memtestem a byly bez chyb.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[44521] Zamrzaní PC

ve chvíli, kdy jsi měl nastavené ty parametry, co jsem ti napsal?

Obrázek uživatele Cechak
[44522] Zamrzaní PC

Ne, měl jsem je na těch 1066.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[44523] Zamrzaní PC

tak to nastav jak jsem řekl.. pokud to nepujde, ramkám se to nelíbí.. ovšem pokud ti nevadí snížený výkon na nižší frekvenci, jak chceš..

jinak mohou mít nastavené nízké napětí, díky kterému by na vyšší frekvenci kolabovali.. projeď to nastavení a vše změň z AUTO na správná čísla..

Obrázek uživatele Cechak
[44524] Zamrzaní PC

Dnes jsem zkusil nastavit paměti na 1333 a otestovat a prošly bezproblému, ale jakmile sem naboootoval do win tak se to zase seklo.
Fotky z biosu:
http://www.edisk.cz/stahni/50411/Pameti.rar_4.88MB.html

EDIT by TOBiAS: oprava linku

Obrázek uživatele harry
[44525] Zamrzaní PC

doporučil bych flash biosu na nejnovější verzi a zároveň zkonrolovat, jestli v change logu nepíšou něco o nějakým fixu na tu vyšší frekvenci, vidím, že deska má max 1666MHz a nejeto to ani na 1333MHz. Samozřejmě když to nejede, tak podle mě podcenili maximální výkon, neřekl bych že jsou vadné Tobiasi :-) Vše co se píše, není vždy pravda. Chce to pročíst fórum zaměřené na tento problém a zjistit více :-)
A dál to nějak nemusíme prodložovat, Cechak se přepne na 1066 a bude klid :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[44526] Zamrzaní PC

to, co má deska, je vedlejší, nás zajímá spesifikace ram - jednou jsou specifikované na 1333MHz tak na nich musí běhat.. pokud neběhají, je někde chyba.. nejlepší by bylo hodit ty ramky jinam a dát jim taky 1333MHz a co budou dělat tam, pokud to samé je to problém ramek (ať už nějaká chyba, nebo jen přecenění specifikací), pokud ne, je to problém u tebe, nejspíš ve verzi BIOSu (reflashuj ho) nebo přímo v desce..

Obrázek uživatele Cechak
[44527] Zamrzaní PC

Jo až budu mít náladu a čas tak zkusím flashnout bios a uvidím. Ted je nechám na 1066 a potom když ani novej bios nepomůže tak je zkusím reklamovat.
Díky za rady. Můžete to zamknout jdu řešit problém s LCD :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[44528] Zamrzaní PC

uzamknu, až problém s pamětmi vyřešíme.. do té doby se nic nestane, když bude téma odemčené :)


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.