základní deska MSI 815EPT Pro (*VYŘEŠENO*)

Dobrý den, dostal jsem starší PC (bez OS), které do poslední chvíle fungovalo. Při instalaci OS jsem se setkal s několika vážnými problémy. 1. HDD zde nejde vůbec formátovat - vždy zamrzne na 40 - 55%. Po sformátování na jiném PC instalace XP proběhla ok, ale velmi dlouho se načítají soubory z hdd. 2.Na desce jsou 4 sloty pro RAM, avšak bios najde vždy RAM jen v prvních dvou slotech. Everest najde všechny 4 ramky ale vypisuje hlášení, že čipová sada není schopna pracovat se všema....? Vím, že sestava je vykopávka, ale nemohu si zatím dovolit lepší :( . Děkuji za rady.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no, trochu blíže specifikuj, co se do tý desky snažíš narvat :) ramky jsou stejné? jak velké?
ten disk si myslim, že má svoje zasebou.. bude tam nějaký vadný sektor..

Obrázek uživatele uchy
[34971] msi 815

ramky jsou naprosto shodné 256m pc133

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

zkus ten disk ještě v jinym kompu, ať jej vyloučíme nebo potvrdíme..

Obrázek uživatele uchy

disk je ok, závada asi na desce - pokud ho připnu na secondary ide tak jede naprosto bez problémů. Te´d ještě zjistit, kde je závada a jakého rozsahu. Zda je problém v chipové sadě( pokud ano, mám možnost koupit jinou) a nebo prostě deska jako taková.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no, koukni, jestli nemáš na mastera najumperovanou mechaniku, případně zkus proházet kšandy, nebo tam nech jen samotný disk na master a samostatné kšandě.. mechaniku dávej až na druhlou samostatnou kšandu..

Obrázek uživatele uchy

problém přetrvává i když je sám na kšandě. A problém pouze na primárním ide. HDD na sekundáru či v jiném PC jede OK. Byl vyzkoušen i jiný - nový - HDD a problémy byly stejné.

Obrázek uživatele uchy

a co se týče ramek - mám tam 133 a bios hlásí 100 i když manuálně nastavím 133. deska má i taktování paměti jumperem, ale přetaktování100 na 133 neumí.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no, na desce snad ýžádné juámpery, týkající se disku, být nemohou.. takže to vidím na vadnou desku, kor dělá li to i jiný disk..

Obrázek uživatele uchy

jojo, tak jí vyměníme. díky za konzultaci