Výměna HDD v notebooku ASUS. (*VYŘEŠENO*)

Zdravím zdejší komunitu.

Mám notebook ASUS K55VJ.
http://notebook.cz/clanky/recenze-notebook/2013/asus-k55vj

Systém Windows 10 hlásí možné selhání HDD. Program Hard Disk Sentinel našel vadné sektory na disku a doporučuje výměnu HDD. Chci si disk vyměnit sama, ale potřebovala bych poradit - schválit, jaký nový HDD vybrat.

HDD, který bude potřebovat výměnu má tyto parametry:
2,5" plotnový disk, 500 GB, Toshiba, rozhraní SATA lll, rychlost 5 400 ot./min.

Ráda bych tam dala:
Toshiba H200 1TB, HDWM110EZSTA
http://pevne-disky.heureka.cz/toshiba-h200-1tb-hdwm110ezsta/specifikace/...

Můžete mi, prosím, poradit, jestli by tento disk byl vhodný? Případně poraďte jiný. Díky za komenty.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ahoj,

jak je ten notebook starý? Konfiguraci v příloze nevidím.
Každopádně, chceš ho jenom opravit, nebo i zrychlit? Konkrétně tím mám namysli koupi SSD, který dovede být až tisíckrát rychlejší (nekecám), ale obětuješ kapacitu za cenu - 250GB verze stojí 2500 korun. Pokud je to malé, tak koukni na Seagate SSHD, jsou díky malému SSD podstatně rychlejší, než klasické HDD.

Obrázek uživatele zeza

Ahoj,
notebook je starý cca tři roky. Nepřipojila se mi příloha, proto jsem dala link na web (můj NB).

Vím, že SSD jsou rychlejší, ale nedokážu posoudit, jestli by do mého notebooku byl vhodný, např. z důvodu dostatečného chlazení. Také potřebuji velké úložiště. Teď mám HDD 500 GB a mám disk skoro plný (pracuji s velkými obrazovými soubory). Hodil by se mi HDD s 1TB. SSD 250 GB by mi určitě nestačil. Mám ještě připojený 2,5" externí Sony 1TB, ale na ten zálohuji.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Já mám SSD už 6 let a cokoliv bez SSD považuji za příšerně líné. :) Ale kvůli kapacitě je obvykle třeba mít SSD v kombinaci s HDD, což většina notebooků neumožňuje. Záleží zase jestli ta data potřebuješ vždy, nebo by na exteráku stačila.
Pak tedy záleží na potřebě - 2TB verze je cenově podstatně výhodnější oproti 1TB. https://www.alza.cz/seagate-firecuda-laptop-sshd-1tb-d4506207.htm
Teoreticky to jde i jinak, pokud nepoužíváš optickou mechaniku. Koupí se speciální přihrádka pro HDD místo mechaniky za 300 a můžeš mít SSD i HDD. :)

Obrázek uživatele zeza

Zdravím a díky za radu.
Dívala jsem se na ten SSHD disk Seagate, který jste mi doporučil. Ještě by mě zajímalo, jestli by šel dát do mého NB ASUS K55VJ
http://notebook.cz/clanky/recenze-notebook/2013/asus-k55vj
Mám klasický NB, není to tenký ultrabook. U toho SSHD disku se uvádí, že má tloušťku jen 7 mm a je vhodný do ultrabooků. Když už budu disk měnit, brala bych asi už raději kapacitu 2TB (pracuji s velkým objemem obrazových dat, hlavně práce v programech Adobe Illustrator, Photoshop). Nyní mám původní disk (budu měnit kvůli vadným sektorům) s kapacitou úložiště 500 GB. Nedokážu posoudit, jestli disk 2 TB nebude mít problém s chlazením, když NB je původně dimenzován na disk 500 GB.
Děkuji vám předem za odpověď.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ahoj,

Jsi vůbec první kdo má takové obavy, ale uznávám, že jsou na místě. :)
Standardní NTB disky mají tloušťku 9 mm, i ten tvůj. Nové disky pro ultrabooky jsou tenčí, pouze 7 mm. A už z dob, kdy jsme strkali kolečka a hvězdičky do patřičných otvorů víme, že menší kostička se vejde všude, kde se vejde větší. :)
Disky pak nejsou vyloženě jako procesory a negenerují vyšší množství tepla s rostoucí kapacitou. Po pravdě negenerují prakticky žádné teplo v porovnání se zbytkem notebooku, takže je to opravdu jedno. :)

Ve zkratce: s klidem si můžeš koupit tu 2TB verzi ;)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ale doplním, jak jsem říkal, nejlepší by bylo HDD + SSD namísto té optické mechaniky. Programy jako Photoshop by pak běhaly mnohem rychleji. Ale je to také dražší varianta.

Obrázek uživatele zeza

Já jsem myslela, že když tento SSHD disk je tenčí, tak jestli nebude potom v notebooku nějak na volno, jestli tam bude pořádně usazený. Ale chápu, že pro odborníka je to asi dotaz hodný úsměvu... Co se týká mechaniky na DVD, CD. Občas mi někdo něco na těchto médiích ještě dává, takže mechaniku někdy potřebuji.
Koupím disk, který jste mi doporučil, s kapacitou 2 TB.
Jinak moc díky za rady:)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Nebude na volno, protože je připevněn šroubky. A kdyby náhodou, skvěle funguje nastříhaná kreditka.
Otázkou je, jak často mechaniku použiješ - přeci jen, taháš jí s sebou pořád. Zase dražší řešení, ale existují externí mechaniky, které lze díky tomu používat s více zařízeními.

Obrázek uživatele zeza

Doplňující otázka - ještě by mě zajímalo: HDD je možné defragmentovat, SSD se nedefragmentují. Jak je to s SSHD disky?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Dobrá otázka. :) SSHD se defragmentuje, protože pro systém se tváří jako HDD. SSD část je kompletně ve správě logiky disku, dělá jej navenek rychlejším, ale systém o ní neví a tudíž jí při defragmentaci ignoruje.

Obrázek uživatele zeza

Ještě jednou děkuji za rady, moc mi to pomohlo při rozhodování, jaký disk koupit.
Zdravím a ať se vám daří.