Vliv pasty u CPU (*VYŘEŠENO*)

Zdravím,
nevím jestli píši do správné sekce, ale měl bych otázku ohledně procesoru.
Mám AMD Phenom(tm) II X4 925 , 2800 MHz, grafiku GeForce9500 GT a pamět 4GB, ale to už není podstatné.
Jde mi o to, že v klidu, se zapnutým prohlížečem mám na procesoru teplotu v rozmezí 38-40 C. Mohlo být lépe, ale tohle je v pořádku. Problém ale nastává, když procesor zatížím, například hrou na celkových 60-70% (čili ne maximální zatížení). V tu chvíli je teplota během minuty na CPU na 60-61 C a větráček jede přibližně na 5500RPM. Grafika běží na 52C, i když je podstatně slabší.
Pořád je ta teplota na CPU relativně v pohodě, ale za prvé: Neměla by být při tomhle zatížení nižší? A za druhé, při tědlech otáčkách už počítač docela slušně hlučí.
Zdroj mám dobrej a výkonnej, takže mě napadlo, jestli nemůže být chyba v teplovodivé pastě na procesoru? Počítač jsem skládal tuším před 5ti-6ti měsíci a při montáži jsem si nebyl moc jistej, zda sem jí tam nedal příliš mnoho (vrstva bahna, který by přetejkalo přes okraj tam není, ale asi by šlo i ještě trošku ubrat). Jak velkej vliv na tohle zahřívání má tedy pasta? Myslíte, že kdybych to rozebral, vyčistil a nanesl pokud možno měnší vrstvu, že by se procesor zvládal chladit líp? Nějak jsem totiž nedokázal odhadnout, kolik té pasty tam má být, bál jsem se, aby jí tam naopak nebylo málo a nevznikly tam nějaké mezery.
Děkuji za pomoc

Obrázek uživatele Apofis

Myslím že spíše chladič CPU nestíhá. Grafárna 60st je normál ale u toho procesoru bych asi dal pryč ten základní chladič a vrazil tam třeba tohle http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=82957 to by ti to už mělo uchladit v klidu.

Obrázek uživatele JakubJ

Aha, to s tim chladičem jsem si nějak vůbec neuvědomil. Je to dost možné, protože tam mám ten základní od výrobce. Seženu si teda lepší. Děkuji

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ono těch 60°C je ještě docela normálních, záleží na pokojové teplotě.. ale stáhni LynxPC a zatiž procík naplno, pak se uvidí teprve, kam to leze... BOX chladič hodně fučí, to je známé.. termoregulace funguje.. ale spíš jde o to, jestli ten chladič má těch 60°C, jako ukazuje senzor.. můžeš to zkusit dotykem, ale asi to nepoznáš uplně přesně... pokud by však byl chladič chladnější, než je očekávané, byl by problém spíše v pastě...
ono té pasty může být více, její vodivost je dobrá, ale samozřejmě, čím větší vrstva, tím hůř.. ono když se to roztlačí, vrstva je tenká, ale musí to být pevně upevněný chladič.. dobré je když pasta malinko vyteče a otřeš jí, by jsi měl jistotu, že minimálně celý styčná plocha chladiče a procesoru je jí pokrytá.. správné nanášení pasty se provádí bobečem ve středu, který se roztlačí.. pokud nejprve natřeš vrstvu a pak na to dáš chladič, máš 100% jistotu, že tam uděláš bubliny.. musíš to hnát takhle zprostředka a jak to položíš, už to nesmáš zvedat, nebo zase, bubliny..

já bych ale být tebou taky dal nový chladič, ten Phenom si to zaslouží.. ale spíš Freezer Xtreme rev2, než 13ku..

Obrázek uživatele JakubJ

TOBiAS wrote:
...

Tyjo to sem netušil, že nanášení pasty jde až takhle zkazit :). Včera jsem zatim předělal jen pastu, chladič ještě nemám a pomohl jsem si tak o 3-4 stupně, takže asi předtim to nebylo úplně dobré. Ale teda potom, co jsem si přečetl tvůj postup při nanášení jsem to dělal opět špatně :). Nanesl jsem pastu, rozetřel po celem procáku, pak nasadil chladič, parkrat zakroutil a zacvakl. Mě totiž přijde, že kdybych to dělal jak popisuješ, tak to nebude po celé ploše procesoru, protože ten chladič co u toho byl má menší plochu, než je velikost plochy procesoru. Ze stran už na to od chladiče dosedaj jen ty mřížky, protože ze spoda to má tvar kolečka, místo ctverce jako procák.
Nebo to nevadí, že pasta nebude až úplně do stran procesoru?
Až koupím ten novej, zkusím to teda jak popisuješ, kapku doprostředka, chladič na to, zakroutit s nim aby se to rozjelo a zaklapnout.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

já právě vůbec neřikám zakroutit... tím kroucením zase dochází k bublinám atd... ty to prostě položíš a tlakem kolmo dolu vytlačíš pastu z prostředka do stran... nechápu, jak to myslíš s mřížkou, ale chápu že styčná plocha chladiče je asi menší než CPU.. nebo jestli myslíš to měděné kolečko uprostřed - no čim větší plochy, i té hliníkové se to dotýká, tim líp.. každopádně způsobem, který říkám já, vytvoříš kolečko z té pasty, takže lépe je potřeba dát malinko více pasty a po obvodu CPU aby trochu vytekla.. vyteklá pasta se ihned otírá a pokračuje se dál, až se chladič úplně dotahne...
v případě toho freezeru co mám jí (ten Xtreme) je nejlepší dělat to ve dvou někdo táhne chladič jakoby nahoru a ten druhý nejprve krátce našroubované vingly zahákne na patici socketu a pak postupně přitahuje rovnoměrně obě strany šroubem, zatimco ten druhý stále zvedá chladič od desky... tim vznikne efekt, kdy chladič se vúči socketu nehýbe do stran ale zároveň se nezvedá a neklesá.. a jak ho přitahuješ, pasta jen vylézá z té kuličky do stran.. dotahneš úplně na doraz a vyteklou pastu po stranách otřeš třeba uchošťourem..

u toho Freezeru je patice chladiče o něco menší, než procesor, takže jde jen o to pokrýt celou styčnou plochu toho chladiče... mezi náma čip procesoru je asi desetina velikosti toho krytu přesně uprostřed, největší tepelné vyzařování je proto taky vprostředku.. chladící efekt chladiče je solidní..

Obrázek uživatele JakubJ

Aha dobře už mi to začíná být jasný. Jenomještě s tím dávkováním, chápu to správně, že ty dáš bobek na střed a pak ještě uděláš větší kolečko pastou s většim obvodem, že?
Jinak tu mřížku jsem asi špatně nazval, myslel jsem tím ty žebra toho chladiče :)
Černá barva je pohled na ten chladič ze spoda, kde se přikládá na ten prcoesor, červená barva je pak obvod toho procesoru. Čili u kraje procesoru na něj nepřiléhá žádná větší část, ale ty žebra.

Nicméně ten už nemá smysl řešit, koupim ten co doporučuješ a bude.
Díky moc za školení s pastou :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

aha, je mi jasné jak ten chladič vypadá... ono většinou AMD sází krychle a ne válce, to dělá spíš Intel..

jak to myslíš s tím větším kolečkem? pokud tak, že dám bobek a pak ho tlakem dolu roztlačim, tak ano, přesně tak to dělám.. pokud si to chceš vyzkoušet, vem si dvě sklíčka a zubní pastu a vyzkoušej si to :-) nejlepší je udělat doprostřed procesoru 4hrannou pyramidu, ale to se ti nejspíš nepovede :))

Obrázek uživatele JakubJ

Už v poho, já špatně pochopil tu větu:

TOBiAS wrote:
vytvoříš kolečko z té pasty, takže lépe je potřeba dát malinko více pasty a po obvodu CPU aby trochu vytekla..

Bral jsem to, že tu pastu nanášíš po obvodu CPU, ale tys myslel že je potřeba dát trochu více do středu, aby po obvodu vytekla :).

Teď už je všechno jasné, jdu si hrát se zubní pastou :P.

Děkuji ještě jednou mockrát za pomoc, topic se může zamknout.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

topic zamknu, až tohle vše uděláš a nahlásíš, že to strašně moc pomohlo :))

Obrázek uživatele JakubJ

Tak pasta znova předělána, podle tvého postupu a asi jsem tam fakt měl bubliny nebo co (předtim jsem totiž udělal všechny špatný věci naráz, co jsi pak popisoval :) ), protože teplota je teď pokud mam zapnutej prohlížeč s pár záložkama 36C, pokud nemam zapnutý nic (kromě wordu, IM a podobnejch drobností), tak se držim na 32-33C. Při té hře, která má zatížení 60% se to ustálí na 51-52C a pokud Everestem vytížím procesor na 100%, tak se mi to ustálilo na 54C. Pořád však mám starej boxovej chladič, novej koupim až po zkouškovym až bude víc času :). Počítám, že pak by se to mělo při tom vytížení ještě zlepšit.
Jinak měřil jsem i pokojovou teplotu a ta je 26C, takže si myslím že těch 32C když procesor není vytíženej je tak akorát. Mám totiž nějakou obyč Eurocase bednu s nic moc chlazenim a rpouděním vzduchu, takže ještě zkusim dát teploměr do bedny a uvidim jestli ten chladič má vůbec šanci dostat se níž, když je kolem něj teplej vzduch.
Po zkouškovym vytáhnu svojí starší bednu, která má možnost posazení větráčku za přední lištu a koupim nějakej tichej větráček, aby se ten vzduch alespoň trochu hejbal.
Takhle mam jen mřížky po straně case a ze zadu mám u jednoho PCI slotu danej slabší větráček, kterej žene vzduch ven (ale vypadá to spíš tak, že ho natáhne tou mřížkou ze strany, co má vedle sebe a hned ho zase vyfoukne).
Až pořídím ten Freezer Extreeme, tak pak možná začnu přemýšlet o nějakym taktování.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

spíš bych tedy koupil novou bednu, která umožňuje nějaké solidní chlazení, nevypadá odporně a hlavně funguje jako pevný konstrukční prvek (v případě EuroCase je základní deska pevnější, než část bedny, která ji drží a (ne)chrání proti kroucení a poškození.. třeba CoolerMaster Elite 310 RC.. plus větráček druhej dopředu (jeden v ní je) samozřejmě není to úplně zadarmo..

rozhodně ale je vidět, že ta pasta hodně pomohla, teplota už je optimální.. 26°C v pokoji je víc, tím se samozřejmě snižuje chladící efekt.. já mám v pokoji běžně 22°C a na Freezeru mám s Phenomem 720 v klidu 28°C, v zátěži pak (na tak výkonném tříjádru ještě přetaktovaném) kolem 45°C.. a to mám bohužel stále ještě taky Eurocase (ML5410) a chlazení mám řešené jen a pouze odtahem od zdroje, protože se tam velký tichý fan nedá dát a ani na něj nemam financ.. teploty mám zatím ale poměrně únosné, takže teprve teď po maturitě začnu řešit co s tím a vyházím zbytky starého kompa od Mironetu uplně..

Obrázek uživatele JakubJ

O nové bedně jsem uvažoval, ale jak říkáš, něco to stojí :) Bohužel financí není úplně dostatek a priorita teď bude lepší graf. karta. Je pravda že ten eurocase co mám (ani nevim jestli to má nějaký jméno...myslim, že si to žádný nezaslouží) je hroznej šunt. Nejen co se chlazení a pevnosti týče ale celkově výřezen jednotlivých částí...zdroj mi drží jen na 3 šroubkách (4. se nevešel) a šroubek u grafiky nejde dotáhnout, protože ta grafika nejde zasadit až do kraje :).
Jinak tím odtahem od zdroje myslíš to, že těn větráček od zdroje ti to fouká ven?
Jak jsi to pořešil? Já mám Seasonic S12II 520W, docela kvalitní, ale když k němu přiložim ze zadu ruku, tak skoro nic necejtim, jen minimální proudění vzduchu (větráček se sice točí, ale asi teda ne nějak závratně). Jde to někde nastavit, aby jel rycleji a foukal toho víc ven?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak určitě máš víc peněz než já :)) já bych jí koupil dávno, kdybych už měl plnou jistotu, že nebudu do školy potřebovat výkonný CAD notebook.. tzn pokud ano, tohle bych prodával.. pokud ne, bedna a disk čeká výměna.. ty bys to měl udělat taky, je to 900 za poměrně solidní bednu a 250 za tichý fan, který ale může počkat až s výměnou grafiky.. jak vidíš kor u tebe.. nepevnost, nedosedající komponenty - stačí aby grafika za chodu tíhou chladiče vyjela jediným pinem ze slotu a může ti to všecko spálit indukované napětí..

můj zdroj tedy něco fouká, i když taky málo, ale tam jde spíš o to, aby to v té skříni nestálo, aby to ohřátý šlo prostě pryč.. vždycky je lepší míž ve skříni podtlak, tzn víc odtahu než sání, jinak je airflow nanic.. mě něco odtahuje grafika a něco zdroj, chladič od CPU asi taky něco málo lehce foukne ven když je poměrně kousek od otvoru pro zadí fan... bohužel zdroji se poručit nedá, jedině napojit jeho fan na manuální regulátor, který se koupit dá a kterým chci regulovat celý komp..
jinak on ten zdroj si taky přifoukne, když ho zatížíš vyšším oběrem, je dobře že v klidu není turbína, v zátěži určitě tlačí o něco víc.. jenže s tou tvou grafikou mu moc zátěže neuděláš :))

momentálně ja říkám, já stejně nehraju, PC mam hlavně na Blender takže zátěž na procesor a paměti a to se víceméně uchladí do těch 50°C takže pohoda.. otázka je, na co používáš komp ty... je pravda že když na to příde, oje HD5770 Vapor dýchá blbě a jede do skvlěých 80°C, ale byl bych raději, kdyby šlapala do 70°C.. proto taky chci bednu... dřív jsem si myslel, že je to jedno a dlouho jsem svůj EuroŠmejd hájil, ale po čase to taky pochopíš, že bedna neni jen kryt, je to taky pevná konstrukce (zvlášť když máš těžší chladič CPU a GPU!!!) a dobré chlazení a taky slušný funkční vzhled..

Obrázek uživatele JakubJ

Teda...s tou grafikou a spálením PC si mě docela vystrašil, to sem nevědělže je to až takovej průšvih. To to budu muset minimálně do té starší bedny předělat co nejdříve, protože tim stylem jakym to mam ja uchyceny by stačila rána do bedny (kopnutí apod.) a grafika asi fakt vyletí.
Co se týče činností na PC, tak ho mam na programování (na což nepotřebuju nic z toho co jsem kupoval a kupovat budu :D) a po večerech na pořádnější hry (konkrétně Battlefield Bad Company2, která je poněkud náročná).
Nicméně nová bedna asi půjde začátkem března, až dorazí nová výplata za únor. Mě jen štve, že do toho kompu už vážně půl roku rvu pořád peníze a pořád je něčeho málo :D. Nicméně máš pravdu, že lepší utratit 900 za bednu, než si pak rvát vlasy při spálenym PC...to bych asi nerozdejchal.
Když už to tu řešíme, tak abych nezakládal novej topik (doufam ze to nevadí), když bych koupil tu co jsi mi doporučil, záleží pak hodně na tom dalším větráčku co se tam bude dokupovat, nebo stačí nějaký ten kolem 100 korun?
A co se týče grafiky, kterou budu kupovat teď někdy...pamatuju si, jak jsi tu právě doporučoval tu VAPOR X co máš teď ty. Můj limit je do 4,5 tisíce. Mám si koupit také tu HD 5770, nebo je v téhle cenové relaci už něco lepšího? Koukal jsem do Nákupního poradenství, kde se to řeší, ale jsem z toho trochu jelen, hlavně se tam nabízeli poměrně dražší :).

EDIT: Jo zapoměl jsem dodat co mám zatím...
Deska: MSI 785GM
Procesor: Phenom 2 X4 925, 2800MHZ
Pamet: 2x2GB DDR3, 1333 MhZ
Graf. karta: GeForce 9500GT

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Offtopic: v čem programuješ? :))

ventilátor Scythe Kama Flow 2 (120mm 900rpm) je velice tichý a výkonný kvalitní kousek.. samosebou se dá koupit i Primecooler za 50 korun, ale jeho kvalita a hlučnost jsou na opačných hodnotách... ono nejde jen o to kolik fouká, taky nechceme mít doma turbínu..
lidi chlazení strašně podceňují, chápu, že je to investice, která nepřidá na výkonu, ale potřeba je.. i muj nízkorozpočtový případ to je a taky se s tim bdue velmi brzo něco dít... víceméně jsem koupil shit bednu a 3 roky co jí mam jí jen opravuju tak, abych v ní měl to, co chci mít..

no HD5770 je slušná kartička, ale dá se sehnat za 3500.. tebe asi bude zajímat spíš HD6850 Toxic.. to už je jiná výkonová třída, úměrá výkonu tvého nepřetaktovaného procesoru... k přetaktovanému už by se pak hodila spíš HD6870 Toxic, ale chápu že je to zas mimo přijatelné finance..

Obrázek uživatele JakubJ

Hmm ta HD6850 Toxic vypadá pěkne (né že bych tomu moc rozuměl :) ). A je i v té cenové relaci co chci, vypadá to že mám vybráno.
Do větráčku asi teda investuji pár korun navíc...byla by blbost kupovat hlučnej, když jediný co me ted vytáčí, je právě hlučnost u toho boxovýho na procesoru :).

K programování : Sem zatim začátečník, dělám v jave, protože nás na to navedli na škole. Momentálně se prokousávám Android Javou, tj chtěl bych umět dělat aplikace/hry na androidy. Ale to je ještě dlouhá cesta :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

sakra, potřebuju někoho v céčku :))

Toxic je teda jasná :))

no a Scythe Kama Flow 2 taky :))

už jen překecat tě ke koupi té skříně (případně pokud se ti líbí jinej styl, ale řekl bych že tahle je famózní :))

Obrázek uživatele JakubJ

V Cečku nas nějak neučili, takže k tomu jsem se zatím nedostal :P.

Jinak skříň už je asi taky jasná, ale je v pořadí... :)) zatím to mám takhle:
Teď na konci měsíce grafarna + výměna na starší, ale co jsem koukal tak kvalitnější bednu co máme ve sklepě (objevil sem ji před týdnem :P)
Další měsíc ten Arctic Cooler Extreeme na procesor.
A další měsíc skřín. Potřebuji si to takhle rozvrhnout, abych vyšel s penězma...zajít párkrát do práce a tak :P.
Kamarád mi ještě nabízel svojí starou http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=58985 Původně řikal že za polovinu ceny, ale když viděl kolik ještě stojí, tak že by prý slevil na 1000. Má smysl se pouštět do tohodle robota, nebo mi bohatě bude stačit to, cos navrhoval?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak ačkoliv tahle bedna hraje hlavně na design, mě by nechytla... já ale vidím, že to není zrovna prvotřídní kvalita (podle ohlasů) a hlavně má mizerné chlazení... pouze hlučné 80mm ventilátory, 120mm se tam dát nedaj, dole neni v bočnici perforace pro grafiku.. já bych jí nechtěl.. dle mě z funkčního hlediska je CM lepší a hlavně mě osobně tohle není vůbec líbivé :))

Obrázek uživatele JakubJ

Ok, dám na tebe. Designove me taky nenadchla, zaléželo mi právě na chlazení. :) Děkuju

Obrázek uživatele JakubJ

Využiji toho, že topic je ještě odemčený.
Předělal jsem PC jak jsem řekl do té druhé case co jsem našel a rozhodl sem se tam nepřendavat disketovou mechaniku (za posledních 5 let jsem jí ani jendou nepoužil). Napadlo mě, jestli bych tam neměl dát http://www.alza.cz/chladic-evercool-system-blower-fox-3-sb-f3-d77597.htm když je tam teď práznej slot a díra do PC. Koukal jsem ale, že to nemá moc velkej průtok vzduchu a hlučnost 26db (což nevim jak moc je hlučný, ale koukal, jse, že větráčky mívaj i méně).
Má smysl to koupit nebo bude lepší nechat tam volnej otvor do pc?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

spíš si sežeň klasickou krytku.
tohle je taková z nouzectnost.. kravina.. je to malá turbína, která je uřvaná, pokud nereguluješ otáčky, a která nemá významnější průtok.. navíc celkově je to blbost, odsávání vzduchu od disku se sice hodí, ale narušuje to airflow, fouká dopředu, řve (26db je dost).. mnohem lepší je mít prostě 120mm sací ventilátor, kterej ten disk ofukuje a tlačí tento vzduch skrz skříň a zadem ven..

Obrázek uživatele JakubJ

Ok dám tam buď krytku nebo to nějak zatím přelepím.
Jinak HD6850toxic uz je doma a jsem nadmíru spokojen, ten výkon u her je teď brutální. Děkuji za dobrý tip :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

:)) ještě tedy něco nebo finished?

Obrázek uživatele JakubJ

Ve všem už snad jasno, může být lock :)