vadný harddisk? (*VYŘEŠENO*)

Můj starší notebook (Toshiba 1670, Celeron 550,32MB RAM, 2Gb HDD) nejde najednou spustit, ani recoverydisk pro obnovu operačního systému(WIN98) nepomáhá, skončí to vždy upozorněním, že nejde rozpoznat HDD. Pokud se pomocí startovací diskety dostanu do DOSu, tak nefunguje příkaz format C: a v SETUPu (BiOS Phoenix) je v řádce HDD napsáno "none" a nelze se na tuto řádku dostat (kursor jí vždy přeskočí).BiOS žádnou autodetekci HDD nenabízí. Zkusil jsem spustit instalaci XP, ale ta v úvodu skončí s tím, že je 32MB Ram je pro XP málo....
Co se dá v této situaci zkusit pro zjištění, zda je hardisk poškozený nebo jak dál postupovat ?

Obrázek uživatele Eleanor1967

Zahodit :) cenu uz to stejne moc velkou nema...
btw na WinXP potrebujes minimalne 64Mb RAM...
a HDD ti bezi? (kontrolka a podle hluku) jinak muze byt problem s radicem ci kabelem (konektorem) ale jestli je to vse v poradku vypada ze ti HDD asi doslouzilo...

Obrázek uživatele JKADER

To jsem zapoměl dodat - z notasu se po zapnutí ozývá pravidelné tiché pravidelné cvakání - podobá se to trochu tikotu hodin - po celou dobu chodu.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

bude ta nějaký error uvnitř, ale to si sám asi neopravíš a ani neoskoušíš.. můžeš zkusit servis ale myslim, že se líp vyplatí koupit novej..

Obrázek uživatele rejnock

Je to pravdepodobne chyba disku ..To cvakani muze byt prave snaha toho disku se rozjet ..Jedine co muzes zkusit je si sehnat nekde druhy disk a vymenit ho .Nebo si ho aspon pujcit aby jsi mel jistotu ze je to ono.Takove rady jako "kup so ny to stejne nema cenu" mam opravdu rad.Za prve to neni zadna rada za druhe ne kazdy si s lfeku muze dovolit novy notas a za treti i kdyz je to starsi kousek jeste muze par roku slouzit.Je teda pravda ze dneska se da za pekne penize sehnat novy ,ale pokud ti staci tak musis pocitat s tim ze si do neho jeste ted zainvestujes do noveho disku.Ale pamatuj na to ze nektere vetsi disky ti to nemusi vzit.

Obrázek uživatele JKADER

Ano vypadá to na disk, už jsem ho vyndal a cvakání ustalo, chci koupit nějaký nejlevnější s co nejmenší kapacitou (původní měl 6GB -Ultra ATA) ale koukal jsem a nic menšího než 80 GB jsem nenašel-myslel jsem, že by stačilo úplně 30GB.
Nebude problém u notebooku nainstalovat OS ? Původní recovery disk asi na novém HDD nepůjde-jestli se nepletu. Na XP má málo paměti (32MB) má sice slot na dalších 128MB RAM, ale je otázka jestli by v případě rozšíření paměti ty XP-čka zvládal?

Obrázek uživatele rejnock

zalezi na tom jake rozhrani tam ma ,,jestli pata nebo sata ..ale predpokladam pata takze problem nebude.Jediny problem co muze nastat je ve velikosti disku ze bios toho kompu proste tak velky disk neveme..Ale v biosu lze nastavit manualne hlavicky a dalsi paramtery disku,a tim vlastne urcit velikost kolem 30 Gb to uz ty starsi desky brali..Driv jsme tak resili problem u starych desek .. 80Gb disk jsme takto upraili na 31Gb ..Ale chce to zkusit mozna to pujde..

Obrázek uživatele JKADER

Je to taková ta dlouhá dvojřada pinů na takovou tu "kšandu"- myslím se tomu tak říkalo - takže řekl bych PATA, nebo ultra -ATA (?) . Napadlo mně zda bych nemohl zkusit připojit nyní disk přes kšandu k PC-čku a zkusit z něj alespoň stáhnout data- ale mezitím jsem to konzultoval s firmou na záchranu dat a ti mě řekli, že to v mém případě nemá naději na úspěch (to cvakání disku).

Obrázek uživatele rejnock

k pccku to nezapojuj,,jedna se sice o pata ,,ale konektor stejny nemaji.Bude lepsi obstarat druhy disk,ten stary uz nezachranis.

Obrázek uživatele JKADER

Jasná odpověď,dík. Jdu shánět.

Obrázek uživatele JKADER

Jen pro konečnou informaci, byl to skutečně vadný harddisk, po konzultaci s prodejcem jsem nakonec do výměny/upgrade nešel. Notas šel na odpočinek (věčný). Díky všem za pomoc

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

po konzultaci? myslíš, že ti zadarmo někdo poradí? :D on ti poradí asi tak, aby sis u něj koupil novej disk..
tim ale poškození opravdu nevylučuji..

Obrázek uživatele JKADER

No, opak je pravdou, ten chlápek byl asi opravdu slušnej, disk měl skladem, ale vysvětlil mně to co jsem vlastně věděl, jen jsem si to nechtěl přiznat, že to nemá cenu.