Vadný disk (RAW system) (*VYŘEŠENO*)

Zdravím,
mám problém s vadným externým diskom. Po kliknutí naň vyhadzuje hlášku o formátovaní disku. Vo vlastnostiach píše RAW system a 0 bytov, pričom 2 TB disk som mal takmer plný. Sorry, ak sa to u už v minulosti riešilo.

Prešiel som si nejaké diskusie na nete, kde odporúčali programy ako Getdataback alebo Testdisk. Spustil som teda Getdataback, po asi 10 hodinách našiel program malý zlomok súborov, ale kedže to bola iba free verzia, kopírovať sa nedali. Spustil som potom Testdisk, lenže celkom dobre mu nerozumiem, čo okrem skenovania dokáže...po skenovaní iba vyplulo hlášku, že 'recovery' nie je možné alebo tak podobne (ukázalo iba nejaký ničhovoriaci názov - asi partícia disku) a nedal nijaké iné možnosti. Potom som skúšal program Reclaime - ten po cca 20 hodinách skenovania našiel (asi) všetky súbory na vadnom disku, lenže uložiť (save) mi ich nemôže, kedže ide iba o skúšobnú verziu programu, samozrejme full verzia bude pravdepodobne platená. Prosím o pomoc.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

V HD Tune to vyzerá nasledovne

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj, jak se to stalo? Ukončuješ práci s diskem jako ODEBRAT HW?
ten exterák je napájen pomocí USB, nebo má svůj adaptér do zásuvky?
Zkoušel jsi ho připojit do jiného PC?

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Ext. disk je cez USB a ukončujem ho vypnutím tlačidla v ext. boxe. Stáva sa však, že ext. disk sa 'odpojí sám', proste dochádza k zlyhaniu. Vtedy pred problémom mi vyhodilo hlášku v zmysle, že nejaké dáta sa nestihli načítať. Po následnom zapojení mi hlásilo hlášku o diskete a jej formátování.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Sorry, externý disk má svoj samozrejme svoj adaptér a k počítaču sa prípaja cez USB. Zkúšal som aj zapojiť aj do notebooku, efekt je rovnaký. Momentálne ho mám v skrini v PC cez SATA. Cez SATA vyhadzuje hlášku "N:/ Nie je prístupný. Nesprávny parameter". Netuším, čo mám ďalej robiť, ako obnoviť/skopírovať/uložiť dáta.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Nemusíte všetci naraz.

Apropo, posielam screen hlášky a vlastnosti disku.

Obrázek uživatele Michal Čížek

používám na záchranu dat GetDataBack for NTFS (FAT), dle formátu disku, následně udělej formát disku, ale nejspíš budeš mít problém stím externím boxem

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

disk sa správa rovnako, aj keď je pripojený normálne cez SATA

Obrázek uživatele Michal Čížek

ano to se takhle hlásit bude, pokud např. vlivem špatného napájení disku se poškodila MBR tabulka disku, pak jedině tazáloha dat pomocí nějakého SW a následný formát. Tím odstraníš důsledek, ale příčina bude v tom boxu, nebo jeho externím napájením. Pokud ho tam vložíš znova, nejspíš se to bude opakovat.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Tak som dal programu GetDataBack druhú šancu, tentoraz full verzia. Pri prvom scanovaní som zabudol, že som nedal normálny, ale len rýchly scan. Asi preto mi našlo iba zlomok súborov a ostatné hlásilo ako error. Oplatilo sa. Našlo (asi) všetky súbory a 'recovery' funkcia funguje výborne. Som prekvapený, ako rýchlo kopíruje dáta z poškodeného disku. 2/3 át z disku už mám skopírovaných. Následne urobím formátovanie a dúfam, že by to malo byť ok.

Vďaka. Takže môžte označiť problém za vyriešený.

Obrázek uživatele Michal Čížek

ok :-)