Upgrade HW+OEM

Dobrý den

Rozhodl jsem se hlavně kvůli ztišení upgradeovat počítač, který používám na nenáročnou práci-www, filmy, fotky, dokumenty, pinnacle editor.

Původní sestava:
Celeron D 1,6Ghz, 775, box
2x512 Mega RAM DDR2 dual
Gigabyte GA-945GCMX-S2, N=945 express chipset, S=ICH7
160 HDD sata 3Gb/s
Vista 32bit-OEM.

Zamýšlený upgrade:
Intel pentium dual core E6600, 3,06Ghz, 775, Cooler Master Hyper TX3 pasivní režim
2x2 G RAM DDR2 dual (vím že 32bit vezme méně)
Deska zůstane, přidán chladič čipsetu Zalman ZM NBF47.
Přidána jednoduchá grafika AMD ATI Radeon 5400, 1024Mb-čistě jako zobrazovací zařízení
Přidá se druhý disk na soubory (první zůstane na aplikace)
Přidány fany In+Out Noctua.

Postup prací:
CPU+chladič vyměněn
Grafika přidána
Chladič northbridge přidán
Fany přidány, zregulovány na minimální RPM, vycpaná a utěsněná bedna.
Výsledek potud: velmi tichý počítač, skvělé teploty, dobrý airflow-proveden devítihodinový benchmark na Prime95, vše stabilní.

Problém:
Během prací jsem hrábnul šroubovákem na tištáky desky, zezadu v prostoru IDE konektoru a přerušil jednu žilku, od té doby se nezobrazuje v systému mechanika (ani jiná vyzkoušená). Jinak vše funguje. Takže jsem se dodatečně rozhodl pro výměnu desky na značku MSI DDR3, stejný chipset, a koupil ji.

JENŽE
Já idiot tu desku koupil ještě předtím, než jsem si zjistil co to vůbec je OEM verze Windows a jaký má vztah ke komponentám počítače, zejména k základní desce.

Prosím přítomné diskutéry, aby nerozváděli polemiku na téma míry mé imbecility, na to už jsem přišel sám. Ocenil bych rady, jak se s tím vypořádat. Jako nejpřístupnější varianta se mi jeví ponechat tu původní desku, která nedetekuje mechaniku na IDE ale jinak funguje, koupit SATA mechaniku a dokoupit ramky DDR2. No a s tou novou deskou, kterou jsem koupil naprd za 1kKč si zahrát softball (tohle asi nikdo už nekoupí ani za 500), aspon se člověk nějak odreaguje. Jestli ji někdo budete chtít MSI G41M-P28, daruji (přepravné si zaplatíte).

Díky předem za rady.

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj, nevím proč by tu měl někdo mluvit o imbecilitě, když se to může stát každému a i spoustu machrům stalo. Navíc chybama se člověk učí.

Myslím, že máš 2 varianty:

1) OEM verze systému - zavolej na podporu windows a řekni, že po poruše PC ti byla vyměněna základní deska, šance že bude licence převedena je velká.

2) ponechat původní desku - ano SATA připojení vyřeší problém a koupenou desku dej na aukru dražit od koruny s tímto odkazem http://cz.msi.com/product/mb/G41M-P28.html#/?div=Detail , i pár stovek by mohlo klapnout. Pokud k desce přidáš i pro tebe zbytečné CPU a nějakou RAM pokud máš je šance velká, že to prodáš. Jako důvod upgrade PC.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Já spíš rozvedu polemiku nad tím, na co jsi upgradoval - ze starého na staré a předražené. Měl jsi se nejdřív přijít pozeptat, protože za stejné peníze bys mohl získat zajímavější nástroje, jmenovitě APU od MAD A6-3500, což je procesor a grafika v jednom za velmi pěkné peníze, snad si myslím i méně, než stařičké PDC. Tedy pokud jsi nekupoval v bazarech. Ale to je spíš jen taková polemika.

Ohledné té licence jak říká Michal - oni ti jí obvykle obnoví. Pokud ne, tak můžeš buď koupit IDE řadič (asi vyjde levněji, než Sata mechanika, ale není to lepší řešení), nebo mechaniku, plus aktuální můžeš prodat. A pokud ještě neuběhlo 14 dnů, máš obvykle šanci na vrácení peněz za tu desku - většina rozumných eshopů to tak dělá, ovšem opět, pokud je to z bazaru, tak asi nic mno..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Rád se nechám inspirovat.

Tedy-za procesor jsem dal 1500, za grafiku 1000, plus plánované paměti RAM DDR2 2x2G-ty jsem dosud nepořídil. To byl původní, pro mne zcela dostačující záměr, se kterým bych býval byl spokojen, kdybych to nepodělal s tou deskou. Fany, HDD a chladič CPU nepočítám , s tím se dá zatím alternovat kdekoli a kdykoli.

Ta deska je týden stará od CZC.CZ, tak to zkusím, jestli mi ji vezmou zpět.

Jaké lepší alternativy by dle tvého názoru před upgradem vyšly lépe?


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.