Umístění zdroje a hw monitor při startu pc

Dobrý den,když jsem ještě měl v pc zapnutý flopy disk, tak hw moniotr při startu pc jde normálně, když ho ale v biosu vypnu, tak hw moniotr jen problikne na 1 s ani to ne, takže nic nevidím, nevíte jak to nastavit.Máte taky na nových pc sestavách při zapnutí pc obrazovku s hw monitorem tedy napětí, teploty atd?
Ještě mám novou skřín, tam je zdroj dole, takže nasává, když tam je i prachový filtr tak by to mělo být ok ne? Dneska se spíše více dávají zdroje dolů ne?

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj, HW monitor na ploše nemám, ale o zdroji ti něco říct můžu.
Nové bedny jsou konstruovány pro montáž zdroje dole, některé s větrákem dovnitř, jiné s větrákem ven. Pokud je větrák ven, měla by bedna mít prachový filtr pod zdrojem, který dle bordelu doma se čas od času vyklepe. Pokud má větrák dovnitř, měl by být prachový filtr umístěn zepředu v oblasti sání vzduchu. Jde jen o to, aby se v co největší míře zabránilo usazování bordelu na součástkách a tím prodlužuješ životnost. Pokud budeš mít zdroj s větrákem dovnitř, pomáhá tento fan odsávat teplotu vyprodukovanou komponenty na desce, prakticky tím méně ochlazuješ součástky zdroje, ale nehledej vtom vědu, pokud máš i odsávání vnitřku bedny, na životnosti zdroje to nepoznáš. Pokud 1x za půl roku vezmeš stlašený vzduch a proženeš ho zdrojem i chladičem CPU, je jedno jak a kde je zdroj umístěn. Já jediné plus zaznamenal se zdrojem dole jen to, že kabeláž není našponovaná ke GK a diskům, krásně se vyvážou a nebrání průchodu vzduchu bednou. Kvalitní zdroje mají i dostatečně dlouhé vodiče, které v kvalitních bednách protáhneš průzory mimo prostor proudění vzduchu.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Skříň má také lepší těžiště a obecně je lepší když má zdroj vlastní okruh, rozhodně u výkonnějších sestav. Sání shora se zdrojem nahoře by šlo blbě, takže zdola je to lepší. Také jsou pak lepší možnosti odvodu tepla od procesoru a desky..
Co se týče toho HW monitoru, co přesně tím myslíš?

Obrázek uživatele Anonymní uživatel
[86144] odpoved

No pří startu pc vidím hw monitor černá obrazovka ana ní jsou volty tedy 12V větev kolik má atd a pak otáčky ventilátoru. Ta obrazovka je asi 5,8 sekund a pak už se načítá win.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

A ta obrazovka se zasekne nebo zmizí rychleji? jde o PoST test BIOSu, zda všechny součásti počítače fungují. Vypnutí FDD by mu nemělo vadit, naopak má o starost méně.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel
[86146] odpoved

Jo je to test biosu, když jsem dal novou klavesnici tak to napsalo update atd.
Ne tedka je normální ta obrazovka, ale když vypnu v biosu flopy disk jako driver A tak ta obrazovka jen blikne takže nevidím nic. Takže nevím jak na to.
Jestli místo driver A dat něco jiného.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Čím rychlejší to je, tím lépe, no ne? :-) Ono to blikne, ale všechno se stane, všechno proběhne korektně a pokračuje dál. To je myslím žádaný stav, počítač startuje rychleji.

Obrázek uživatele Michal Čížek

možná tuším, tys měl flopinu v PC, a nastavenou v biosu, pak bootování jsi měl na tu flopinu a ono to hledalo systém na disketě, po pár vteřinách nic nenašlo, tak pokračoval dál na dalším nosiči dat a ono ti to ukázalo v té prodlevě monitoring že?

Obrázek uživatele Anonymní uživatel
[86149] odpověd

Jo, proč normálně to nemám vidět hw monitor? Nebo jo, ale musím to nějak nastavit.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Protože je to zbytečné. :) Pokud dojde k chybě, tak se to zastaví na problémovém kroku a přečteš jej. Jinak je úplně zbytečné, abys tuto obrazovku viděl. Už několik let to desky balí pod hezké logo, tohle je historický přežitek.. S tou FDD trval tak dlouho, protože má Michal pravdu - měl jsi z ní bootování (což je špatně) a FDD je strašně pomalá, takže zbytečně zdržovala start počítače..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel
[86151] odpověd

Dobře, stejně mám speedfan a hw monitor, takže to vidím. Takže mám v biosu vypnout flopy disk u driver A? A dat první botoovani s HDD,druhe CD a 3 treba usb?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ano, určitě vypni bootování z FDD. Vlastně tě zájímá jenom bootování z HDD... Pak třeba CD, pak flash...


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.