Totální chcípnutí compu

Chtěl jsem u compu zapojit sluchátka a najednou se uplně vypnul jako kdybych zmáčkl reset ale od tý doby vůbec nejde zapnout resp nereaguje na zapínací tlačítko. Kontrolka na ZD svítí a síťák taky + kontrolky na case, tudíž zdroj ani deska by to bejt neměly. Napadá mě že mohl chcípnout procesor nebo nějakej konektor na zapojení tlačítka vyp/zap.
Už je sice starší ale tohle mě neleze do hlavy, dodávám že dneska byl danej do nový bedny ale jelo to celej den v pohodě, jediný co nešlo byl zvuk proto ten pokus se sluchátky.
Tak prosím o radu jak zjistit co se podělalo a jestli to půjde spravit nebo zda-li odešel na věčnost.

Obrázek uživatele Malignus

Zkontroluj kondenzátory. Pokud je nějakej vypouklej, tak je v háji.

Obrázek uživatele Apofis

Kondenzátory to nejsou, ty jsem kontroloval už včera a dneska pro jistotu znova.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ty sluchátka jsi dával dopředu nebo dozadu? jestli jsi ty přední konektory blbě nezapojil.. nejspíš to ale koupila základovka tak jako tak, něco jsi vyzkratoval, indukované napětí ti spálilo čipset.. jenže jak to poznat? no začni zkoušet ostatní komponenty jinde, tady ještě zkus jinčí zdroj...

Obrázek uživatele Apofis

Zapojil jsem to ve předu ale zapojený bylo vše dle popisků. Zkusím ten zdroj.

Obrázek uživatele Apofis

Jiný zdroj nefunguje a zdroj ze chcíplého compu jinde fachčí.

Obrázek uživatele Michal Čížek

viděl bych to na ZD, odpojené sluchátka jistě máš, budeš muset vyzkoušet vše jinde, RAM, CPU i GK, určitě jsi měl přední panel zapojenej správně? Toto spíš vypadá, jako bys piny od konektoru sluchátek píchnul jinam, jako třeba na USB a vyzkratoval +5V s datama. To že se PC vypnul by souhlasilo s tvrdym zkratem zdroje, pak je otázka, kudy všude to proběhlo.

Obrázek uživatele Apofis

RAM - OK
CPU - OK
Zdroj - OK
VGA - OK
ZD - KO

Jediné co zbývá je deska, zapojoval sem to podle popisek i když na desce to bylo místy blbě vidět ale myslím že to bylo dobře. Desku sem ji i s procíkem a 2G RAM odnesl ke známýmu do bazáče (on se v tom celkem hrabe a něco z toho využije) a dal mě za to vše bazarovou desku 890GXM-G65 + 2G RAM DDR3, deska bude asi nějakej šrot ale horší to snad nebude...

Je to AMD3 takže sem si nakonec polepšil jen ješte schrastit procík nějaké doporučení, původně jsem měl Athlon 64 X2 6000+... a taky musím někde sehnat návod protože ty malý desky se zapojují poněkud jinak.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

alias to jsem také naznačil..

Obrázek uživatele Apofis

Asi to holt bylo těmi sluchátky a plyne z toho poučení že se na ty sluchátka mám radši příště vykašlat i když si myslím že to bylo v pohodě.
Jelikož už mám desku vyměněnou tak bych chtěl vědět, jestli mohu použít starý zdroj nebo jestli jej to mohlo taky ovlivnit.
Desku co mám teď je tohle http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=75095 jen nevím co do toho za procesor, bude stačit něco prozatimního jen aby se to srovnalo zhruba s úrovní Athlonu X2 6000+

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

můžeš tam dát cokoliv, co odpovídá tvým finančním možnostem, resp co by odpovídalo chystané upgradované nové grafice...
tahle deska je poměrně vyšší třída, žádná salámovka, dostat ji za nefunkční je dobré :))

dal bych tam aspoň Ahtlon 640

co se sluchátek týče, vždycky bylo pravidlem,ž e takhle citlivé součástky s nízkým proudem vždycky vypojovat vypnuté.. minimálně to platí o vešekerých zvukových zařízeních, kde se pracuje s mAmpery a mVolty a kde se vysoké napětí rádo indukuje a všecko to pak spálí.. totéž by se stalo, kdyby jsi za chodu odpojil procesor, ramky, grafiku - naindukovalo by se takové napětí, že by jsi je spálil.. běžně se sice sluchátka zapojují za zaplého počítače, ale taky dycky slyšíš "prd škrt křach" a to je přesně to indukované napětí... to ti spálí zvukovku a když bude dost velké, vytrhne ti i membránu ze sluchátka.. minimálně alespoň zapojovat když nemáš zapnuté žádné přehrávání, tedy když výstupy na zvukovce "spí".. u interované zvukovky a sluchátek za kilo budiž, ale u zvukárny za 1000 a sluchátek za 1500 bych si to vážně nedovolil, jednou to udělat a ten superkvalitní zvuk, který produkují je navždy fuč.

Obrázek uživatele Apofis

Dal mě to za desku + procík Athlon X2 6000 + RAM 2G DDR2 800 (A-Data) ale 2G ram DDR3 1333 (A-Data) mě k tomu přidal. Myslím že je to dobrá výměna když deska stojí 2500 a ramky 500 a já mu za to dal funkční procík a RAMky.
Chladič jesm si nechal http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=63050

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ten ti bude k čemukoliv výkonnějšímu naprd, to už bude lepší jejich vlastní BOXový, tohleto prdítko taky moc neuchladí..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

za mě freezer... je to solidní chladič a hlavně tichý, což je způsobeno tím, že má mnohem větší větrák a může si tak dovolit menší otáčky..

Obrázek uživatele Apofis

Tak nakonec nevyšly prachy a chladič mám AC frezer 13.
Teď už mě chybí v podstatě jen lepší grafárna a nám comp na úrovni.
Mi to nějak zhodnoť

ZD - MSI 890GXM-G65 - AMD 890GX
CPU - Athlon II X4 640 - chladič AC Frezer 13
RAM - 2x2G Kingston HyperX 1333 + 2x1G A-Data 1333
VGA - HD 4850 Vapor-X ale časem bych chtěl jít do Sapphire HD 6850 TOXIC
HDD - 500G WD systém W7, 640G WD na filmy a isa her a 160G nějakej starší na kterém mám XP když chci hrát NHL, KOTOR nebo JA.
Primární HDD bych chtěl časem také vylepšit ale to si napíšu známýmu a on mě pošle disk velociraptor 600G z USA.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no docela slušná sestava no :)) mohla by být lepší, ale na to z čeho si vycházel :))

Obrázek uživatele Apofis

V čem bys vylepšoval :))? Grafárnu i HDD počítám do dvou měsíců, deska si psal že je dobrá, procík si doporučil a RAM jsem dal ty HyperX ale deska bere do 1333/ 2133 po přetaktování ale to sem nechtěl riskovat tak jsem použil ty 1333.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

nelíbí se mi deska MSI, a určitě ani obyč skříň, ve který to máš, i když ty jsi vlastně sehnal toho HAFa co? když ty tu máš tisíc topiců se v tom nedá vyznat :))

Obrázek uživatele Apofis

Ty :)) jo mám tu Hafku, co je na té desce špatného. Si psal že to žádný sráč není.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ale je to MSi.. jakkoliv je to deska s čipsetem vyšší třídy, je to shit MSi... MSi bejvalo hvězdou, ale už dlouho má jedinou svou hvězdu v logu..

Obrázek uživatele Apofis

Takže říkáš že časem by bylo dobré ji vyměnit?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no ani ne, spíš až budeš stavět novej, tak zvolit správně... teď už bych do toho neinvestoval, teda kromě tý grafárny, ta by se eště hodila... otázkou je co na to řekne zdroj.. o kterym se stále odmítáš zmínit :)) nebo mi to někde uniká..

Obrázek uživatele Apofis

Zdroj mám fortron everest 500W

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak to pak jo :))


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.