Teplota procesoru

Posledních pár dní mi přišel notebook nezvykle horký. Teplota CPU se vždy držela na 60 - 70°C, ale dnes sem zapnul Everest a teplota CPU 93°C ... Lekl jsem se a proto sem hned píšu. Notebook byl vždycky horký, zespoda jsem někdy ani nemohl udržet ruku, ale nikdy nebyla teplota CPU tak vysoká. HDD má 50°C a dříve měl tak 40°C. I v manuálu píšou něco jako, že při delším provozu se může ntb hodně zahřát, tak že s ním mám zacházet opatrně, abych se nespálil .. Docela jsem se tomu smál :) . Takže můj dotaz: Je teplota CPU 90°C normální ?? ... Dost se bojím, myslel sem, že tam jsou čidla a při takovýchto teplotách už se vypíná. Díky za odpovědi.

Holly

Obrázek uživatele Tapta

Jak máš NTB dlouho? Čistíš ho pravidelně od prachu nebo vůbec? Pokud si na to troufneš, myslím že tady bude zakopaný pes. Já u svého ntb jen odšroubuju ten spodní kryt, profouknu ventilátor kterým jde teplý vzduch ven a hned to na NTB poznám :)

Obrázek uživatele Hollyster

Dnes ho mám přesně dva roky, ale nebyl kupovaný jako nový. Čištění plánuji zítra nebo pozítří, ještě nikdy jsem ho nečistil.. A nemůže takhle vysoká teplota nějak poškodit procesor? Kromě toho, že se snižuje životnost.. Ale je divné, že tak teplý je jen posledních pár týdnů. Snad se to potom čištění zlepší. Hlazení má ale pořád stejný zvuk, takže tím jsem vyloučil možnost, že je něco s chlazením. Ovšem na to, jak šíleně řve teda moc nechladí :)

Obrázek uživatele Tapta

Pokud Everest nelže, tak 93 už je na NTB opravdu hodně, to už je hodně i na stolní PC... Zkus ho vyčistit co nejrychleji, kam si troufneš se dostat, tam ho prostě vyfoukej ten prach. Hlavně od toho ventilátoru je dobré ho dostat, respektive z něj. Mě většinou pomohl faktt jen ten zadní kryt, zatím jsem nemusel měnit pastu co je na CPU apod. Tak to zkus a uvidíš, já myslím že by se to určitě zlepší.

Obrázek uživatele Tapta

A jinak myslím že čidlo proti "sebedestrukci" by tam být mělo... Uvidíš co ti nejspíš asi až zítra odepíšou odborníci :)

Obrázek uživatele Hollyster

Tak co jsem četl, tak je hodně i těch 60 - 70 co mám normálně .. Zítra se k tomu snad dostanu. Snad to půjde tím zadním krytem. Na výměnu teplovodivé pasty se necítím :) . Tak mě napadlo, nemůže to být tím, že teď mám tak dva měsíce W 7 a předtím jsem měl XP? .. Ale to asi ne, když sem Everest instaloval na W7, tak ukazoval normálně 60°C..

Obrázek uživatele Tapta

jj i těch 70 je dost... Já mám 52 max. Pastu by ti udělali v servisu, i celkové pročištění, otázka kolik by si za to vzali, to nevím. Těma winama to nebude, spíš tipuju ten prach. Pokud se tak dlouho nečistil. Bráchovi se díky prachu začal NTB sekat jen v oknech, jelikož snížil výkon komponent aby se nepřehřáli. Profoukl sem mu ho a šlapal zase jak hodinky. Ale u tebe fakt nevím proč to pustí až na takové teploty. Říkám, zkus vyfoukat a kdyžtak počky co ti tady odepíšou odborníci :)

Obrázek uživatele Hollyster

Dobře, díky ... Tyhle starší hp co mám já jsou prý teplejší no .. Je zajímavé, že se ale nevypne :) Nebo ty čidla mají nastavenou ještě vyšší teplotu?

Edit: Teď čtu v Everestu, že nějaká max teplota cpu je 100°C, tak to bude asi ono :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tak určitě odprachovat - hlavně z toho pasivu, jehož vstupní strana je ucpaná kobercem z prachu.. Tam se to chytá a jak se to nastřádá, tak to ucpe uplně, a větrák to neprotlačí, i kdyby se zbláznil.. Si sáhni, kolik vzduchu z ntb fouká. Samozřejmě z lopatek ventilátoru je to také dobré dostat, ale jinde by prach víceméně ani být neměl, jelikož tohle je uzavřený okruh.. Často se k němu ale nedostaneš, to je ochrana výrobce, abys musel notebook dávat do autorizovaného servisu vyčistit za 2500 korun..

Co je to za notebook konkrétně, některé výkonnější komponenty mají limit vyšší, ale 90°C je hodně na cokoliv. 50°C na disk je také hodně..

Win7 jsou obecně za běhu aktivnější (ve snaze zvýšit agilitu), takže i v klidu to může zahřívat, v plné zátěži by to pak na XP i 7 mělo topit stejně, v závislosti na aplikaci...

Obrázek uživatele Hollyster

Je to HP Compaq nc6400. Dnes jsem ho chtěl vyčistit, ale zjistil jsem, že spodní kryt se nedá odendat pomocí obyčejného šroubováku, ale místo šroubků tam jsou nějaké bity. Co nejdřív si seženu speciální šroubováček abych to vyčistil. Zatím jsem profoukl alespoň lopatky. Na to jak řve toho vzduchu ven opravdu fouká málo. Včera jsem ještě pročítal nějaké diskuze a zjistil jsem, že notebooky teda obecně víc topí a jsou procesory jsou na tyhle teploty stavěné..ovšem klidnější bych byl kdyby to bylo alespoň těch 60°C, jako normálně..

Obrázek uživatele Hollyster

Zatím jsem ho tedy profoukl jen zvenku a zlepšilo se to. Šroubováček ale pořád sháním, abych ho mohl vyčistit důkladněji. Také jsem dostal chladící podložku a s ní se nad 70°C momentálně nedostanu. Když je v noťas v klidu, jen brouzdám po netu, tak se drží na 45 - 50°C, což už je přijatelné, ale i tak ho musím vyčistit důkladněji :). Až se mi to povede, tak napíšu, jak jsem pochodil, každopádně zatím všem děkuji za rady.

Obrázek uživatele Hollyster

Snažil jsem se sebevíc a stejně jsem se k větráčku nedostal. Zespodu jsem odšrouboval snad 15 šroubků a stejně se celej ten plast skoro ani nehnnul, když jsem se ho snažil sundat... Kdyby někdo našel nějaký nnávod, jak rozebrat HP Compaq nc6400, budu velice vděčný :) .. Sám totiž nic moc najít nemůžu ..

Obrázek uživatele Michal Čížek

všechny šroubky zespoda, vyloupnout klávesnici a pod ní jsou další šroubky, bud opatrný, pečlivě si zapamatuj, kde co bylo osazené a připojené, pak teprve budeš muset opatrně plast vycvakat, plast samotný bude mít ty plastové západky.

Obrázek uživatele Hollyster

Dobře zkusím to. Každopádně mě udivuje jedna věc. Je možné, že pouhé profouknutí větráčku zvenku tolik pomohlo? Bez chladící podložky jede větráček na nejnižší stupeň, což jsem nikdy nezažil, když sem měl více otevřenách záložek v chromu+Skype a hudba. Drží se na 55°C a HDD má 40.. S chladící podložkou větrák ani neběží, jen se občas zapne a teploty jsou CPU 45 a disk 35 stupňů .. docela zajímavé na to, že před profouknutím to bylo na 80 - 90°C :)

Obrázek uživatele Michal Čížek

ano je, to žebrování se ucpe, je tam potom několikamilimetrový koberec plstě, profouknutím jsi ten bordel rozfoukal po vnitřku NTB a bude chvilku trvat než se vrátí z5, pak ti to zase bude topit.

Obrázek uživatele Hollyster

Stejně se mi ho nepodařilo rozdělat.. :/ Na netu jsem našel video, kde rozdělával chlazení z podobného ntb, jako mám já ... Mě se to ale nepovedlo... zatím netopí a držím se na nízkých teplotách.. Prostě musím to chlazení jednou za čas alespoň zvenku profouknout... Díky za rady :)


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.