Teoretické sestavování PC s ohledem do budoucna

Zdravím,
chtěl bych tady rozvést takové téma, které tady bylo už možná probírané, ale rád bych se na to podíval trochu jinak a vzhledem k nedostatku času ani nemám čas, abych projížděl jednotlivé topicy, jestli už tu není stejný, tak kdyžtak sorry.

Svůj nynější PC už mám hodně let, dokonce si už ani nepamatuju, kdy jsem ho koupil, ale je možný, že na něm pařil už Přemysl Oráč. O technologii se zajímám a s PC dovedu kdeco i co se týká oprav. Nicméně co se týče technologie, jde dopředu takovým tempem, že pokud to chvíli člověk nesleduje vypadne z toho a co bylo dobrý včera, už dneska může být špatná volba. Vzhledem k tomu, že PC jsem nestavěl už hodně dlouho, nemám už přehled o věcech jako dřív a tak bych byl rád, kdyby do toho někdo (pokud možno někdo, kdo ví o čem mluví a je objektivní, ne lidi typu "jen AMD, ostatní je sračka" apod.) ;) pomohl vnést trochu světla.

Nestavím si nový PC dneska, dokonce ani příští měsíc. Nemám cenové rozhraní, i když nic za 30 litrů nechci. Otázka tedy zní: Vzhledem k rychlosti vývoje IT komponent, do čeho se v dnešní době vyplatí investovat, tak aby to nebyl za rok nepoužitelný šrot? Tzn:
Procesory:
- kolik jader je optimálních? Kolik je už zbytečný a nevyužitý luxus?
- AMD vs Intel (jasný, neni to jednoznačná odpověď, spíše by mě zajámaly pro a proti
- počet jader s ohledem na délku užitečnosti v budoucnu?

Motherboard:
- je lépe šetřit, nebo připlatit
- po jakých funkcích bych se měl dívat, co je zbytečné, čemu se vyhnout?

RAM:
- počet? minimum-optimum-zbytečně moc

Zdroj:
- kolik W, značky (špatné, dobré)

Komponenty:
- jaké značky jsou obecně kvalitní, jaké ne? (Kingston, Corsair, Fortron, WesternDigital, Seagate, atd...)

- jak říkám, jde mi spíše o teoretický myšlenky, nemusíte mi sestavovat rovnou komplet PC, spíš mě obecně zajímá do jakých komponent se vyplatí dávat prachy

- berte ale při tom v úvahu, že nejsem milionář, ani typ člověka, co si každý rok kupuje nové PC, rád bych našel nějakou střední cestu, kdy neutratim majlant a přitom mi PC zase na nějakou dobu vydrží, tím neříkám, že chci jen to nejlevnější ..

- berte to prosím jako konverzaci, pokud někoho unavuje psát odpovědi delší než 3 slova, tak raději nepište, chci se něco inteligentního dozvědět...

Díky všem za odpovědi..

Obrázek uživatele Stiletos

MB: - Asus,MSI dobrá volba (aby měli chlazení napájecí kaskády a podle výbavy u Intelu koukat na označení pokavaď chceš taktovat tak soc Z97,pokavaď ne tak stačí H97,AMD MB vhodná k taktování AM3+ 990FX,v cenový relaci 2200-3500 už jsou kvalitní MB víc už je zbytečnost dá se říct.

RAM: 8GB stačí bohatě Crucial,Corsair,(na práci s videem pak je lepší už 16GB)Kingston starý byly ok ale ty nový co měli poruchovost za dva měsíce prodeje jak prase 22% bych už mezi kvalitní neřadil když vypustili tyhle zmetky do světa.

Zdroj: nejlepší volba SS.Gold W podle GPU (520-620W) slušný zdroje ještě Chiftec,Evga,Be quiet,Corsair (mimo řady VS!)

CPU: je hodnotit o ničem za AMD má smysl max FX 8300 pak už raději nějakej Intel 4590 atd, ale AM3+ i soc 1150 končí,náhrada AMD nejistá asi AM4 u Intelu pak soc 1151 (podpora DDR4 RAM)což je s ohledem na budoucnost nejlepší volba.

Kvalita nekvalita:použitelný zdroje jsem vyjmenoval,jinak bych se vyhnul značkám jako Gigabyte,Asrock,Genius,A4tech,Trust a další noname nemá cenu jmenovat.HDD osobně raději WD ale jinak to je jedno co bafneš jestli WD nebo SG,SSD nejlepší volba Crucial,Samsung,Intel.

Obrázek uživatele K!M

Super, díky za odpověď ;)
Když říkáš 8GB RAM, počítáš do toho i to co si sebere systém? Někde jsem teď četl, že win10 budou brát 2GB ram, znamená to, že když máš 8GB, tak máš defacto jen 6? Nebo se to takhle nedá odečítat...

Co se týká procesoru, myslím si že Intel je asi rozumnější. Píšeš že soc 1150 bude končit? Kdy by to tak mělo být? Není v tom případě lepší si počkat na nový soc a základní desku? Předpokládám ale, že jakožto novinka by to asi bylo trochu předražené, navíc Intel nic levně neprodává.. anebo nemá smysl to až tolik řešit?

A k HDD, jaké jsou výhody SSD oproti HDD?.. jako ta rychlost je pěkná a tak, ale ta omezená kapacita mi přijde až moc velká daň a radši bych si vzal velký HDD, než malý SSD..

A poslední, koukal jsem na ceny Intel procesorů a četl jsem nějaké testy a tabulky atd, ohledně i3, i5 a i7 ... i3 nechci, o tom se bavit nemusíme.. ale je pro běžného uživatele hodně citelný rozdíl mezi 4 jádrem i5 a i7? Vím že tam jsou v 7 lepší rychlosti atp, ale 9-10 litrů jen za procesor mi přijde hrozně moc... je ten rozdíl opravdu tak velký? Nebo je to fakt jen pro ty nejnáročnější? ...

Díky

Obrázek uživatele Stiletos

8GB stačí na všechno komplet tím myšleno hry atd ,takže pokavaď neděláš práci s videem profi tak 16GB a víc prostě nepotřebuješ.Jestli na to nespěcháš tak bych si počkal na soc 1151 měl by bejt někdy tenhle rok s podporou DDR4 RAM.

Ohledně SSD rychlejší načítání her systému atd oproti HDD,za mě raději narvat peníze do grafiky a koupit 1TB HDD kde to bude znát na rozdíl od toho SSD kterej je pořád drahej.

CPU ti stačí bohatě I5.4590,4690 atd,zase pokavaď děláš práci s videem nebo počítáš s vícevláknovýma hrama tak I7 jsou vyhozený prachy na to ti stačí bohatě Xeon kterej je defakto I7 bez IGP za lepší prachy.si to porovnej.

http://www.czc.cz/intel-xeon-e3-1231v3/153117/produkt

Obrázek uživatele K!M

Díky.. je to celkem blbý, že zase teď bude novej socket, což znamená, že když bych chtěl upgrade pc po tomhle novým, tak se zase musí kupovat nová deska a ramky, páč už to zase nepasuje :-\ ..
takže by možná fakt bylo lepší si počkat.. i když zase na druhou stranu, když si koupim novej CPU na novej socket 1151, tak to pravděpodobně vydrží tak dlouho, že až bych chtěl upgrade, tak by byl stejně možná zase už jinej socket novější.. tak to možná vyjde na stejno... mimo to, předpokládam, že až ty nový procesory vyjdou, tak budou o dost dražší než teď i5 a MB na ně taky co? ....

a ještě jedna věc - ovlivňuje rychlost HDD nějak moc rychlost celého systému? otvírání, načítání atp.? .. ptám se proto, že když mám teď ve starým pc HDD, kterej je taky starej a pomalej, ale je na něm win, tak jestli bych potom, na nový pc s novým a rychlejším HDD měl raději znovu nainstalovat win, anebo jestli to je jedno a můžu akorát zapojit oba disky najednou a mít win na tom starým pomalým... jestli bych si tim nějak brzdil PC

Obrázek uživatele Stiletos

Tak ohledně soc 1151 a následujícím bys musel koupit akorát MB a CPU ty RAM DDR4 budou na dlouho.Co jsem čet tak nevím jestli vůbec má cenu jít do soc 1151 (zřejmě zase jiná rozteč takže starší chladiče CPU na vyhození a výkon zas taková pecka nebude oproti soc 1150,jedinej přínos že bude DDR4,cena je pak otázka když to bude novinka hlavně u nás kvůli těm sráčům z ČNB..:mad:

Ohledně toho HDD když je v dobrým stavu a 7200 otáček může se použít v dalším novém PC ovšem tak jako tak je nutné HDD zformátovat při změně HW a nainstalovat systém/ovladače znova.Pokavaď má současnej 5400 ot tak ten se dá použít tak na data.

Obrázek uživatele K!M

.. když už jseš u těch boxovaných chladičů, jak moc nutný je kupovat samostatnej lepší chladiš např. u těch i5 (4590,4690) .. někde jsem četl, že ty boxy celkem obstojně zvládaj uchladit... je jasný že koupit ho samostatně je lepší, ale když chci ušetřit někde, vystačim si s tim boxovým? ..

Obrázek uživatele Stiletos

Tak uchladí to v pohodě obzvlášť u Intelu kterej topí míň než AMD(pokavaď netaktuješ) ,je to ovšem za cenu většího hluku malého ventilátoru vs koupenej chladič 120 a vyšších teplot.Já koupil velmi levně chladič na Aukru za 600 nedávno tenhle funglovku do předu na plánovanej upgrade.Když už tak ať je Pc vytuněnej.Daj se tam pořídit i perfektní case za litr třeba Lian Li co stojí 4000 tyhle věci jsou Ok HW pak jasně koupit v obchodě.:))

http://www.shop.tntrade.cz/deepcool-lucifer-silent-and-passive-design_d2...

jinak píšeš že máš starou sestavu konkkrétně co?Já jedu na tomhle ASUS M2N-SLI Deluxe‎,ASUS GTX 560 DirectCU II,Corsair 4x2GB DDR2,Fortron Blue Storm II 500W,ThermalTake Xaser VI case,CoolerMaster Hyper Z600,Monitor 24 VA BenQ.Všechny hry v pohodě na střední detaily převod videa taky jde tak zatím nemám žádnej důvod nic měnit,všude se uvádí DDR2 starý do šrotu ovšem nevím proč,jasný kdo honí FPS tak to je jiná ale pro běžnýho uživatele je jedno jestli je CPU/RAM o něco rychlejší nebo ne ,ohledně her stačí zas když se na rozumný detaily nesekaj atd. :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Už jste něco vybrali? O kompech nemá smysl teoretizovat dopředu, je třeba 14 dní před nákupem hodit cenu a pak se to poskládá. Za 14 dní už totiž nic neni Pravda.

Obrázek uživatele Stiletos

Já nic nevybírám ,ale pokud teoreticky na Skylake plus nějaká R9 390 tak to bude sedět dlouho akorát se bude měnit cena a AMD nic nemá ohledně CPU co nabídnout.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ohledně GPU už bohužel taky ne. Fury X nestojí ani za velký F.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jak jsem psal ve vedlejším tématu...
Co se AMD vs nVIdia týče, taky jsem jako malý kluk četl DDebila, doporučuji přestat. Samozřejmě v jeho očích vždy vyhraje AMD. Ovšem poslední aféra kolem DX12 zase přihazuje špínu na nVidii.
Nejenže nemá nVidia GTX900 plnou podporu DX12_3, pouze DX12_2, ale ještě to zkouší na výrobce benchmarků, aby deaktivovali nějaké DX12 featury protože v nich má nVidia špatný výkon. Například Async Compute...
V podstatě všechny důvody proti nVidii jsou jen nějaká špína. Proti AMD je zase neschopnost, například nepoužitelnost DX12 ovladače. AMD je možná první DX12, možná má plnou podporu, ale ten DX12 ovladač pod Windows 10 stojí za vyliž prdel.
Polovina her nefunguje, což o to, ale ono třeba blbne i zobrazení videí na youtube! Když hejbeš myší, tak se video zasekne. No to mě poser.
To říkám jako majitel R9 290, kurva, skoro nic mi tu nefunguje. nVidia je možná za stejný peníz méně výkonná, ale aspoŇ funguje. Proto už stejnou chybu znova neudělám.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

S mojou HD 7850 a čo osobne poznám ľudí s ďalšími typmi amd gpu, ako sú HD 7770,r7 240,r7 260x a r9 270x sme nikto podobné problémy nezaregistrovali-ak sa po update na win 10 správne odinštaluje gpu ovladač a nahodí nový, neviem ako môže byť možné, že pri hýbaní myšou môže zamŕzať video na YT prípadne že by nešla nejaká hra...samozrejme pokiaľ nieje "zakúpená" z torrentu. :shock:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

"po update na win 10 správne odinštaluje gpu ovladač a nahodí nový" jo, to je taková nová fičůra Windows 10...ovladač se okamžitě nainstaluje sám. :( I když se PC odpojí od internetu atd, nelze zaručit 100% čistou insalaci ovladače, což je na pěst.

Sekání videa je prostě chyba v implementace něčeho v ovladači. Nefunkce her je opět implementace.
Můj bratr třeba po mě dostal HD5770 se kterou jsem byl opravdu spokojen, a on na ní fakt jen nadává. Každou chvíli dostane "grafický ovladač se restartoval"... grafika se nepřehřívá.

Opravdu, já používám PC na vše a opravdu jako "pokročilý uživatel" a že tady nevyjedu A4kový seznam problémů je jen proto že mám bídnou paměť. Ale jak jsem byl zastáncem AMD dlouhá léta, poslední 2 roky s R9 290 jsou pro mě po přechodu z GTX660M čirým utrpením. Na GTX660M nefungovala jediná hra: stařičký RailRoad Tycoon 3 při zapnutí AA hodil textury v nizkém rozlišení. Vtipem osudu je, že ani integrovaná grafika Intel HD 3000 v Core i7 z roku 2012 nedokázala tuto archaickou hru rozběhat. :))

Obrázek uživatele Stiletos

Teda nevím na jiný poradně se doporučujou delší dobu cena výkon jasně lepší AMD a to starý co byli R9 280,280x,290,290x je tam i dost majitelů těch GPU i novejch 390 atd a nikdo si na nic nestěžuje,jestli je to tím W10 tak pak se nedivím to se dalo i čekat a i tam přibejvá proč to a proč ono po instalaci W10 zajímaví že na W7 to jede každýmu jak má....

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Nojo, ale na W7 není a nebude DX12, takže k čemu nové grafiky...
Ono to samozřejmě jede a jakž takž všecko co potřebuju funguje a fungovalo i pod Win7, ale i tak jsem byl doposud nejvíce spokojen s GTX660M. Za těch 15 let už jsem vystřídal mnoho grafik, vždy to nejlepší z každé éry. To, že je někdo spokojen se svou první či druhou kartou pro mě tedy není měřítkem.

Obrázek uživatele Stiletos

Jenže na DX12 zatím hry nejsou jenom nějaký dvě dělaj či co,W10 určitě neni dotáhlej a dodělávaj za provozu a k tomu pak i AMD dodělává ovladače na rychlo a pak je výsledek jasnej,zprasit ovladače dovedou obě strany.Na jiným foru jsou taky majitelé high end GPU který mění ob dva roky a jak píšu nikdo si nestěžuje,teda nestěžoval ,ale přibejvá komentů u všech kategorií GPU jenom ohledně W10 takže kdo chce něco hned,aniž by byli vychytaný mouchy tak prostě smůla když se to ser..za to může jak MS tak AMD a nemá co to dělat s AMD vs nVidia.(a na tom foru moc lidí nefrčí na GTX čemu se ani moc nedivím,sice mám starou GTX560 ,ale vyhazovat prachy do luftu za 970 to teda nevím ty pod jsou odpad a máš navíc levněji R9 380 nebo R9 390,každej normální kdo není ex zazobanej investuje do cena/výkon,výbava a ne že to je předražená nVidia)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Co je to za fórum? :)
AMD se chvástá že je DX12 ready a je DX12 první. Takže argument že "ovladače ladí" mě už neuchlácholí. Tím jsem se chlácholil 10 let. Jestli chtěj machrovat že jsou první, tak musí mít ten ovladač vyladěný hned. NVidia možná s DX12 přijde pozdě, ale v tu chvíli bude mít nejspíš lepší úplně všechno. No uvidím jak dlouho na R9 290 ještě vydržím - momentálně mě nejvíc baví Heroes III, Rome Total War (nefunguje), F1 2010 (nefunguje) Mafia (nefunguje ve fullscreenu), Rise of Nations (nefunguje), Age of Mythology (nefunguje) a Stalker Clear Sky (seká se!)...

Obrázek uživatele Stiletos

http://pc.poradna.net/ ohledně těch ovladačů nevím jak píšu nikdo si tam nestěžuje já jedu na tý nVidiia tam to taky dojebali že se Pc restatoval atd nakonec se ještě pak uvádělo že ti odpálí starší GPU 500 a níž ty nový co byli,takže u mojí GTX560 jsem skončil u nějakých 306 a nejsem sám.Tu 290 tam má určitě dost lidí a spokojenost-(nevím teda kdo přecházel na W10)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ano, myslel jsem si že to bude tahle... Nemají tam žádnou kategorizaci a dost blbě se tam čte.. Měli by se přidat k nám. :))

Co se mi třeba ještě děje - videa na Facebooku a Embedovaná do některých stránek při přechodu do fullscreenu zapadnou do pozadí - v jakémkoliv prohlížeči. Nevím jestli je chyba na straně Windows nebo ovladačů, každopádně musím si videa načíst přímo z Youtube, pak to funguje..
Semtam mi třeba do hry nebo videa problikne taskbar - mnoho fullscreen her to samozřejmě okamžitě shodí-minimalizuje.
Vidím i na Futuremark.com/hardware/gpu že jsou 290tky celkem populární, to byl další důvod ke koupi. Bohužel nejsou tak populární jako 970tky a naprosto chápu proč - fungují. Když jsem měl 290tku na reklamaci, na chvili jsem si koupil 970tku Strix. Doufal jsem že mi za 290tku vrátí peníze. :D Nevrátili. :(

Obrázek uživatele Stiletos

No jsem tam ca dva roky a AMD tam prostě frčí cena výkon takže mě celkem překvapuje co píšeš,já to beru tak neutrálně protože mám ještě GTX560 a spokojenost ,když jsem jí kupoval tak se hodně nadávalo na ovladače AMD tak to tenkrát rozhodlo,ovšem teď když beru co koupit za náhradu tak prostě v měm rozpočtu jasně R9 380 nVidia prostě nic nemá v tý ceně kloudnýho a GTX970 je za 10000 , nicméně ohledně toho DX12 to si určitě už čet tohle,tak pak podle něčeho vybírej hlavně že na krabicích GTX píšou podpora DX12. :-)

http://diit.cz/clanek/nvidia-maxwell-directx12-asynchronni-shadery

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jojo, to jsem četl a dost jsem se nasral. :)) Takže s R9-290 zůstanu nejméně do vydání Pascala, a pak si asi konečně koupím notebook s MXM slotem v plný palbě a prdět na to. Jedinou investicí pak bude výměna grafiky za dvojnásobně rychlou. Achjo, jak mi chybí moje Lenovo Y580...kdyby mělo MXM slot, byl by to nejlepší notebook ze všech.

Jináč teda momentálně s R9-290 mám jediný problém - zapadávání Youtube videí ve fullscreenu. Jiné problémy nemám, protože hru jsem zapnul naposledy před 3 měsíci.. Ty hry za to nestojí a vlastně ani nevím, jestli vůbec potřebuju grafiku... :))

Ajo, potřebuju. To poznáš až v práci, kde máš jednu IGP v Core i5 a otevřených aplikací a konzolí že to bere 500 mega na paměti... A když se přihlásíš přes RDP (a opačně), tak se to i se SSD diskem dobrou půl minutu překresluje a rozdejchává... :D Vyrval jsem odtamtud HD5450 jenom proto, že mě sral její větráček který vždy lehounce zrychlil když jsem pohnul oknem. Musím to nějak vymyslet, protože tohle se nedá. Na IGP Intelu se stále nedá ani hrát, ani pracovat.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.