Taktování procesoru

Zdravim, mel bych dotaz. Mam procesor Intel Core 2 Q8300 BOX , je to 4jadro a 2.5 GHz. Chtel bych ho nataktovat ale nevim jak na to. Budu vdecny za kazdou dobrou radu . Dekuji

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

pokud máš BOX chladič (původní, malý), tak to čtyřjádro raději netaktuj, nemuselo by to uchladit..

jinak standardně se postupuje přes BIOS - JumpFree CFG - zvedáš frekvenci jádra procesoru, násobič bude mít Intel nejspíš zamčený, takže ti nic jiného než BCLK nepomůže.. po každém zvednutí frekvence BCLK cca o 50MHz provedeš zátěžový test alespoň čtvrthodinový a budeš monitorovat teploty.. po 15min zátěži je 80°C max.. pokud bude systém nestabilní a bude padat, ale teplota bude nízká, můžeš jehce (po co nejmenším kroku) zvyšovat napětí, dokud nebude procesor stabilní při dané frekvenci.. pokud bude, můžeš nadále přidávat BCLK dokud to teplota dovolí.. napětí nepřesahuj přes 0,2V nahoru, frekvenci tipuju pro uchlazení procesoru max 2800MHz na jádře..

po završení přetaktování proveď minimálně 12hodinvý test..

nutno podotknout, že všechno děláš na vlastní riziko, jakoukoliv změnou nastavení padá záruka na procesor..

potřebné je také mít kvalitní zdroj, který to vše dokáže napájet, žádný EuroCase.. také kvalitně větranou skříň..

Obrázek uživatele Peca

Ještě doplním, že u chipsetů Intel jde frekvence CPU nahoru i s frekvencí pamětí. Je potřeba nastavit děličku, tak aby jste neuškvařil i paměti. Doporučuji si o tom něco přečíst než začnete (i když u sc.775 není taktování nijak složité, tedy pokud se nejde do extrému).
Jinak s boxovým chladičem bych to nezkoušel i když většinou nějaké malé navýšení snese.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.