svítí červeně CPU led, pc nejede

Dobrý,

prosim o radu.

Když zapnu pc tak napíše: overclocking failed! please enter setup to reconfigure your system. Press F1 to run setup.

Jenže vždy za pár minut pc přestane jet. Teda ventilátory se točí, diody svítí, ale na obrazovce nic. A nejde ani natvrdo vypnout, jen odpojením od proudu. Led od procesoru svítí červeně (přiznám se že nevim zda je to nestandardní). Někdy taky naběhne windows, zeptá se jestli spustit obvyklím způsobem, ale vždy to za pár minut klekne. Jediný co sem zkusil je restartovat bios vindáním baterie-nepomohlo.

Doplnim, že sem nic netaktoval ani se nehrabal v biosu.

Sestava:
deska: asus, m5a99x evo
procesor: phenom II X4
ram: 2x 2g, 1800mhz kingston
zdroj: black power 450W , fortron
grafika: gtx 550 ti, gygabite
os: W7 home

Díky za reakce!

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Zkus... F1 a pokud to najdeš, snížit frekvenci procesoru, případně zkontrolovat i paměti, aby byly nastavené dle své specifikace, nebo níž (vyšší CL, nižší frekvence).
Tohle dělá od chvíle, cos jej sestavil, nebo začal v určitou dobu? Kdo jej stavěl? Chladič procesoru je nějaký větší, nebo obyčejný původní? Je teplý až horký za běhu, nebo studený?
červená ledka u procesoru je problém, a může znamenat i vážné poškození procesoru - nebo jen špatné usazení do socketu, špatné usazení chladiče, špatně nastavené parametry v BIOSu...

Obrázek uživatele lassin

Chladič je velkej(extreme freezer myslím).Pc je starý asi 3 roky.před asi 9ti měsícema sem měnil desku.Celou dobu vše ok, až dnes to kleklo.stavěl sem to já.až budu u toho kompu tak zkusím co píšeš.zatím dík

Obrázek uživatele lassin

Ještě doplnim- když to zapnu po dlouhé době, jede to třeba 5min, pak to klekne, když to zapnu hned znova, tak to klekne třeba za půl minuty. V moment, když to vyplo měl procesor 37°C.

Co se tejká taktování, deska má takovou bios utilitu, kde se dají nastavit různý režimy (3) výkonu. Dal sem nejnižší výkon, to nepomohlo. K ramkam sem se neprohrabal, to sem nestih a teď už se to vypíná za chviličku, tak to dnes už nestihnu.

Chladič je studenej, ty měděný trubičky co do něj dou, možná mírně vlažný, zkusim ho demontovat/namontovat ale až koupim pastu.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Pak by mohl být problém buď ve zdroji, nebo asi v procesoru.. Tohle jde bohužel řešit jen metodou pokus, omyl, konkrétně metodou vylučovací: odpoj co není potřeba k běhu, a zkus to znovu. Zkus jinou grafiku, jiný zdroj, jiné ramky. Procesor předpokládám nebudeš mít možnost splašit kompatibilní, takže zbude procesor a deska... Případně můžeš zkusit vyloučit vliv systému připojením jiného disku, na který nainstaluješ OS...

Obrázek uživatele lassin

tak je to zdá se zdroj, už jedu ňákou dobu na náhradnim a bez problému.

byla by toto vhodná náhrada? utáhl by případně i silnější procesor?

http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514508O0V41NL18BF

Nebo ňákej jinej typ?

Dík

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Nemyslím si, že by tě procesor brzdil, pokud jde o hraní her. Ale přetaktovat ho můžeš kousek, o 500 MHz na jádro by měl jít s klidem, o 1 GHz pokud máš lepší chladič.
Zdroj byl ten BlackPower? Na tom Seasonicu teď jedeš? Jako klidně můžeš vzít ten Seasonic..

Obrázek uživatele lassin

Jo starej zdroj byl black power. Teď mám nějakej pujčenej, budu ho vracet.ten seasonic sem trochu střelil od pasu.Asi ho vezmu.

Že dík!!
Ať se daří

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

A ten BP není už v záruce?

Osobně bych tam dal Seasonic S12II, ale ten EK jako základ stačí...

Obrázek uživatele lassin

Nee, měl standardně 2 roky.mám ho přes tři.trochu zklamal.ale tak to halt dnes s věcma je, že nevydrží, uvidíme co seasonic.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.