Starší počítač je rychlejší než ten nový

Zdravím, mám dva compy.
Jeden je cca za 5000 sestavený z bazarových komponent.
W7 jej hodnotí 6,2 - 5,5 - 5,9 - 6,4 -5,9
ZD: P5Q-EM
CPU: C2D E6750 2,66Ghz
RAM: 2x 1G 800
VGA: GF 8600GT 256
HD: SG Barracuda 320G (není rozdělený)
Zdroj: Fortron 350W
Rozlišení nastavené 1280x1024

Ten druhý je po většinou z komponent koupených během posledního půlroku jako nových a stálo to zhruba 12K. W7 jej hodnotí 7,3 - 7,3 - 7,7 - 7,7 - 5,9
ZD: MSI 790FX-GD70 - AMD 790FX
CPU: Athlon II X4 640 3Ghz
RAM: 2x 2G HyperX 1333
VGA: AMD HD6850 Toxic
HD system W7: WD Black 500G který je rozdělen (70G sys - 100G hry a programy - 100G seriály I - 100G seriály II - 100G filmy.
HD sklad: WD black 320G Rozdělen 3x 100G
HD XP: Samsung 160G rozdělen 40 sys a 100G
Zdroj: Fortron Everest 500W
Rozlišení nastavené 1920x1200

Co mě zaráží je fakt, že ten dražší by měl být rychlejší. Je sice fakt, že si na něm zahraju AVP210 ale když spouštím jiné hry třeba SG EAW, Counter strike Source apod. či dokonce samotný systém, tak je ten lacinější výrazně rychlejší. Systém asi o 10-15% a hry tak o 20-40%.
Drivery jsou na obou v pořádku a oba mají W7.
Nechápu co ten "lepší" zpomaluje, nebo je to tím, že Intel byť starší je lepší než AMD.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

A co konkrétně je pomalejší? Pokud 3D grafika, tak počítej logicky s vyšším rozlišením a jinými efekty her - DX11 karty umí používat i novější a náročnější efekty, některé jsou i automatické a nevypnutelné.
Pokud náběh systému tak počítej s rozdílným množstvím instalovaných aplikací, plus náběh systému ovlivňuje rychlost desky - jak dlouho bootuje a pak jak si diskový řadič umí s diskem poradit.. A zase ta moje skepse k deskám MSi :D

Obrázek uživatele Apofis

Ten intel je rychlejší i při procházení složkami, otevírání složek, spouštění programů, když otevírám další disk tak si počkám ještě víc a spouštění her. U těch her nejde o plynulost hraní to je OK, ale o najíždění do hry. Spouštění systému, tam je chviličku logo výrobce desky a pak najíždí systém a ten to dělá celkem dlouho. Myslíš tedy, že celý problém je v desce a když ji vyměním tak se mi PC zrychlí?

Když jsem měl sestavu M2N SLI Deluxe, Athlon 6000+, GF 8600GT, 2G RAM tak mě ten PC přišel svižnější a to sem měl rozlišení taky na 1920x1200.

Jak mohu zjistit jestli tvá nedůvěra k deskám MSI je oprávněná či nikoliv?
Pokud opravdu je, tak jakou desku bys mi doporučil, dejme tomu, že tuto prodám za litra a jsem ochoten přidat ještě cca dva, ale nerad bych za chvíli zase měnil, tudíž něco co zvládne i budoucí vylepšení (CPU, RAM, HDD atd.)

Obrázek uživatele Peca

Nedůvěra je hlavně z toho, že není tomu tak dlouho co MSI bylo synonimum pro nekvalitní komponenty a desky byly spojovány s nafouklými kondenzátory...atd. Ta doba je už pryč a MSI patří zase zpět mezi dobré výrobce (teda jak v čem)

Myslím, že dost vliv by mohlo mít to rozdělení disku, to dokazuje i to nahrávání her, aplikací a přístup k diskům. Systémový disk bych vůbec nerozděloval (teda pokud máš nějaký další samostatný disk), natož na nějakých 5 oddílů.
Tak max 2 oddíly když je nutné (1 disk apod.)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Mě teda problém v rozdělení disku nepřijde, právě naopak se mi tak zdá systém podstatně svižnější. Já mám však 250GB disk, takže mám jen 3 oddíly.. Systémový teda dělím v každém případě a dávám ho na samotný max 75GB oddíl, zbytek disku dělám na 2 další celky a běhá to krásně na několika počítačích. 5 oddílů jsem tedy na systémovém ještě neměl, ale datový mi s takovým dělením funguje bez problému. Možná bych ty oddíly trochu poslučoval, stejný typ dat nemusí mít více 100GB oddílů (třeba filmy 1 a 2), ale rozhodně je třeba oddělit používaná data od nepoužívaných, resp pouze čtených.. O tom můj článek který jste předpokládám četli oba :))

Tak ta skepse je v tom, že jsem zažil několik MSi desek a nejen desek a neznám jedinou ani v mém okolí, která by ještě fungovala, tedy kromě stařičké desky ještě pro socket A, v té době MSi byla špičkou..
Peco, desky s čipsety AMD700 už patří do té nové funkční éry? :))

Co se toho rozlišení týče, to nemá vliv na načítání, ale pouze na následný provoz zejména her.. Za zbytek může disk a deska, případně procesor, ale ten AMD 4jádrový je trochu jnde než Intel, tady by problém být neměl. Ono se delší dobu traduje, že čipsety Intel si vždy uměly s disky poradit trochu lépe, dosahovaly trochu lepší propustnosti.. Ale zase ztrácely jinde..

Obrázek uživatele Peca

Jestli MSI s chipsety AMD 700 jsou už funkčí to nevím. Já zase z MSI nijak zvlášť nestavím a s 700kama vůbec. Novější recize by asi měli být dobré. Odzkoušené mám s chipsety P55, kde to je zatím OK, ale u AMD nevím. Když bude ta deska novější revize tak asi bude taky OK.

No setkal jsem se už s problémy se zpomalením při hodně rozděleném systémovém disku, ale může být třeba i nakoplej systém po nějakém viru nebo i vir...atd. Rozhodně nemá cenu ztrácet čas nějakým laborováním. První bych rozhodně šel po tomto. Zazálohovat data, sloučit oddíly, vytvořit max. 2 oddíly (třeba 150G na systém a instal + zbytek). Zformátovat a náházet nový systém a zkusit rychlost bez instalace různých "nepotřebných" a optimalizačních programů, prostě na čisto pouze s drivery.
Tím bych začal a vyloučil softwarové chyby, potom až bych šel po HW.

Obrázek uživatele Apofis

Systém je nainstalovaný celkem nedávno (14 dní) když jsem měl systém na disku 500G kterej nebyl rozdělenej, tak to bylo ještě pomalejší.
Takhle to mám dělený hlavně kvůli tomu, že když se něco podělá, tak abych nepřišel zase o 400G filmů. V podstatě to používám jako složky.

Obrázek uživatele Peca

Dobrá tedy, tudíž můžeme říct, že systém je OK a dělalo to teda hned od začátku. No takže jsem ti poslal prográmek na PM. Rozbal a spusť. Otestuj disk, projeď Health a Error scan (chvíli to trvá...), no prostě prozkoumej s tím disk a můžeš sem hodit screeny i třeba z benchmarku a tak.

Potom bych vzal nějakej disk kde jsi si na 100% jistej, že je OK. Všechny ostatní disky odpoj a nech tam pouze ten. Nahoď systém a otestuj. Tak bysme mohli zjistit jestli disk nebo deska...

Obrázek uživatele Apofis

Zde jsou ty screeny

Obrázek uživatele Apofis

Tak teď je se i začal sekat firefox (původně jsem si myslel, že to je webovkama, ale když to píše neodpovídá tak je to asi celkem jasné) Chbné čtení HDD se sice nezvedá, ale u staré sestavy jsem tyhle problémy nikdy neměl.

Obrázek uživatele Peca

Ono i v tom benchmarku jsou docela divné skoky. Zkus ten jiný disk (načisto bez ostatních zapojených jak jsem již psal), ale vypadá to, že disk bude OK. Hoď mi sem ještě screen záložky info.
Jinak předpokládám, že bios máš aktualizovaný. Oni by tam klidně mohli haprovat i paměti nebo jenom špatné nastavení pro disky. Zkus si projet i memtest.

Obrázek uživatele Apofis

Tu 320 nemůžu bez systémovýho. U dvou disků jsem to projel, žádný disk neměl damaged block. Přidávám screeny health, info a benchmark obou disků.
Mem test byl v pořádku.
Datum biosu je 14.9.2010.
Jak mám nastavit disky, aby to bylo správné?

Obrázek uživatele Peca

No bios máš postarší, co jsem koukal, tak tam jsou už 2 novější verze, takže zaktualizuj. Když zaktualizuješ bios, tak se i vyresetuje a je dobré ho nastavit.
Ty disky pokud jsi tam nic neupravoval tak to bude asi v pořádku. Standartně jsou nastaveny na IDE, ale pokud chceš, tak je možnost přepnout do AHCI, to najdeš v biosu. Avšak to je spojené s ovladači na AHCI, které musíš nainstalovat, což je někdy dost krkolomné. Je lepší s tímto nastavením nahodit znova systém, protože W7 mají ty ovladače v sobě a nainstalují se rovnou se systémem.
Doporučuji si nejdřív o tom něco přečíst než si vybereš jestli ide nebo ahci. Jsou na to různé názory a hlavně ti to musí podporovat HW. V tvém případě deska ano a disky nejspíš také.
Jinak jsem právě myslel, vyzkoušet ten jinej disk samostatně s nově nahozeným systémem a sledovat jestli to bude stejně zabržděný. Já vím, je to zdlouhavé, ale ono v takovémto případě nejde nic jiného než zkoušet a testovat, a postupně vylučovat věci, které by to mohli dělat. Sice disky vypadají, že jsou v pořádku, ale musíme mít jistotu abysme mohli dál.

Obrázek uživatele Apofis

Tak sem zkusil hodit systém znova na další HDD a furt je to sekaný. Jak mám aktualizovat ten bios? S tím nemám vůbec žádné zkušenosti.

Obrázek uživatele Michal Čížek

V první řadě stáhneš odtud http://www.msi.com/service/search/?kw=MSI%20790FX-GD70&type=product , otevři download a tam máš BIOS ke stažení.
Přímo ve tvém BIOSu by měla být někde položka pro upgrade BIOSu, takže bys to mohl udělat následovně:
stažený bios ze stránek rozbal přímo do rootu disku C, vyhledej jeho exáč, měl by vypadat asi takto (AFUD4310.EXE), opiš si ho a restartni, najed do biosu a vyhledej ten update biosu, pak tě to vyzve k aktualizaci, kde napíšeš cestu k tomu souboru co sis opsal, takže napíšeš C:\AFUD4310.EXE a odentruješ, pak by to mělo zaktualizovat.

Obrázek uživatele Apofis

A kde konkrétně to v tom biosu je? Nic jako upgrade či podobně sem tam nenašel.

Obrázek uživatele Michal Čížek

To já nevím, jen jsem o BIOSu tvé desky četl a psali, že to tento BIOS má, musíš to celé prolízt, pokud tam nic takového není, bylo by dobrý hodit nějakou fotku BIOSu

Obrázek uživatele Peca

Omlouvám se, že odpovědi trvají tak dlouho, ale nemám zrovna tolik času kolik bych potřeboval.
Na stránkách MSI se dočteš jak to zaktualizovat. Tady bys to z toho měl vyčíst, teda pokud umíš anglicky
http://eu.msi.com/service/bios-note/
Ty bys měl mít AMI BIOS tak se podle toho řiď. Jinak nějak jim tam nejde načíst stránka s tvojí deskou, jde jen 790FX-GD70 Winki Edition, ale to bude asi stejný. Nejnovější bios tam je 2.7 z 2010-12-07.

Obrázek uživatele Michal Čížek

mě jde otevřít i ten druhý s datem BIOSu 2011-02-18
http://www.msi.com/product/mb/790FX-GD70.html#/?div=Download


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.