spatna deska pro AMD FX-8120?

zdravicko panove koupil jsem tento procesor
http://www.czc.cz/amd-fx-8120/98375/produkt?q-category-id=fplcb3ucvuh528...
a k nemu tuto desku
http://www.czc.cz/gigabyte-ga-990xa-ud3-amd-990x/92546/produkt a nejssem si jist zda sem nemel koupit spise tuto http://www.czc.cz/gigabyte-ga-990fxa-d3-amd-990fx/92878/produkt
snazil jsem se docist v cem je rozdil v tom kdyz ma deska FX ci nikoliv a nikde sem to nenalezl ma to na neco podstatny vliv? ja jen ze bych ty desky jeste popripada dosel vymenit ta fx- deska stoji o 72,- akorat vic

Obrázek uživatele Peca

Nejjednodušší bude, když si dáš porvnání na stránkách Gigabytu ať to máš pěkně před sebou.
http://www.gigabyte.com/products/comparison/main.aspx?ck=2
zaškrtni si tam svoje desky a uvidíš rozdíly.

990FXA značí typ chipsetu tedy 990FX oproti tomu 990XA značí 990X. FX je o krapítek lepší, hlavním rozdílem je větší počet PCIe linek, což je hlavně pro využití zapojení více grafických karet, jinak jsou si chipsety dost podobné.
Dále pak pokračuje ozn. D3 a UD3. UD3 bývá u Gigabytu lepší řada značící i Ultra Durable součástky (kvalitnější použité součástky), taky má lepší napájení a celkové vybavení.
Takže vlastně proti sobě stojí deska s lepším chipsetem, ale v horší verzi (990FXA-D3) oproti krapet horšímu chipsetu, ale lepší kategorii (990XA-UD3).
Otázkou pro tebe je jestli využiješ výhody chipsetu 990FXA nebo se spokojíš s taky dobrým 990X a lepší kvalitou desky.
http://www.gigabyte.cz/products/page/mb/ga-990fxa-d3rev_10/overview/
http://www.gigabyte.cz/products/page/mb/ga-990xa-ud3rev_10/overview/

Obrázek uživatele Ilaid

no moje plany do budoucna byly takove, ze sem si to osmijadro chtel pretaktovat a kdyz tak prihodit do CF druhou radeon HD 7850
ja sem se jen bal jestli kdyz ta deska nema FX jestli to nebude mit nejaky vliv na vyuziti vsech jader napr. ze by ho to brzdilo nebo by procesor nemel 100 vyuziti

Obrázek uživatele Peca

Na CPU to mít vliv nebude, u dvou 7850tek by jsi mohl narazit na limit propustnosti sběrnice PCIe, protože u té 990XA-UD3 se v případě zapojení 2 karet dělí sloty na 2x 8PCIe linek 2.0 což by u takto výkoných karet mohlo být už limitem. U 990FXA má každý slot po 16ti linkách. ztráty by se pak mohli pohybovat v rozmezí tak kolem 5% na grafickém výkonu což není zase až taková tragédie, spousta lidí provozuje SLI či CF na 2x 8mi linkách.
Osobně nevím v jakém horizontu plánuješ dokoupit druhou kartu, ale jestli jedeš na 1 FullHD monitoru a plánuješ nákup tak za rok nebo 2, tak bych se na CF vyprdnul, vzal bych UD3ku a nechal 1 kartu. Jedna 7850 stačí na 1 monitoru na parádní zahrání a potom tuto prodat a vyměnit za nový kus. Za dva roky bude třeba i karta ve stejné ceně s výkonem CF těchto dvou.

Obrázek uživatele Ilaid

supr, to mi padl kamen ze srdce
dekuji moc za pomoc a vase rady

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Souhlas... Pokud ji ještě nemáš, Sapphire HD7850 OC 2GB, pod 5 000 korun trapná cena a bezvadný výkon, všechno na nejvyšší detajly.. :-)

Obrázek uživatele Ilaid

tak tu presne mam stala me 4 700,- s radeon grafikama sem na prosto spokojen nvidie me uz nekolikrat zradila tri reklamace mi uplne stacily od te doby valim jen radeonky libi se mi vic penezni politika AMD cena/ vykon nez intel s nvidii (placeni za znacku)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Mě se líbí co Radeony dovedou. zejména SuperSample AntiAliasing. Štve mě fakt, že žádný výkonnější Radeon se nemontuje do notebooků. Proto jsem musel zvolit GeForce..

Nicméně za reklamace nemůže přímo návrhář čipů nVidia, ani výrobce čipů TSMC, nýbrž výrobce samotné karty (ASUS, Gigabyte, Msi, Zotac, etc), který si hotový čip koupí použije na svou kartu...


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.