restartování PC (*VYŘEŠENO*)

Ahoj, mám problém s PC, při hraní náročnějších her se mi PC restartuje, někdy znovu naběhne do systému ale někdy je jen černá obrazovka a nic to nedělá, ani na reset tlačítko to nereaguje. Zkoušel sem testovat paměti, tím to nebylo, teploty procesoru i grafiky jsou v normě, i při testu v programu FurMark se nic nestalo. Ale pustím hru (skyrim, Crysis 2, Serious Sam 3.. ) a po chvilce se to restartuje. Nevím co stím. Při ostatním používání se to nestane (interne, vypalování, filmy, hudba) to mi může běžet celý den a nic, i při několika operacích zároveň a vytížení paměti i procesoru se nic s pc neděje. Jestli někdo máte nějaké tipy nebo zkušenosti stímto problémem prosím napište. Děkuji

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Dej si hru do okna na pozadí si otevři třeba MSi Afterburner a při hraní sleduj teplotu grafiky... Pak nahlas, kolik byla, když ti to padlo..

Obrázek uživatele Joe_real

tak sem hrál Skyrim, a sledoval sem ty teploty. jádra procesoru 37-43 °C , základní desta max 54°C a grafika 85°C , mám grafickou kartu GeForce GTX 285. sestavu mám 3 roky. Někdo mi ale říkal že je ta teplota grafiky normální, ale při těch 85°C se mi PC restartoval ale opět jen do černé obrazovky, musel sem ho natvrdo vypnout a zase zapnout aby mi naběhl.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

85 je ještě relativně v normě, ovšem je to jen "jedno místo" karty, nevíme jak je na tom zbytek. Ideální by bylo sundat bočnici, případně to více přifouknout větrákem nebo studeným fénem a sledovat, jestli to udržíš třeba na 80°C a přesto se to restartuje.. Ještě snadnější by asi bylo vyzkoušet tu grafiku jinde..

Obrázek uživatele Joe_real

no tak tentokrát sem si nachystal fén, ale ani se to pořádně nezačalo zahřívat a restartovalo se to, už při 66°C, je to divné, asi zkusím grafiku u někoho jiného

Obrázek uživatele Joe_real

ještě je tu jedna možnost, mám starší PC. kde je grafika Nvidia 7600GT 256 MB, na tyhle nové hry to nebude, ale můžu natom něco zkusit jestli to spadne, taky by se třeba vidělo že je to grafikou, nebo něčím jiným

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ano, zkus.. Lépe ale zkusit tuto jinde, protože grafika může být moc výkonná a nemusí to zvládat deska, což by se při slabší grafice nemuselo projevit a mylně bychom pak podezřívali grafiku..

Obrázek uživatele Joe_real

pro bližší informace přikládám popis sestavy.:

Procesor.: Intel CORE 2 Quad Q9650, 3.00 Ghz
Pamět.: Corsair XMS2 4 GB (2x2GB kit)
Disk .: WD Caviar 750 GB, 7200 ot
základní deska.: GIGABYTE S775 EP45-UD3R, INTEL P45, ULTRA DURABLE 3
Zdroj .: Fortron EPSILON 600W 80PLUS LN/EPS/PFC/20+4PIN
Grafická karta.: NVIDIA GeForce GTX285 (648MHz), 1GB DDR3 (2484MHz),PCIe x16, SLi, 512bit, 2xDVI

vše jsem si nechával sestavi, nic sem nepřidával, vše mi až do teď šlo bez problémů. Kdyby ta grafika byla moc silná tak by to asi zlobilo od začátku

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Žádná zázračná deska to není.. A komponenty podléhají časem opotřebení, případně díky prachu rostou teploty... Takže taky vyčistit (kompressorem) by mohlo pomoct, ale to jsi, počítám, udělal.. Takže zkus grafiku jinde, ať ji vyloučíme..

Obrázek uživatele Joe_real

no pokusím se někoho sehnat komu tam taková grafika pujde. jj PC si čistím často, takže to prachem nebude

Obrázek uživatele Joe_real

ještě se chci zeptat, pokud by to bylo tou grafikou, a já jsem se rozhodl pro koupi nové výkonější grafiky, tak kterou by si mi doporučil, cenové max tak 4000 - 4500 kč, víc ne. Paměti sem si tam teď přidal ze starého pc byly tam stejné takže mám teď 3x2 GB DDR2 800Mhz.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Sapphire HD6770 1GB je myslím akorát :-)

Obrázek uživatele Joe_real

a co třeba tato, má větší frekvence http://www.tiphardware.cz/zotac-gtx550-ti-amp.html

Obrázek uživatele Joe_real

ještě rychlý poznatek, znovu sem zkoušel FurMark, grafika vystoupala až na 95°C ale pc se nerestartoval. :/

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

95 °C je dost, ale jelikož je to nerovnoměrné, mám docela podezření, že to grafika není...

K té nVidii - nelze to přímo srovnávat, čipy jsou jiné a jinak fungují, frekvence rozhoduje o výkonu čipu, ovšem není srovnatelná mezi modely - ano, model s 600MHz může být dramaticky rychlejší, než model s 1200MHz, pokud má 4x více výpočetních jednotek (ve zkratce)... GTX 550 není dvakrát nejvýhodnější, ani nejlepší.. HD6770 je vcelku jasnou volbou nejen z hlediska výkonu...

Obrázek uživatele Joe_real

tak sem zkoušel zátěž ve windows, všechno mi tady hučelo jako na letišti a nic, pc se nerestartoval, ale ve hře to je hned, kdyby byla špatná třeba zákl. deska, nebo zdroj tak by se to teď snad projevilo ne?

Obrázek uživatele Michal Čížek

stáhni a spust BSOD viewer www.nirsoft.net/utils/bluescreenview.zip
Otevři do max. okna v horní polovině označ (neotvírej) první položku a udělej printscreen, ten sem vlož, mrknem jestli to nezaznamelo pád nějakého ovladače.

Obrázek uživatele Joe_real

no stáhnul sem to, otevřel ale nic tam není, ty dvě horizontální pole jsou prázdná... asi něco dělám špatně?

Obrázek uživatele Michal Čížek

nene neděláš, jen to nezaznamenalo tvrdou kolizi něčeho, takhle to je vpořádku.
jak dlouho běžel ten test ze screenu?

Obrázek uživatele Joe_real

tohle se mi ukázalo po otevření

Obrázek uživatele Joe_real

asi pět minut, ale včera sem ten FurMark nechal půl hodiny, a taky nic, u her to udělá třeba do 3-4 minut, ten restart

Obrázek uživatele Michal Čížek

to opravdu vypadá na nějaký ovladač, zkus to ještě potrápit v MSI kombustor http://www.geeks3d.com/20110407/download-msi-kombustor-2-0-2/
V BURN IN TEST nastav 3D API na D3D9 a klikni na GPU BURN IN, teplotní graf vyvolej klávesou T a nech to cca půl hodky.
Tím se teda vyloučí, nebo potvrdí grafika.

Obrázek uživatele Joe_real

po osmi minutách zatím nic, běží to, ale teplota je 105°C, jinak ktěm ovladačům, asi před dvěma měsíci sem přeinstalovával celej windows, a dával tam vše znovu a nepomohlo to, takže to asi ovladačema nebude.

Obrázek uživatele Michal Čížek

105? tak to vypadá na grafiku, větráček se točí, nějak nepokulhává? asi bych jí vyčistil a přepastoval chladič co sedí na čipu.

Obrázek uživatele Joe_real

tak jen co sem to dopsal tak se mi PC restartoval do černé obrazovky, teplota byla 105°C na grakice bych ruku neudržel

Obrázek uživatele Michal Čížek

tak to bude příčina, no zkusil bych tu grafiku v jiném PC s tímto testem, ale myslím, že grafika je zralá na komplet vyčištění s tou novou pastou mezi chladičem a čipem

Obrázek uživatele Joe_real

no tohle je první testovací program který to asi vytížil uplně do menta :) u ostatních se to nedělo, no zaprášená není, čistím ji pravidelně, vysafač, vyfoukávám. Stou pastou nemám zkušenosti nikdy jsem to nedělal, zkusím se poradit se známými jak na to.

Obrázek uživatele Michal Čížek

ok je to vesměs jednoduché, jen pomalu sundat chladič, otřít čip a chladič, nanést bobek pasty, přiložit chladič, nesmíš stim už hnout a ukotvit.
Klidně tu grafiku ještě odzkoušej v jiném PC. Pak dej vědět.

Obrázek uživatele Joe_real

no mám možná domluveného kamaráda, na to odzkoušení grafiky, asi zítra. Ale ty teploty byly hodně velké, tak to asi bude tím. Ale je pravda že mi to udělalo i při 70 °C. ale to sem hrál hru. Nevím jestli je to možné, tolik tomu nerozumím, ale není třeba jen některá část na grafice poškozená? Část kterou využije třeba jen ta náročnější hra a proto to pak padá? jen takové doměnky.

Obrázek uživatele Michal Čížek

poškozená ne, jen neuchlazená, grafika se vypne, právě proto, aby se nepoškodila.
Při hraní to mohlo skokově vyšplhat na nějakou hranici a pak to kleklo, ale údaj mohl být už pár vteřin po akci, kde teplota bez zátěže během vteřin klesne hodně rychle.
Uvidíme až to u kámoše odzkoušíš.

Obrázek uživatele Joe_real

dobrá, budu informovat

Obrázek uživatele Joe_real

tak u kámoše sem zatím nebyl, ale koupil jsem si tu pastu, tak se na to asi o víkendu podívám blíže. Ještě teda jedna věc, pořád projíždím internet a koukám na případnou nástupkini mé GTX 285. Nevím s ATI nemám moc dobré zkušenosti, raději bych zůstal u NVIDIA, ale nevím kterou grafickou kartu případne vybrat.. Gtx 550 mě i v Benchmarcich moc nenadchla, to ta GTX 285 dopadla lépe, GTX 560 ujde ale cena je vyžší GTX 560TI samozřejmě ještě líp, nevím no.. :)

http://www.videocardbenchmark.net/video_lookup.php?gpu=GeForce+GTX+550+T...

Obrázek uživatele Joe_real

Ahoj, tak po výměně pasty teploty grafiky stále moc neklesly, stejně to vystoupalo na 100°C, tak sem si pučil jinou grafiku, stejně výkonnou, a PC se mi stejně restartoval... co teď??? :(

Obrázek uživatele Michal Čížek

dej sem screen zase z toho bluescreenview, teda pokud tam něco bude, na té jiné grafice jsi sledoval teploty MSI kombustorem?
Původní ovladače před výměnou karet byli odinstalovány? jak máš nastaven BIOS, je vše v defaultu, nebo jsi někde něco nastavoval?

Obrázek uživatele Joe_real

bluescreen nic neukázal, ovladače sem odinstaloval, zapojil jinou grafiku a nainstaloval ovladače pro ni. Kombustor sem zkoušel zatím to vtom nespadlo, teploty byly 86°C max, v biosu sem nic nenastavoval, můžu se tam podívat jak to tam je, ale nevím v jaké sekci se mám kouknout.

Obrázek uživatele Michal Čížek

teplota je krásná, pokud jsi nic nenastavoval, tak to nech jak je. Kolikrát to spadlo s tou novou GK?

Obrázek uživatele Joe_real

no za dva dny asi 4x, a dál sem to už nechtěl "trápit" ale někdo mi říkal že by to prý mohl dělat zdroj. Je pravda že po jednom tom výpadku zalupalo v reprákách a slyšel sem docela ránu z pc, jako když se natvrdo vypne proud. A pak pc ani nechtěl chvíli naběhnout.

Obrázek uživatele Michal Čížek

bohužel zdroj to dělat může, jestli něco kompík nakoplo, může to být i někde v desce, ale zdroj zkus také půjčit a odzkoušet.

Obrázek uživatele Joe_real

no to si říkám také, zdroj nebo deska, už nic jiného to ani být nemůže... takovéhle poruchy jsou nejhorší, kdyby se něco spálilo a odešlo to hned byl by najednu stranu pokoj, už sám nevím co víc natom odzkoušet, zkusím ten zdroj, nebo prvně zkusím zapojit grafiku na jinou větev ze zdroje, to bude zatím to nejjednoduší. Kdyby byla v háji základní deska tak se asi pujdu oběsit, sehnat solidní desku se 775 socketem je už docela problém, navíc mám paměti DDR2 a dneska už je vše DDR3... jen peníze a peníze ... :/

Obrázek uživatele Joe_real

Tak je problém zřejmě vyřešen, výměnil sem zdroj a jede vše jak má, uf... Takže vtom byl zakopaný pes, za vaše rady moc děkuji. Ahoj ;) :)

Obrázek uživatele Michal Čížek

:)) paráda, takže LOCK