Restart při double dual chanelu

Dobrý den, potřeboval bych poradit, jelikož si už nevím rady. Mám dva sety ramek 2x2gb (8gb celkově). Více než rok jely ramky spolu naprosto v pořádku v double dual chanelu taktované na trochu vyšší frekvenci (nějakých 950, ale jsou dobře taktovatelné a podporují 1066). Nedávno mi hodil bios chybu s přetaktováním - hodil jsem vše na auto, chvíli bylo vše v pořádku. Pak mi začal zlobit OS a restartovat se pc. Hodil jsem ServisPack1 a nepomohlo.

Problém: když mám zapojené všechny ramky, počítač mi při načítání OS padá, prostě se restartuje. Když už se načte, je relativně stabilní, ale občas se restartuje při nějaké akci (a třeba i naprosto banální jako otevření složky)

Zkoušel jsem: paměti projety memtestem86+ třikrát, žádná chyba. Při inicializaci po zapnutí pc vidí 8gb OK. Při projetí memtestem (nebootovací verze) v OS se pc restaruje. Obě sady jedou zvlášť při single dual chanelu naprosto bez problémů v obou dual slotech.
Bios jsem Flashnul, znovu na aktuální verzi. Defaultnul všechno nastavení.
Přidal ramkám šťávu na jejich maximum 2,3V. Snížil výkon a zvýšil kompatibilitu na overlocku. Zkoušel jsem i různé frekvence.
Při zapnutí Win memory tools při startu taky padá. OS se pak snaží zjistit chyby proč, ale najde prd.

Sestava:
Win 7 Ultimate x64 SP1
Motherboard ASUS P5Q SE (Chipset: Intel P45 (Eaglelake-P) + ICH10 Consumer)
CPU Intel Core 2 Duo E7500
Ramky A-DATA Technology EXTREME DDR2 1066+ (2x2gb)
Kingston HyperX 2G-UDIMM (2x2gb)
Grafika Giga-Byte GeForce 9600 GT 1GB

Přijde mi, že hlavní problém nastává při načítání OS, tudíš jestli nemůže být chyba ve winech. Problém jsem ale v registrech, ani nikde jinde nenašel. (Projeto PC TuneUp 2011). Jinak chlazení mám solidní, s tím problém také není.

Děkuji za rady

Petr Malý

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

První co, nech každej modul alespoň 5 hodin o samotě v každém slotu při memtestu.. Takthle otestuj každý modul v každém slotu. Tím definitivně vyloučíme vadu některého z modulů či slotů. pak se zaměříme na dualchannely - každý dual otestovat v kimbinaci 1-2 i 2-1 v každém slotu AB -> to už máme 16 a 8 testů. Tím vyloučíme, že se čipset desky rozklepe pod samotným dualchannelem. Pak zbývá poslední - oba dualchannely naráz, ale zase prostřídat -> dalších 8 testů.. Pokud v žádné z těchto konfigurací nevyhodí memtest ani po 5 (pro oba DC raději 10) hodinách jedinou chybu, není technicky možné, aby byl HW - paměti, deska, paměťový řadič v CPU - jakkoliv poškozen a budeme řešit SW verzi.. Je to ale testování docela na dlouho..

Obrázek uživatele Michal Čížek

pokud testy projdou, udělej ještě test HDD, popř pokud máš možnost instalovat čerstvej OS na jinej disk, strašně moc mi to připomíná nevyřešenej osobní problém po čase vyřešenej jinym HDD


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.