Rána z počítače

Opět zdravím,

dnes jsem zapnul svůj starý počítač a asi tak 2 sekundy po zapnutí (možná sekunda) se ozvala poměrně dost silná rána z pc a počítač se vypnul. Znovu zapínat jsem ho nezkoušel, okamžitě jsem ho odpojil od elektrické sítě a jal jsem se zkoumat, co se stalo.

Z pc je cítit velmi slabý zápach jakoby po spálení, ale nedá se určit jestli to jde ze zdroje nebo z desky. Opticky jsem zjistil, že je na desce jeden nafouklý kondenzátor poblíž baterky /před týdnem jsem pc odprachoval a kondenzátory byly OK/ a kabelů vedoucích k tlačítku Power a restartu. Předpokládám, že ta rána byla buď ze zdroje nebo to byl ten kondenzátor. Nic zuhelnatělého nebo spáleného na desce jsem zatím neviděl, ale pc jsem ještě nerozdělal na jednotlivé komponenty. Předpokládám však, že je v háji zdroj, deska ? Doufám, že snad nic dalšího....

Pc je poměrně starý, je z roku 2004 /alespoň většina komponentů/:
MB Asus K8N-E
RAM: DDR 1024 MB Transcend
CPU: AMD Athlon 64 3000+ (jednojádro 2 GHz)
Zdroj: FSP 350 -PNF (Fortron) 350W
1X DVD a 1x CD mechanika
HDD1: Seagate 120 GB Barracuda
HDD2: WD 160 GB (oboje na tu "placatou širokou kšandu")
GK: ATI Radeon 9600 XT 256 MB DDR, AGP
ZK: SoundBlaster Audigy 2 ZS 8000

Vím, že je to poměrně starý pc, sloužil mi jako záloha dat a používal jsem ho na nahrávání LP a SP desek, na přehrávání hudby. Chtěl jsem se zeptat, jak poznat zda neodešlo něco dalšího? A taky zda ještě má smysl sehnat do něj minimálně kompatibilní desku k tomu zbytku + zdroj, když ano tak jakou desku a jaký zdroj ? (je mi jasné že deska jedině z bazaru)? Je mi totiž líto vyhodit zbytek, který by snad měl být ještě funkční /ale nemám to jak ověřit, snad vyjma mechanik a tý zvukovky/, a třeba zvuková karta rozhodně alespoň dle mě špatná není.

Předem díky za odpovědi.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No komponenty samotné můžeš nastrkat jinam...
Vypadá to na zdroj, takže bych pro začátek zkusil jiný. Nebo lépe, ten současný rozebrat a proštudovat.... Nemusí to být ani kondík, mohlo dojít ke zkratu, a třeba to bude jen pojistka.. Nicméně na součansý zdroj bych kromě měřáku a žárovek nic nepřipojoval...

Obrázek uživatele ZecK

Ten kondík na základní desce je ale určitě KO, je prasklý... zdroj poletí automaticky, a desku jsem našel na aukru třeba Asus K8 U-X, předpokládám, že by pasovat k tomu funkčnímu zbytku měla (procesor, ramky, grafika)? Té staré už moc nevěřím, může být načatá.... Zdroj bych asi koupil nový, nějaký Fotron 350 W.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No já bych to bez zkoušení nevyhazoval... Pokud jde o kondíky, je clekem jednoduché je za pár korun (nechat) vyměnit. Ani moc nečekám, že by odešlo něco dalšího..
Deska je, zdá se, kompatibilní..

Obrázek uživatele ZecK

Zdroj můžu někomu dát změřit jestli je OK, na desce i ten kondík, akorát že ani jedné komponentě moc nevěřím no :) Zdroji vlastně vůbec ten vydával ještě když jel pískot a strašně vrčel.

Taky si myslím že zbytek bude OK, jinak bych se tím asi nezabýval.

EDIT: no tak ta deska mi na aukru utekla, předpokládám že kompatibilní bude většina řady od Asusu s označením K8 ?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Mělo by to atk být, ale ideálně zagooglit, resp. najít na webu výrobce (ASUSu), a kouknout, zda je CPU v podporovaných, respektive zda sedí socket a sloty.

Obrázek uživatele ZecK

Tak jsem sehnal desku K8V-X SE, a zdroj a pc jsem složil. Pc normálně najede a funguje, akorát co nepracuje, jsou porty na PS/2, což je problém, protože mám klávesnici a myš ještě právě do těchto portů. Pokud připojím klávesnici či myš na USB tak pracují normálně.

Díval jsem se do správce zařízení a narazil jsem v roletce porty na vykřičník a u něj napsáno neznámé zařízení. Na netu jsem si našel na stránkách asusu příslušnou desku (K8V-X SE), ale netuším, který ovladač mám stáhnout. Prosím o radu. Doufám, že deska je OK, protože se mi zrovna dvakrát nechce kupovat klávesnici a myš na USB....

Předem díky za odpovědi.

/Pozn: původně ještě nefungoval ovladač řadiče disků, ale na to jsem ovladač v sekci RAID našel/

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

začni ovladačem na Chipset.
Tu desku jsi vzal kde? Je skutečně možné, že jsou porty disfunkční, protože by měly fungovat bez ovladače - oproti USB jsou zatraceně kompatibilní...

Obrázek uživatele ZecK

Tu desku jsem koupil z aukra, částečně jsem počítal s možností, že prodávající může zatajit nějakou nefunkčnost. Nicméně deska při dodání byla velmi dodře odprachovaná, vypadala opravdu čistě a nepoškozeně. Prosím tě, jsem asi blbý, ale který z těch ovladačů to je? http://support.asus.com/download.aspx?SLanguage=en&p=1&s=20&m=K8V-X+SE&o... Mám Win XP 32bit.

/Zdroj mám nový -> Fortron 350 W, byl psán jako nástupce toho co jsem tam měl/

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Hmmm. Zkus Others: Via 4+1... To vypadá na chipset. Ale moc toho tam není. :D
Jako tady se nedá nijak potvrdit ani vyvrátit závada na řadiči pro PS2... Pokud klávesnice jinde funguje. A pokud máš jistotu, že všechny ostatní komponenty fungují korektně... Zdroj by tohle asi neovlivnil. Mohl by procesor, ale to by spíš nefungovalo nic. To musí být vada desky... Ale vzhledem k tomu, že nejspíš nemáš nějakou drahou myš a klávesnici, nová ti nejen prospěje (třeba slim), ale i stojí pár korun...

Obrázek uživatele ZecK

No klávesnice je stará 11 let a už se na ní seká enter u numlocku, a myš taky pamatuje už leccos :D ten ovladač mi právě pomohl na ten řadič disků. Víc jsem z něj nevyrazil :) Klávesnice a myš funguje na novějším pc bez problémů... takže asi opravdu jsou ty porty po smrti.

Ještě jsem měl nějaké problémy s grafikou, ale to se vyřešilo reinstalem ovladačů, stažených ze stránek výrobce. Jinak jsem ten pc složil dneska, ale netváří se zatím, že by se mu nechtělo fungovat.

Ten pc používám vlastně opravdu minimálně, je to taková záložna, kde jsou jen Windows, pár programů (Winamp, Goldwave,...) a pak hromady mp3 souborů a dokumentů. Pak ho používám pro digitalizaci desek a sem tam pro přehrávání hudby, kdy krmí hudbou bedny na dvoře :)

Jinak tu poškozenou desku (K8N-E) zkusím odnést do jedné firmy, kde osazují desky, takže je možné, že se jim ten kondezátor podaří vyměnit aniž by něco okolo poškodili. (6,3V 820 mikrofarad). Pak bych tam asi vřrátil původní desku a tu koupenou bych si nechal do zálohy nebo pustil dál.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

To zní jako dobré řešení.

Obrázek uživatele ZecK

Ještě jsem se chtěl zeptat ohledně kondenzátoru, je nutné dodržet parametry toho původního, nebo se tam dá dát jiný? např na vyšší proud či s vyšší kapacitou? Je mi jasné, že omezující bude především prostor.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Vyšší napětí i kapacitu je teoreticky možné, ale nemusí to být úplně ončo - pokud má kondík jiné charakteristiky, může ovlivnit korektní funkčnost nějakých komponent. Takže bych použil co možná nejpodobnější. Některé jsou samozřejmě kapacitanční, ty klidně můžou být větší, ale některé mají konkrétní například filtrační funkci, a ta se s jinou charakteristikou změní.
Na tohle by ti asi líp odpověděl kolega Michal Čížek, ten tyhle věci dokonce i dělá, a pravděpodobně tam sází kde co... :))

Obrázek uživatele ZecK

Vím pouze, že skutečné parametry kondenzátorů se mohou od těch deklarovaných lišit o 20 %. Ale nic víc o tom nevím. Ptám se, kdyby se mne v té firmě ptali, co tam chci osadit. :)

Obrázek uživatele Michal Čížek

určitě může být na větší napětí, ale rozhodně bude větší než stávající. Pokud bude větší o cca 2mm, budou vývody téměř totožně od sebe vzdálené. Jestli je na desce kolem kondiků prostor, dá se tam dát i větší velikost. Kapacitu bych zachoval. Občas tyto kondiky vyměnuji, seberu je prostě z jiné již nefunkční desky, která odešla po havárii zdroje. Nejsem si jistej, jestli je v prodejně seženeš, myslím, že to nejsou kondenzátory standartně vyráběné v řadě.
Nepročítal jsem celé vlákno, ale je-li deska nyní funkční, ale nestabilní, máš vysokou pravděpodobnost opravy, pokud již deska nenabíhá, nejspíš již na desce odešlo něco dalšího a opravitelnost bude nákladná, tudíž nerentabilní vůči koupi jiné třeba bazarové.

Obrázek uživatele ZecK

Jinou desku už mám, co jiného odešlo na původní desce nevím, zároveň s ní odešel i původní zdroj, ten ji asi vzal s sebou. Na netu jsem našel kondenzátor se stejnými parametry, třeba tady: http://cz.farnell.com/panasonic/eeufr0j821/capacitor-radial-6-3v-820uf/d... ale i v dalších e-shopech. Nevím jestli je to přesně stejný typ kondíku, zase až tak moc se v tom nevyznám. Jinou desku na vykuchání nemám. Pokud se deska po výměně kondíku nerozjede, tak ji stejně vyhodím, protože opravovat dál ji vzhledem k její hodnotě nemá smysl. :)

Chci prostě jen zkusit, jestli je to jen ten kondík, a deska se pak rozjede nebo je po smrti celá. Ta oprava mě bude stát pakatel :)

Obrázek uživatele Michal Čížek

jo to je on i je na vyšší teplotu, jen teda jestli nyní deska nejde nastartovat, tak kondíkem to jenom nebude. Je dobré u těchto starších desek sledovat kondíky kolem CPU, jakmile se začnou nafukovat, je třeba je vyměnit i se zdrojem. To nafouknutí kondíku je způsobeno teplotou a zvlněním zdroje, jakmile začnou vysychat vyhlazovací kondíky zdroje, pere to do desky zvlněné napětí, které více ohřívá tyto menší udržovací kondíky až jednoho dne zdroj bouchne, ale tím že jsou tyto součástky už téměř mrtvé, odejde na desce strašně jednoduše nějaká cmosová součástka a můžeš to vyhodit.

Obrázek uživatele ZecK

Právě že ostatní kondy jsou vizuálně OK, plošky nenafouklé, ten jeden je prasklý, byla to rána když prasknul, viz první příspěvek v tomto threadu. Já ji nezkoušel jestli jde, nechtěl jsem právě riskovat další části desky, když je ten kondík KO. Až bude vyměněný, tak zkusím. Pokud bude mrtvá vyhodil jsem pár desetikorun, jsou horší věci :)

Obrázek uživatele Michal Čížek

ok uvidíš :-)

Obrázek uživatele ZecK

Dneska jsem dostal desku zpátky s osazeným novým kondenzátorem. Má teda trošku jinou kapacitu oproti původnímu, původní měl 820 mikrofarad, nový má 1000 mikrofarad. Napětí je stejné. Počítač po výměně desky najel naprosto bez problémů do Windows a netváří se, že by měl nějaké problémy s funkčností. Sám jsem si také ničeho nevšiml.

Jediné co snad stojí za zmínku, je malý pokles napětí na větvích 12 V a 5 V, kde Everest ukazuje 11,84 resp. 4,81V. Předpokládám ale, že ty hodnoty jsou v toleranci.

Obrázek uživatele Michal Čížek

jo je to vpořádku, můžeš i odzkoušet jiný zdroj a porovnat

Obrázek uživatele ZecK

Tak jsem si dnes večer hrál se zdroji, měl jsem tu půjčený jakýsi Seasonic (400W), Everest ukázal hodnoty napětí 5,08V a 11,89V. Počítač jsem měl puštěný asi 3 hodiny a vše jelo také OK. :-)


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.