RAM (nekompatibilni a BSOD)

Dobrý den,

nedávno jsem sem psal do sekce Nákup/prodej (nebo jak je to) o koupi nových RAM. Doposud jsem měl v PC tyto: http://www.alza.cz/operacni-pameti-corsair-twinx-xms2-dominator-dhx-box-... už 2 roky (napětí je ale ve skutečnosti 2.10 V). Ty jsem původně kupoval v alfacomp, ale tam už nebyly, tak jsem koupil úplně ty samé na alza.cz (asi před týdnem). Když jsem je instaloval, WIN7 vůbec nenajely, tak jsem je dal pryč a se starými to zase normálně šlapalo.

Poptal jsem se a poradili mi, abych se ujistil, že chyba není v desce, ale opravdu v RAM. Tak jsem staré vyndal a do jejich slotů dal nové. To fungovalo. Tak jsem chtěl zjistit, který ze slotů je vadný, dal jsem tedy do prvního volného jeden modul starých pamětí a nenajelo nic. Dal jsem ho pak ještě do druhého volného slotu, jestli není vadný i ten, pak to najelo, ale hlásilo mi to, že jsou sice nainstalované 3GB, ale použitelný je jen 1GB. Tak jsem volal známému ze servisu a ten mi potvrdil, co jsem si myslel - i přesto, že paměti vypadají stejně, mají stejné produktové číslo i parametry, jsou nekompatibilní. Když jsem si je prohlédl, zjistil jsem, že staré jsou verze 5.1 a nové 4.3. Tak jsem nové vyndal a ponechal tam staré s tím, že se zeptám, jestli nemůžou zkusit objednat 5.1, že to nějak ukecám.

Jenže ten den mi 3x spadl WIN a potřetí se objevila i oblíbená BSOD. Můj názor: zkusím tam dát nové RAMky (stejně to nakonec asi budu muset rozšířit tak, že znovu koupím ty z Alzy 4.3, protože 5.1 nejspíš neseženu) a rovnou je projedu memtestem (mám 86+), jen pro jistotu, ať pak nedokoupím ty samé a nezjistím, že jsou stejně k ničemu, protože tyto nové, které mám teď, jsou vadné. Pokud nebudou žádné chyby (doufám, že ne), je to asi softwarová chyba, kdy moje "testování" funkčnosti slotů nakrklo systém a ten to teď chudák nemůže strávit. Takže zkusím nejdřív něco lehkého, jako update ovladačů atd. a když nic, no tak budu muset reinstalovat WIN.

Otázka je, jestli uvažuju správně nebo ne, tak se chci raději poradit, abych to ještě nějak nedokopal.

Předem díky za odpovědi,
Tomáš.

Obrázek uživatele sosit.cz

rozhodně zkus tedy nějakou kombinaci a otestovat MEMTESTEM...

Obrázek uživatele nagasadowcz

no, ty staré, které tam mám teď už testovat nebudu, když stejně půjdou pryč, ale ty nové tam dám a hned testnu. pokud to nic nenajde, tak prostě normálně pustím PC a budu doufat, že už se BSOD ani sekání nebude opakovat. a když jo, tak se té reinstalaci asi nevyhnu, že? nebo napadá někoho elegantnější řešení? nepostradatelné soubory mám sice na jiném oddílu a jiném disku, ale stejně se mi to moc nechce dělat :) zas shánět všechny programy a instalovat hry...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

máš možnost půjčit si prázdný disk? zkus nainstalovat čistý systém na nový disk (ten co máš vyndej), aby jsi nemusel reinstalovávat a stejně to zkusil..

Obrázek uživatele nagasadowcz

dobry napad, ale volny HDD k dispozici bohuzel nemam. ale pokud memtest neukaze zadne chyby, tak to musi byt OS a reinstalace to vyresi, ne?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

reinstalace ano, ale čistá.. tj s formátováním disku..

stačil by nám i volný oddíl na současném disku, ale systém se ti nainstaluje jako druhý a při spuštění tě to bude vyzývat k vybrání spuštěného OS.. pak až bys ho odstranil, musel by jsi to odstranit i z tohoto seznamu a to si nepamatuju, jak se to dělá.. není to ale těžké..

Obrázek uživatele nagasadowcz

no, tak ja mam prave disk rozdeleny na 2 oddily + jeste 1 disk - tam jsou mp3 a na jednom oddilu vetsiho disku mam filmy atd. a na druhem mam system, hry, programy atd. tak ten systemovy oddil naformatuju a tam hodim cistou instalaci (tak jsem to puvodne myslel). jo a pry je ve WIN7 program, ktery hodi na DVD .iso se soucasnym stavem systemu a kdyz se neco podela, tak to tam staci hodit a bez ztraty dat se to proste hodi do puvodniho stavu (otakza 5-10 minut). jestli jo, nevite nekdo, jak se to dela? to by se mi hodilo ;)

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ovládací panely\Systém a zabezpečení\Zálohování a obnovení a vlevo je vytvořit bitovou kopii systému.
nabídne ti to 3 varianty
1 na pevný disk, ale musí to být jiný disk než se systémem
2 na jeden nebo více disku DVD
3 do umístění v síti

Obrázek uživatele nagasadowcz

diky moc. jeste ciste teoreticky muzu mit stesti a stane se, ze az tam dam ty nove, tak to proste pujde... na zazraky sice neverim, ale myslim, ze mam celkem dobrou karmu :)

Obrázek uživatele sosit.cz

misacek3030 wrote:
Ovládací panely\Systém a zabezpečení\Zálohování a obnovení a vlevo je vytvořit bitovou kopii systému.
nabídne ti to 3 varianty
1 na pevný disk, ale musí to být jiný disk než se systémem
2 na jeden nebo více disku DVD
3 do umístění v síti

To vytvoří ale disk s aktuálního systému...Nejjistější je nová instalace s formátem...

Obrázek uživatele Michal Čížek

však ano
nagasadowcz: ..... jo a pry je ve WIN7 program, ktery hodi na DVD .iso se soucasnym stavem systemu a kdyz se ..........

Obrázek uživatele nagasadowcz

jj, tak jsem to myslel, zaznamenat "bitovou kopii systemu" ;) jinak zitra rano se na to vrhnu, tak snad se stane zazrak a nebudu to muset reinstalovat (ale o tom pochybuju xD)

Obrázek uživatele nagasadowcz

tak memtest jsem nechal jet pres 3 hodiny, nenasel nic, testu probehlo 7 nebo 8. ted jsem to zapnul, tak jsem zvedav, jestli spadne nebo ne, snad budu mit stesti :)


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.