Provoz notebooku bez baterie

Je to bezpečné? Krakonoš na Žive.cz furt propaguje názor, že tak brzo odejde základní deska kvůli přepětím v síti. HP prý zase doporučuje baterku vyndat pokud se jede jen na adapter. Váš názor?

Obrázek uživatele MirekPluskal

Můj názor je,že se nemůže nic stát.Buď jedete na baterii,nebo máte zapnutý adaptér na síti.Proto je přeci notebook takto konstruován,aby se dal používat na oba způsoby.To je můj názor,přesto si počkejte na vyjádření někoho dalšího.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

je to vlastně jedno - baterie je zde vlastně jen odkladné médium - když jedeš na síť, baterie zde slouží jako zásobárna - přebytečný proud, který je schopen zdroj dát, se ukládá do baterie.. pokud baterii vyndáš, zdroj produkuje pouze proud, potřebný pro provoz NTB.. samozřejmě vše má jistí hranice, kdy při změně zátěže dojde k výkypu proudu, ale to jak na baterii, tak na síť a záleží jen na kvalitě těchto komponent..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

[=black]Nemít v notebooku baterku je nejhloupější nápad jaký může být. Protože tomu notebooku to může uškodit, i když už ta baterka nemá žádnou vídrž, je lepší mít alespoň nějakou, než žádnou. Protože baterie působí jak superkondenzátor, s kterým se při napájení počítá a za účelem supergondenzátoru napájení pořád slouží.
Prostě notebook bez baterky může snadno a lechce odejít. Takže i když už má malou výdrž, tak baterii v notebooku přesto si nechat zasunutou i když pracujete přez zdroj napájení.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Prosímtě, a můžeš toto tvrzení něčím doložit? Nic v notebooku nemá takovou peakovou spotřebu, aby to potřebovalo větší kondenzátor, než tam je u každé součástky. Tudíš nějak nechápu, kam tím superkondenzátorem míříš. Notebook lze bez baterky používat víceméně uplně stejně, jako na ní - technicky je mu to jedno. Jde o to, že v napájecí síti je spousta rušení, výkyvů, atp. - a pro zabránění nechtěné ztrátě dat v případě výpadku je baterka lepší.. Ale že by měl NTB bez ní umřít, to jsem ještě neslyšel..

Obrázek uživatele Michal Čížek

já bych si také dovolil oponovat, a pravda nebude ani někde uprostřed, viděl jsem NTB ve kterých baterie odešla takovim způsobem (totální zkrat na elektronice baterie i zkrat přímo v článku baterie), že NTB nebyl chopen se zasunutou baterií vůbec nastartovat a to ani s adaptérem. Pokud budeme mluvit o NTB ne příliš starém provozem, tzn. i nabíječka nebude vyhřátá a výstupní kondenzátory na pokraji životnosti, je malá pravděpodobnost, že by se NTB provozem jen na adaptér poškodil. Dál můžeme diskutovat jak dlouho to takto vydrží atd. ano výkyvy napětí nejsou dobré, ale to neni dobré u žádného spotřebiče, valnou většinu výkyvu udrží samotný adaptér, pokud i on část propustí podrží to obvody v NTB, ze zkušenosti vím, že pro PC a NTB je daleko horší pokles vstupního napětí adaptéru pod 150V, něž výkyv k 250V.
Záleží také na důvodu provozu bez baterie.
Někdo chce baterii šetřit a ikdyž je v dnešních NTB inteligentní proces nabíjení a udržování, baterie stárne a ztráci kapacitu daleko rychleji, než při odpojeném stavu. I toto má svá ALE, nezáleží na tom, že je baterie odpojená, ale při jaké teplotě a stavu nabití je uskladněná.
pri 100% nabiti a vicemene konstantni teplote 25°C se nevratne snizi kapacita baterie o 20% rocne. pri vyssich teplotach je tato ztrata podstatne vyssi.

ruzna skladovaci teplota vede k ruzne velke nevratne ztrate kapacity (vztazeno opet k jednomu roku):
0°C - 6%
25°C - 20%
40°C - 35%
pokud je baterie skladovana pri 40% - 60% nabiti, kapacita se nevratne snizi pouze nasledovne (vztazeno opet k jednomu roku):
0°C - 4%
25°C - 16%
40°C - 20%

z toho by i vyplyvalo, ze ma vyjmuti baterie sve opodstatneni. ne ovsem z duvodu soustavneho dobijeni (v battery managementu je mozno si nastavit uroven nabiti), ale kvuli skladovaci teplote.

Dálší důvod provozu bez baterie je zkrat samotné baterie, toto bývá dočasný stav, majitel NTB si časem koupí novou.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

mam notebook (sony vaio) bez baterie už 10 let a funguje bez problemu


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.