Prosím o radu ohledně RAM pamětí

Zdravím, chtěl bych se zeptat, zda můžou malé RAMky snižovat výkon grafické karty, dále jaká by měla být optimální paměť pro hraní her, a nakonec, můžou se dát do paměťových slotů třeba tři 2GB RAMky? Vím, že jsem to tam dával vždy do páru, mám tam dva a dva sloty, dva jsou žluté a dva zelené. Tak jestli to bude normálně pracovat. Díky moc za rady.

EDIT. Ještě jsem teď zjistil, že mi deska podporuje jen DDR2 paměti, takže DDR3 mi asi k ničemu nebudou. Můžete mi to potvrdit?
Moje deska: http://cz.msi.com/product/mb/K9N2-SLI-Platinum---K9N2-Zilent.html#/?div=...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Zdar,
zaprvé, DDR3 do té desky ani nenacpeš.
Zadruhé lepší jsou páry - funguje totiž párová funkce dualchannel, která zvyšuje výkon ram (propustnost) až na dvojnásobek.
Koukni se na desku na popisky, nebo do manuálu - bude popsáno, který slot je který. Jsou tam totiž sloty A1, A2, B1 a B2. A a B jsou kanály, a tedy pokud máš 2 moduly, chceš mít každý v jiném kanálu.
Dále, chceš li více modulů, ideálně musí být všechny stejné, nutnou podmínkou jsou stejné frekvence, latence a napětí, lepší je velikost. Protože když dáš lepší, tak řetěz je jen tak silný, jako jeho nejslabší článek..

Abych ale odpověděl na první otázku.. No, výkon karty je konstantní. Ale mohou celý počítač brzdit: pokud nemá dostatek paměti, musí swapovat na disk, a to zpomaluje. Takže nás zajímá, kolik máš paměti, jaký procesor, jakou grafiku, a co na tom tak hraješ a pod jakým OS...

Obrázek uživatele KRAJICcz

Díky za radu, no v podstatě už mám starší sestavu: AMD phenom AM2+, RAM 2×1GB Geil, gr. karta - Zotac GF GTS450 a výše zmíněnou desku. Hry - CoD, crysis, apod.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Více ram není na škodu nikdy, ale otázka je, zda se to oplatí. DDR2 jsou celkem drahé a tady tě asi moc nebrzdí - možná u toho Crysisu? Tam je ale brzdou a hrdlem samotná grafika, a pravděpodobně i procesor...

Obrázek uživatele KRAJICcz

No a to já jsem si myslel, že ta grafika zas až tak špatná není, kupoval jsem jí asi před 1,5 rokem a vybíral jsem podle parametrů, a ty se mi zdály docela dobrý. A procesor? To je taky slabota? Vždyť je to 4-jádro. Co by ten blbej PC chtěl? Já vím, co by chtěl, abych vytáhl 20000,- a koupil všechno nový.
Kdyby to tak šlo udělat, že bych si nakupoval komponenty postupně, když na ně ušetřím, jenže až koupím poslední, tak ten první půjde do šrotu, proboha proč je to tak drahý, vždyť na tom nic není.
Vypadá to, že se budu muset s hraním her rozloučit. Děkuji všem za rady, ale zřejmě mi není pomoci :cry:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Panikaříš sice trošku moc, ale ta grafika už když jsi ji kupoval patřila mezi lowend, základní grafiky, na kterých se dá hrát, ale žádný ultra detaily ve hře novější než staré.
Procesor je vpohodě, ale pokud bys tam narouboval grafiku za 5K, už by přišly chvíle, kdy by taky nestačil. S tím se ale dá žít. Hlavně jsi mi nebyl schopen dát použitelný popis, že jde o 4jádro jsi nenapsal. Phenom je i 3 a 2jádrový. Ale 4jádro je s klidem. K tomu bych dal HD7850 OC 2GB od Sapphire. Jen by to chtělo nějaký kvalitní zdroj, což předpokládám nemáš, a základovka už také není nejmladší.. Ale budiž, s tímhle by neměla mít problém. Škoda, že DDR2, které jsou silně drahé. Ale 2x4 GB by bylo nejlepší, ideálně 1066 MHz CL4, ale takové budou asi pěkně mastné..
A to je asi vše.

Obrázek uživatele KRAJICcz

AMD Phenom X4 9600 Black Edition AM2+ 2,3GHz

Zdroj Fortron Bluestorm 500W

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ten by měl být celkem v klidu, i zdroj..

Obrázek uživatele KRAJICcz

Dobrá, jakou grafiku bys mi doporučil, abych byl v pohodě alespoň rok či dva?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Nenuť mě se opakovat. :D Sapphire HD7850 OC 2GB. Velice výhodná, velice dobrá..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.