Problémy s grafickou kartou.... (*VYŘEŠENO*)

Dobrý večer.....
Mám problém se svojí grafickou kartou. Je to Leadtek Winfast A 6600 GT/TDH. Asi před třemi měsíci začala karta sama od sebe nesnesitelně hlučet. Myslel sem si, že je znečištěna a tak sem jí vyluxoval. Problém byl na chvíli odstraněn, ale stejně se hluk vrátil. Ne tak často a v náhodných intervalech ale vrátil.....Od té doby, sem také začal sledovat teplotu jádra. V době psaní tohoto dotazu má karta 83 stupňů a když hraji hry, tak se vyšplhá i na 110 stupňů. Myslím si, že to není normální, ale zase si říkám, že vzhledem k počasí které panuje, by to mohlo být tím. Case sem nechal otevřený....pro jistotu. Zajímal by mě Váš názor a zda ten hluk souvisí s teplotou karty a nebo jsou to dva různé problémy. A také by mě zajímalo, zda je to důvod k reklamaci a zda bych s reklamací uspěl. Děkuji za Vaše rady.....

Obrázek uživatele TheALuminium

Pokud jste odstranil "bordel" z aktivního chlazení z grafické karty , tedy z větráčku a stále hlučí, tak to bude poškozené ložisko ve větráčku. Myslím, že s takovouhle reklamací byste neuspěl, nebo možná ano, ale dali by Vám tam možná ještě horší chlazení než nyní máte. Ty teploty jsou doopravdy obrovské jste na hranicích zničení. Nechci tedy strašit, ale u některých grafických karet je doporučená maximální teplota 120°C a jste těsně pod. Já mám třeba teď 41°C a při hraní her max do 60°C. Takto by Vám ta grafika brzy "odešla".Doporučoval bych Vám koupit si celé nové chlazení na grafiku, můžu Vám i pomoci s výběrem a pokud se bojíte instalace tak to není nic těžkého a můžu Vám též s tím pomoci. Na závěr bych doplnil, že byste měl radši zavřít PC, protože je tam udělán lepší odběr teplého vzduchu než takto v místnosti, tedy pokud máte vůbec nějaký větráček, který by odváděl teplo ven z CASU, ale radši bych doporučoval to zavřít. Mám s tím své zkušenosti ...

Obrázek uživatele TheALuminium

Ale teď mě jen pro jistotu napadlo, abyste se podíval jestli se větráček točí na grafice, nebo jestli jen stojí a hlučí.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Tak sem se podíval a větrák se točí opravdu málo.....Když sem vypínal hru (World of Warcraft) tak sem si všimnul, že mi problikávali textury. Myslíte, že už je grafika nenávratně poškozená? Nebo je to zapříčiněno nedostatečným chlazením?

A s tím chlazením....Pochybuji, že mi prodejna bude montovat něco na kartu, která je ještě v záruce. Nebo to je možné?

Obrázek uživatele TheALuminium

V prodejně jsem ještě nepracoval, jen jako pomocník, ale nevím jaké procedury reklamace jsou zrovna na tento typ poškození. To že problikla textura se mohlo stát úplně náhodou, ale když by se Vám to stávalo často , tak už by to nebylo dobré. Je možné, že by Vám jí vzali a vy byste se s nimi domluvil, že by Vám na ní namontovali nové chlazení s tím že by Vám srazili cenu za poškozený větrák od výrobce, ale pokud to nemáte daleko tak bych doporučoval se na toto zeptat jestli je to možné, protože nejspíše ten Váš větrák už je nenávratně poškozen.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

S reklamací mám své zkušenosti, toto je již pátá karta, kterou reklamuji u stejného prodejce......Spíš by mě ještě zajímalo, zda mohu požadovat nějakou náhradu za dobu, kdy bude karta v reklamačním řízení? PC používám nejen k zábavě ale i k práci a potřebuji ho každý den. Žádnou náhradní kartu nemám :-(

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Je mi jasné, že to asi vědet nebudete, jen sem se zeptal..... Zítra jedu do prodejny a uvidím co a jak. Díky moc za rady a pokud budu potřebovat pomoc, doufám, že se na Vás budu moci znovu obrátit. Jsem s pozdravem.... :-)

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Tak jsem dnes ráno zapnul PC a jako by se nechumelilo......Větrák se točí jak má, nehlučí, ve WIN má karta 39 stupňů. Zkusil jsem tedy zapnout WOW jestli se to nějak vyhrotí a nic. Hra běžela v pohodě, textury na místě, při přepnutí do WIN byla teplota karty 59 stupňů.

Je to pro mě záhada, už jsem byl rozhodnutý jet na reklamaci, ale teď nevím....Abych tam nebyl pro srandu, když jim tam karta poběží jak má.

Zkusím dnes ještě nechat PC běžet a uvidím, jestli se problém znovu neobjeví.....jinak nevím. Je nějaký test, přes který bych mohl grafiku prohnat aby se zahřála a viděl bych jestli ji dokáže větrák dostatečně ochladit?

Obrázek uživatele TheALuminium

Určitě je test 3DMark www.futuremark.com
Ale je také možné, že se Vám třeba jen zasekl kabel ve větráčku a netočil se ..... je tohle možné, že by se Vám stalo? Mě se to už právě jednou stalo a po prohlédnutí jsem zjistil, že mám kablík zaseklý ve větráčku a teploty rapidně stouply.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Na kartu jsem se koukal, hned jak jsem vypnul PC a nic nebránilo otáčení větráku. Dnes jde vše také bez problémů...

Volal jsem do prodejny, kde jsem kartu zakoupil a tam mi řekli, že to může být vícero možností, že jim tam mám PC přivézt a oni už se na to podívají. Asi je nejspíš problém ve větráku.

Proto čím dál víc přemýšlím o tom lepším chlazením, o kterém jste mluvil. Záruka mi stejně za měsíc končí. Mohu Vám dát svůj e-mail a řešili by jsme to přes mail?

Obrázek uživatele TheALuminium

Já bych doopravdy radši toto řešil přes poradnu, od toho to tady je a přes maily mi to nepřijde o moc rychlejší, jedině Vám mohu dát ICQ číslo, kde Vám mohu poradit a poté sem napíšu rozuzlení a uzavřu téma, ale nedělám to moc rád ...

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Ok...žádný problém. Chtěl jsem Vám totiž poslat odkazy na obchody v nichž nakupuji a nechtěl jsem dělat reklamu, nebo tak něco :-)

Takže problém jsem Vám osvětlil, tak mi tedy něco navrhněte. Něco co je cenově dostupné. Jen pro úplnost dodávám, že PC je teď v pořádku a větrák přede jak malé koťe :))

Obrázek uživatele TheALuminium

Odkazy mi samozřejmě můžete poslat to jste myslel zcela správně, ale pokud Vám vše chodí tak není asi potřeba něco dále řešit, nebo chcete ještě něco nabídnout?

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Ano, chtěl bych slyšet nějaký nápad...nechci nic ponechat náhodě. Předem díky

Obrázek uživatele TheALuminium

Já mám nejradši značky chladičů Zalman a Thermaltake, takže nabídnu něco od nich popřípadě od jiných, pokud budou zajímavé:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=29998
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=36929
tyto chladiče jsou velmi účinné a kvalitní, ale pokud byste radši něco cenově přijatelnějšího tak asi tento:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=45041

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Včera jsem byl reklamovat kartu a v prodejně mi řekli, že to může být i špatným napájením karty, což se mi zdá trošku divné....To by přece nedrhnul a nehlučel ten větrák?

Ptal jsem se, jestli by byli schopní mi na kartu nainstalovat nový větrák. Oni mi řekli, že ne, protože prý na tyto karty se montuje speciální větrák. Nějak jim nevěřím....Nakonec mi řekl, že mi větrák promaže a to je všchno :-(

To mě přimělo k rozhodnutí, zda raději neinvestovat do nové grafické karty. Nechci se každé ráno modlit při zapínání PC, zda mi půjde nebo ne. Ceny karet do AGP slotu jsou celkem slušné. Co si o tom myslíte Vy?

Dřív jsem sledoval vývoj hardwaru ale dnes na to již nemám čas, tak nevím, zda jít do ATI nebo zůstat u nVidie. Už se to může zdát nudné, ale prosím Vás (snad) o poslední radu v cenovém rozpětí 2000 - 3000 Kč, víc do tohoto "šrotu" již investovat nechci.

Obrázek uživatele TheALuminium

Jasně, AGP karty se stále vyrábějí, takže je z čeho vybírat. Nejradši bych Vám doporučil ATI, ale v této cenové relaci nejlépe vyniká ta nVidia, ale v podstatě dnes je už nejlepší koupí nVidia. Pokud hrajete hry, tak vlastně všechny hry mají podporu pro grafické karty s čipem od nVidie. Když jsi všimnete loga nVidia skoro v každé druhé hře. Tak to logo tam není nadarmo. Znázorňuje to podporu těch karet, ale to vůbec neznamená, že jsou snad horší než ATI. Já mám ATI rád, ale v vlastně lepší zkušenosti jsem měl vždy s nVidií. Takže tuto kartu bych Vám doporučil :
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=42839

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Tak to jste mi přesně kápl do noty.....o této kartě jsem také uvažoval. Takže půjdu asi do ní. Mnohokrát děkuji za rady. Mějte se fajn a zdravím Vás.

Obrázek uživatele TheALuminium

Tak to jsem rád, že jsem mohl být nápomocen :-) tak uzavírám téma
LOCK