Problém se základovou deskou

Dobrý den, měl bych problém se základovou deskou. Mám typ A7V400-MX.
Slyšel jsem, že tato základka je už zastaralá, a byli by s ní problémy, co se týče úprav. Ale k věci. Mohl bych do něj dát dvoujádrový procesor? Nejsem odborník, ale od známýho jsem slyšel, že když mám výkon 2,5GHz a dám si tam dvoujádro, tak že se celkévý výkon pc zvýší 2 krát, tedy na 5GHz. Je to pravda? Dík moc za odpověď.

Obrázek uživatele treeter

Dobry vecer, nejsem sice profik, ale snad se nebudu mylit.Ta zakladni deska je uz hodne stara a pokud se nemylim nejsou s ni kompatibilni zadna 2-jadra (Myslim ze uz se ani zadne procesory na tuto desku nevyrabi). Nevim na co ten pocitac pouzivate, takze nemuzu nic doporucit. A co se 2-jadrovych procesoru tyce - to ze maji 2 jadra neznamena ze se vykon take zdvojnasobi. Ale jak uz jsem rekl, nejsem profesional.Radeji si pockejte na dalsi odpovedi, mohu se mylit.

Obrázek uživatele tatik

Pokusím se Vám odpovědět velice jednoduše. Případné dotazy zodpovím
1. U základní desky je pro procesor nejdůležitější tzv. patice. V případě výše zmiňované desky je to SOCKET A, nebo-li 462. Tím je dáno, že tam mohou být procesory firmy AMD. Pokud pohledáte, najdete i jaké.
2. To, že jednojádro nahradíte dvoujádrem, neznamená zvýšení rychlosti zpracování dat o 100%. Data ke zpracování musí být rozdělena, ... .Obecně je problematika více jader (procesorů) složitější. Pokusím se to přirovnat k autům. Budete-li mít nákladní automobil, přepravíte jisté množství nákladu za daný čas. Koupíte-li druhý automobil, neznamená to, že přepravíte ten samý náklad za polovinu doby.
3. Pamatuji-li si dobře, pro SOCKET A se dvoujádra nedělala, resp. nebyla.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

přesně tak.. pro soket A byl nejvýkonnější Athlon XP 2000+, okud se nemýlím..
Já ti mohu nabídnout Sempron 2000+..

CO se té tatikovo teorie týče, ono, dá se to vzát takto, ale dá se také namítat, že dvojnásobný náklad přepravíte za stejnou dobu.. tj pokud aplikace umí využít dvoujádro )případně vícejádro), práce je rychlejší.. ovšem záleží na aplikaci a na účelu užívání PC..

Obrázek uživatele DMC.MotoBiker

Já mám zato, že pro Socket A byl nejvýkonnější AMD Athlon XP 3000+, nebo možná až 3200+, pokud se nemýlím, ale 2800+ byl určitě... :wink:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ano, máš pravdu :) já jsem nikyd víc než toho Athlona 2000+ neměl, takže nemohu soudit, v době, kdy tyhle procesory byly aktuální jsem se o PC ještě nezajímal.. každopádně takové kousky už dnes seženeš opravdu jen těžko.. to spíš tu 2000+..

Obrázek uživatele DMC.MotoBiker

No to je pravda :D , sám mám PC s Athlonem 2000+, a nějaký rychlejší jsem do něj sháněl opravdu dlouho a bez výsledku, pak mi ale došlo že to nemá smysl, protože je lepší (levnější) přejít na celou novou desku... :))

Obrázek uživatele Hubený Josef
[34548] chápu

JJ chapu, takže s procesorem sem to už pochopil. Takže asi bude lepší koupit rovnou celou základovou desku i s ostaním komponentama, rovnou novej sestavenej pc. To pc by bylo spíše herní, ale co se týče toho mýho pc, tak se mi tam rozjede half-life 2 na skoro plný detaili, ale třeba test drive unlimited, už ne.

Obrázek uživatele DMC.MotoBiker

No pokud máš desku se Socket A, tak ta má asi AGP slot pro grafárnu, a když koupíš desku se slotem pro dvoujádro, bude mít už nejspíše PCIE, takže zjednodušeně řečeno z toho starého PC se nedá použít téměř nic... 8-)

Obrázek uživatele psychocowboy

tohle snad ani nema cenu resit... je to jak kdybys do trabanta kupoval nove kozene sedacky... nema cenu upgradovat neco, co ma zivotnost nanejvys rok... posetri penize a kup nove zelezo... cokoliv dneska koupis, i to nejlevnejsi, bude 10x vykonejsi nez toto haraburdi...


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.