Problém s grafickou kartou a rozebráním notebooku.

Zdravím.
Bohužel nevím jestli můj problém číslo 1 spočívá v softwareu nebo hardwareu. Mám notebook od těchto vánoc, tudiž půl roku Acer TravelMate 5742ZG (Zde info o něm http://www.acer.cz/ac/cs/CZ/content/model/LX.TZE02.005 ). Občas se mi stane, že když hraji nějákou hru, tak se mi hra zasekne a musím ji zhodit na lištu a zpět, aby jsme mohl pokračovat. Většinou si přitom pouštím na youtube hudbu (ale děje se to i když nic nepouštím) a když to stáhnu na tu lištu tak je tam v tom přehrávači na youtube místo klipu zelená výplň. Přitom se mi v levém dolním rohu objeví bublina s něčím o tom že Ovladač AMD Přestal pracovat ale byl obnoven. Ovšem stává se to většinou, když je notebook teplejší. Kdysi jsem trochu v ati catalyst control center nebo jak se to jmenuje zkoušel změnit kvalitu zobrazení detailu v hrách a tak. Hrál jsem třeba půl dne a moc sem mu odpočinout nedal . Jestli se třeba nestalo že se přehrála grafika a trochu se nepoškodila nebo tak. Moc se to nestávalo, když jsem neměl novější ovladač. Je možné že čím je ten ovladač novější, tím je pro ten notebook náročnější? Také jsem někde četl, že problém může být tím že je notebook vevnitř zaprášený a tudiž se grafika moc dobře nechladí. Proto jsem jej chtěl rozebrat a vysát. Vše však odšroubuji ale nejde to rozebrat. Neumíte to prosím někdo, nebo neseženete manuál?

Zde je obrázek:

Děkuji předem za každou smyslnou odpověď

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ano, je možné, že se přehřívá grafika a snadno to ověříme.
Stáhni si MSi Afterbutner a Kombustor ( http://event.msi.com/vga/afterburner/download.htm ), nastav nejvyšší kvalitu a zapni Burn-in test stability.. Buzeruj grafiku tak 15 minut a sleduj teplotu na grafu (v okně kombustoru klávesa T, jinak Afterburner).. Počítám, že rychle skočí na 80°C a půjde vejš, nepouštěl bych to nad 95°C, resp v té chvíli ti to začne nejspíš dělat stejné potíže, jako máš.. Pak sem nejlépe hoď screen.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel
[59746] Odpověď

Omlouvám se, ale je to na mě moc složité :)) na jedné poradně mi řekli ať si stáhnu HW monitor, a ten mi při spuštěné hře ukazuje tyto teploty http://i51.tinypic.com/2e6ddv6.png

Každopádně když mi popíšete programy které jste tu psal a podrobněji mi vysvětlíte co mám udělat tak to zvládnu :)

Obrázek uživatele MBlask

U staršího notebooku jsem měl stejný problém po přechodu na W7, řešil jsem to přechodem na ovladače Omega drivers. http://www.omegadrivers.net - to by řešilo kolizi ovladače

Při náročném zatížení by se měl notebook nebo spíš jeho chladič rozehřát. Pokud chladič zůstane studený i při zátěži je možné že špatně doléhá pasta nebo tak.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Stáhni tn soubor, odkazovaný v levém sloupečku zeleným tlačítkem. Spust a nainstaluj MSi Afterburner, spust ho.. svítí tam 2 okna, jedno plné grafů.. to chci na screenu později vidět..
Spust a nainstaluj Kombustor, spust program v režimu DX11 (start -> programy -> někde tam bude kombustor dx11 launcher).. Nastav rozlišení dle tvého monitoru, odklikni fullscreen, nastav AntiAliasing na nejvyšší číslo (to upe dole), zaklikni Post Fx, nebo tak něco a stiskni to tlačítko Burn-in které je v okýnku Stability testu.. Oni to teď nějak překopali, nechce se mi to teď stahovat a instalovat :D Prostě se ti ukáže velké okno a tam se bude dost sekaně točit nápis MSi, grafika se začne ohřívat, poznáš to na grafu GPU Temp v Afterburneru.. po 15 minutách print a nahraj..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel
[59749] odpověď
Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ahá, nemáš stažené DX11 SDK.. vygoogli si to, najdeš to na stahuj i slunečnici.. nainstaluj a restartuj počítač..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Jestli myslíš directX tak ten mám a ten noví 11 :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Myslím, ale nemáš, jeho součást ti chybí. Mohl by jsi v chybě zmíněné .dll stáhnout na netu a dát do složky C:/Windows/system32 ale postačí, když ten kombust pustíš i v jiném režimu.. Zkus DX10, zkus DX9..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Jaká je normální teplota mé grafické karty? Jinak už sem na t možná přišel proč mi to noťas neutáhne. Ovladače sem stahoval se stránek ati ale správně by jsem je měl stahovat ze stránek výrobců noťasu (acer.cz) přímo pro můj noťas. Teda jestli se nemýlím?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Mýlíš.. Právě v případě grafik je nejlepší stahovat z ati.com (resp stránka AMD na kterou to přesměruje), protože výrobci to nemusí aktualizovat, zatímco ATi/AMD to aktualizuje každý měsíc..

Ideálně do 80°C, do 90°C se to dá přežít, nad 95°C je nebezpečné a nad °05°C smrtelné..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.