Problém s frekvencí operační paměti

Zdravím koupil jsem si tuto zakladní desku ASUS P7P55D-E a do ní tyto paměti
Kingston HyperX Blu XMP 4GB (kit 2x 2GB) 1600MHz. Prodejce u desky uvadí podporu pro paměti 2200 (OC) / 1600 / 1333 / 1066 MHz. Ale mě paměti jedou jen na 1333hmz díval jsem se v biosu dále je v biosu jen nastavení 800hz .. max 1333mhz musí se někde ta frekvence odemčít nebo jak nastavit těch 1600mhz děkuji za každou odpověd

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

každá deska má jiný BIOS, ale někde je tam volba "jump free memory configuration" atd a tam bude volba vyšší frekvence RAM.. pro jistotu koukni na nálepku na RAM, zda jsou opravdu 1600MHz.. případně deska je může blbě detekovat a pokud máš nastavenou frekvence "auto" tak jim přiřadila 1333MHz.. někde se to tam nastavit dá.. můžeš BIOS nafotit a kouknem..

Obrázek uživatele kudla






Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

a jaký máš procesor? Intel totiž v nových procesorech má řadič pamětí v sobě a pokud procesor nepodporuje víc jak 1333MHz, tak je tam prostě nedostaneš..

Obrázek uživatele kudla

tady te procák tam mám
Intel Core i5-760 BOX
procesor, socket 1156, frekvence jádra 2.8GHz, cache 8MB, quad core, jádro Lynnfield, Virtualization Technology, Turbo Boost, Enhanced Intel Speedstep, TDP 95W, boxovaný s chladičem

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

myslel jsem si to.. i oficiální specifikace na http://ark.intel.com/Product.aspx?id=48496 dokazují, že podporuje nanejvýš 1333MHz paměti.. holt jsi koupil špatně.

Obrázek uživatele kudla

škoda a poznal bych ten rozdíl rychlosti na něčem? hry atd? :-(

Obrázek uživatele Peca

Některé desky povolí nastavit i více možností děličky (u této desky by to mohlo jít-u normální P7P55D to myslím jde), stačí si pohrát s biosem a to s těmi kolonkami v druhém obrázku. Teď na to nemám čas, ale zejtra mrknu na manuál a napíšu ti co tam přesně změň, když to do tý doby někdo tady nevyřeší.

Dál jde ta frekvence zvednout taktování procesoru, tím se přetaktují i paměti.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

taktování těch nových intelů je pro mě docela španělská vesnice, takže raději nebudu nic moc říkat.. ale co jsem tak počítal, Intely jsou často dost háklivé, větší přetakt a u to zvdávají.. není radno nutit je na vyšší frekvenci.. je tam sice dělička na paměti, ale celkově paměti u těch Intelů nejdou moc taktovat, řadič to nezvládá a jelikož je v procesoru, tak to procesoru samotnému neprospívá.. i7 jdou lépe, ale i5 jsou prý citlivé..

Obrázek uživatele Peca

Provádí se tedy v menu Al Tweaker Menu

Tvoje paměti mají XMS profil, takže ti bude stačit v kolonce
Al Overclock Tuner změnit na X.M.S a měly by se ti automaticky paměti nastavit. Některé paměti mají více profilů XMS, tak si pak případně vybereš pro tebe vyhovující. Samozřejmě je pak dobré použít memtest86+ (vygoogli, 4.0 je myslím poslední verze) pro ověření stability.

V případě, že nefunguje XMS profil optimálně (může se to stát), tak je možné místo XMS nastavit D.O.C.P. to je už trochu složitější. Pak musíš provést další nastavení tzn. přidá se ti další kolonka (DRAM OC Profile), kde nastavíš frekvenci (1600) a pak zkontroluješ časování (v kolonce DRAM Timing Control) dle specifikací pamětí. Potom je dobré okouknout napětí na paměti a nastavit jej na to co mají paměti na daném nastavení (DRAM Voltage) a to max do 1,65V.

Další možností je nastavit Al Overclock Tuner na manual, ale to už je ještě složitější.

To Tobi: i5 jsou na taktování skvělé, na 760 se dá na dobrém vzduchovém chlazení přejít přes 4 GHz (přetakt o 50% podle kusu), ale to už je trochu alchymie. Ke stabilním 3,6GHz však to není nijak moc složité.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

To Peca: taktování procesoru samotného jsem neměl namysli.. měl jsem namysli taktování právě integrovaného řadiče pamětí, tedy přetakt pamětí na 1600MHz.. ten je také vpohodě?

Obrázek uživatele Peca

U klasického Déčka to funguje na to XMS vpohodě, tedy s jinými pamětmi, ale Kingston je v tomto spolehlivý tak by to jet mělo. A kdyby ne, tak se s tím dá vždy trochu pohrát a jede. :???:
Tato deska má 2 samostatné fáze pro řadič pamětí, takže tady problém není. :cool:


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.