Přelozdělení HDD po Upgrade Visty ...

Kolega chce, abych mu provedl Upgrade Visty Bussines na Win7 Premium a abych mu přerozdělil HDD 250 GB na 2 "rozumně" veliké oddíly.

Rozumně veliké píši proto, že v jeho notebooku Lenovo TP R500 s čast. předinstal. OS Vista má HDD tuto skladbu:
C - SW-Preload = 211,89 GB
Q - Lenovo = 19,54 GB
S - SERVICEV003 = 1,46 GB

Kolega by chtěl nově původní odd. C přerozdělit na oddíl o velikosti třeba 60 GB /C/ a na oddíl D o cca 151 GB.

Předpokládám, že po přeinstalaci, po přechodu na Win7, že tento OS bude již cele soustředěn do složky C a že by nemělo být problémem zmenšení původního odd. C /cca 212 GB/ na menší oddíl + vytvoření nového odd. D.

No a mě by zajímal zajímal váš názor na to, zda po Upgrade Visty na Win7 půjde provést toto přerozdělení /jednoduše/ na př. pomocí nástroje Windows, který je součástí služby Správa disků ...
Tento postup byl popsán v PC radách č. 17/2009

Nebo bude třeba provést toto přerozdělení nějakým jiným programem a ... a lze také očekávat nějaké další problémy ???

Velké díky za názory a za doporučení :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

upgrade je "pro blbce".. jeho jediná "výhoda" je že nepřijdeš o data.. jenže funkčnost systému je pak horší.. je v tom brodel a tak..

chceme funkční systém W7, který je dost parádní, tak nač ho takhle kriplit..

zálohuj na flashdisk všechny kolegovy data, nabootuj instalačku W7, pomocí tamního SW odstraň na disku všechny oddíly a vytvoř nové - 50, 136 a 50.. tak to mám momentálně já.. těch 136 je přibližně - prostě kolik ten disk místa dá..

na 50tku nainstaluj OS.. dále pak ať na ni dává programy.. a 130tce mam hry, na 50tce pak ostatní data..

Obrázek uživatele Stinger

A jde to provést i v situaci, kdy Vista Bussines byla do notebooku při jeho koupi již častečně předinstalovaná a pak se doinstalovala z k PC přiložených CD ???
Majitel notebooku si zakoupil Retail Upgrade Visty Premium ... jedná se tedy o rozdílnost verzí Visty a Win7 a tak nepůjde provést prostou Upgrade, ale jen čistou instalaci - snad je v instal. nabídce jinak pojmenovaná.
Ježto se jedna o Upgrade, tak nejde provádět formátování HDD ...

Můj dotaz hledá odpověď na to, zda po takto provedené instal. Win7 půjde pro vytvoření odd. D /a zmenšení C/ program, využít možnost, která je nabízená ve Správě disků jak Visty, tak Win7 ...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no.. přiznám se že nenvím, jak probíhají ty upgrady, ale myslím, že zákazník dostane funkční product key na W7.. tedy pak může danou verzi W7 nainstalovat z jakékoliv instalačky (pokud ji nemá) použitím daného kódu..

co se týče správy disků, ano, mělo by to jít, změnit velikosti, avšak ne tak uplně a přesně.. ale dá se s tím pohrát, změna velikosti disku tě o data nepřipraví.. avšak nepujde si s tím pohrát tak přesně.. zkus to, fantazii se meze nekladou..

to že je tam systém předinstalován je naprosto nepodstatné.. otázkou je, zda si upgradovaná vista nebude stěžovat na změnu těch dvou oddílů - ty jsou vytvořeny pro zálohy systému.. sice většinou nefungují, ale stejně je tam výrobci dávají :D

Obrázek uživatele Stinger

Díky za vaše názory a za doporučení ...
A pro úplnost uvádím výsledek mého snažení, kterým byla přeinstalace notebooku Lenovo Thinkpad R500 a to z Visty Business na Win7 Premium = jedná se o notebook ne již mladého pána - nadělil si ho k loňské 80-tce.

Dopadlo to takto:
- Upgrade samozřejmě nešlo provést = rozdílnost verzí Visty a Win7, takže byla provedená čistá instalace Win7, která byla bezproblémová.
- Přáním majitele notebooku bylo rozdělit jediný oddíl HDD /220 GB/ na 2 ... využil jsem k tomu nástroje, služby ve Správě disků Win7 ... bohužel k značné blokací prostorů na C - velký "objem GB" má i složka Windows.Old - umožnil program vytvoření dalšího oddílu /D/ jen o velikosti pouhých cca 33 GB, není to moc, ale lepší, než nemít kromě C žádný další oddíl na HDD.

- Po nainstal. min. počtu programů potřebných pro začátek využívání PC jsem zjistil ve Správci zařízení, že nejsou, že chybí ovladače pro Řadič jednoduché komunikace pro sběrnici PCI ... v důsledku toho nejde tlačítky na panelu notebooku ovládat hlasitost zvuku ... ale jen "ručně" přes vstupy v Ovládacích panelech ... tam je také služba pro řešení podobných problémů, která mě dovedla až na str. technické pomoci Mikrosoftu ... ale tamní obsáhlý popis je jen v angličtině a tak majitel notebooku má za "domácí úkol" přeložit text zmíněných doporučení a pak SNAD zjednáme nápravu ...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

takže: před tou instalací jsi měl disk prostě formátovat a disk rozdělit ještě před počátkem instalace (což jsem říkal předtím), tím by jsi se vyhl těmhle problémum.. co ty na to udělat to znova? :)

normálně si skoč na stránky výrobce NTB a stahni a nainstalujs VŠECHNY ovladače hardwaru cot amjsou.. pro grafiku je stáhni speciálně ze stránek grafiky ( www.nvidia.com )

hmm, v 80 používat NTB považuji za zázrak, když vidím IT úroveň mých rodičů a prarodičů :D


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.