Přehřívání základní desky

Dobrý den,
mám dotaz ohledně přehřívání zakladní desky u notebooku. Potřebovala bych její teplotu snížit, nebo jsou takové teploty ještě v mezích?. Při běžném nic nedělání je teplota od 60° a víc, výrobce uvádí 30-40°. Nutno podotknout, že pod notebookem se nehromadí teplo. Je na chladící podložce. Teplota pevného disku je ok, cpu kolem 45 až 50°C a víc. Při zapnutí podložky teplota klesne jen o pár stupňů. Při 100% zátěži ( spuštěn test systému AVG, spybot, speedfan, net, speccy, přehrávač) po dobu 30 minut speedfan vykazoval hodnoty Základní desky 74°, jednotlivá jádra dosahovaly teplot do 66°. Otáčky ventilátoru nad 4500. Opět po zapnutí chladící desky jen pár stupňů dolů.
Notebook byl před dvěma měsíci vyčištěn, vyfoukán. Teplota se i tak v podstatě nehla. Windows též přeinstalován a zbaven "havěti". (pravidelná údržba)

Model/sestava
Asus M51Va
grafika ati radeon hd 3650
základní deska/chipset Socket 478/intel PM45
CPU - Intel Mobile Core 2 Duo P8600 @ 2.40GHz
OS win 7 64bit
RAM - 4096MB

Ještě musím podotknout, že zátěžový test byl pouze zlomkem skutečné zátěže. Běžně je 100% vytížení několik hodin pod náročnými programy.(RSTAB,RFEM,REVIT+další) V průběhu psaní tohoto popisu je motherboard 63° a teploty obou jader jsou těsně pod 60°.(Běží AIMP,Speccy, net,speedfan a běžný programy v pozadí - antivir, firewall, apod.) Vytížení je 30%, otáčky 4500.
Vím, že vlákna na podobná témata a články se najdou všude, ale bohužel pro mě jsem nenašla zatím ten správný. Co jsem zatím vyčetla bylo vyčistit nb, aktualizovat co jde, což mám (pravidelná údržba).
Potřebuju notebook dát do formy, jestli půjde, protože až jej položím na lavici, a budu pracovat bez chladící podložky , tak se mi nejspíš uvaří.

Předem děkuji za rady a názory.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

A je NTB zvenčí opravdu horký? Na senzory se ne vždy sá spolehnout a řekněme, že u NTB jsou vyšší teploty tak nějak normální.. Pokud nejdeme ke kritickým 90°C u procesoru a grafiky, tak se to dá ještě vydejchat.. Pokud říkáš, že je vyčištěn, tak asi prachem to nebude, ale je možné, že teplovodivé pasty mezi čipy a chladiči jsou vypečené a při čištění nebyly vyměněny -> chtělo by to nasadit nové pasty..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.