Přehřívání procesoru - hlučnost větráku

Dobrý den, mám problém s hlučností větráku na procesoru u notebooku (HP Pavilon dv6-1235). Asi to souvisí s přehříváním, protože někdy teplota při využití procesoru asi 100% vystoupá až na 85 stupňů, při využití asi 75% procesoru je to 70 stupňů a víc ...to je celkem vysoký. Je normální, když zapnu notebook (je úplně vychladlej) tak aby hned byla teplota procesoru 50 stupňů? Při využití asi 5% to má taky okolo 50 stupňů. Tak co myslíte? Notebook se vůbec nevypíná ani nic podobnýho, ale štve mě, že je strašně hlučný ten větrák a běží pořád stejně hlasitě ať už jede notebook 5 hodin nebo hned po zapnutí. Je možný, aby se při dlouhodobém přehřívání (notebook mám přes 3 měsíce) nějak poškodil ten větrák a teď to tak pojede pořád? Pomohla by mi chladící podložka? Kdyžtak dík za odpovědi.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

chlazení je u NTB vždy velký problém, ale ta teplota je opravdu vysoká.. zda by chladící podložka pomohla poznáš snadno - trochu mu vyvětrej, třeba foukni studenym fénem směrem kde má chladič nasávání.. celkově ho ochlazuj a dobře odvětrávej a uvidíš co to udělá s teplotou.. pokud máš NTB zapadlej v peřinách, není se čemu divit :D
druhá možnost je že chladič je už poměrně ucpaný prachem..

Obrázek uživatele Cristiano

Notebook mám normálně na stole a je pravda, že když ho z něj zdělám a umožním aby bral víc vzduchu tak teplota o něco klesne, ale jen asi o 10 stupňů, ale stejně větrák jede ve stejné frekvenci. Prachem to asi nebude - když NTB nepoužívám tak je schovanej v obalu a zas tak dlouho ho nemám. Dělal sem test přes OCCT a po 3 minutách zatěže na 100% teplota vystoupala hned na 80 stupňů (když začal test tak teplota byla asi 55) a test tím vlastně zkončil protože teplota byla hodně vysoká...jako kdyby to nestíhalo chladit prostě :shock: i přesto že to pořád větrá naplno a tím je to tak hlučný..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

to bude nejspíš ten prach.. záleží kde ho používáš.. bohužel to NTB se lze blbě dostat, musíš ho rozebrat a to by se jednalo o ztrátu záruky.. bylo by nejlepší zkusit servis - todle by ti měli zkouknout zdarma, případně vyčistit..

je ale možné, že to prechem není, ale čím by to mohlo být?..

no těch 10 stupnů je dost, při 80 to znamená 70 :D

test skončil? to jako že to přestalo testovat po dosažení této teploty?

Obrázek uživatele Cristiano

Možná jo, ale používám ho jen doma v pokoji a mám ho 3 měsíce...tak nevím. Přes 80 stupňů to má jen při plným vytížení ale tím neříkám že je to OK :)) Normálně to má tak 50-60 st. ale nevím kolik by tak měl mít NTB teplotu když při vytížení CPU do 10%
Jojo ten test měl jet hodinu ale po dosažení teploty 80 se ukončil a vyhodilo mi to křivku a napsalo že kritická teplota CPU

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no vzhledem k velikosti chladiče NTB a možnostem chlazení je těch 50°C pořád ještě normálních..

Obrázek uživatele Cristiano

Horší je že těch 50 mám jen když zapnu NTB a je úplně vychladlej :)) a jinak když něco dělám tak 65-85 ..podle využití CPU. Kdyby to byl nějakej starej NTB tak je to jedno, ale když je skoro novej..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tam je to prostě o tom že to chlazení je neefektivní.. buď je to vlastnost - i muj ATOM procesor se hned ohřál na nějakých 40°C, které měl když vůbec nic nedělal.. 65°C je jeho normální pracovní tepltoa.. ovšem u atomu je chyták v tom, že jen těžko na něm lze něco dělat aniž by vytížení kleslo pod 30% na déle jak desetinu vteřiny :D

takže buď je prostě normálné, že má hned po startu 50°C, nebo je prostě ucpanej chladič.. a pokud je chladič studenej (což asi neni, když větrák furt fouká), tak je odpálená pasta mezi chladičem a procesorem..

jiné vysvětlení bohužel neexistuje.. přeber si to jak chceš.. pokud se CPU poškodí následkem přehřátí za normálního provozu při dobrém větrání, je to reklamací krytá závada.. pokud je odpálená pasta, také je to reklamací kryté.. pokud je ucpaný, je to tvůj problém.. v každém případě rýpat v tom díky záruce nesmíš, takže pouze servis, ať se na to kouknou.. víc ti nemohu poradit..

Obrázek uživatele Cristiano

Dík za rady :-)
Studený je to jen na tom místě, kde větrák nasává vzduch(tam kde je prostě přímo ten větrák)...jinak tam, kde to vyfukuje tak je to horký.. Nejsem zase takovej profík, že bych poznal že by mohla být odpálená pasta.. Nikdy sem o té pastě moc neslyšel takže nevím jakou má životnost nebo jaký jsou příčiny atak :shock:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no příčiny jsou všelijaké.. největší příčinou je asi náhoda :D nebo spíš okolnosti.. prostě někde pasta je nanesená blbě, jinde jsou velké vůle a teploty a pasta se odpálí atd.. to ale musí zkontrolovat servis výrobce..

odemě je to asi vše.. :shock:

Obrázek uživatele Cristiano

OK tak uvidím, možná zkusím koupit podložku(ta se nikdy neztrati) a když to moc nepomůže tak servis.. :-)
Fakt ještě jednou moc dík za info a čas :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no otázka je zda není podložka vyhozený financ.. :)

Obrázek uživatele Peca

Dal bych to na ten servis rovnou. Jestli je špatná pasta či chladič plnej prachu, tak bez otevření to nezjistíte.

Obrázek uživatele BlueSpirit

které jsem už měl. Okamžik že se to začne přehřívat přijde jednoho dne u každého notebooku. A je jedno, že notebook schováváte do obalu - on nasává vzduch právě během práce, je to v pricipu vlastně vysavač :-)
Velmi časté je zacpání mřížky chladiče prachem - třeba Acer lze většinou poměrně snadno otevřít na spodní straně a chladič je krásně přístupný. Já z něj takto tenkrát sundal z chladiče úplný filc, 2mm prachu v tuhé vrstvě. Od té doby je tichý a v pohodě už přes rok.
Pokud snadno otevřít nejde - což je možná váš případ - tak lze doma zkusit ten prach vysát vysvačem - přiložit trubku přímo na mřížku odkud normálně vychází teplý vzduch, místo na mřížce okolo trubky ucpat pro zvýšení tahu a luxovat ;-).
Toto jsem použil právě u HP, mám nyní Probook a ten rozebrat je vážně složitá operace, navíc k tomu potřebujete vhodnou sadu šroubováků. Dostal jsem se maximálně k větráčku, když jsem sundal klávesnici, skrz který jsem se také pokusil prach vysát. Dál jsem bál jít, abych něco nepolámal. Zdá se ale že to pomohlo, od té doby mám klid.
Že by byla špatná pasta mezi procesorem a chladičem na něm je také možné, ale to je fakt práce pro specializovaného technika.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.