Přehřívání Procesoru

Zdravím. Mám takový problém ohledně přehřívání procesoru. Nedávno sem se přestěhoval a chytře sem si v tuhle krásnou roční dobu postavil pc vedle topení. Samozřejmě mi tak po týdnu začal házet velice časté výpadky až nakonec se ulomila páčka co držela chladič k procesoru. Nějak sem přidělal zpět chladič k procesoru a prohlížel na biosu teplotu Cpu. Ups 107 Stupňů, tak jsem raději hned pc vypnul. Navíc začala(doufám že to tak není furt) svítit zelená dioda na základní desce. Jelikož jsem potřeboval nutně pc zapnout, chladil sem ho větrákem apod, ale při naskočení do Xp mi to hodilo chybu ve stylu "Nepodařilo se načíst Bitmap" či něco takového.

Nicméně bych teď potřeboval poradit s volbou chladiče na procesor Athlon 6000+, Základní deska MSI něco (upřesním co nejdříve, nechce se mi moc pc zapínat raději). A taky pokud by byla možnost zjistit, jestli je pc nějak závažněj poškozen aniž bych ho musel dávat do servisu nebo tak... ta dioda mě nějak znepokuje. Btw nejsem nějaky Hw specialista, takže pokud by to šlo vysvětlit nějak aby to pochopil i idiot, byl bych rád:)

Díky moc za odpověď

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ta dioda znamená, že procesor je smrtelně poškozen a destrukční mechanismus je aktivován, stačí stisknout červené tlačítko a je konec :)) žertuju, je to (běžně) dioda, siganlizujíc, že zdroj je zapojen do desky a je pod proudem - tedy napájení desky - abys na ní nehrabal, dokud dioda svítí

těžko říct, co máš, ale počítám socket AM2.. takže bych koupil AC Freezer 7 Pro, pokud se ti bude vejít do skřně.. 107°C je fakt moc a pokud tak běhal delší dobu, nedělá mu to dobrotu, a kdoví, jestli neměl víc, když měl tohle v BIOSu (bez zátěže).. nad 110°C by měl mít vypínací mechanismus (i když standardně bývá na 95°C), ale očividně i ten je vypnutý v BIOSu..

mezi chladičem a procesorem je teplovodivá pasta.. pokud jsi ji porušil, setřel nebo tak něco, chladič víceméně nemá smysl, nemá funkci.. i když ho jen odlepíš a přilepíš, vznikne tam tolik bublin, že efektivita a smysl padá..
na novém chladisku je pasta přednanesená, takže jen očistíš technickým benzínem povrch procesoru a na prvnípokus přitiskneš chladič a zajistíš.. nejlépe ve dvou, aby ti někdo ten chladič držel, aby se ani nehnul do doby, než ho zajístíš..

ověřit, zda CPU neshořel, nebo není velmi poškozen, je velmi těžké, ale chápu, že pokud je, nemá smysl kupovat chladič, ale rovnou celý počítač.. ale pokud nemáš teplovodivou pastu v tubě, abys ji nanesl a zkusil tam nějak dostat ten chladič, tak máš nejspíš smůlu.. :o

Obrázek uživatele Michal Čížek

Já bych to stim chladičem risknul, jestli i ted po zapnutí začne PC startovat, alespon teda BIOS. Dál by se vidělo a pokud by nastala situace koupe nové desky, tak ten chladič by se použil na novou desku, samozřejmě s novou teplovodivou pastou. Takhle to opravdu vypadá, že chladič vůbec na procesoru nesedí.

Obrázek uživatele Shimmy

Takže... Počítač jsem položil k otevřenému oknu což mi udržovalo teplotu procesoru, aniž by se pc vypl a já mohl zjistit nějaké informace. XP jede naprosto v pořádku bez nějakych komplikací. Jen mi to napsalo že se museli obnovit nějaké věci či co, ale nějaky větší problém sem nenašel. Stáhnul jsem everest a zjistil základní desku. Všechny ty udaje sem vyfotil.

http://img257.imageshack.us/i/101214190740.jpg/
http://img638.imageshack.us/i/101214191424.jpg/

Jinak jsem červeně označil ulomenou pačku kvuli které nejspíš chladič přestal fungovat tak jak má. Pořizovat si jen ten spodek na chladič se mi nechce, jelikož se jedná o hodně hlasitý a né moc kvalitní chladič, takže bych si raději pořídil uplně nový. Takže bylo by možné doporučit Nějaký Kvalitní a nejlépe tichý, který by seděl na desku a máte sním zkušenosti? Jinak bude potřeba k tomu větráčku dokoupit i tu černou věc na které je postaven?

A ještě taková věc. Chtěl jsem trochu vylepšit výkon počítače. Mám Athlon 6000+ Nvidia Geforce 9600gt a 2gb ramek. Přemýšlel jsem nejlevnější by bylo aspoň dokoupit si ještě jednu 1gb ramku. Podle fotky co sem vyfotil by mělo jít poznat jestli se tam ta ramka vůbec vleze, nebo ne? Ten socet je nějak žlutě zabarven a já nevím jestli to je na ramky nebo jak tak se radši ptám.

Btw. TOBiAS příště takovou větu prosím nepsat. Když jsem začal číst ten příspěvek tak první co mě napadlo je jestli ta m nějaké červené tlačítko je a jestli jsem ho omylem nestiknul :))

Jinak díky za pomoc pánové jste supr a moc si vaší práce vážím.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

to byl účel :eek:

a sakra! říkáš, že ten černý kousek je ulomený?! nemám ale ponětí o tom, zda by se dal koupit samostatně, všechyn chladiče se přichytávají na něj! to bude vědět kolega, jestli se to nedá někde sehnat a jak to přidělat (jesli je to šrouby? nejsem si jist, zas tak moc jsem tuhle část desky nevnímal), každopádně chladiče se dodávají bez toho..

detekce desky selhala, ale jedná se o desku AM2, takže nejlépe brát chladiče rev2, které padnou jak na tuto AM2, tak na novou AM3, která by se koupila jako velý počítač..

ne, vzhledem ke grafice i procesoru, pokud hraješ hry, nemá víc ram smysl a jsou to jen vyhozené peníze.. už takhle jsou v tom shity a jsou to vyhozené peníze.. ale to co tam máš teď, 1GB a dvě 512MB? to se spolu musí taky pěkně hádat.. není šťastná konfigurace, raději 512ky nahradit gigovkou, ale spíš bych koupil nový stroj..

jinak koukám, na procesoru asi moc pasty není a ten chladič, postaven styčnou plochou, pastou potřenou, na pamětích, to je taky fajn fór :))

Obrázek uživatele Michal Čížek

Odšroubuj ten plastovej držák a projdi PC bazary, v některých mají koše se šrotem, tak se optat, jestli nemaj nějaký rosekaný kousek z kterého se to dá sundat.

Obrázek uživatele Shimmy

Mno rád jsem pobavil :)) Nicméně bych měl rád počítat co nejdříve v provozu, takže pokud by se našlo doporučení na nějaky chladič, který by mi určitě seděl, byl tichý, kvalitní, né moc drahý, tak bych byl velice rád. Každopádně by mohl být i chladič který by nepotřeboval ty páčky a připevňoval by se tam nějak jinak, nebo ne? Doufam... Jinak ten "černý držák" je tam přišroubovaný a tuma malou páčku pořád mám, takže by tam kdyžtak šla jen něčím přilepit.. hm?

Například tohle http://www.alza.cz/upgrade-clip-zalman-zmcs1-d59311.htm

hlavně typoznámky dole.. Jak je tamna fotce přidělaný ten chladič, to by docela pomohlo mojí situaci :))

Obrázek uživatele Shimmy

Jinak tam mám určitě 2x gigovku. To třetí vůbec nevím co je :))

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

dobrý hcladič je AC Freezer 7 Pro rev2 (už jsem ho zmínil na začátku), ale pokud chceš něco do budoucna na lepší procík, tak AC Freezer Xtreme rev2 je skvělý..

ne, to co jsi našel, to je pouze dodatek j jinému chladiči, je to jeho úprava, aby sedl na jiný socket Intelu, kde tenhle černý rámec není.. u AMD se víceméně každý procesor přidělává právě na ten černý obchvat.. a u větších chladičů se ještě dotadu dává plechový backplate, aby se to ještě zpevnilo, aby se deska nezlomila pod takovým kulo a pul vážícím chladičem.. každopádně vzhledem k tahu, který je na to vykládán, by tě asi vteřiňák nezachránil.. tohle je potřea nové a přišroubovat (ano, je to šroubované..).. ve staých bazáčích to určitě mít budou, resp nějakou AM2 desku, která to má..

tak to třetí vyhoď.. na ramkách jsou na každé papírové štítky s popisem.. tvůj chladič tam ale určitě nevidím, ty máš klasická BOXový AMD, který na jinou desku (na jiný socket) nepřiděláš ani násilim.. :))

Obrázek uživatele Shimmy

Takže pokud bych si pořídil tento:

http://www.alza.cz/arctic-freezer-7-rev-2-d135346.htm

Tak koukám, že se tam přidělává uplně jinak a tu páčku bych teda vůbec nepotřeboval.. Otázka je jestli na tu desku bude sedět... hm?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

co myslíš tou páčkou? páčka, tedy něco pohyblivého, je na tom tělu chladiče, který máš.. na tom černém u procesoru jsou jen zuby, háčky.. některé chladiče se chytají na ně.. nevím, jak se přidělává 7 pro, ale nebude to odlišné od mého Xtremu, ten má hliníkové vingle se 3 dírami, které se chytí na ty zuby na tom černém obchvatu a nahoře jsou v nich pak díry, do kterých se zašroubuje samotný chladič, který právě má takové "ploutve" do stran, právě jako ten můj.. na všech fotkách je ale pouze na kousku obhvatu pro intely, který má díry rovnou shora se závitem.. to ten AMDčkový nemá.. jenže ten Intelovský se zase k deskám nedodává..

takže bych řekl, že potřebuješ jen ty 3 háčky (na každé ze 2 protilehlých stran) a to je vše..

fotky dokládají
http://www.czechcomputer.cz/uploadimg/USR.879720/485E9EFA64811693C125760... to černé a ten pravý pytlík je jen pro Intel
http://www.czechcomputer.cz/uploadimg/USR.851651/485E9EFA64811693C125760... na spodku jsou ploutve
http://www.czechcomputer.cz/uploadimg/USR.256167/485E9EFA64811693C125760... tohle potřebuješ dát na ty háčky
http://www.czechcomputer.cz/uploadimg/USR.739346/485E9EFA64811693C125760... instalace na AMD socketu AM2+ (dokládá popisek desky HT3.0, dokládající datovou propustnost AM2+ socketu, který se instaluje stejně jako AM2)

Obrázek uživatele Shimmy

áha.. Mě právě chybí ten červený háček u té poslední fotky... Takže akorát "stačí" sehnat si tu černou podložku, u které budou ty háčky v pořádku. Ten chladič by teda měl na 100% sedět na tu moji desku? Já jen abych si byl jistý.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

sedět bude.. ale očividně by ti tam seděl i ten starý.. samozřejmě jeho kvalitu netřeba vyzdvihovat :)) a kupovat pastu za 200, to rovnou lepší chladič i s pastou.. ale věř mi, až bdueš upgradovat, nebude se ti chtít kupovat zase lepší chladič.. bylo by dobré si to naplánovat a v případě, že to budeš chtít, koupit ten větší.. protože chladiče vydrží proti procesoru několik generací a je zbytečné je kupovat znovu, pokud jsou dobré už teď..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.