Přehřátí -> Restart (*VYŘEŠENO*)

Zdravím Vás lidičky. Mám problém. Hraju Thief Deadly Shadows, hraju a hraju cca 5 hodin a už už chci to vypnout a co mě nepřekvapí - restart. Říkám si, čím to asi ? Podívám se na teploty a CPU - cca 50°C (ono ten senzor co je tam na chladiči přilepený nesnímá přesnou teplotu, přesná je uvnitř u CPU) a když nabýhal systém, tak jsem viděl teplota CPU 55°C, což pro mě a asi i pro můj pc není dobré.

A tedy chci se zeptat. Několik věcí s tím spojených - vyměňoval jsem větráček (0,11 A) ve zdroji a točí se pomaleji než ten minulý(původní 0,19A). Má to vliv na teplotu CPU ?
Zaprášený to nemám a větráček na chladiči u CPU se točí rychle a tak jak má.

Jak mám zchladit CPU ? Díky za pomoc.
:???:

Obrázek uživatele Honza

Ahoj,
koupit větší větrák pokud tam máš normálně boxovaný chladič tak 12 cm nejlépe z reg. otáčkami a pak máš jistotu, že teplotu máš pod kontrolou. Jinak pro zajištění opt. proudění vzduchu dát jeden chladič dopředuj jako chlazení disků a vzádu dopomoci zdroji taky alespoň jedním, tím by to bylo optimální... Jinak dočasným řešením je otevřením casu...

Obrázek uživatele tatik

Restart při 50-ti stupních je celkem divné. To ještě není tak vysoká teplota. Jaká je nastavená teplota v BIOSu, při které dochází k restartu? Zpravidla bývá 60°C. Další věc, jak se chová PC ihned po restartu?

Obrázek uživatele Jiří Moos

tatik wrote:
Restart při 50-ti stupních je celkem divné. To ještě není tak vysoká teplota. Jaká je nastavená teplota v BIOSu, při které dochází k restartu? Zpravidla bývá 60°C. Další věc, jak se chová PC ihned po restartu?

Pokud je špatně připojený senzor, tak může hlásit teplotu o trochu nižší, než je doopravdy. Doporučoval bych zkusit jiný senzor a pak to teprve řešit. Nemáte senzor přímo na procesoru nebo na zákl. desce??

BTW: Doporučoval bych ten prach odstranit - to může také přidat na teplotě, když je ho tam hodně.

Obrázek uživatele Vlastik

To Honza:

V příloza je foto zadní strany skříně kam chci dát větrák. Půjde to ? Já doufám, že jo. A jak jsi psal ten 12 cm větrák, tak kam si ho chtěl dát ? na chladič CPu se nevejde a do zdroje taky ne. Tam mám 8x8. V podstatě všude je mám.

To tatik:

Mno mě se to docela vysoké zdá. Já bych radši menší teplotu, takzže musíme ji snížit. V BIOSU mám nastaveno Shutdown Temperature - Disable ale to je jedno to neřeš. Prostě ta tepplota je pro můj pc vysoká a musíme ji snížit. Přece pc pracuje při nižší teplotě rychleji a má vyšší výkon ne ?

To Mozek:

Prach vysaju i když ho tam moc není, spíše žádný, ale i to málo raději odstraním. Jinak k těm senzorům. V příloze je obrázek mých senzorů. Nejsou to nějak extra senzory. Je to docela obyčejný snímač teploty. A od takového senzoru se nedá očekávat přesné snímání, když trochu odčnívá. To je pouze orientační teplota.

Příloha: První obrázek je snímač teploty HDD.
Druhý je snímač teploty CPU přilepený na chaldiči.
Poslední je zadní strana skříně, kam chci dát větráček pro odvod tepla ze vnitř casu. :???:

Obrázek uživatele Honza

Tak pokud mě můj zrak neklame, tak vidím, že měříš teplotu disku na povrchu - tam vůbec měřit takto potřeba neni, to změří i některé programy samy, a co se týče toho cpu pokud to tam máš, tak jak napíšu taky bych to změnil - já tam vidím, že to máš přilepené lepenkou ze shora na žebroví chladiče, ale ty chceš meřit teplotu procesoru ne chladiče, ten bude samozřejmě rozpálený o mnoho víc.... A proč by nešla dát místo cpu chladiče 12 - ka nedostatek místa? Jinak dozadu ti určo pujde 8-ka pokud teda máš zase dost místa...

Obrázek uživatele Vlastik

No nevím jak na chladič cpu narvu 12cm větrák. Vždyť ten větráček co tam mám, tak má 60x60mm. V příloze přikládám vyčištěný chladič :wink: A to, co jsem zakroužkoval - můžu tam připojit větrák, který dám do zadní strany casu ? Nebo kam ho vlastně připojit ? :???:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no, tak na tvuj současnej chladiš bys větší fan asi těžko napasoval, to by sis s tim musel pohrát..
třípinovej Fan připojíš na třípinovej konektor, pod kterym je napsáno fan_číslo
Sys(cpu)_fan je na CPU..

Obrázek uživatele Honza

Jo tak to asi nepůjde, myslel jsem, že je to trošku novější stroj.... ale ty senzory nejsou stále vyřešené... ten zadní větráček většinou stačí připojit rovnou na zdroj... už mají v sobě redukce

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Honza wrote:
ten zadní větráček většinou stačí připojit rovnou na zdroj... už mají v sobě redukce

tak s tim sem se eště nesetkal, ale možná to jde, 12V jako 12V, ale opravdu sem eště takovou redukci neviděl ani u zdroje ani u větráku.. pokud to máš na desce, myslim, že se vyplatí to píchnout rovnou tam, deska si totiž ovládá regulaci otáček!!
btw, nedá se ta redukce nějak sehnat?? já mam 2 větráky ale jen 1 konektor :(

Obrázek uživatele Honza

Ja mam tři Noctui viz link: http://www.agen.cz/produkt/44915/Noctua-NF-S12-1200-ventilator.htm
a všechny normal připojíš na větev od zdroje a dají se podle toho kam je připojíeš na jakou větev regulovat otáčky, prostě tam máš ještě další konektory, který můžeš napojit i na základku, ale hlavní využití je zdroj...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

aha, to sme nevěděl.. ale já už větráky mam, dá se sehnat samotná reduke?
jak ti může zdroj regulovat otáčky? to dělá systém, nebo by si musel mít externí manuální ovladač, jinak tomu nevěřim..

Obrázek uživatele Vlastik

Hele chlapi, takže co bych měl koupit za větrák dozadu skříně - viz. obrázek vetrak.jpg. Jednoduše, prosím. S redukcí otáček znamená jako že si počítač sám určuje ja rychle se bude točit ? Ale vyplatí se mi kupovat do zadu takový větrák ? S tím zapojením, tento větrák asi těžko připojím od zdroje, když zdroj je plechová uzavřená krabice. To se bude muset připojit na základovku - je tam několik takových konektorů, jen se v tom vyznat.

No a k tomu zdroji, tam mám 0,11A větrák 80x80mm a asi tam koupím rycheljší a výkonější ne ? Ten minulý se mi točil rychleji a neměl problémy s přehříváním. Tak co myslíte ? Hele tento jsem měl ve zdroji dřív: http://www.ixbt.com/power/psu/photos/psuincase_part1/1000/2_fan.jpg Je to nějaký obyčejný větrák.

Obrázek uživatele Honza

To Tobias - Mě je celkem jedno čemu věříš čemu ne, ale když nebudu línej rád Ti to i vyfotím, k tomu chladiči dostaneš tři redukce, bud zapojíš jen dva piny atd, podle toho jakej do větráku vede proud - tak fouká, čím víc proudu tím větší vítr. Stejně to mají některé Scythi, ale tam to je řešený pomocí regulátoru kterej přijde do 3,5 šachty nebo dozadu. Jinak link na tu Noctuu http://pctuning.tyden.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=11235...
a radši se na něj koukni než začneš zase konstatovat, že je to kravina. Máš tam tři redukce, low, ultra low noise atd....

To Vlastik: Ze zdroje vedou kabely ( molexy) na ty připojuješ disky, mechaniky atd, čím víc molexu tím líp, takže ten chladič, co bych doporučil se dává na molex. Link mi nešel a nevím, jest-li půjde dát rychlejší a výkonnější, ja bych spíš doporučil pomalejší a větší, což je ta 12, záleží zda se tam vejde.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

velmi zajímavý věttrák, ale neřeší to muj problém, nehodlám si kupovat chladič.. jinak, neviděl jsem regulaci otáček zdrojem, to co tady ukazuješ jeuď rychlý nebo pomalý, ale napevno.. o to mi ale nejde.. potřebuju pouze tu 12V redukci, abych tam nemusel řezat drátky a švindlovat to tam.. díky..
sry že té pletu sem.

Edit Honza: Nemusíš mě citovat. A stejně si založ svůj thread. Díky

Obrázek uživatele Vlastik

Nemáte někde schovaný návod, nebo nějaký info o tom, jak připojit větrák do zadu do skříně ? Jak to bude vypadat a tak ? Díky :cool:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

mno, vzadu se skříni pod zdrojem máš 8cm díry a na rozích "větší" díry.. zvenku tam vzazíš šroub a zevnitř větrák a přišloubuješ.. pak jen potřebnou koncovkou připojíš buď k desce nebo droji..

Obrázek uživatele Vlastik

Super, je to tak jak jsem si myslel. Takze v pondeli jdu koupit vetrak a hura chladit ! :eek: :cool: :???: 8:-)

Zatím děkuju za pomoc. :wink:

Obrázek uživatele Honza

LOCK