Počítač se vůbec nezapne

Ahoj,

mám problém s jedním počítačem. Známí mi přinesli před pár dny počítač, je to nějaká hotová sestava od Aceru. Na bedně to má napsáno Acer M3201. Komponenty dle štítku na bedně jsou následující:
CPU: Athlon X2 64 4450e
RAM: 3 GB DDR2
HDD: 640 GB /nějaký disk od Western Digital/
GK: N Vidia GE Force 9500 512 MB DDR2
MB: to je otázka, deska to na sobě vyražené nemá, jen nějaká seriová čísla: MBSAQ 09002844000DC1800
Zdroj: FSP Group Inc. ATX-250PA

Počítač se vůbec nezapne, zkoušel jsem ho rozdělat a zase složit, to nepomohlo, od prachu taky není. Deska má integrovanou grafiku, takže jsem zkusil nechat zapojenou jen desku, procesor, jednu ramku a taky ani ťuk. Jiný zdroj zkusit nemůžu, neb žádný takový nemám. Předpokládám ale že je to s největší pravděpodobností zdrojem? Díky za každý nápad jak zjistit s jistotou, co je v háji a pak čím to nahradit.

Předem díky za odpovědi.

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj, nejspíše to bude zdroj, po zapnutí roztočí nasobě větráček? Pokud ne, vytáhni ten 24-pin konektor a propoj kusem drátu zelený a černý, pokud ani tak zdroj nesepne nasobě větráček bude blbej zdroj.

Obrázek uživatele ZecK

Neroztočí se po zapnutí vůbec nic, akorát je odkudsi slyšet nedefinovatelný pískot. Takže mám dát zdroj do zdi a propojit zelený a černý? :)

Obrázek uživatele Michal Čížek

ano, ale definoval jsi závadu, je to zdroj

Obrázek uživatele ZecK

Hm takže zkouška dopadla tak že se nic nestalo, takže zdroj je po smrti, dá se ještě koupit nějaký adekvátní?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

adekvátní je jakýkoliv zdroj s dostatečným výkonem, klidně základní seasonic energyknight 350W, a klidně i zdroj z bazaru....

Obrázek uživatele ZecK

Tak jsem tam dal nový zdroj /ten Seasonic/ a pc se stejně nezapne. Ani do biosu nenajede. Při výměně zdroje jsem si všimnul, že kablíky od tlačítka Power vedou do jakési patice nasazené na jeden z konektorů zdroje /na ten placatý čtyřkolík/. Zapojil jsem vše jak to bylo samozřejmě. Pc se jinak zdá uvnitř vizuálně v pořádku, nenapadá mě, kde hledat dál? Deska? Procesor? Tlačítko Power?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

To nebudou tlačítka, ale asi nějaké podsvícení skříně, ne? Tlačítko PWR, reset a indikační ledky vedou přímo do desky, dolu na nějaký ten panýlek, viz návod desky..
Pro jistotu stejným způsobem prověř zdroj - na velkém konektoru spoj zelený a černý třeba kovovou sponkou.

Obrázek uživatele ZecK

tlačítko pwr vede určitě do tý patice, kablíky jsou propletené modrý a bílý a jiný spletenec těchto dvou barev tam opravdu není. Jeden konec tohoto kabelu končí v tý patici a druhý končí plastovou zásuvkou nasunutou na dva piny u tlačítka pwr, kde je na malé desce naletován ten spínač.... Přiznávám, že jsem se s tímhle zapojením setkal poprvé.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Fotku? Nebo nákres...

Obrázek uživatele ZecK

No musel jsem rozdělat polovinu odnímatelné čelní stěny abych vůbec zjistil co je co, protože na desce to samozřejmě vůbec není popsaný a ještě je to v tý čelní stěně totálně zkroucený a různě překřížený:
- měl jsi pravdu, ta dvojice bílého a modrého kabelu zkroucených do dvoulinky co vede do tý patice je skutečně asi od ledky, je zakončená paticí s nápisem power sw u tlačítka.
- pak je tam ve dvojici červený a bílý, na kterých je nalepeno označení "HDD"
- pak je tam ve dvojici bílý a zelený s označením "power"
- v další dvojici je červený a zelený s označením "LAN"
- a pak je tam ve dvojici další bílý a modrý a to označení nemá

Všechno, krom prvního jmenovaného páru /ten vede do patice napájení zdroje/, vede do jednoho konektoru v rohu desky. Je tam strašně blbý přístup. Doufám, že to pomůže, protože konektor je stejně na desce nepopsaný, takže nebýt toho že se tam dá vrazit jen jedním způsobem kvůli jednomu chybějícímu pinu, asi bych to už ani správně nezapojil. Manuál tý desky nemám a na netu jsem ho vůbec nenašel...

Obrázek uživatele ZecK

Už jsem na to došel: praskla ledka HDD a vyzkratovala konektor, už to funguje :) ještě prosím nelockujte, kdyby něco :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tak to by mě fakt nenapadlo.. Setjně ale vůbec nechápu to zapojení, PWR SW je právě vypínač počítače, a nemá vůbec do zdroje vést...

Obrázek uživatele ZecK

Asi to zapíná zkratem na zdroji nebo nevim.... je to celý podivný, ale aspoň že to funguje. Je to hotová sestava od Aceru. Ona ta deska je taky podivná, popisy co je co, tam vůbec nejsou. a ten power sw tam není kam zapojit.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No je možné, že je to řešené takto externě - přecijen, zdroj se zapíná spojením zeleného a černého pinu na tom velkém 24pinovém konektoru.. Ale je to tedy prasácké řešení! Tak hlavně, že to funguje. :D


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.