Pištění v notebooku

Zdravím. Můj notebook při odpojení od elektřiny, tedy když běží na baterku, vydává takové divné pištivé zvuky. Vysoký, nepříjemný tón, občas přerušovaný. Někdy málo, někdy hodně a někdy třeba vůbec (to se stane málokdy). Nevím co to může být, ale dělá to už od začátku, tak se chci zeptat, jestli to nemůže nějak poškodit noťas. Řeším to až teď, protože když sem nedávno oddělal klávesnici, na takové destičce, která je přidělaná k základovce dvěma šroubky, je jeden z nich povolený. Napadlo mě tedy, jestli to nemůže být tím. Dříve jsem si myslel, že je to normální ... Předem díky za rady.

Hollyster

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj, reklamuj. Zkus snížit jas LCD panelu na minimum, jestli se nezmění i frekvence pískání, mohl by to dělat invertor podsvícení, ale samozřejmě i cokoliv jiného.

Obrázek uživatele Hollyster

Bohužel v záruce už asi není:/.. Pištění se přeruší, jakmile měním jas nebo třeba zvuk. Ale frekvence pištění je stejná když je display ztmavený nebo naplno osvětlený. Také se mi zdá, že zvuk vychází z levé horní části notebooku. Tam, kde je chlazení a procesor.. Nikdy jsem to neřešil. I přáteli jsem byl ujišťován, že to nic není, ale když sem našel ten povolený šroubek, tak mě napadlo, jestli to není tím..Ale to je asi blbost:) Každopádně jsem ten šroubek nepřitahoval, protože bych prý mohl třeba něco zkratovat...

Obrázek uživatele Michal Čížek

co je to za NTB? Zkratovat by se nic nemělo, konstrukce je řešá tak, aby se nic zkratovat nemohlo. Otazka je proč byl šroubek povolený, jestli z výroby, nebo někdo z tvého okolí, či jestli jsi ho už jako starší nekupoval. Normálně ho přiměřeně utáhni, ale opravdu netuším, jestli tím pískání odstraníš. Na té straně, kde to píská je i napájecí konektor?

Obrázek uživatele Hollyster

Je to starší notebook, HP Compaq nc6400. Koupený byl jako repasovaný.. Takže šroubek už musel být povolený, otázka je jestli tím, kdo ho měl přede mnou nebo z výroby. Napájecí konektor je zezadu, ale v tom rohu, kde to píská, takže ano. Ten šroubek tedy utáhnu. Je to taková destička, tak by mě jen z principu zajímalo, co toje ? :)

EDIT: Toto je jediný obrázek, který se mi podařilo vygooglit a ta destička je na něm vidět. Je vpravo od RAMky. Vpravo od toho modrého, jsou na ní dva šroubky v úhlopříčce a jeden je povolený.
http://www.insidemylaptop.com/images/HP-Compaq-nc6400/remove-keyboard-re...

Obrázek uživatele Michal Čížek

tak to vliv mít nebude, to je nejspíš bluetooth, destička, nasazená na konektor. Jestli jeden šroubek je povolený, vůbec nevadí.
Pískání nemá vliv při vypnutí bluetooth i wifi? Budeš muset vyházet postupně všechny takovéto destičky a zjistit, jestli pískání jde z desky, nebo z některé z těchto destiček.

Obrázek uživatele Hollyster

Wifi na to vliv nemá, ale když zapnu Bluetooth, tak pištění přestane, ale po chvilce stejně znovu začne.. No přestane..těžko říct, mám tak hlasité chlazení, že je možné, že se jen ztiší .. Ten šroubek mám tedy dotáhnout?

Obrázek uživatele Michal Čížek

klidně vyšroubuj oba a vytáhni tu destičku směrem od desky, sedí na takovém malém bílém konektoru, pak zkus zapnout a poslouchat, jinak utažením vůbec nic nezkazíš.

Obrázek uživatele Hollyster

Tak šroubek dotáhnout nejde. Je dotažený naplno, jen je moc dlouhý, tak vypadá, jako když je povolený. A touto destičkou to pištění způsobené není.. :/ Může se tím nějak poškodit počítač? Protože jestli to není nějak nebezpečné, tak se mi nechce odmontovávat destička po destičce, už jen z toho důvodu, abych něco nezničil.

Obrázek uživatele Michal Čížek

pokud se nezjistí co to způsobuje, nelze říci, že se tím nemůže NTB zničit. Jestli si netroufáš na demontáž, abys zjistil, jestli to je na desce, nebo v odnímatelných komponentech, budeš muset jít do servisu. Je možné. že to dělá nějaká součástka ve zdrojové části NTB, ale i něco jiného.

Obrázek uživatele Hollyster

Já to vyzkouším. Stejně ho chci vyčistit. Asi né dnes, ale když už ho budu čistit, tak co půjde, odpojím a zkusím. Když už jsem u toho čištění - nemůžu si stlačeným vzduchem něco poškodit ?

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ne, ale nefoukej do větráčku. Čištění výfukového otvoru se musí odšroubovat chlazení a vyčistit žebrování. Dle konstrukce se pak musí použít nová teplovodivá pasta na chlazení CPU a chipsetu. U některých NTB se vytáhne jen větráček a je hned přístup k čištění, tam nanášení pasty odpadá.

Obrázek uživatele Hollyster

Takže pokud by to bylo podle té druhé možnosti, stačí pouze odejmout černou plastovou krytku větráčku a profouknout? Někde sem četl, že jen stačí něčím přidržet vrtulku, aby se netočila a mohu ho profouknout bez nějakého montování ... Tak nevím :)

Obrázek uživatele Michal Čížek

To můžeš, přidržet vrtulku a zvenčí to profouknout, musíš mít spodek otevřenej, abys jí přidržel a bordel se rozvířil ven, jinak to jen nafoukáš do plastů a zachvíli to je z5. On větráček sedí na žebrování, na kterém se vytváří z bordelu takovej filc a ten je potřeba dostat ven, takže profouknutím nemusíš vše dostat ven.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.