PC nenabehne (*VYŘEŠENO*)

Zdravim. Po cca 5 dnech, co byl PC odpojeny od elektriny, uz nenabehne - ani tuk, vubec se nerozjede zdroj. Zatim jsem zkusil nasledujici veci, ale bez uspechu:
1) Vyndal jsem baterii a jumperem vyresetoval CMOS.
2) Letmo jsem vyzkousel zdroj - kdyz jsem zkratoval prislusne piny ve 20pinovem vystupu, tak se vetrak zdroje normalne rozjel.
3) Vyloucil jsem chybu spinace na skrini - PC se nezapne ani kdyz primo spojim prislusne piny na zakladni desce.

Zakladni deska na prvni pohled vypada OK (zadne nafoukle kondiky apod.)
Uz mne napada jen vymenit baterii zanovou (ma to smysl?) nebo mam jeste moznost zkusit pripojit jiny zdroj.

Budu rad za kazdou radu ;) Kdyztak si muzu neco promerit multimetrem, pokud je treba.

Dotycne komponenty jsou:
Zakladovka: Asus M2N-E - nForce 570 Ultra
Zdroj: Fortron Blue Storm II 500W
Case: Thermaltake Mambo VC2000

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

nějaká grafická karta, procesor?

začni testováním komponent - zkus jinde zdroj, ramky, grafiku.. to nebude problém..

nemá deska LED někde? svítí, když je zdroj zapnutý? BIOS baterku můžeš nachvíli vzít z jiné desky (a tim tam resetuješ BIOS takže je možné, že něco bude chtít nastavit)

Obrázek uživatele gumba

Kdyz je zdroj zapnuty, na desce normalne blika dioda (SB PWR), taktez blika oranzova diodka (integrovane) sitove karty. PC speaker nemam vyvedeny na case a bohuzel zadnou dalsi diagnostiku ta zakladovka asi nema. Myslim, ze to prave nemuze byt problem s grafikou nebo pameti, protoze PC se vubec nezapne - ani se neroztoci vetrak zdroje, proste nic (HDD a dalsi periferie jsem odpojil). Zda se, ze je nejaky problem v zakladni desce nebo v jeji komunikaci se zdrojem, ale nenapada mne, jak to overit, aniz bych mel v ruce stejnou funkcni zakladni desku. :(

S jinym zdrojem to vyzkousim jeste vecer, stejne tak zkusim novou baterii, ta stoji par korun - ale u spatne baterky bych laicky cekal, ze treba bude kricet, ale aspon zacne bootovat...
Holt zkusim jen zdroj + MB a postupne pridavat dalsi veci.

EDIT by TOBiAS: citaci používej ve vhodných případech, viz Průvodce vkládáním příspěvků

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak baterka má za smysl pouze to, že bez ní se BIOS po každém odpojení od sítě restartuje na defaultní hodnoty, tzn nebude ti držet čas, nebude ti držet bootování a změněná frekvence ram, případně přetakt..

grafiku vyloučíš snadno - vyndej ji.. bez ní PC najede, jen nic nezobrazí na monitor, když nemá jak.. pokud se ani tak neroztočí, tak to grafikou neni..

to blikání SB-PWR je divné, mělo by to svítit a u LANky nesvítit... blikání může signalizovat nějaký error desky..

Obrázek uživatele Michal Čížek

SB PWR určitě svítit, u LAN svítit ( u některých desek svítí, u jiných ne) jen v případě, že je připojený kabel od třeba routeru

Obrázek uživatele gumba

Kdyz vymena baterie nepomohla, tak jsem to nakonec radsi vzal rano do prace a sveril kolegovi. Chyba byla ve zdroji - na testeru se obcas tvaril OK, obcas 'vypadl'. Pri i docela male zatezi potom vetsinou nenabehl vubec. Vymena zdroje to tedy vyresila.

Diky moc za rady a pomoc. Myslim, ze lze vlakno uzavrit.